Monday, August 30, 2021

Throwback Hari Raya Aidil Adha 2021


Assalamualaikum. Lama dah tak update blog. Hari ni free sikit dan mood ada sikit rajin, so untuk elak blog ni bersawang. Kita update la pasal Hari Raya Aidil Adha yang lalu. Atleast ada kenangan yang tak mungkin boleh diulang. Bukan selalu boleh bergambar kan. So kita abadikan dalam blog. Harap blogspot ni masih bertahan la. Sayang semua memori dalam ni. Tiap tahun domain pun naik harga. Tapi gigih jugak bayar untuk kekalkan domain elissmie.com. Anak-anak pun dah pandai baca. Memori lama diorang gigih baca. Alhamdulillah. Tahun lepas pun lupa nak update kat blog. Just update kat ig je. Tahun lepas boleh lagi beraya haji kat kampung. Tahun ni dah la raya puasa kat sini. Raya haji pun kat sini. Sobss


Mula - mula kita bergambar dengan cinta hati dulu


Tak kan satu je . Kasi chance la. 

Puteri Sulong


Puteri Tengah



Puteri Bongsu 




Melaram dengan mainan baru 


Sekejap je semua dah besar kan


Bergambar kat luar rumah je la. Sebab baru cat luar grill dan pagar. hahaha


Dalam rumah tak dan nak cat lagi sampai sekarang. Jangan beku pulak catnya.


Kerusi luar baru beli. Posing sini duu. Sofa raya tak dan sampai. haha


Proud mother of 3 princesses


Proud father of 3 princesses


Eh ada lagi gambar kita 


Ok last. bersemut blog kang



Juadah hari raya kali ni masak sendiri je. Nasi Minyak 



Gulai Daging 


Sambal belacan dan Acar Jelantah Timun & Nenas


Misi Diet #elissmiedietjourney tetap on walaupun hari raya. 



Berbagi rezeki dengan jiran sebelah. Alhamdulillah. 

Semoga bertemu lagi tahun depan dan harap-harapnya boleh beraya di kampung halaman . huhuhu



Daripada Abu Qatadah al-Anshari RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Dan adapun puasa pada hari 'Asyura juga dihitung di sisi Allah sebagai penghapus dosa bagi setahun yang sebelumnya." (Hadith riwayat Muslim, no. 1162-196)

Monday, June 14, 2021

DIY Wire Utensil Rack

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Lama dah tak cerita pasal deko kat blog ni. Saja suka-suka musim PKP. Lama sangat duk rumah. Macam-macam idea lah timbul. Ni sebenarnya masa PKP 2.0 kot dapat ilham. Nak DIY kan Wire Rack tu nak letak tempat gantung sudip senduk segala mak neka yang ada la. 

Idea biasa lah tiru kat https://www.pinterest.com/ 


Pisang pun boleh gantung kat situ bukan sudip ajer . haha


Kuali ke periuk ke pun boleh gantung yer



Simple macam ni macam idea saya 


Kalau ada ruang luas , boleh cuba buat yang ni memang sesuai kan


Ni pun sama. Memang puas hati . Siap boleh gantung bakul besi pulak lagi 


Tapi kita budget marhaen je lah. Barang-barang yang saya buat sendiri tu saya beli dari kedai eco ajer. 


Saya punya . Kecik je la #elissmiekitchen 
Sebab ruang yang terhad kat dapur tu kan so kena buat simple je lah. 
Tq my hubby tolong lekatkan. haha


Bahan-bahan yang diperlukan : 

Wire Rack 
Penyangkut S
Pelekat 

Kos : RM6.30 


Wire Rack . Wah ada warna pink la ๐Ÿ˜


Penyangkut S

Pelekat . Rasa ni paling murah yang ada


Memang mudah pakai pelekat , boleh beli kat Shopee jugak kalau nak . Tak perlu drill dinding dah. Tahan lama pulak tu. 


Korang rasa menarik tak idea ni ? 


