Friday, July 13, 2018

Resepi Cheesy Beef Lasagna Russell Taylors Air Fryer

Assalamualaikum dan Selamat Pagi. Weekend hari tu saya ada buat Cheesy Beef Lasagna atas permintaan anak dara , My Nuha. Dah lama dah dia request tapi tak jumpa Lasagna Sheet tu.Kat Checkers memang tak ada atau saya tak jumpa cari. Ni my hubby belikan kat Giant Seksyen 7 dan ada sekotak je katanya. Harga dalam RM5 ++ je.

 Senyum melebar lah anak dara bila tahu mak nak masak Lasagna tu. So mak google la resepi macam biasa dalam group Air Fryer. Sebotol sos besar prego tu boleh buat dua lasagna bersaiz 7 inci . Dan satu lasagna saya guna dalam 5 keping lasagna sheet sahaja. Sebab saya guna bekas aliminium bulat so kena patah-patahkan lah lasagna sheet dan bila siram sos tu biar tertutup semua lasagna sheet. Cheese lagi banyak lagi best. Tapi bila guna Cheddar cheese tu tak boleh lama sangat bakar jadi hangus cheese tu. So bahagian atas saya sarankan guna Mozarella cheese ajer. Kat lapisan bawah ok kalau letak Cheddar cheese tu. 

Bagi sesiapa yang dah beli Pressure Cooker atau apa sahaja barangan Russell Taylors , jemput join group fb ini untuk bertukar-tukar resepi, bertanyakan masalah dan cadangan yer  : Russell Taylors PC Users (Malaysia). 

Jom la tengok resepi. Memang mudah ajer tapi sebelum ni tak ada oven nak bakar kan. Alhamdulillah ada Air Fryer pun boleh buat membakar. Lepas ni nak try masak kek pulak. Hari tu buat puding roti bakar pun menjadi. Lain kali saya kongsikan lagi resepi yer. 



Antara bahan yang saya gunakan

Bawah sos merah ada lasagna sheet . Lupa nak amik gambar 

Setelah disiram sos putih 

Ditambah keju mozarella di bahagian atas 


Bekas Aluminium yang ngam-ngam dalam basket


Tadda.. Selepas 30 minit  . Cheesy Beef Lasagna. Boleh gemuk kalau makan selalu.

Korang suka ke makan Cheesy Beef Lasagna ni ? 
Macam mana? Masih tak ada rasa nak beli air fryer ? 
Jom beli ! Memasak itu mudah dan menyeronokkan bukan, tambah-tambah bila ada air fryer . hahaha. larikss..#jommasakelissmie

Daripada Abu Umamah RA katanya, aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda, Hendaklah kamu semua membaca al-Qur’an, sesungguhnya al-Qur’an itu akan datang pada hari kiamat memberi syafaat kepada orang yang membaca dan beramal dengan hukum-hakamnya.(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Thursday, July 05, 2018

Review Air Fryer Russell Taylors AF-24

Bagi sesiapa yang dah beli produk jenama Russell Taylors tak kira Pressure Cooker , Air Fyer , Oven atau apa sahaja jemput join group fb ini untuk bertukar-tukar resepi, bertanyakan masalah dan cadangan yer  : Russell Taylors PC Users (Malaysia). Hari ni saya nak review pasal Air Fryer (AF) jenama Russell Taylors yang baru saya dapat hadiah sempena Aidil Fitri katanya. Memang tak pernah terfikir pulak nak beli AF ni tapi dapat percuma haruslah saya terima dengan tangan terbuka. Alhamdulillah. Saya terima parcel dari Lazada sehari sebelum balik Terengganu bercuti hari raya . Kiranya lepas raya baru my hubby bawa balik rumah. Yang kelakar tu, my hubby semangat dia bawak balik kotak sebesar alam tu dengan motor dari KL ke rumah. Terkejut masuk dapur kotak AF tu dah ada kat dapur. Siap tanya dah goreng ayam ke sayang? Sabar je la kan. hahaha





Ni kotak yang my hubby angkut dengan motor tu dari KL ke rumah. Gigih kan?



Harga kat Lazada hari ini . Saya punya jenis manual. Ada satu lagi yang digital. Yang tu mahal sikit.



