Friday, January 27, 2017

Kos DIY Chiffon Instant Shawl Dua Muka

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Hari ni nak cerita kisah tudung. Lepas kenal Chiffon Instant Shawl Dua Muka , saya memang terus jatuh hati sebab tak perlu pakai pin sebab saya alergik. Dulu peminat bawal kan. Ingat tak berpaling padah la dari tudung bawal [koleksi tudung bawal]. Tahun lepas, saya pernah buat sekali instant shawl dua muka . Tapi tak terpergi-pergi kedai kain. Hari ni kebetulan lunch di Wong Solo, singgah la cuci mata dan poket kat Jakel. Masa pertama kali saya buat sendiri Chiffon Instant Shawl Dua Muka  saya beli kain di Nagoya dan jahit di Roshni , Seksyen 7. Masa tu beli kain 1 1/2 meter RM 12. Tapi tak banyak pilihan kain kat Nagoya. 

Hari ni bila pergi Jakel, macam-macam jenis dan gred kain yang ada untuk kain Chiffon. Bila belek-belek terpandang yang di lelong RM 5 semeter jer. Kat situ memang ada banyak kain tapi tak tahu la yang mana satu gred dia sebab memang clearance sales katanya bercampur kain yang mahal dan yang murah. Pandai-pandai la pilih. Terus mak sambar 2 warna kain. Baru RM 15 untuk 2 helai 1 1/2 meter. Untuk Chiffon Instant Shawl Dua Muka , kain yang diperlukan adalah 1 1/2 meter tapi sebab bidang 60' korang akan dapat 2 helai tudung warna yang sama. Saya tak kisah ada tudung yang sama 2 helai . hahaha. Janji jimat !  


Yang ni tudung buat sebelum ni. Kos untuk double loop masa saya pertama kali buat RM 6. 
Harga kain = RM 6
Upah jahit double loop = RM 6 
Kos sehelai tudung ni adalah RM 12


Yang ni panas-panas keluar dari oven. Sebenarnya hijau tapi sebab cahaya jadi biru pulak. 
Untuk 1 1/2 meter labuh dia macam ni . Kalau nak labuh lagi buat 2 meter. 
Hari ni saya suh jahit satu bawah dagu jer . 

Harga kain = RM 3.75
Upah jahit bawah dagu = RM 5 
Kos sehelai tudung ni = RM 8.75 


RM 8.50 semeter


RM 10. 50 semeter


Jualan runtuh baru RM 5 semeter


2 helai yang berjaya dirembat , hijau dan kelabu. Jangan betulkan skrin komputer anda. Memang susah nak jadi peniaga tudung kalau kamera tak hebat ni. hahaha

Harga untuk 2 helai kain RM 15 boleh dapat 4 helai tudung 


Tempat saya jahit tudung di Kedai Jahit Juzanim  D- 7 , Roshni Baazar @ Seksyen 7 

Pelbagai perkhidmatan disediakan
 

2 gadis remaja yang jahitkan tudung saya hari ni. Mak dia cuti hari ni katanya .
 Terima kasih yer dik :) 

Korang suka pakai tudung dua muka ?

Hendaklah mereka labuhkan tudung sehingga ke paras dada dan jangan memperlihatkan perhiasannya..” (Surah An-Nur, 31)
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, January 25, 2017

Nasi Kerabu Sotong Besar di Restoren Nasi Kukus Sotong Besar , Klang

Korang dah makan tengah hari ke? Dah petang pun kan. Ni kiranya entry tertunda. Dah lama dah ni rasanya tahun lepas lagi. JJCM @ elissmie kali ni pekena makanan selera pantai timur. Rasanya dah ramai penggemar makanan selera pantai timur. Maklumlah orang pantai timur ni suka berniaga , rasanya setiap negeri pun ada jual makanan dengan selera pantai timur. Kali ni kita cuba makan di Restoren Nasi Kukus Sotong Besar. Selain Nasi Kukus, Nasi Kerabu dan masakan panas yang lain pun ada. Harus cuba Nasi Kerabu Sotong Besar. Kambing bakar pun ada.