Daripada ‘Alqamah daripada Abdullah daripada Nabi SAW bersabda: Hendaklah menuruti aku golongan dewasa dan golongan yang berilmu daripada kamu, kemudian golongan yang sesudah mereka, kemudian golongan sesudah mereka. Janganlah kamu semua berselisih, maka hati kamu akan berselisih. Dan hendaklah kamu semua menjauhi kebisingan pasar.


Tuesday, June 08, 2021

Ayam Sos Tiram KhairulAming

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sejak musim PKP 3.0 kembali ni. Rasanya dah macam-macam resepi kot try kan. Resepi ni masa bulan puasa saya try itu  hari. So mana yang tak tahu nak masak apa hari ni boleh la cuba resepi ni. Resepi ni bukan sahaja boleh dimakan dengan nasi putih malahan ngam dengan Nasi Ayam. Kena dengan selera keluarga saya dan yang terpaling penting mestilah my hubby. hahaha


Ni buat masa bulan puasa hari tu. Juadah berbuka kekdahnya. 



Ni repeat hari tu. Ayam Sos Tiram dengan Nasi Ayam. Cuma bezanya, ayam dah direbus terlebih dahulu untuk saya dapatkan stok untuk buat Nasi Ayam. Tapi perapannya saya tak letak garam dah sebab dalam stok ayam saya dah letak garam. 


Ni hari ni. Masak untuk anak-anak jiran yang mana jiran saya suami isteri sedang dikuarantin di Maeps. Semoga Allah memberi kesembuhan buat jiran saya ni dan pelihara anak-anak ini dibawah jagaanNya. Dan saya diberi ilham untuk masak apa 


Jom kita tengok video dari KhairulAming macam mana nak buat. 




Jom kita cuba yer. 

Resepi Ayam Sos Tiram @ Kredit to : KhairulAming

Bahan2/Ingredients:

[Ayam Tiram]
๐ŸŒ•1/2 ekor ayam (1/2 whole chicken)
๐ŸŒ•Garam (salt)
๐ŸŒ•5 sudu sos tiram Mahsuri (5 tbsp Mahsuri oyster sauce)
๐ŸŒ•1 sudu kicap manis pedas Mahsuri (1 tbsp Mahsuri sweet and spicy soy sauce)
๐ŸŒ•1/3 cawan minyak masak (1/3 cup cooking oil)

[Sos Thai]
๐ŸŒ•6 biji cili (6 chillies)
๐ŸŒ•5 ulas bawang putih (5 cloves garlic)
๐ŸŒ•1 sudu sos tiram (1 tbsp oyster sauce)
๐ŸŒ•2 sudu sos ikan (2 tbsp fish sauce)
๐ŸŒ•3 sudu gula (3 tbsp sugar)
๐ŸŒ•3-4 biji limau nipis (3-4 limes)
๐ŸŒ•Daun ketumbar (coriander leaves)

Cara-caranya : 

Bakar dalam Air Fryer dalam 200  C selama 20 minit. 

Jika ayam dah rebus, saya masukkan dalam Air Fryer Russell Taylors 180 C dalam 15 minit dan terbalikkan ayam dan panas lagi 10 minit

p/s: Resepi ni tak boleh goreng KhairulAming kata sebab nanti meletup-letup macam volcano. Saya pun tak pernah cuba nak goreng. haha

Macam mana? Nampak mudah dah menyelerakan bukan?

Rasulullah  ๏ทบ  bersabda: "Tidaklah seseorang hamba apabila tertimpa musibah lalu dia mengucapkan :

ุฅِู†َّุง ู„ِู„َّู‡ِ ูˆَุฅِู†َّุง ุฅِู„َูŠْู‡ِ ุฑَุงุฌِุนُูˆู†َ، ุงู„ู„َّู‡ُู…َّ ุฃْุฌُุฑْู†ِูŠ ูِูŠ ู…ُุตِูŠุจَุชِูŠ ูˆَุฃَุฎْู„ِูْ ู„ِูŠ ุฎَูŠْุฑًุง ู…ِู†ْู‡َุง

(Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nya kami akan dikembalikan. Ya Allah, berikanlah ganjaran kepadaku di atas musibah yang menimpaku dan gantikanlah untukku sesuatu yang lebih baik darinya), melainkan pasti Allah akan menggantikan buatnya sesuatu yang lebih baik darinya." (Hadith riwayat Muslim, no. 918, Abu Dawud, no. 3119, Ahmad, no. 26635)

Thursday, June 03, 2021

Kari Kepala Ikan Resepi Sedap Merecik Puan Sal


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Hari ni saja bosan kat rumah , kita update la sikit masak-masak kat blog pulak. Asyik update kat IG kan. Lepas ni kalau rajin tunjuk kat Reels IG. 



Ni first kari yang saya buat selepas berguru dengan Puan Sal. Puan Sal ni ofiz mate saya. Selalu guru bab perisian je tapi ni dah lebih-lebih jadi guru masakan. hahaha. Hari tu dah share mee kari meletop puan Sal. [link kat sini] saya pun dah cuba. memang terbaik weh mee karinya. 

Lepas tu semalam, Ziera pulak tanya resepi Puan Sal. Yang sorang ni pun cakap sama macam saya. Asal masak kari je jadi gulai ikan. hahahaha. Mati la mak kena kecam. Lepas ni, lepas cuba resepi ni. Confirm menjadi karinya. Ok lah . Jom la kita tengok resepi

 Resepi Kari Kepala Ikan Puan Sal Sedap Merecik 

Bahan-bahan : 

1 bawang holland
1 inci halia*
5 ulas bawang putih*
2 tangkai daun kari
2 sudu besar halba campur ( halba, biji sawi, jintan) 
Serbuk kari 6 sudu besar
Serbuk cili 1 sudu besar
*ditumbuk
Minyak untuk menumis
Seekor Ikan Merah 
Asam Jawa
Tomato , Bendi, Cili besar untuk hiasan
Gula dan Garam ( perasa)

Cara-cara : 

  1. Panaskan minyak
  2. Tumis bawang besar, halia, bwang putih , daun kari dan rempah campur
  3. Bila sudah naik bau, masukkan pula  serbuk cili dan serbuk kari ikan.
  4. Masukkan air sedikit demi sedikit. Bila dah hampir pecah minyak masukkan kembali air. Ulang hingga 2-3 kali sampai pecah minyak untuk kari tahan lama
  5. Masukkan air , tomato, cili potong panjang , bendi dan santan cair jika guna santan perahan. 
  6. Kemudian masukkan ikan dan asam jawa
  7. Biarkan mendidih seketika. Boleh masukkan bahan perasa yang dikehendaki. Gula dan garam secukupnya. Saya ada citarasa terengganu sikit, mesti nak buh nissan sikit ganti gula. 

Selamat mencuba. 



p/s: 

Tayang Kari Ikan Ziera. Ni kira anak murid baru. haha. Menjadi at first trial.


 Memasak itu mudah dan menyeronokkan bukan, tambah-tambah bila pekena Kari Kepala Ikan ni. hahaha. #elissmiekitchen

Daripada Abu Hurairah RA berkata Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang tidak meninggalkan percakapan dan perbuatan dusta, maka Allah tidak berhajat untuk dia meninggalkan makanannya dan minumannya.” 


Friday, May 28, 2021

Lunch @ Mr Dumpling , Setapak Central

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Ni pun entry throwback. Dah PKP 3.0 pulak kan. Mana maunya boleh lunch kat luar. Rasanya ni lunch terakhir kat luar. huhuhu. Tabah je la. Lepas ni entry JJCM jadi TCM pulak. (Tapau Cari Makan) . hahaha

Kami ke KL sebenarnya, sebelum tu pergi tengok rumah baru Long saya . Dah alang-alang ada swimming pool kan, kita kasi anak-anak mandi kolam dulu la. Dah lama tertunda nak mandi kolam. Lepas dan puas mandi kolam, perut pun dah lapar.  Tak sangka pulak ianya adalah lunch terakhir kami kat luar. Dah la raya pun tak dapat beraya bersama . huhuhu
   


Ni mandi kolam kat rumah Long dan Kak Long saya sementara diorang settlekan hal rumah baru dorang masa tu. Kali ni Long dan Kak Long bawa makan chinese food. Dah lama tak makan chinese food kan. So kami ke Mr Dumpling yang terletak kat Setapak Central. 