Lupa nak amik gambar tengah unboxing tu. Gambar cilok kat Lazada jer lah. Yang ada dalam kotak tu, AF dan buku manual je pun. 


Pan siap dengan basket. Basket tu boleh ditanggalkan dengan menekan anak panah kat pemegang tu. 
Pan tu tempat takungan minyak yang keluar masa tengah bakar ayam ke, nugget ke. 


Bila baca review dalam group basket ni senang karat . So bila dah guna terus basuh bersih-bersih dan lap. Lagi satu melekat katanya. Untuk elak melekat , sapu minyak dulu pada permukaan basket dan boleh la panggang apa-apa kat atas. Alhamdulillah setakat guna beberapa minggu ni ok je. Kalau rasa ada yang melekat tu, rendam sekejap dan boleh basuh seperti biasa. 



Produk ni ada setahun warranty. 

Yang best pasal AF sebab memang sikit je minyak diperlukan atau tanpa minyak terus. Bergantung apa yang korang nak masak lah. Kalau nak goreng ayam tepung bistari tu, kena salut minyak lepas dah coated dengan tepung tu sebab kalau tak dia tak jadi macam ayam goreng kfc tu la. Tapi kalau nak bakar ikan tawar, masukkan terus je ikan tu tanpa minyak kan macam korang bakar atas dapur arang tu. Kalau nugget tu pun tak perlu minyak dah main campak-campak je dalam AF. Anak-anak pun boleh tolong. Tapi anak-anak saya tolong cakap je, Ummi dah bunyi ting. hahaha. Maknanya dah siap masak. 

Kalau nak masak guna AF ni , bila-bila masa boleh check basket tu samada makanan tu ok ke tak ok. Lagi satu kalau rasa dah cukup masa boleh putar knob tu ke 0 maknanya dah siap masak. AF ni berbeza jugak antara brand. So kena pandai-pandai la korang adjust masa . Brand baru kan. So resepi dia agak limited. Saya dah join group Resepi Air Fryer Malaysia kat facebook .Alhamdulillah banyak juga membantu. Yang saya dah buat setakat ni, ayam goreng , ayam bakar , goreng nugget, puding roti dan lasagna.  Nanti saya share resepi bila- bila free yer atau korang join je group Russell Taylors PC Users (Malaysia). sebab saya dah kongsikan dah kat group tu. 

Apapun, saya bagi 5 bintang untuk Air Fryer Russell Taylors  ni. 

Korang dah ada Air Fryer ? Jom masak ! Memasak itu mudah dan menyeronokkan bukan, tambah-tambah ada Air Fryer . hahaha. larikss..#jommasakelissmie




Friday, June 29, 2018

Team Raya Terengganu 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Masih mood hari raya kan? Tak mula pergi lagi open house minggu ni kan. So kita update kisah hari raya tahun ni 2018. Macam biasa lah kan, mesti la raya Terengganu. Tahun ni giliran beraya di rumah mentua saya. Tak ada beza mana pun sebab lepas tu beraya di rumah ma abah saya jugak. .Bertolak ke Terengganu hari Selasa . Alhamdulillah tak jammed, 4 jam sahaja dah sampai sebab tak berhenti . Perjalanan balik hari Sabtu tu jammed sikit masa kat Genting. Ada anak sepupu my hubby tumpang, so mak banyak membuta di belakang tak perlu jadi co pilot macam biasa. hahaha

Alhamdulillah, masih merasa nasi dagang sedap lagi tahun ni. Tahun ni nasi dagang import dari rumah My Sil. Mak mentua just buatkan kuah nasi dagang je. Saya tukang rasa kuah nasi dagang dan kuah sate je kat rumah mentua. hahaha.Tahun ni tak buat tapai. Kat rumah ma saya, ada abang Ngah dan adik saya. Abang Long beraya kedah tahun ni. Malam raya saya dan suami bakar satey. 100 cucuk jugak.Baru terasa suasana raya. 


On the way ke Masjid Paka di pagi raya. 

