Tuesday, July 03, 2012

Scan 8 Minggu, MC dan Stretch Marks !

Semalam, dua-dua MC. My hubby dan saya sendiri. Hubby dah demam 3 hari, rupanya demam viral sahaja. Nasib baik sejarah denggi tidak berulang. Moga dijauhkan. Sebelah petang saya ada checkup selepas 2 minggu untuk scan janin. Alhamdulillah, baby berkembang mengikut tarikh due date yang saya bagi doktor hari tu (Beza cuma 3-4 hari) . Dah nampak degupan jantung dengan jelas. Subhanallah :) 



Berat badan saya turun 3 kilogram. Tak tahu sebab apa, sampai doktor nasihat supaya paksa makan even tak selera. Minggu lepas ada hari-hari yang saya tak selera nak makan nasi, mugkin itu penyebabnya. Hari tu masa tengah diet sket punya susah nak turun sampai kena exercise bagai, ni senang-senang ajer dia turun !

8 W 4 D. Due date saya 7/2/2013 :) Tercapai cita-cita nak bersalin bulan 2!
 Bil semalam : RM 223.90


Sekarang, saya gunakan ni untuk kurangkan stretch marks :)  Dulu masa my Nuha, gunakan minyak zaitun ajer, tapi sudahnya ada jugak !  Palmer's Cocoa Butter ni beli kat Guardian, RM19.90.Sedap baunya, rasa nak makan ;p


Korang guna apa untuk kurangkan stretch marks?




40 Comments:

  1. Oittt tahniah! Beranak la 2 Feb. Sama bday ngan aku. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker. kalau dia keluar awal pun, redha ;p

      Delete
  2. Shima 1st prgntcy pki bio-oil
    2nd prgnt xpakai apa2 sebab xgatai pun hihi, maybe sebab lama pki bio-oil tu yg effect baekkk punya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bio oil pun ok jugak kan, tp dah terbeli yang tu :)

      Delete
    2. Takpe dah beli pakai sajor hihihi
      Oww.. afiq ngeces lagi maybe sbb gatai gusi kot hihihi..
      Tang ngidam tu mmg ada yg tak dpt tp mmg tak kisah lah :))
      Eliss jgn camtu tau hikhik, mkn mkn mkn :D

      Delete
  3. wah tktau pn ada good news...tahniah...strecth mark dh kuar ke??dlu time tisya ada dpt sample coco butter tp tk sempat try cz strecthmark lmbt kuar

    ReplyDelete
    Replies
    1. tertinggal keretapi yer :) hehehe. tak keluar pun tapi yg lama dah ada :p

      Delete
  4. alhamdulillah , kak pB tak ada masalah stretch marks.


    kalau dpt bersalin 2/02/2012 pun cantik gak tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu dah terlepas :p 2/2/2013 dah tak cantik. hehehehe

      Delete
  5. mula2 mmg xlalu makan kan..nti dh masuk 2nd trimester Ok kot..mace ore ni, selera x leh tahan2..pah ceroh nok makannnn jah sokmo hahaha

    ReplyDelete
  6. 8 weeks sudah..semoga pregnancy ni tiada masalah saya doakan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih doc ! harap2 mcm tu la..amin

      Delete
  7. err...bio oil pun ok gak eliss..menghilangkan sebab masa ngandung anak first strech mark memang dasat! tmbh lagi gatal sgt smp tergaru2..huhu..anak 2nd pun dasat gak tp kurng sket la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'aah tau psl tu tapi hari tu tak perasan ada offer bio oil. dah beli yg ni, guna jer la ;)

      Delete
  8. DEAR,
    np kena charge eh? u x gi panel ke?

    suker tgk gambor itam puteh tuh walopn stiap kali tgk eb x phm. pelik x? ha3 ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu panel hubby. saja nak rekodkan, free jer pun ;p

      Delete
  9. SY DULU2 LPS DH ADE S/M BARU GEDIK2 PAKAI LOSEN..APELAGI MMG X DAPAT DIBENDUNG LA..SMPAI SKANG ADE..MAKAN SKIT DH BUNCIT..HUHU

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dulu dr perut takde sm la..last2 ada jugak :p

      Delete
  10. dni guna vco liquid... mula2 dni guna fruit f the eart gentle healing vitamin e kat watson tu.. pastu gatal2.. syukur after guna vco liquid, sapu2, susut strechmark tu... pastu kaler dia pudar dan hubby cakap just nmpak macam shining2 kes regangan kulit je tade nampak berurat gtu :) yang penting tak ada rasa gatal... if akak nk try vco liquid leh order dengan dni :D hehe... testimonial sendiri nih. tak tipu... dni dah 7bulan skang

    ReplyDelete
  11. congrats eliss. take care n enjoy the moment hehe

    ReplyDelete
  12. dah ade SM ke?? ke amik langkah2 awal?? bagus jugak tuh.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SM memang ada kat situ :p ni ambil sebelum melarat2

      Delete
  13. stretch mark itu ade lah trademark.... adeiiii dulu pakai bio oil.. ade gak.. huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ker..ingatkan ok erk..hurmm..nasib orang la kot :p

      Delete
  14. Cocoa BUtter ok. Tp stretch mark knur, pakai apa pun ada je kat situ. HUbby cakap, "Ala bukannya org lain nampak pun". hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa..tapi kita sendiri ngeri nak tengok :p

      Delete
  15. congratss Eliss.... Alhamdulillah saya takde strech mark..., tapi kebiasaan masa preggy sapu baby oil tak pun baby lotion je

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, beruntungnya tak der SM. mungkin keturunan jugak kot! hehehe

      Delete
  16. Weee dah 8 minggu ye, TAHNIAH! Nuha nak jadi kakak dah dia :)

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah semua ok. Jaga diri baik2 ye. Baru ja baca tadi sorang rakan blogger Cik Ecah bagitau dia pun dah pregnant 6 minggu gitu. Semoga segala urusan dipermudahkan olehNya untuk Eliss :)

    ReplyDelete
  18. beb, i 3-3 peknen awal 3bulan pertama berat memang turun. paling byk 5kg.. tapi doc kata biasa. sbb bdn kita tgh adapt ngan hormon. yg penting jgn skip makan.
    take care yer :)

    ReplyDelete
  19. Tahniah , tak moh ada strechmark , letak cocoa butter tu , pastu jangan garu waktu gatal, insyallah tak de strech mark :)

    ReplyDelete
  20. i tak kisah pasal scretch mark pun Ellis, sebab fikir takde nak pakai bikini...hehe,..memang sengal alasan tu. tumpang excited bila ade kawan2 pregnant ni :)

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)