Portion nasi memang sesuai untuk yang berdiet. Tapi tak boleh makan malam dah la. haha
Rasa boleh tahan tapi kalau buat tumis budu lagi syok ni . 

Nasi Kerabu biasa RM 3.50 



Digandingkan dengan Sotong Celup Tepung . Tepung dia macam ayam gunting tu. Sotong Celup Tepung yang bukan cekodok sotong yang biasa dihidangkan di kedai Tomyam sekitar Shah Alam dan Klang tu yer. 

RM 11.50 


Ni repeat pulak untuk menu minum petang weekend lepas . 
Makan Sotong Celup Tepung ajer. Kalau kat terengganu sekarang sekor sotong celup tepung dah cecah RM15 seekor. 


Tengah tunggu makanan


Tak sabar nak makan


My hubby yang ajak minum petang kat sini sebab teringat Sotong Celup Tepung masa mula-mula makan hari tu


Berebut-rebut lah makan. Kebetulan datang lepas hujan pulak. Memang rasa lapar. Sampai tak cukup 2 pinggan sotong. hahaha


Nyumm.. makan dulu yer.. Jemput tengok 


Total burst minum petang


Map : Klik untuk pembesaran berganda


Restoren Nasi Kukus Sotong Besar
2 Jalan Harmoni 2A/Ku3
Kristal Klang Commercial Centre
42100 Kapar, Selangor
Malaysia

Masa Operasi :
12.00tghari - 11.00mlm

No Tel :
03-3358 8255

Web :
https://www.facebook.com/nasikukussotongbesar

"Dan apa saja kebaikan yang engkau sekalian kerjakan, maka sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui." (al-Baqarah: 215)

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, January 23, 2017

Sudahkah korang berikrar untuk Kempen Bebas Plastik ?

Korang dah tahu ke pasal Kempen Bebas Plastik kepada penduduk Selangor? Kalau tak tahu boleh baca maklumat kat bawah ni dan jangan lupa untuk sokong Kempen Bebas Plastik ni. Boleh klik sini untuk sokong kempen ini :  http://www.bebasplastik.my/ Saya setuju 100%  . So untuk merealisasikan kempen ini dan tak nak dikenakan caj 20 ¢ setiap kali shopping, siap-siap letak beg barang dalam kereta yer.  


Jimat RM2 rasanya ni sebab kalau pergi Checker tak sah kalau tak ada 10 plastik keatas. Kalau kat Pasar Borong Matahari, Klang Utama siap diletakkan kotak depan tu untuk kita guna. Bagi saya lagi bagus tak perlu sediakan langsung plastik tu. Bila dah tak ada pilihan, automatik kita pun memang selalu beringat nak bawa beg barang setiap kali nak keluar beli barang. Sebab mentaliti kita, alah 20 ¢ sahaja ! Selamatkan bumi dan sayangi penyu ( mentang-mentang orang terengganu #jangankecamsaya) #eh :p 
Tahukah anda, 71% penduduk Selangor mahu mengurangkan penggunaan beg plastik dan polistirena? Bermula tahun baru 2017, Negeri Selangor akan bebas beg plastik dan polistirena sepanjang minggu! Sertai kempen ini bersama 20,000 penduduk Selangor dengan menandatangani ikrar untuk hidup tanpa plastik dan polistirena pakaibuang!
Adalah dimaklumkan bahawa, Kerajaan Negeri Selangor akan melaksanakan Kempen Bebas Beg Plastik dan Polistirena mulai 1 Januari 2017. Penguatkuasaan ini akan diadakan setiap hari di semua premis perniagaan di seluruh Negeri Selangor.
Pelaksanaannya adalah seperti berikut:
  1. Beg plastik pakai buang (disposable/single use) tidak akan dibekalkan kepada pengguna secara percuma.
  2. Bayaran akan dikenakan bagi setiap beg plastik yang ingin digunakan oleh pengguna.
  3. Penggunaan bekas makanan dan peralatan daripadapolistirena akan dihentikan.

Undang- undang kecil Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) telah disemak semula bagi menyokong dasar ini dan peniaga harus bersetuju untuk mengamalkan bebas plastik dan polistirena apabila memperbaharui lesen perniagaan. Peniaga juga akan dibekalkan dengan bahan visual bagi membangkitkan kesedaran orang awam terhadap Kempen #BebasPlastik.






Sudahkah korang berikrar untuk Kempen Bebas Plastik ? 

Kalau belum tak apa, janji dah mulakan untuk Bebas Plastik :) Actions speak louder than words , kata  Atok Mat Dan ;p



Dari Aghar bin Yasar al-Muzani r.a. katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Hai sekalian manusia, bertaubatlah kepada Allah dan mohonlah pengampunan daripadaNya, kerana sesungguhnya saya ini bertaubat dalam sehari seratus kali." (Riwayat Muslim)


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, January 16, 2017

Baju Pengawas antara Kelengkapan Persekolahan 2017

Baru nak cerita pasal persekolahan anak tahun 2017. Nasib la, atleast boleh la buat guidelines untuk korang yang ada anak yang bakal dilantik jadi pengawas tahun 2018 pulak kan. Tahun 2017, my Nuha dilantik menjadi pengawas sekolah kebangsaan. Saya dulu darjah 4 dilantik jadi pengawas sekolah jugak. Kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan. Ciri-ciri pemimpin tu ada. hahaha. Mati la mak nak, kena kecam #jangankecamsaya.My hubby pun pengawas sekolah jugak. Kan bias pulak kalau tak tulis. Tapi sekolah saya dulu baju pengawas tak ada lah hebat macam sekarang siap kena pakai vest dan tie bagai. Siap mak kena google lah cara nak ikat tie tu. hahaha. So mak dah expert dah. 

Saya guna cara ni . Simple dan mudah. Buat kat tangan jer.10 saat jer siap.  Video ini memang awesome. 

Saya beli kelengkapan baju pengawas kat Hari hari jer. Baju sekolah agama tahun ni siap-siap beli kat Pasaraya Bintang kat Terengganu masa cuti sekolah hari tu. Nak beli baju pengawas kat Terengganu takut tak sama pulak kuningnya dengan baju pengawas kat sini. Kalau kat Terengganu, baju pengawas warna biru bukan kuning.  Untuk my Nuha masa dapat surat lantikan pengawas tu, cikgu dan siap tulis keperluan untuk baju pengawas iaitu :

1. Kain biru susun belakang
2. Kemeja warna kuning air
3. Tudung warna kuning air

So tak ada la mak menggagau kan nak beli baju macam mana. Mula-mula kitorang terjah Hari hari lah kan. Alhamdulillah ada baju sekolah kemeja warna kuning. Tapi saiz pulak tak ada. My Nuha dah la naik badan dia sekarang ni. Ada sehelai saja saiz dia. Saya pergi Pusat Pakaian Hari hari Seksyen 18 , Shah Alam. So try la cari kat kedai kat area tu termasuk Mydin Seksyen 18. Memang tak ada yang jual baju kemeja sekolah warna kuning. So kami call Pusat Pakaian Hari hari yang lain. Masa tu kat Shah Alam, so try la call Taman Sri Muda tapi tak ada jugak saiz my Nuha . Then telefon Klang ada. So kami terjah kat Klang pulak. Dapat lah beli baju My Nuha. Baju saiz tu memang padan tapi tangan pulak labuh. Kain pun sama. Terpaksa hantar jahit pulak. 

