Friday, June 08, 2012

Akok , Otak-Otak Terengganu dan Ayam Tempayan Kuantan

Hari tu balik Terengganu, sempat jugak jalan-jalan cari makan. Cari makanan yang teringin gitu kekdahnya.Di area paka ni ada satu warung Akok Ayah Wan bersebelahan dengan kaunter tiket bas ekspres tapi dah tak buka. Memang selalu beli kat situ dan rasanya itu adalah akok tersedap di sekitar Paka tu yang pernah saya cuba.


So misi pertama adalah mencari Akok lah. Kalau di Shah Alam ni, memang susah la nak jumpa akok yang menepati piawaian tekak my hubby . Saya belasah ajer makan sebab ustaz kata mungkin rezeki kita setakat tu jer la hari tu kan. Ustajah sangat kan :p 


Lepas tu terpandang , warung ni . Ianya terletak berhadapan dengan masjid Kampung Pinang Merah ( Masjid yang Ustaz Azhar selalu buat ceramah agama setiap hari Isnin Minggu Pertama Tiap2 Bulan ) .

 

Ni masjid tu. Nak dengar ceramah Ustaz Azhar, bolehlah datang sini :)


 Selain Akok ada jual jugak kuih bakor (kuih bakar lah yer ) dan Bahulu. Tapi Akok Kelantan tak kelihatan hari tu.


Inilah rupa akok tu. Lemak-lemak, rasa pun sedap. 50 ¢ sekeping


Ini kuih bakar. Tapi me suka yang dalam acuan besar sebab kat tepi dia lebih garing..Yang ni tak sure pulak harga.



Ini pais ikan. Tak beli sebab tak masak lagi.Macam otak-otak tapi yang ni seekor ikan dia letak.

So misi kedua, cari otak-otak. Sebenarnya beli otak-otak sebelum ke gerai akok.Gerai ni kat sebelah kanan, sebelum Masjid Kampung Nyior.



Inilah rupa otak-otak dengan isi ikan tenggiri.

Yang ada cuma RM8. Saya borong semua. Tak silap 60 ¢ sekeping


Semasa misi pencarian makanan yang diidam , terpandang Ayam Tempayan Kuantan ( Cawangan 2) .


No telefon tidak tahu kenapa diorang tutupkan, mungkin no salah :p

Ianya terletak sebelum simpang masuk Masjid Kampung Nyior. 


Ayamnya memang sedap dan terasa seperti Ayam dalam Nasi Arab Mandy Chicken gitu.
 Style Arab lah ni kan.

Ada banyak tempayan kat situ..


Ni harga ayam tempayan. Siapa yang lalu sini, boleh la cuba yer :)

Diorang tengah siapkan ayam  yang saya beli..Potong siap-siap , balik boleh terus makan.
Lebih bersih dari Ayam pusing gitu kekdahnya sebab tak terdedah dek persekitaran :)


Menu wajib semestinya CT lah kan. Yang ni beli di Pantai Sura Jetty, Dungun.


Dan terakhir sekali, Keropok Goreng RM 2



Mana satu makanan yang korang paling terliur ?

Beli tupperware dengan harga istimewa, boleh dapatkan disini [ klik laju-laju]
Basuh kereta di Tip Top Spa Auto Service, Seksyen 7, Shah Alam. [ klik laju-laju]
Baju kurung cotton, polka dot pun ada, klik sini. [ klik laju-laju]



21 Comments:

  1. Saya igt kan akok ni ada dijual di kelantan aja...

    Kalau kat shah alam ni, akok yg saya try rasa macam lempeng pisang! hahaha

    Ayam tempayan tu sedapppppp nampaknya..boleh lah saya try carik kalau jalan2 ke Tganu

    ReplyDelete
    Replies
    1. akok kelantan byk dikelantan, tapi akok trg sedap di trg :)

      nanti boleh laa jjcm ke trg lagi

      Delete
  2. semua nampak sedapppp...ayam dalam tempayan tu paling teliur...tp apa beza akok kelantan n tenganu?? ~kna bawak org sana ni baru best jalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak kelate dia campur gula melaka dalam tu dan lebih nipis, akok terengganu x der campur gula melaka dan banyak telur.

      Delete
  3. wah sedapnya akok.. kalau dekat KL ni time bazar ramadhan je leh jumpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pun kadang tak sedap sebab kedekut telur :p

      Delete
  4. oittt...suka2 je taruk nama kedai akok kat kaunter tiket tu Kedai Pok Man...salah tuuuuuuuuuuuuu...nama btol dia...Akok Ayah Wan laaaa...the best akok in Paka Territory setakat ni...hahaha!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..sorry sayang :p dah betulkan. hehehe

      Delete
  5. akok paling terliur!! apsal akok dia cam cantik je ek elis..haha..selalu cam tak berapa nak cerah warna kulit dia..apa beza akok ganu ngan klate? cer citer

    ReplyDelete
    Replies
    1. akok kelate dia campur gula melaka dalam tu dan lebih nipis kaler coklat, akok terengganu x der campur gula melaka dan banyak telur.

      Delete
  6. Replies
    1. keropok kat trg banyak laa ikan dr sini :)

      Delete
  7. Ya Allah~ Semua terliur.. huhuhu.. lamanye tak makan akok.. ade beli lebih bw balik shah alam tak?? muehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. x beli pun balik shah alam. habis kat rumah ajer :p

      Delete
  8. First tahu pasal AYAM TEMPAYAN tue.... memang menarik laa... kalau makan setengah ekor untuk HAZMAN VS FOOD pun best nie

    ReplyDelete
  9. akok dan otak2 ni memang terbaikk!!
    ayam tempayan ni baru dengar..

    ReplyDelete
  10. ayam tuh yg paling membuatkan papa mifz terliur sokmo...

    ReplyDelete
  11. aku teruja tengok ayam tempayan tu..
    tpi klu chicnes cooking style
    depa roast peking duck dlm tempayan jugak
    or clay oven..
    mmg kena buat mcm tu tuk smoke or roasted..
    daging jdi empuk and bhn perapan sekata
    ni mesti org juai tu iktu teknik org arab or orang cina..

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)