Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Monday, April 13, 2009

Lapar garam

Semalam aku diserang penyakit 'lapar garam'.Orang selangor panggil gegata(sumber:Kak Ray) dan orang kedah panggil kelopak garam (Sumber:Niza) selalu adik aku yang kena penyakit ni..skang aku plak yang kena..memang hazab laa semalam dan malam tadi...abis berbintat2 seluruh badan..ingat kalo pagi ni naik balik nak MC dah..skang aku rasa macam nak gatal plak dah..aduhai...jangan laa gatal kat ofiz..mana nak cekau garam ngan roti...hahaha...itulah ubatnya..lain orang lain caranya yer dak..kalo pegi klinik, kena cucuk sedas aku rasa dah jalan...penyakit ni aku baca boleh jadi alahan makanan (susu, kacang dsb) dan persekitaran..memula aku ingatkan aku pakai baju yang ada pijat ker ape sebab aku dah 8 bulan tak pakai baju tu :P tapi lepas ma aku lumur air yang dicampur garam dengan menggunakan roti pukul 2 pagi tadi..aku dah bleh tido lena pastu...:P


Macam ni laa rupanya..gatal tak hengat...

sumber : sini

Kalo korang ada petua lain bleh laa disharekan ok..
Mungkin ni entry terakhir aku laa..kalo sempat blogging dari tempat induksi, aku update la..kalo dak, 2 minggu dari skang lagi la baru aku leh sambung update..sila rindu aku...chewah..ada ka orang rindu ni..hihihi.. :P

Hari ni aku RAYA rasa hindu lagi..Boz ngan niza pergi kursus..yabbeda beddu..tapi hari ni kena jadik tukang angkat telepon laa pulakkkkkkkkkkk!!!
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

14 Makhluk Tuhan Paling Sexy Telah Komen:

  1. letak roti dlm air garam ke,pahtu lumur kt pat gatal ke...oic..kalu aku,aku cuma letak ubat viks or minyak panas nk bg ilang gatal...pasti aku yg mybe windu kt blog ko hihi2 sbb aku suka baca blog ko(opss..tlampau open lak aku ni haha2)

    ReplyDelete
  2. nape sapu garam ngan roti??? cam nk buat mkn2 plak!!!

    ReplyDelete
  3. hui kesian nye.mesti gatal giler.ko gi induksi nanti jgn lupa bekal garam n roti.leh tenyeh je bebile gatal.sian nuha xdpt nak nenen.meh aku tlg nenen kan.share ngan aimi.

    elliss, aku dah dpt rumah kat bdr br bukit raja.nanti mehla jalan umah aku..hehe.thanks bg link itew ye

    ReplyDelete
  4. uii.. ad kena camnih kalau kena gigit ngan ulat bulu.. memang masakkkkk laa. satu badan merah-merah. dua bulan lepas kena kat tangan.. melarat ke perut yg buncit nih.. seminggu jugak laa makan masa nak hilang.

    ReplyDelete
  5. memang nama die camtu ke?
    tak penah dgr pun
    ape tu?cam alergik biasa ke?
    blh pakai ke petua tu tuk alergik seafood n habuk?? :P

    g kenek ar
    cucuk montot sedas
    mesti ok punya pasnie
    hehee...

    ReplyDelete
  6. takde petua la. Adik I pernah kene. Jumpe doc. Doc bagi cream sapu. Dia cakap cream magic. Terus baik. Hape yang magic ntah...

    ReplyDelete
  7. aku panggil kena ulat. masa darjah 6 (1994) kena, nenek aku mandikan dengan air garam.

    ReplyDelete
  8. mak mertua kite ckp 'sopak garam'.mmg tkleh lupe sgt sbb masa Qasrina umur 3 or 4 months dia kene cmtu.naik bintik2 merah 1 badan sampai ke muka.1 malam dia nangis tkleh tidur.gatal..punyala panik seb baik masa tu kt kg,kalo tk tk tau la apajadi..hanya Allah yang tahu perasaan kami masa tu..mak mertua kite lumur bedak sejuk je.Alhamdulillah pastu dia tidur lena..

    ReplyDelete
  9. kalau orang utara, akan letak ubat sejuk campur garam :)

    ReplyDelete
  10. dun worry la elis wei..kg.gajah ader wireless...musti ko rajin menghapdet blog..tu pun kalo ko tak pnat la g klas sampai mlm..hehe.. :p

    ReplyDelete
  11. Ellie...
    Dulu rasanya my husband pun penah kena mcm nie jugak. My mum ckp bawak pegi mandi laut..cos air laut kan masin so alhamdulillah hilang dah gegata tu

    ReplyDelete
  12. macam gegata <--- kalau orang n9 cakaplah..

    ReplyDelete
  13. ctlinda, memula buat air garam, pastu celup roti dalam air garam dan lumur ker tempat ada bintat tu..
    ada jugak orang suker...hikss..tq..

    Elyn, aku pun x faham laa..tapi berkesan..

    rumiza.rashid, Inysa Allah..ada kesempatan kiter jumpa..ni aku bawak bekal air garam...

    Ad, macam kena ulat laa ni..hikss

    zuris, cara ni berkesan..kalo gi klinik mau tiga pat puloh melayang :D

    azza, magiknyer..hikss

    wafaa, hubby aku ckp macam tu laa..tapi sini mana nak cekau laut :D

    bai, aku mcm penah dengar orang panggil mcm tu..

    ummibatrisya, tq for da info..

    sharina, hehehe..doakan aku tak penat :D

    Gina, tu laa hubby aku cakap tapi sini mana nak cekau laut kan..hikss

    Haslina, sama ar dengan orang selangor :D

    ReplyDelete
  14. Mmmm...

    Dah try taruk bedak sejuk + garam?

    Cian....

    Sabo ekkk..

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer