Monday, February 02, 2015

Peralatan Membuat Bento @ Mr D.I.Y

Sejak pertama kali masuk Mr D.I.Y  dulu, memang dah terjatuh cinta la nak terjah MR D.I.Y kalau ada jer benda nak cari kan. Weekend hari tu nak cari alas nak letak dalam wardrobe my Nuha yang baru pasang tu dan terpandang peralatan nak buat Bento yang boleh tahan comelnya tu tapi sabarkan dulu perasaan tu dan beli barang-barang yang memang nak beli tu.
Bentō   (弁当 atau べんとう?) atau o-bentō adalah istilah bahasa Jepun untuk makanan bekal berupa nasi dan lauk-pauk dalam bungkusan praktikal yang boleh dibawa dan dimakan di tempat lain. Seperti nasi bungkus, bentō boleh dimakan sebagai makanan tengah hari, makan malam, atau bekal perkelahan (sumber).

credit to sumber 

Dah faham maksud bento , jom kita cuci mata tengok peralatan yang ada untuk membuat bento di Mr D.I.Y @ Tesco Setia Alam.

Yang ni puncher. Biasa guna untuk punch seeweed/nori tu dengan bentuk-bentuk smiley. RM20++

Yang ni pulak rice mould. Masukkan nasi dalam acuan tu, nak jadi bentuk bear ker.Yang love dan bintang tu egg mould.Yang bentuk bear tu RM6.50 dan yang bentuk love dan bintang tu RM 2.90

Yang ni Rabbit Shape Rice Ball Rolling Mould . RM6.50


Yang ni rice mould bentuk bear dan rabbit  dan cutter set.

Yang ni Baby 3D Bear Bento Rice Mould and Seaweed Nori Cutter Set. Cute kan? RM7.50

Yang ni pulak Baby Penguin shaped Rice Mold with Nori Cutter. RM7.50

Yang ni shape cutter. Boleh guna untuk buat bentuk dari cheese. RM4.50

Yang ni pulak acuan telur puyuh.Quill Egg Mould  RM4.90


Korang dah ada ker peralatan untuk buat bento macam ni ? 

p/s: 
kalau ada peralatan kalau malas tak jadi jugak..hehehe.nasihat buat diri sendiri..

5 Comments:

  1. kita dah ada, kumpul sikit2 wat koleksi, dari tahun lepas dah berbento, damia mmg bwk bekal ari2 pi skolah.....dah join kelab bento malaysia ni rasa lagi best plak

    ReplyDelete
  2. aku memang teringin eliss tapi aku nak buat untuk sape kan? Mr Big pun malas nak bawak bekal coz kat opis dia susah nak makan huhuhuhuhu...
    tengok jelah orang buat ek..

    ReplyDelete
  3. Bestnya pengalaman baru ni pasal barang2 bento. Selama ni duk tengok je orang buat bento alahaii cantiknya rupanya banyak barang2 yang kena ada

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)