Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Wednesday, September 29, 2010

Macam mana nak buat banner 125X125 beranimasi?

Tajuk tak boleh blah. Idea datang bila Niza Si Kancil biru tanya nak buat macam mana.So, aku buatlah tutorial ni bagi yang baru nak belajar-belajar buat banner. Nak suh aku buat? Boleh dipertimbangkan dengan syarat minimum iklan kat belog aku selama sebulan, RM3 ajer pun...hehehe Nak iklan disini , klik sini..


Langkah Pertama :

Dowload dulu all time favourite software aku iaitu Photoscape [boleh dowload kat sini for free]

Langkah Kedua :

Sediakan dulu Gambar-gambar yang korang rasa cun melecun nak taruk buat banner atau tulisan sahaja ! (boleh guna photoscape jugak. Pergi kat Page->Edit->Tulis Tulis Yang korang nak



Langkah Ketiga :

Klik pada ruangan AniGif tuh -> Klik Butang Ad untuk Masukkan Gambar-gambar

Sebelum




Langkah Keempat : 

Setting Mengikut Kemahuan anda !Untuk set size kepada 125X125 (size standard iklan di sidebar) pilih, Set The canvas size. Kalo nak cepat atau laju masa slide bergerak tu, klik butang change time. Efek mana yang berkenan klik Change effect. Boleh test dulu sampai lebam baru save !!


Hasilnya... 5 minit pun dah siap...





Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

35 Makhluk Tuhan Paling Sexy Telah Komen:

  1. menarik.. thanks for the info.. pasni sy cuba bg info buat guna photoshop plak ye

    ReplyDelete
  2. ellis rupanya senang yg amat nak buat banner yg animated kan? time kasih share, selama ni duk guna photoshop jer huhu rugi, guna ni senang yg amat

    lagi satu now edit gambar guna ni jer refer entry eliss yg dulu tu... bagus la eliss sharing is caring :D

    ReplyDelete
  3. ooooo... cam tu jek nak buat nye.. mekasih yek sebab buat tutorial yang sgt berguna ini..

    ReplyDelete
  4. huhu..janji rajin nak mengodek..

    ReplyDelete
  5. benner saya juga la yang tak gerak2 :)

    ReplyDelete
  6. yea yea nak buat nak buat...thanks sharing ni eliss ;)

    ReplyDelete
  7. haaaa, terima kasih untuk info ni! bila2 nak try lah :D

    ReplyDelete
  8. thanks ye... nampak mudah..hehe nanti nak try la

    ReplyDelete
  9. aida : salam, macam mana nak masukkan banner dalam blog?? S.O.S

    ReplyDelete
  10. well sis. dah jadi. tapi nape bila kita masuk kan kat blog, die xjadi effect die sume. just yang depan je ade. well, leh ajar lagi x?? hehehe

    ReplyDelete
  11. saya ni langsung tak tau menahu tentang banner. Boleh perincikan skit tak? pastu mcmne nk letak kat blog sendiri? macamne ye nak hias2 blog dgn letak banner sendiri? saya tak tau la wlu benda paling simple huk huk huk..

    ReplyDelete
  12. nak masukkan dalam blog, kena upload kot photobucket ker apa dulu kalo tak dia tak bergerak..

    ReplyDelete
  13. @Farah Nadia nak hias tu terpulang lah macam mana.kalo tahu photoshop boleh guna pakai tu, atau paling simple mcm ni..banner ni boleh exchange ngan kawan2 dan dapat hit.kat sebelah ni ada banyak contoh banner..

    ReplyDelete
  14. saya blaja buat banner dari tutorial yg eliss sediakan...tq so much...sy ni baru sibuk2 dalam berblog ni...

    ReplyDelete
  15. salam,
    saya berminat nak beriklan di blog nie, mcmana caranya??
    pasal banner tu saya nak tanya sikit... lepas siap nak save dan kena upload kat mana2 ke untuk dptkan url dia??
    boleh email saya sura.berasap@gmail.com untuk saya beriklan di blog ini
    terima kasih.

    ReplyDelete
  16. saya berminat untuk beriklan di sini
    boleh email saya cara dan syaratnya
    sura.berasap@gmail.com terima kasih

    ReplyDelete
  17. saya berminat beriklan di sini
    apa syarat dan caranya
    terima kasih

    ReplyDelete
  18. @suraberasap kena upload dulu mana-mana(contoh photobucket) , then amik url tu.

    ReplyDelete
  19. thanks...

    senang jer. Dulu upah orang. Skrg buat sendiri lagi puashati.

    Terima kasih!


    Perunding Hartanah Lelong

    ReplyDelete
  20. blog yang sgt2 informative :)

    ReplyDelete
  21. saya nak tanya, macamana nak dpt kan link nyer.

    ReplyDelete
  22. @juanita kalo dah upload ke photobucket, boleh terus amik direct link.

    ReplyDelete
  23. Yer puan, soalan saya sudah dijawab & saya sudah berjaya membuat nye. Cume saya x kreatif. X cantik laa..heheeh...

    btw puan,

    saya berminat nak letakkan banner saya di blog puan. Saya ada 3 blog buat masa ini. Malangnya kesemua blog masih belum ada banner tersendiri....tunguuu...:)

    ReplyDelete
  24. Salam nk tanya skit. mana lagi senang, buat banner pakai photoscape ke photoshop? K thanks n jazakallakhir...

    ---------------------------
    Fariz
    "dalami photoshop for photograpers"
    www.kursuspro.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua-dua pun senang. tapi kalau tak pandai photoshop, better pakai photoscape

      Delete
  25. cik saya nak beriklan juga.. nak beriklan di header dan 125x125 tuh.. tpi sy pandai buat banner.. saya dah hantar email dkat cik.. harap ada maklum balas... trima kasih

    ReplyDelete
  26. TERIMA KASIH. Saya dah buat banner.

    ReplyDelete
  27. terima kasih tunjuk ajar buat banner.

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer