Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Friday, December 02, 2016

Cara Pajak Emas Di Ar-Rahnu Express

Korang pernah tengah-tengah bulan tiba-tiba berlaku kecemasan? Ni yang terjadi pada saya hari tu la. Tiba-tiba tayar kereta dah tak boleh nak tampal dah tengah-tengah bulan.Terpaksa jugak tukar. Saya dan my hubby memang tak pernah ada kad kredit, Alhamdulillah. So terpaksa la korek yang mana ada.Tiba-tiba teringat pulak emas tu yang tak seberapa tu kan. 

Cik Vina yang pancit tayarnya

Saya memang pernah beli gold bar dan dinar . Dulu Rozi yang perkenalkan siap bagi harga ahli lagi. Terima kasih Rozi. Skang dah boleh beli dengan harga ahli juga dibawah ET. Terima kasih dua sahabat yang ajar supaya celik emas. Mulakan 1 gram atau paling kurang 0.5 gram. 10 bulan dah 5 gram kau ! Tapi dah beli tak reti jugak nak guna. Terima kasih jugak dengan Rai yang ajar pajak emas, bukan jual emas bila terdesak. Sayang katanya bukan senang nak kumpul kan. 

Hari tu ET cakap gold bar dan dinar powergold boleh pajak di Ar-Rahnu Express tapi ada kat Mydin Subang USJ .Jauh pulak nak pergi kan. Alhamdulillah, memang Tuhan lorongkan jalan , hari yang saya terdesak tu Ar-Rahnu Express buka cawangan baru di PKNS Shah Alam. Memang berjodoh betul rasanya dengan Ar-Rahnu Express ni. So hari kedua operasi , saya pergi la dengan ditemani Rai, Kak Yat dan Zira. Ar-Rahnu Express merupakan Pajak Gadai Islam di Malaysia yang menerima berlian, batu permata, dan jam tangan berjenama sebagai cagaran selain daripada emas yang dimiliki oleh syarikat Habib . 


Q: Bagaimanakah tatacara pemberian pinjaman dari AR-RAHNU EXPRESS?
A: AR-RAHNU EXPRESS memberi pinjaman sehingga 75% dari nilai marhun pajakan.

Q: Upah Simpan bagaimana pula?
A: AR-RAHNU EXPRESS mengenakan upah simpan 1% dari nilai marhun bagi setiap bulan.

Q: Adakah AR-RAHNU EXPRESS menerima emas suasa?
A: AR-RAHNU EXPRESS menerima semua jenis emas - termasuk jongkong emas dan dinar emas.

Q: Adakah barangan kemas tanpa resit diterima?
A: Ya, kami terima. Hanya pajakan untuk jongkong emas sahaja memerlukan resit pembelian (asal/salinan)

Q: Adakah AR-RAHNU EXPRESS meletakkan had bagi pinjaman untuk seseorang?
A: Ya, setiap individu ditetapkan had pinjaman sebanyak RM 100,000.00.

Contoh pengiraan : 

Katakan korang pajak 4 Gold bar ( 4 gram)  dan 1 Dinar ( 1.06 gram) . 
Harga emas terpakai : RM 160 untuk 1 gram ( yang ni tak tetap so kena tanya diorang ) 
Nilai marhum : RM809.60 (5.06 * RM 160) 
Pinjaman yang layak : RM 607.00 ( 75% * Nilai Marhum) 
Upah simpan 1 bulan (1%)  : RM8.10 ( 1% * Nilai Marhum)
Upah simpan 6 bulan: RM 48.60 

So senang cerita pinjam jer la sebanyak yang kita layak sebab upah simpan tetap sama walaupun korang pinjam kurang dari jumlah pinjaman yang layak.  Di Ar-Rahnu Express pinjaman sampai 6 bulan ajer. Korang pergi la tebus bila dah 6 bulan tu atau extend pinjaman so bayar RM48.60 tu ajer. Nanti dia keluarkan surat baru pulak. Surat tu memang tak boleh hilangkan kalau dak, korang kena angkat sumpah bagai pulak. 

Masa saya pergi hari tu memang sejam jugak sebab diorang memang kena uji emas-emas tu untuk membuktikan ketulenannya. Alhamdulillah, 4 gold bar dan 1 dinar Powergold saya tu semua tulen dan berat mengikut piawaian :) 


Kat sini pun ada jual barang kemas jugak. Nak trade in pun boleh .


Dah dapat duit boleh la pergi beli tayar. Tayar terpaksa di tukar sebab 2 tayar depan tu memang dah plan nak tukar tapi tayar yang belakang ni memang kecemasan


Terima kasih KB Maju bagi diskaun lagi. Siapa nak beli tayar terpakai dan servis aircond boleh la terjah ke Dataran Automobil , Seksyen 15 yer. 

So mulakan sekarang simpan emas, mulakan dari 1 gram atau paling kurang 0.5 gram. Memang membantu di kala kecemasan :) #celikemas #1gram1bulan 

Daripada Abu Said al-Khudri RA katanya, seorang lelaki bertanya : wahai Rasulullah, siapakah orang yang paling utama? jawab Baginda SAW, “Iaitu orang Mukmin yang berjihad dengan dirinya sendiri di jalan Allah”. Lelaki itu bertanya lagi “Selepas itu siapakah lagi? “Baginda menjawab, “yang mengasingkan dirinya di lereng-lereng bukit untuk beribadat kepada tuhan-Nya. Dalam satu riwayat yang lain iaitu orang yang bertaqwa kepada Allah dan meninggalkan (mengasingkan diri) daripada orang yang melakukan kejahatannya.
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, November 22, 2016

Aktiviti Team building @ Marina Cove Resort

Sebelum memori terpadam begitu sahaja, saya muatkan gambar aktiviti team building sepanjang 2 hari di Marina Cove Resort. Hari pertama sessi perkenalan dan pembahagian kumpulan. Kumpulan kitorang dengan motto Belasah Jer . Nama kumpulan pun Belasah Jer. Sabar jer lah. Krik krik bunyi kumpulan. Bunyi cengkerik . 



Hari kedua pulak menawan Bukit 300 yang terletak kat sebelah Marina Cove Resort Lumut. Tak sangka sampai jugak atas.



View Bukit 300 dari Marina Cove Resort


Kita wefie dulu


Selfie pulak dah.. Sis cuba


Gambar kenangan di puncak Bukit 300


Dalam perjalanan naik bukit masih lagi sempat selfie 


Ada lagi nak mencelah , layankan ajer


Tak habis lagi selfie kat atas bukit


Yeay dah sampai atas


Nampak tu 300 meter ok !!


Ida, junior ku merangkap teman satu kumpulan jugak 


Kak Yatt dan Kak Ina


Bukti dah sampai atas ni. 


Haruslah gambar mak yang sebesar talam

Aktiviti seterusnya adalah bina sesuatu dari barang terbuang yang dikutip sepanjang naik Bukit 300 tu. 


Katanya mini gazebo.. belasah ajer 



Yang ni pulak aktiviti sambung PVC tengok kumpulan mana yang paling tinggi naik. 


Mak tak join sebab bukan kepakaran mak. Panas-panas pekena aiskrim lagi best...larikss



Mak mampu tengok ajer...


Malam terakhir ada persembahan dari kumpulan. Kami buat sketsa dan diakhiri dengan nasyid Teman Sejati 


Dengan ahli kumpulan dan teman sebilik, Madiha :) 


Aktiviti mandi kolam hari terakhir di Marina Cove Resort . Sebenarnya sebelum tu ada aktiviti isi air dalam tong drum berlubang tapi sebab semua dah basah tak ada gambar pulak. 


