Thursday, September 10, 2015

Kek Milo 3 Minit Gebu dan Lazat

Terima kasih kepada Nadia sebab sharing resepi ni kat FB. Semalam terus rasa nak buat bila baca komen yang cakap menjadi dan ada yang guna jenis microwave yang sama dengan saya. Bahan-bahan pun dah ada. Cun sangat lah. Tapi susu pulak takder. No hal la. Belasah apa yang ada. Bab derhaka resepi biar mak yang uruskan. hahaha


Klik kat sini kalau korang kaki shopping online tu. Terus dapat RM2 bila register. Shopping pun dapat cashback pulak tu.

 

Credit to Owner.(Buzzfeed Oz) dan sesiapa yang sharing la yer :) Sharing is caring gitu.

Bahan-bahan: 

Milo ( Saya guna Milo 3 In 1 1 paket)
Gula Kastor/halus ( 4 sudu)
Tepung Gandum ( 4 sudu)
Susu Cair (saya guna fresh milk) ( 4 sudu) Saya ganti dengan 4 sudu air dan 2 susu tepung sahaja
Minyak masak ( 4 sudu)
Telur 1 biji
Baking powder 1 sudu besar
Kismis, coklat chip, kepingan badam (optional) Saya tambah coklat chip


Cara-cara:

1. Masukkan 4 sudu besar milo.
** Boleh guna mangkuk atau mug. Asalkan boleh diguna dlm Microwave . Saya guna paper cup.
2. Masukkan 4 sudu gula kastor.
3. Masukkan 4 sudu besar tepung gandum.
4. Masukkan 3 atau 4 sudu besar susu.
5. Masukkan 4 sudu besar minyak masak
6. Masukkan sebiji telur.
7. Masukkan sedikit baking powder. Kemudian masukkan bahan2 optional yg anda gemar dlm kek anda.


Adunan sebelum dimasukkan di dalam microwave . Saya tambah coklat cip sebab tu jer yang ada kat rumah ni. Yang putih2 tu susu yang tepung. Rasa tak letak pun tak per.hahaha


 Saya guna microwave panasonic ni. Set kan kepada M.High dan Set selama 3 Minit .


 Kek Milo dalam microwave.



Baru keluar panas-panas dari microvawe. Gebu sungguh ! 


Ada lebih sugar kastor tadi, saya bagi menarik sket kek milo tu macam snow 


 Gebu kan ?


 Close up sket kek tu dengan coklat cip yang meleleh-leleh gitu..Kalau letak cheese jadi coklat cheese kot.hahahaha

Tak pernah buat photobook? Sakan amik gambar selfie setiap masa?? Boleh buat photobook gambar selfie la gitu !! Klik sini cuma RM9 sahaja untuk Mini Softcover 6" x 6" Square ( 36 Pages ) photobook !!


Memasak itu mudah nak menyeronokkan bukan ? Selamat mencuba !! #jommasakelissmie

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

8 Comments:

  1. sedap kan?? rasa nak buat lagi nnt ngan nayli hihi

    ReplyDelete
  2. huhuhu..sedih x de microwave...fenomena sgt kek milo nie skrg

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kukus jugak..semalam eliss kukus sebab nak buat seloyang..hehehe..menjadi jugak

      Delete
  3. cam best ajeee...cam best ajee...

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)