Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Monday, April 10, 2017

Apam Tepung Beras

Saya ni memang suka makan apam. Dah banyak kali percubaan buat apam tapi asyik gagal saja dan tak menepati piawai tekak. Hari tu try pulak buat apam beras. Alhamdulillah menjadi dan siap boleh bawa untuk kawan-kawan kat ofiz. Saya perap agak lama jugak dari pukul 11 malam, pukul 5 pagi baru bangun kukus. hahaha. Kali kedua buat saya peram dalam dua jam, hasilnya tak segebu yang saya perap lama. 

Resepi Apam Tepung Beras

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan A

2 cawan nasi sejuk
2 1/2 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir.

Bahan-bahan B

2 cawan tepung beras,
2 cawan tepung gandum,
2 sudu teh yis mauripan dan
Pewarna

Cara Penyediaan:

Blend nasi dan air sehingga hancur . Kemudian masukkan gula. Blend lagi.
Campurkan bahan B ke dalam bekas dan masukkan bahan A yang telah blend tadi. Gaul rata.
Perap adunan selama 3 jam atau lebih.
Masukkan pewarna yang digemari. Biar seketika.Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Masuk ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit.
Boleh di makan bersama kelapa parut kukus jika suka

Jumlah kuih apam : 35 biji

Kalau nak buat separuh, kurangkan bahan jadi secawan.






 




Memasak itu mudah nak menyeronokkan bukan ? Selamat mencuba !! #jommasakelissmie

Daripada Abu Said al-Khudri RA katanya, pada suatu ketika kami sedang dalam perjalanan bersama-sama rombongan Nabi SAW, tiba-tiba datanglah seorang lelaki di atas kenderaan, maka ia menoleh pandangannya ke kanan dan ke kiri, kemudian Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang mempunyai kenderaan yang melebihi dari keperluan sendiri hendaklah bersedekah kepada orang yang tidak mempunyai kenderaan dan sesiapa yang mempunyai lebihan bekalan makanan hendaklah ia bersedekah kepada orang yang tidak mempunyai apa-apa bekalan makanan. Selanjutnya Junjungan menyebut berbagai-bagai harta benda hingga kami ketahui bahawasanya tidak ada hak bagi sesiapa daripada kami kadar yang lebih daripada keperluan.
(Riwayat Muslim) 
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

0 Comments:

Post a Comment

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)