Harga Baju Pengawas Pusat Pakaian Hari hari

1. Kain biru susun belakang  RM 35.90 Alteration Roshni @ Shah Alam RM10 
2. Kemeja warna kuning air  RM23.90  Alteration Roshni @ Shah Alam RM5

Tudung warna kuning pulak beli kat kedai dalam Giant Klang (RM 12)  dan tepi Giant Seksyen 18 (RM13)  

Vest RM 30 ,tali leher RM 8 , badge pengawas RM8 kena beli dengan sekolah 

Total 1 pasang baju pengawas , 1 helai tudung, vest dan tali leher  : RM 125.80

Ni jenama yang biasa-biasa sahaja untuk sepasang .  Kalau pilih yang branded tak tahu lah yer. Alhamdulillah mampu menyediakan 3 pasang baju pengawas untuk my Nuha. Harap baju mampu bertahan lah sampai tahun depan. hahaha


Balik sekolah baru boleh snap gambar. Gembira boleh jadi pengawas. 

Gambar minggu kedua persekolahan

Tahun ni saya dah hantar my Nayla ke tadika . Dah masuk minggu ketiga, masih lagi menangis. Bila tanya kenapa menangis, dia cakap sebab nak Ummi . Aduhai. Lagi satu sebab mengantuk katanya. Sabar jer la . Tapi adik nangis sekejap ajer. haha. Macam-macam ragam, tak boleh tanya banyak-banyak nanti kena marah. Tanya nama cikgu, hari pertama dia cakap cikgu gemuk dan cikgu kurus. Habislah kalau cikgu dapat tahu. Hari kedua tanya dia kata, nama cikgu dia , cikgu jer. hahaha. Pening mak nak. Apapun Ummi doakan anak-anak Ummi diberi kefahaman untuk menerima pelajaran dan mendapat ilmu yang bermanfaat. Aaminn...

Korang ada anak yang dilantik menjadi pengawas tahun ni ? Kat mana korang shopping baju sekolah anak-anak untuk sessi persekolahan 2017 ? 




Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, January 06, 2017

NY Steak Shack @ AEON Mall Shah Alam

Banyaknya entry tertunggak. Tak sempat mak nak update blog sejak server tengah migrate ni. Alhamdulillah dah sampai di penghujung migration. Kali ni JJCM @ elissmie sempena pakatan hari jadi untuk kelahiran saya.Memang sebulan tertunggak sebab banyak hal yang tak sempat dielakkan.  Tempat yang dipilih  di AEON Shah Alam iaitu NY Shack. Tema western kali ni.


Buku menu macam dah ada kat New York dah. Layankan ajer lah. 


Ad dan Kak Ema ahli pakatan macam biasa .

Dan ida sekali :) Gambar mak lupa nak posing. 

Antara menu yang ada 

Menu Burger dan Sandwich

Pilihan Starters dan Pasta 

Nak jimat order yang ini 

Ruang makan yang sedang-sedang ajer

Pelapik gelas bukan FM :p


Sudu dan garfu.. Bismillah...

Creamy Spicy Salsa with Soutwestern Chicken 
RM 20.03


Ad dengan Ida menu yang sama. Yang Kak Ema lambat sampai, gambar pun tak ada. haha

Labu Manis dalam set Creamy Spicy Salsa with Soutwestern Chicken 
Diorang cakap sedap. 

Banana Milk Shake dalam set Creamy Spicy Salsa with Soutwestern Chicken 


Chocolate Milk Shake

RM10.49

Saya makan Southwest Chicken Sandwic.   RM 20.03
Menarik kan plating dia. 

Close up sket .Fries tolak tepi. Oh kalori. Daging dia kalau lagi juicy lagi syok. Ni overcooked dan dry sket. 

Honey Fried Chicken Salad RM11.55

Makanan saya bagi 3 / 5 bintang. Makanan kami cepat sampai tapi kak ema punya lambat sampai. Mungkin kat kitchen kurang orang tapi untuk peak hour macam kami pergi kira boleh dimaafkan lah. Yang penting halal

NY Steak Shack 
AEON Mall Shah Alam
Lot G-05, Ground Floor,
AEON Mall Shah Alam,
No. 1, Jalan Akuatik 13/64,
Seksyen 13, 40100 Shah Alam,
Selangor 
Tel: 03-5524 1715

https://www.facebook.com/nysteakshackmy
https://www.nysteakshack.com
https://twitter.com/NYSteakShack



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)