Mr Dumpling , Chinese Muslim Restaurant, Setapak Central


Dekorasi depan kedai. Besar betul periuk ni . boleh jamu sekampung kalau buat sup. haha



Harus mak enterframe dulu. Eh , ada si kenit pun nak masuk frame


Wefie dulu. Alamak. tak nampak pulak muka Long. haha


Long dan Kak Long . TQ belanja as always. 


Anti sosial dua ni. haha. Berkepit dengan hp je kerjanya


Makan dengan Abah. Diorang makan Nasi Ayam


Antara menu yang ada 


Portion memang banyak gila. Ni Mee Sup Daging kot namanya. Ingat tak habis. Sekali habis kau . hahaha. 


Nasi Ayam diorang pun banyak. Tak tersnap pulak. Atau dah hilang mana-mana ntah. haha. Cilok gambar kat IG


Steam Dumpling pun sedap  . Penuh isi dia. Cicah pulak dengan cili oil dia tu . Ngam RM12

Overall, makanan semua sedap dan boleh repeat balik. 
Yang berdekatan boleh la order kat food panda yer. 

Korang dah pernah cuba makan kat sini  ? 

Mr Dumpling. Lot F 11A, First Floor. Centre Management Office,. 2nd Floor, Setapak Central,. No.67, Jalan Taman Ibu Kota,. Taman Danau Kota,. Setapak


Daripada Thauban RA, beliau berkata; Rasulullah SAW bersabda: "Sebaik-baik dinar (wang atau harta) yang dinafkahkan seseorang ialah dinar yang dinafkahkan untuk keluarganya, dan dinar yang dinafkahkan untuk ternakan tunggangannya (kenderaan) yang digunakan di jalan Allah dan dinar yang dinafkahkan untuk para sahabatnya yang berjuang di jalan Allah." 

Monday, May 24, 2021

Kali Kedua #teamrayaselangor Raya 2021 , Raya PKBP 2021 , Raya Cov Eid 2021

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Tahun ni raya kelima dah muncul kat ofiz. Tu pun sebab sebelum raya kena kuarantin 10 hari sebab my hubby ada close contact dengan rakan seofiznya. Memang tak sabar nak masuk ofiz gamaknya. Isnin tu terus masuk . Hari pertama berpuasa sunat dan ganti terus. Kafe ofiz pun tak buka. 

Hari ni bekerja dari rumah sebab esok dah mula PKP 3.0. Sepatutnya wfo hari ni. Redha je la untuk kemaslahatan Ummah. Sebenarnya naik tepu jugak dan asyik nak mengunyah kalau duk rumah ni. huhu. Baru nak turun berat , takkan nak naik balik ni. haha. Done bebel. Kita sambung kisah raya yang rasanya lebih kurang sama je macam tahun lepas. 

Sepatutnya tahun ni giliran pagi raya di rumah saya. Namun Covid masih memisahkan kita tak dapat bersua di pagi raya. Eh. Ternyanyi lah lagi . Awal pagi lagi semua dah bangun . Siap-siap nak solat hari raya Aidil Fitri . My hubby pun pukul 6 lebih dah siap nak pergi amik Nasi Dagang yang kami tempah di Restoren Eddiey Mokku.Lepas dia balik , pukul 8.30 macam tu bersedia untuk solat Aidil Fitri.  Jom lah tengok gambar raya apa yang adanya pulak. Tak ada yang elok sangat macam biasa. haha



Haruslah bergambar hari raya sekeluarga . My hubby tak nak baju raya. Ok la. Rupanya tema tahun ni memang warna block saya tengok. Sedondon dah tak relevan katanya. hahahaha