Tahun ni baju tema caca merba sebab my Nayla tak nak warna lain bila dah test baju tu. My Nuha pulak dah berkenan baju tu dan warna macam adik tak ada. So redha je la. Saya memang pakai apa yang ada je . Beli tudung je. My hubby pun repeat baju lama je.Maklumlah tak puasa sebulan , raya pun malas. huhuhu 

Gambar dengan family mentua 

#teamrayarumahmentua

Ma dan Abah terchinta

Family Ngah #teamhijau

Family adik saya #teamcacamerba jugak ni. haha

#teamrayakedah

Harus amik gambar dengan my hubby macam biasa. 

Me @ 27 weeks masa ni

Gambar satu keluarga. 

Tengok my Nayla tu ada je peel dia.In sya Allah, tahun depan beraya berlima pulak :)

My Nuha dan My Nayla. 


Jangan lupa untuk berpuasa enam pulak yer :) Selamat menjalani ibadah puasa bagi yang berpuasa enam yer. 

Monday, April 23, 2018

Pengalaman Percutian di A' Famosa Resort, Melaka

Korang ada merancang untuk percutian dalam masa terdekat? Asal nak bercuti je mesti kita serabut nak fikir nak bercuti kat mana, berapa banyak nak kena budget dan kat mana nak menginap. Apa nak susah-susah, dalam Malaysia ni banyak lagi tempat yang boleh dilawati untuk percutian. Salah satunya adalah Melaka. Kalau ke Melaka, saya memang cadangkan untuk menginap di A’Famosa Resort. Korang boleh book a famosa resort package online .Mudah sangat cuma dihujung jari. 

Terdapat pelbagai pilihan tempat penginapan yang menarik yang boleh di pilih di A’Famosa Resort seperti berikut : 

Resort Hotel
Condotel dan Apartment
Villa 
Villa Suite



Apa yang menarik  di A Famosa Resort ? Ada 3 tarikan utama yang menarik di A’Famosa Resort iaitu Water Theme Park, Safari Wonderland dan Old West.

A'Famosa Water Theme Park



Yang paling seronok dan dinantikan oleh anak-anak saya semestinya di  A'Famosa Water Theme Park. Maklumlah ianya merupakan Taman Tema Air Terbesar di Malaysia kan. Masa pergi dulu memang antara acara utama sempena Hari Keluarga syarikat my hubby bertempat di A'Famosa Water Theme Park. Banyak tempat yang menarik dalam Water Theme Park yang mesti dicuba. Mesti kena cuba semua taman tema  yang ada untuk merasai setiap kelainan taman tema yang ada seperti berikut :

Arabian Village  - Taman tema yang dilengkapi gelungsur bertemakan Arabian

Kid Adventure Pools – Taman tema sesuai untuk kanak-kanak yang dilengkapi gelungsur mini, gelungsur air dan air pancuran.

Sandy Beach – Taman tema yang dilengkapi dengan pasir pantai bagi berada di persisiran pantai

Family Raft – Bergelungsur menggunakan pelampung ‘raft’ bersama keluarga tentu menyeronokkan

Wave pool – Taman tema berombak apabila siren dibunyikan

Lazy River – Rasakan pengalaman menyelusuri seluruh taman tema dengan pelampung

Big Ice Cream- Salah satu Ice Cream tertinggi dan terpanjang di Asia Tenggara dengan ketinggian 20.8 meter, diameter diameter terluas 18.3 meter dan panjang keseluruhan Ice Cream adalah betul-betul 108 meter

Wa Ha Ha – Rasakan pengalaman seakan-akan efek tsunami menggunakan pelampung

Hula Hula – Gelungsur yang semestinya mencetuskan ‘adrenaline rush’ bagi korang

Inner Tube – Terdapat 2 gelungsur tertutup yang membawa anda ke dalam kegelapan dan anda tidak akan tahu kemana korang akan dibawa, dan korang tak akan nampak sehingga korang sampai ke penghujung.

High Speed Ride – Meluncur dari gelungsur setinggi 7 tingkat tentunya memberikan kelainan dan cabaran kepada anda

A'Famosa Safari Wonderland



Bagi korang yang ada anak-anak yang cintakan haiwan dan binatang peliharaan, A'Famosa Safari Wonderland memang tidak mengecewakan. Anak-anak korang tentu seronok sebab bukan sahaja dapat melihat pelbagai jenis haiwan yang ada disini. Bahkan diorang boleh merasakan pengalaman memberi makan kepada haiwan yang ada.