Dah lama tak mandi kolam, kalau ada anak-anak ni mau tak naik-naik


Mak dan bapak budak yang terlebih seronok , hilang stress


Sekian sudah aktiviti teambuilding untuk kali ini. Ada ke kali lain? Kalau ada mohon buat kat Cameron Highlands atau Langkawi Ok !! hahaha

Daripada Abu Hurairah RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, “Harta tidak akan berkurangan dengan sebab sedekah. Dan Allah tidak menambah kepada seseorang hamba dengan sebab kemaafan yang diberikan (kepada orang lain) melainkan kemuliaan kepadanya dan tiada merendah diri seseorang itu melainkan Allah akan mengangkatkan darjatnya”.
(Riwayat Muslim)

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, October 24, 2016

Marina Cove Resort, Lumut , Perak

Hari ni entry throwback. Sebelum lupa nak tulis apa baik kita tulis cepat-cepat. haha. Kitorang bertolak dari Shah Alam lebih kurang pukul 9 pagi dan sampai hampir pukul 2 petang.3 buah bas semua sekali. Satu bas lelaki dan dua bas perempuan. Tak penuh mana pun sebab rasanya ramai juga yang naik kereta. Tapi sebab pergi sorang, saya naik bas jer. Mula ingat nak pergi dengan family tapi saat-saat akhir cik Vina buat hal, makanya mak sorang ajer lah pergi. Kiranya me time lah. Anak-anak abahnya yang jaga. Dah besar pun kan.  


Muka ceria naik bas. Lama tak naik bas katakan. Last tahun lepas rasanya masa balik Terengganu. 



Lama tak tinggal dia, terus mak dapat surat cinta. Mengalir lah jugak air mata mak. haha. Dua-dua hati tisu. 


Selamat tiba di Marina Cove.Welcome drink pun tak ada ni. 


Masa kitorang sampai kaunter pendaftaran ni tak ada orang pun. Urusetia dah amik kunci siap-siap, so masa kitorang sampai terus dapat masuk bilik. 


Harga bilik yang ada. 


Siapa nak beli apartment kat sini pun boleh. Baik jangan kot. hahaha
Kalau nak beli, renovate kaw-kaw dengan dekorasi moden,  buat homestay persendirian lawan Marina Cove Resort. hahahaha 


Bilik kitorang Premier Suite RM439 semalam . Ada 3 bilik. 2 bilik  ada 2 katil single dan 1 bilik katil queen. Masuk-masuk bilik terus rasa nak lari balik rumah. Hotel zaman dinosour mana pulak lah kitorang datang ni. hahaha. Memang nampak sangat tak update perabot-perabot dan hiasannya. Dah la baru ni terbaca pasal senarai hotel berhantu dan Marina Cove Resort termasuk dalam senarai. hahaha. Bilik nasib baik aircond berfungsi sebab baca review banyak dapat bilik aircond tak ok. hahaha. Towel dan cadar siap kuning lagi macam dah lama tak guna. Mohon beli cadar dan tuala baru jangan ingat nak untung sahaja. 

6 buah meja makan . Tak sempat pun nak makan kat sini. Buat sidai tuala jer. 

Peti sejuk nasib ada . Ada kettle tapi tak lalu nak minum pun . Nasib ada bagi air mineral. Kitchen kabinet zaman bila pun tak tahu. 


Ada almari dan meja solek

Toilet lupa pulak nak amik gambar. Sebab duk level 7, air shower slow sangat. Terpaksa mandi dengan hose dan siap pintu toilet satu bilik air tu tak dapat kunci. Pandai-pandai la korang mandi. hahaha



Ruang tamu .Nasib baik bukan tv zaman dinosour. Channel 1,2,3 jer kot ada. 

 Depan tu ada balkoni. 


Dari balkoni ni nampak permandangan yang menarik. Sejuk sket hati .hahaha


Gambar tiada nur. hahaha


Mak cuba nak. 


Gelap jugak. Nasib korang lah. Buat-buat nampak sudah. 

