Thursday, January 14, 2010

Ini pengalaman pertama kemalangan aku

Al-Fatihah buat abang ipar , Umar yang meninggal hari Selasa yang lepas kerana serangan jantung dan strok.Al-Fatihah. 1957-2010.

Ini lah punca 2 hari aku tak sempat membelog.

Korang pernah kemalangan? Aku pernah.Ini pengalaman pertama aku kemalangan.Tarikh kejadian adalah hari Isnin yang lepas.Masa tu aku otw balik dari ofiz nak pegi amik my Nuha dirumah mak pengasuh dia.

'Apabila memberi signal ke kanan, saya perhatikan tiada kenderaan dibelakang dan dihadapan, dan bersedia untuk membelok ke kanan di hadapan Unit Kenderaan, semasa saya membelok, tiba-tiba ada sebuah motor melanggar sisi kereta saya.Saya ingin menyelesaikan masalah ini secara bersama  ' - itu laporan yang aku buat di Unit Keselamatan UiTM. Ala-ala macam report polis gitu.


Ni budak yang langgar kereta aku.Doc cakap cuma sakit terhentak jer, tak patah pun.


Tips Menghadapi Kemalangan

1. Jangan panik.

(p/s: aku amatlah panik sebab yang jatuh dari motosikal tu anak orang.kalo anak tekak ker, lain lah kan.huhuhu)

2.Alihkan kenderaan ke bahu jalan.Jangan menghalang lalulintas.Orang yang lalu lalang, kalo dah ada orang memberi pertolongan , korang boleh la beredar.Jangan kusutkan keadaan!

(p/s: aku menggigil, aku suh budak mana ntah bawak kereta aku ketepi)

3. Minta bantuan ambulans.Kalau parah, jangan mandai2 nak angkat,my hubby cakap, kalo tersilap angkat mungkin boleh menggadaikan nyawa orang yang kita nak tolong tu.Mesti kena ada basic keselamatan la kan.

(p/s: tapi kes aku ni tak parah mana kan, so diorang papah masuk dalam kereta saper ntah antar pi klinik uitm)

4. Berbincang tentang gantirugi.Jangan lupa mintak no telefon !

(p/s: my hubby cakap, biar jer la kita bayar sendiri, dia bayar dia punya(my hubby ckp motor dia 20 hengget jer).Setakat bawah rm500 , biasa polis buat dek jer dan insuran pun tak leh claim kan, so settle lah secara baik!)Kalo teruk, boleh la report polis dan claim insuran!

5.Tanya la khabar orang yang cedera tu! Tapi sampai hari ni budak tu tak reply SMS aku.Agaknya takut aku mintak duit ganti rugi untuk kereta aku! hihihi.Aku halalkan dik!Opss! My hubby halalkan :P My hubby redha lah agaknya.huhuhuhu


Sekian!!

Masih ingat IID 2009? Kami Menang Gold.Tahun ni , IID 2010 yang berlangsung pada 12-14 Januari 2010 dengan mempertaruhkan sistem E-Mesyuarat yang di develop by Ad, (aku tumpang nama sekali..hehehe) .Kami menang Silver pulak kali ni!Alhamdulillah!




Ni medal dan certificate of award yang kami dapat!


Gina, aku nampak Daddy Jack, dia menang aper yer? Siap curik2 amik gambar lagi tuh.hahahaha




 Aku  salah seorang pemenang untuk pledge kat Tupperware's eco by Tupperware's website untuk minggu ini.Kalo korang buat pledge jugak, nak check nama korang , sila rujuk SINI.

1st Makhluk Tuhan Paling Sexy Komen Semalam:

 

32 Comments:

  1. ko eksiden? awat aku taktau pun?????

    ReplyDelete
  2. pernah gak kena langgar kereta pas tu diaorang lari aja.. nasib baik tak apa-apa luka sikit aja..

    Perlu ke Telefon Mahal????

    Kesian Danish Batuk

    ReplyDelete
  3. weh..nasib ko takde pape babe..

    ReplyDelete
  4. korang develop e-mesyuarat guna languange ape ek. db guna sql ke

    ReplyDelete
  5. Aku belum penah eksiden tapi selalu fikir kalau eksiden..ape aku nak buat? kalau kete tak bole jalan camane? on tow ker? kalau TONTO tu alih2 dia tarik gi bengkel dia kan? ermmmm... jauhkan la.... seram..

    nasib baik semua selamat.. alhamdulillah

    ReplyDelete
  6. nasib baik ko tak apa2...ok la tuh...dah nak jadi...aku pun kadang tu lupa daratan gak kalau memandu...so sama2 la kita berhati2 dijalan raya...

    ReplyDelete
  7. uishh dulu mase aku darjah 6 kot..bapak aku pernah jugak terlanggar orang naik motor mase tu kitorg balik dari sopping baju raya..sian jugakla..aku plak yang cuak lelebih sampai mengigil takleh bercakap.pastu mak aku bacakan selawat dan bagi minum air masak baru ok..terkejut gamaknye.

    ReplyDelete
  8. bullet penah eksiden...orang langgar la sume...tapi bullet penah gak langgar kete orang...tapi mase tu bukan kete bullet la..kete sewa..hahahha...

    ReplyDelete
  9. uik!! eksiden!! seb baik x de pape yang serius..

    tahniah ler dapat award tuh!!!

    tahniah jugah menang contest tapeware..