Antara tarikan yang ada di A'Famosa Safari Wonderland adalah : -

Safari Adventure – Dengan menaiki trak yang disediakan korang akan merasai pengalaman secara dekat mendekati kehidupan binatang liar seperti harimau , unta, zirafah dan pelbagai jenis binatang liar lain yang dilepas bebas.

Walk Thru Area  - Kawasan landskap yang dihias indah untuk korang meneroka melihat pelbagai jenis haiwan seperti flamingo, merak dan lain lain. Kat sini juga korang boleh memberi makan kepada arnab , kuda padi dan sebagainya.

Farm House – Kawasan ternakan pelbagai arnab dan ayam.  Yang best, korang dan anak-anak korang diberi peluang mendekati anak-anak ayam.

Multi Animal Fun Time – Saksikan persembahan pelbagai haiwan seperti beruang, burung hantu , kucing dan pelbagai jenis lagi.

Elephant Encounters – Saksikan kelincahan aksi si gajah membuat persembahan

Color of the Bird – Saksikan persembahan burung seperti kakak tua, helang dan gagak

Monkey Island – Perjalanan ke Pulau Monyet tentunya memberikan kelainan selain dapat melihat dengan lebih dekat haiwan diberi makan secara dekat di tengah-tengah tasik

Reptile House – Disini korang akan melihat pelbagai sepsis reptilia dan amfibia yang pelbagai saiz, warna dan jenis.

A Famosa Old West

Di kawasan Old West ini seakan-akan korang berada di perkampungan Cowboy. Antara yang menarik di sini adalah :

Red Indian Show 

Fireworks 

Carnival

Fun Fair 

4D Theatre 

Children Theme Park

Macam mana dengan pengalaman saya di A’Famosa Resort ni? Mesti korang pun dah tak sabar nak bercuti bersama keluarga di sini kan? Apa tunggu lain, bertindaklah sekarang. Semoga mendapat kenangan indah dan pengalaman yang menarik disini. Selamat Bercuti !

Thursday, March 29, 2018

Review Philips Steam Iron Perfectcare Performer GC8755

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ni saya nak review satu produk yang saya baru guna iaitu Philips Steam Iron Perfectcare Performer GC8755. Rasanya produk ni idaman setiap wanita nak memudahkan kerja-kerja gosok baju. Saya beli secara kutu. So bulan-bulan pejam mata je lah bayar. Dari tahun lepas lagi dah start. Sebenarnya bayar untuk model lama, tapi dah rezeki kan dapat yang model baru dengan harga lama. Untung sangat mak nak. Terima kasih lah Zaila. Semoga Allah memberi rezeki yang berlipat kali ganda.

Excited sangat nak unboxing kan. Tak mampu nak unboxing Sephora. hahaha. Ops


Sebelum unboxing iron tu, unboxing papan seterika dulu.Besar gedabak . Nasib muat papan tu naik Cik Vina. Tapi lalu atas kepala anak-anak lah. 


Perkara pertama untuk buat adalah isi air kat tank dia ni. Pastikan air bertapis katanya. Tank dia 1.8 L. Masa menggosok pun boleh tambah air. Tank ni boleh cabut (detach) . Cara nak pasang pun mudah je, masukkan kat bahagian depan dulu, lepas tu tolak je sampai bunyi klik. 


Dah pasang plug segala, tekan je butang tengah tu. Nanti akan ada bunyi tit tit  ( lebih kurang 2 minit lepas tekan)  menandakan dah boleh mula iron.


Nanti dia akan menyala biru tu. Lepas tu tak reti-reti nak iron. Kalau first time dia macam lambat sikit keluar wap tu sepenuhnya. Tapi lepas tu ok lah.



Masa menggosok memang kena tekan sentiasa bawah pemegang tu kalau tak tak keluar wap tu. Tapi kalau ada kawasan yang berkedut melampau, tekan 2 kali kat bahagian bawah pemegang tu. Fungsi tu pun sekejap ajer dan lampu tu akan berkelip-kelip . Bila lepas dah bertukar balik kepada biasa.