 
 Kolam pool kanak-kanak/ dewasa  ni sahaja pool yang bersih dan terjaga



Pool bahagian outdoor ni siap berlumut tapi ada jugak orang main kat situ. Mak is takut gatal jer.



Dari Agoda.com yang saya update kemudahannya


Overall, biasa-biasa sahaja menginap disini tak macam hotel ada bintang pun. Makanan buffet pun tak banyak sangat pilihan . Siap kena amik sejadah sendiri kat bahagian room service. Poor room service. Bagi saya, Pusat Latihan Kampung Gajah,UiTM yang taraf hotel budget tu pun lagi bagus dan selesa..hahaha..Cuma tadak view yang menarik jer lah.  matilamak nakk.. 


 MARINA COVE RESORT, Jalan Teluk Batik, 32200 Lumut, Perak Darul Ridzuan.

Tel: +605-683-6666

Email: reservation@marinacoveresort.com.my
Website: www.marinacoveresort.com.my



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, October 05, 2016

Lunch @ Seoul Garden, AEON Mall Shah Alam

Hari ni entry throwback macam biasa dalam segmen JJCM @ elissmie. Sebenarnya pakatan hari lahir yang tertunda ni. Dari bulan 4 , sambutannya dalam bulan 9. Maklumlah semua busy mengalahkan pak menteri esp yang Datin sorang tu kan. hahaha.. Larikss..Pakatan hari lahir dimulakan dengan Faidah di Seoul Garden atas permintaan hakak. hahaha. Sebab tak pernah makan kat situ. Boleh? Boleh ajer, orang belanja..Layankan ajer gambar pemakan dan makanan yang ada dan sempat di snap. 

Ahli pakatan hari lahir macam biasa


Destinasi JJCM kali ni Seoul Garden @ Aeon Shah Alam


View kat luar Seoul Garden

Me and kak ema.. opss..Datin Ema..


Gambar dengan spek fresh from oven..

Wefie pulak seround.. Apsal macam runcing sangat tu muka..hahaha


Yang diraikan dan tukang belanja, TQ ida... apsal tak ada gambar solo dengan ida ni...


Ada pelbagai pilihan seafood dan bebola serta sayur-sayuran


Ayam dan daging pun ada. Kambing jer tak ada. 


Pelbagai sos yang ada tapi yang in dengan tekak mak, sos cili thai jer.. hahaha


Aiskrim pun banyak pilihan. Skip.. Kalori. hahaha


Try jugak makan sushi tapi tak banyak sangat pilihan. Bila dip dalam sos cili thai baru boleh telan. 

Sedia untuk di grill dan distimboatkan..


Model aiskrim Seoul Garden


Harga buffet . Kalau ada student card lagi jimat, so datang dengan student dapat less RM3. hehe


Jangan tamak ok ! So far ok lah.. Tapi tang sos dan sup tu la tak boleh lawan lagi Johnny's Restaurant. 


Seoul Garden AEON Mall Shah Alam
AEON MALL No. 1, Jalan Akuatik 13/64, Seksyen 13
Shah Alam, Malaysia
03-5524 7386
http://www.seoulgarden.com.my/

Dah kenyang makan kita bergambar kat luar pulak. 

Tema Musim Sejuk. 


Macam dekat Tokyo ke Beijing dah ni kan..Lunch kat Seoul.. hahaha..


Close up sket.. Gambar ni dah dijadikan gambar kanvas untuk kenangan


Faidah dengan Kak Ema

Kak Ema dan Ad

Kak Ema dan tuan tanah kedaung macam biasa

Korang dah pernah makan ke kat Seoul Garden? 

Daripada Abu Said al-Khudri RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Apabila seorang di antara kamu menguap, maka hendaklah ia meletakkan tangannya ke mulut kerana sesungguhnya syaitan akan masuk ke mulut sekiranya tidak ditutup ketika menguap.”
(Hadith Riwayat Muslim)


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)