    ReplyDelete
  10. pernah xcident. msa tu odw blk dr hentian duta. bygkn tgh2 highway ada block batu. besar pulak tu. dr gayanya nmpknya batu tu bkn tercicir tp sngaja diletakkan.

    dan syak sya mmg betul sbb xsmpi seminit xcident elok2 pulak dtg trak penunda ofer nk bw ke bengkel. wah! pantas sungguh dpt info org xcident ye?

    on d spot sya kol polis, pemandu trak tu terus cabut!

    ReplyDelete
  11. Al-Fatihah utk arwah abg ipar.
    pasal accident..pernah sekali. patah side mirror kete..huhu..cukupla sekali...panik! gigil semua ada

    ReplyDelete
  12. YA ALLAH...yg penting ko selamat...

    ReplyDelete
  13. nasib baik takde pape..aku ada pengalaman eksiden time peknenkan sara dlu..adui,kecut perut.seb baik selamat..klu tak,taktaula ape jadi..

    ReplyDelete
  14. hui nasib baik tak de apa2 yek..
    patut sepi je blog nii hehe

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah.. nasib baik xde pape..

    ReplyDelete
  16. terkejuut tengok tajuk tadi. Alhamdulillah tak teruk ye. Saya pun selalu eksiden masa bujang dulu sbb dulu pernah jd minah rempit kat UKM hehe.

    ReplyDelete
  17. sib baik lah kemalangan kecik je, ishk takot aku. klu aku pun sure menggigil..

    ReplyDelete
  18. nasib baik ko x pape eliss oi, budak tu pon cedera ringan je kan.hahaha ayat skema.

    mintak simpang la berlaku kejadian gini.

    ReplyDelete
  19. uiks ko accident?? kete teruk tak?? bukan salah ko kan??

    aku pun pernah eksiden dgn motor. tp motor tu larik. siot je!!

    ReplyDelete
  20. eliss mcm mn ko buat link kat comment tuh..ajar le cikgu - mekda

    ReplyDelete
  21. oh yeke.. takziah to eliss n hubby..

    ReplyDelete
  22. sure ko gelabah gilerkan.. kdg motor ni tah mana dtg pun tak tau tetiba mencilok..

    nasib baik kecik jer..aku penah eksiden dgn cab.. tp hampeh drebar tu taknak ngaku ko.. aku terus report je dgn polis.. tp leceh tull

    ReplyDelete
  23. huhu sebbaik u takde pape.. tu la, bile eksiden ni yang penting jangan panic kan huhu..

    ReplyDelete
  24. wush so far tak pernah eksiden lagi tp sure lutut i beku sejuk nanti mintak dijauhkan.

    ReplyDelete
  25. nasib baik tak teruk kan? mesti budak tu dh gelabah kumpul duit nak byr ganti rugi kalu call dia or SMS dia lagi hehe

    ReplyDelete
  26. Alahai, siannya..tapi naseb baik takde apa2 yang buruk berlaku kan..btw, yang Tupperware tu ntok apa??Zaila tak faham? Zaila pun ahli Tupperware juga

    ReplyDelete
  27. Elliss, you okay ker ? BTW tahun nie Daddy Jack tak menang apa-apa pun. Just dapat gangsa aje.

    ReplyDelete
  28. Niza, aku sajer tak nak gila glemer.

    Sharinginfoz, tu la seb baik tuan punya badan masih selamat :)

    zuris, kereta ada sedikit kemek dan calar!

    Azza, tu la.memang ber'luck'

    Waffa, kitorang guna lotus domino.guna lotus script !

    ema, hrp jauh laa semua2 tu .

    suhaila, meh laa kita saling ingat mengingat!

    ReplyDelete
  29. Farah, seb baik lepas tarik nafas, aku bleh drive balik.

    Raa, memang mujur la tadak apa2.

    wansteddy, yer ker.bahaya btol mcm tu!

    lin, tu la.selamat.memang kecut perut gak la.

    iem, sepi yer..ok lepas ni kalo sepi mesti berlaku kat aaku sesuatu la.

    mummy adam, Alhamdulillah :) selamat!

    temp.hswife, wow..rempit yer!

    misbehave, harap2 semua mintak jauh la...cukup la aku sorang!

    Elyn, siot jer motor tu larikss..hahaha

    Mekda, dah komen balik :) tutorial lain bleh rujuk kat sebelah sidebar ni

    Murni, terima kasih :)

    Liana, memang gelabah nak matikk

    pinkerton, amin...

    Jiji, hrp2 jauh laa eksiden2 ni..

    yati, agaknya kot.huhuhu

    zaila, tu masuk pledge hari tu yang eco save tu.rasanya dah tutup kot.ni bukan utk ahli tupperware, semua orang bleh masuk!

    ReplyDelete
  30. Bullet, siot jer langgar pakai keta sewa.hehehe

    honeylanz, memang panik btol.hehehe

    haslina, tu laa..Alhamdulillah

    Mel, tu laa..memang gigil la

    Gina, aku ok jer.kereta jer kemek dan calar sket.

    ReplyDelete
  31. Takziah utk ur BIL...

    Ya Allah nasib baik tak de pape jadi kat elisss...mintak di jauhkan lah mende2 accident nie dari kita semua...series takut kalo jadi kat diri sendiri.

    Tahniah coz menang ye eliss :)

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)