Fungsi turbo pun ada. Yang saya perasan wap dia lagi besar dan air jadi cepat habis la. Untuk fungsi turbo korang tekan dalam 2 saat kat butang On tu sampai dia jadi menyala warna putih ni. Nak kembali pada fungsi biasa tekan balik kat On tu . Mudah jer . Kat tepi butang tu ada butang decalc .


Dalam iron ni siap ada bekas yang disediakan untuk fungsi decalc ni. 


Seelok-eloknya dilakukan seminggu sekali untuk menjaga fungsi iron ni. Untuk decal tekan lama je butang decal kat tepi butang On tu. Fungsi ni amik masa 2-3 minit sahaja. Jaga-jaga air panas lepas dah decal tu yer.

Review saya yang baru 3 kali guna iron ni, iron ni memang sangat memudahkan kerja-kerja menggosok dan yang paling best tidak terbakar baju mak nak. Dah lost count dah baju saya yang terbakar sebelum ni. Ada yang boleh mak alter , mak pakai. Yang mana tak boleh terpaksa la jadi kain buruk. Tapi dengan Philips Steam Iron Perfectcare Performer GC8755, katakan tidak kepada baju terbakar. Ayat minta kecam nampak. Gosok sekali je kat atas sampai ke bawah tak perlu gosok. Kalau tudung sekolah my Nuha jenis yang 2 lapis tu sampai mak stress la masa awal tahun hari tu. Ni kalau gosok hari-hari mak boleh senyum je.Mau tidak, selama ni sejam , sekarang tak sampai 30 minit dah siap semua baju sekolah anak ( 10 pasang baju sekolah dan 6 pasang tudung ) .Perghh.. Berlagak betul rasa ayat ni. Saya bagi 5 bintang untuk Philips Steam Iron Perfectcare Performer GC8755. 

Tak terliur ke korang ? 



Kalau tak faham jugak apa yang saya tulis korang boleh la video kat atas ni. Terima kasih pada yang buat video ni. Video ni saya dapat dari Zaila. 


Untuk pembelian : 

 Boleh Contact Zaila yer untuk pembelian tapi tak dapat lah harga lama.  Boleh risik-risik dengan Zaila untuk harga baru samada pembelian tunai atau kutu .Klik je link ni www.wasap.my/60129706828


Daripada Abu Hurairah RA katanya : Rasulullah SAW bersabda, “Demi tuhan yang diriku di dalam kekuasaan-Nya, kamu tidak akan masuk Syurga sehingga kamu beriman dan kamu tidak dikatakan beriman dengan sempurna sehinggalah kamu berkasih sayang. Sukakah kamu jika aku tunjukkan sesuatu apabila kamu melakukannya nescaya kamu akan berkasih sayang? Sebarkanlah ucapan salam di kalangan kamu.”
(Riwayat Muslim


Thursday, March 22, 2018

Cara tuntut bayaran hibah Takaful Ikhlas

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Minggu lepas saya ada terima emel dari Takaful Ikhlas berkenaan perlu membuat tuntutan hibah untuk Sijil Takaful Am yang bertarikh luput pada atau sebelum 31 Mac 2016 . Sebelum ni memang renew insurans kereta guna Takaful Ikhlas. Tak pernah pulak tahu boleh buat tuntutan . Ingat dapat scam emel,  terus pergi website Takaful Ikhlas. Memang sah ada. Terus download borang dan suruh my hubby tandatangan. Mudah sangat . Dah la ada pelbagai cara boleh submit borang tu. Mesti lah saya pilih cara paling mudah. Emel je. Scan borang dan emelkan kat diorang. 5 hari lepas tu saya dah dapat feedback melalui emel. Jumlah yang saya dapat hampir RM200. Siapa nak bagi kan. Ada 5 polisi yang terlibat. Satu polisi average dalam RM 20 - RM 50. Siapa nak bagi kan. Alhamdulillah.

Hibah adalah pemberian yang dibuat atas budi bicara daripada pihak Takaful IKHLAS di mana kadar yang diagihkan setiap tahun bergantung kepada jumlah yang diisytiharkan oleh pihak Takaful IKHLAS. Pihak Takaful IKHLAS hanya mengagihkan Hibah yang berjumlah RM10 ke atas kepada peserta yang layak, sekiranya tiada sebarang tuntutan difailkan dalam tempoh perlindungan kepada semua peserta produk Takaful Am.

