Wednesday, September 20, 2017

Tragedi September

Assalamualaikum dan Selamat Pagi. Korang pernah rasa tak sedap hati? Rasa tak sedap hati ni dari semalam. Hari ni turun rumah, baca doa lebih sikit sebelum memulakan perjalanan ke tempat kerja. Siap hantar my Nayla, terus ke ofiz. Dah keluar dari kereta, kat tepi kereta, duk berkira-kira nak bawa payung ke tak sebab tadi masa sampai ofiz hujan renyai. Baru je nak pergi sebelah, ada kereta dari depan meluncur laju. Ya Allah.. Nak tercabut jantung mak nak. Aduhai.. Alhamdulillah, umur masih panjang. Rasanya kalau lah saya ada kat tepi tu, dah keluar akhbar muka depan esok ni. Almarhum di tempat parking. Allah masih memberi peluang untuk bernafas dan meneruskan kehidupan. Cuma seminit di ambang kematian . Allahu...Alhamdulillah. Mujur dia pun tak ada cedera ke apa. Alhamdulillah. Tengah hari ni lah kot bawa pergi bengkel betulkan bumper tercabut tu.Payung pun memang lupa terus nak ambil sebab terkejut sangat. Berdebar tak hilang. 

Cik Vina yang dinoda. Dulu dah ternoda akibat kecuaian sendiri kat parking juga bumper belakang.  Parking dan Eliss berpisah tiada. hahaha

Bezza ternyata berbeza.. 

Kereta dia memang ada masalah dah sebelum ni. Katanya ada masalah pada sistem elektronik . Wallahualam. Semoga Allah permudahkan urusan kami berdua. 

Bulan ni memang menduga sikit. Semoga Allah ganti yang lebih baik. Masa balik raya haji hari tu, tiba-tiba tayar kereta Cik Vina kena tukar, hp my hubby pulak buat hal. Semua pakai duit. Alhamdulillah simpan emas sikit sikit setiap bulan secara istiqamah selesai dua dua masalah. Kami memang tak ada kad kredit. Letak kat ar rahnu upah simpan baru 1% bulan-bulan. Bulan-bulan simpan sikit sikit untuk tebus balik emas yang kena pajak. Emas dapat balik,tayar dan my hubby dapat hp Vivo baru boleh geng Siti Nurhaliza #eh. hahaha. Macam mana nak pajak emas di ar rahnu, boleh rujuk entri ini. 

Siapa yang nak mulakan emas pertama serendah 0.5 gram meh bisik kat saya atau whatsapp saya laju-laju. Mulakan sekarang jangan tunggu RM 500 satu gram baru nak mula.Kita tak tahu pun bila kita perlukan duit kecemasan macam ni. Nak pinjam orang? Kalau ada yang sudi bagi pinjam. Kawan gembira memang senang nak cari, kawan tengah susah semua pakat lari . 


Hari ni hari keempat bekerja dari tempat kerja baru. Tempat kerja jer bertukar tapi pejabat masih sama. Tahun ke 10, 6 kali bertukar tempat kerja. Environment baru, semoga boleh bekerja sekuatnya kerana Allah. 





Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

3 Comments:

  1. Alhamdulillah mujur xde ape2 ye eliss

    ReplyDelete
  2. Allah. semoga dipermudahkan jalan bagi kita ye Eliss.. amin

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah, eliss.
    mujur takde pape. memang berderau lah darah ekk gitu.
    terkejut. terkujat. aduhai...
    sama la kita eliss. saving emas. so far aida lom apply konsep arrahnu.
    masih saving, in shaa Allah...

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)