Gambar ni Nawfa pulak dah muncung tu kenapa. hahaha


Tahun ni saya sedondon dengan my Nuha. Kisah baju Nuha ni tragis jugak. Yang kelakar, baju saya tu baju raya tanpa sengaja. Remaja sangat untuk saya kan. Sebabnya tu pilihan Nuha. Sekali bila sampai saiz salah. Saya mintak tukar saiz dan dia cakap amik masa semingu sebab dia kena semak dulu. Sekali saya order yang lain sebab takut lambat. sekali sampai pulak saiz yang ngam dengan Nuha. Dah jadi 3 helai baju raya nuha. Satu saiz tu memang saiz saya. hahahaha. Lucu. Sehelai lagi tak dan nak return balik. Tunggu lepas PKP nanti la gamaknya.

Baju raya by Hasnuri 



Nawfa pulak pandang Ummi dah kenapa tu. haha


Nayla dan Nawfa baju sedondon tahun ni 

Baju raya by Himayya


Anak- anak dara mak 


Mak nak posing sorang sat, ni tgh setting kamera. 


Anak bongsu pun nak tumpang 


Tahun ni tak ada drama. Boleh la posing lebih sket dengan my hubby 


My hubby dengan anak-anak daranya


Giliran mak pulak dengan anak-anak dara


Yang ni posing bertiga sementara tunggu my Nuha bersiap. Anak dara dah kan. Lama bersiapnya. 


Bersedia solat sunat Aidil Fitri. Tq my Ma sponsor kain telekung raya. 

Outdoor dengan my hubby lepas hantar makanan raya untuk jiran-jiran


Teman dia siram pokok lah pulak


Aktiviti pagi raya katanya. Layankan je la. Dah la dia tebas pokok mulbery dan ceri. Pokok nangka pun tinggal tunggul je. huhu


My Ma & Abah. Team raya #terengganu . Alhamdulillah ada adik saya boleh beraya bersama. Tragis jugak buat Ngah saya walau senegeri tapi tak sama daerah. So tak dapat beraya bersama jugak. 


#teamrayakualalumpur

Yang ni pun tragis. Tahun lepas takut covid. sekali tahun ni nak berkumpul sebab tak leh merentas daerah la pulak. Sabar je la Long


Team raya #terengganu, Family Adik saya


Family Ngah saya. Baju family diorang by azwanisokriofficial, sepupu saya. 
Tahun depan boleh tempah sekali ni. 


Anak buah saya yang sebaya dengan my Nawfa. Dhiya Sofea. 


Anak buah paling bongsu setakat ni. Rasanya orang lain dah stop production. 
Tunggu adik saya je la lepas ni. hahaha


Juadah pagi raya. Kuih raya pun tak masuk bekas. Tak ada orang datang pun kan. Nanti mak jugak nak kena kemas. Tak kuasa la nak.


 Nasi Dagang Terengganu



Close up Kuah Nasi Dagang


Nasi Dagang


Acar jelantah


Ketupat palas macam-macam jenis my hubby beli. Banyak lagi yang tak kukus. 



Kuih raya. Ntah bila beranak. hahaha. Beli 4 balang tapi banyak dapat . 


Akhir sekali, Semoga berjumpa lagi Ramadhan dan Syawal tahun depan dan Semoga Covid 19 lenyap habis dari bumi. Aaaminn.. Harap PKP 3.0 ni cepat tamat dan dapat segera pulang ke pangkuan keluarga di Terengganu. Cuti masih banyak lagi ni. huhuhu. Buat kawan-kawan, stay safe . Elak bersesak-sesak kat tempat awam kalau tak ada keperluan. Simpan stok makan banyak sikit biar tak kerap sangat keluar kan. 


Daripada Abu Ayyub RA bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan, kemudian mengiringi dengan puasa sunat enam hari di bulan Syawal, pahalanya seperti berpuasa setahun”.

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)