Download borang, klik sini

Borang yang lengkap bertandatangan boleh dihantar menggunakan salah satu kaedah berikut

1) Melalui Pos: 

Jabatan Pengurusan Perhubungan Pelanggan,
Takaful Ikhlas Berhad,
Tingkat 2, IKHLAS Point,
Menara 11A, Avenue 5,
Bangsar South, No. 8, Jalan Kerinchi
59200, Kuala Lumpur.

2) Serahan Tangan: Mana-mana Pejabat Cawangan Takaful IKHLAS

3) Faks / Fax: 03-27118580

Attn: Hibah/CRM Department

(Untuk mengelakkan duplikasi, jangan hantar borang asal sekiranya anda telah faks kepada kami) /

4) Melalui E-mel / E-mail: crm@takaful-ikhlas.com.my

Butiran Pemegang Akaun Bank / Details of Bank Account Holder

Korang pernah buat tuntutan bayaran hibah? 

Daripada Samurah bin Jundab RA bahawasanya nabi SAW bersabda : Sebahagian daripada penghuni neraka akan dijilat api neraka hingga ke tumit, sebahagiannya hingga ke lutut, sebahagiannya hingga ke pinggang dan sebahagiannya pula hingga ke tulang leher.(Riwayat Muslim)


Friday, March 16, 2018

Lunch @ BBQ Chicken , Seksyen 7 , Shah Alam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Mengakhiri minggu ni dengan entry JJCM. JJCM @ elissmie antara entry yang paling banyak peminat di elissmie.com. 

Ni JJCM berapa minggu entah . Tapi yang pasti hari Jumaat lah. Rasa macam tiap-tiap hari Jumaat keluar makan sekarang ni. Lepas makan balik ofiz. Kalau time gaji, panjang la sikit langkah. Tak ada la lepas makan balik ofiz terus. hahaha. Kali ni Ziera dan Ad nak cuba rasa makanan korean pulak. So layan je lah. Sebenarnya agak ragu-ragu nak try , takut tak boleh terima kat tekak kan. Sushi sampai sekarang pun tak boleh telan. 


 Sebelum makan wajib posing dulu. Tuan tanah kedaung dengan Ziera


Ad dan Yatt


Ni Ad punya Chicken Mayo Dol Sob Bap RM 16.90


 Ni Ziera punya. Bulgogi Beef Korean Rice Ball with Hot hot Chicken RM 26.90



Ni saya punya. Bulgogi Beef Korean Rice Ball RM 17.90



Ni Yatt punya. Charbroiled Galbi Chicken and Shrimp Fried Rice RM 16.90


Korean Rice Ball Meal. Boleh pilih nak jenis mana, nak ala carte, grilled atau fried. 


11 Jenis Ayam yang boleh dipilih dari menu

Starters pun ada

Dinner set RM 23.10

Lunch Set siap Soup dan Air RM 16.90


Antara menu lain yang boleh dipilih

Overall , rasa 3 bintang, suasana 3 bintang, servis 3 bintang

Korang pernah cuba makanan korea? In ke tidak dengan tekak? Bagi saya boleh la. Boleh la telan. Mungkin tak suka seaweed pada nasi tu. Mungkin lepas ni boleh cuba menu lain pulak. 

Alamat : 

29 Jalan Plumbum R7/r, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor 40000

Waktu perniagaan: 

Daily: 11:00 - 22:30

Telefon : 

+60 55238081 

http://bbqchicken.com.my/
https://www.facebook.com/pg/bbq.chic.sek7/
https://instagram.com/bbqchickenmalaysia/

 Korang pergi mana cuti sekolah ni? Kami anak beranak duk rumah jer lah. Nasib la my Nuha ada lawatan ke Kidzania dengan sekolah dia, harap dia enjoy la sebab tak jadi nak balik kampung. huhuhu. 

Selamat balik kampung bagi yang balik kampung dan selamat bercuti bagi yang bercuti 

Daripada Abu Hurairah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: "Dunia adalah penjara bagi orang mukmin dan syurga bagi orang kafir." (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 2956)


 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)