Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Thursday, March 09, 2017

Masalah Aplikasi pada Windows 10 : can’t be opened using the built-in administrator account

Hari ni cerita pasal teknikal sket. Dah lama tak cerita pasal IT kan. Biasa saya tulis kat blog pasal IT ni kalau saya ada masalah dengan apa yang saya nak buat. So hari ni saya nak tunjuk cara macam mana nak buat kalau ada error pada aplikasi Windows 10 iaitu can’t be opened using the built-in administrator account. Sebenarnya saya dapat PC baru last week. Sekali bila tekan, banyak aplikasi yang tak boleh buka seperti error kat bawah ni. 



Salah satu Aplikasi yang tak boleh guna adalah Photos 


This app can’t open . Photos cant't be open using the built-in administrator account. Bukan setakat photos, aplikasi lain seperti Calculator dan Microsot Edge pun tak boleh buka. 

Cara-cara memperbetulkan Masalah Aplikasi Windows 10 can’t be opened using the built-in administrator account : 


1. Taip pada search - secpol.msc dan tekan enter





2. Klik Local Policies -> Security Options---> User Account Control Admin Approval Mode for the Built-in Administrator account .



3. Setkan policy kepada Enabled dan Klik Apply dan Ok. 



4. Taip pada search - uac dan tekan enter



5. Tarik slider sampai level 3. Dan tekan OK.



6. Restart PC . In sya Allah , semua aplikasi dapat di buka :) Selamat mencuba. Tapi kalau ada masalah seperti diatas lah yer. Semoga bermanfaat.



Selamat berjasa PC baru . Kali ni dapat PC Brand Dell Optilex 5040. Selamat tinggal PC lama yang telah berjasa hampir 5 tahun. Monitor baru tak guna lagi sebab tak beli lagi kabel HDMI . Lepas ni mohon masukkan dalam tender sekali. hahaha


Daripada Abu Dzar RA katanya, Rasulullah SAW bersabda kepadaku, “Janganlah engkau anggap remeh apa-apa amalan yang baik walaupun kebaikan itu dengan sekadar menunjukkan muka yang manis semasa bertemu dengan saudaramu.”

(Hadith Riwayat Muslim)

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

1 Comments:

  1. Raa pon dpt PC baru gak bulan lepas. tapi de plak masalah camtuh.
    syukur jugak. kalo tidok jenuh jugak nak ejas balik.
    hahahahaha
    Apa2pun. mekasih atas ilmu baru ini.

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)