Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Tuesday, August 30, 2016

Farewell Lunch @ INTEKMA Resort & Convention Centre : Malaysian Signature Dish Buffet Lunch

Farewell tengah hari tadi meraikan 2 orang ofiz mate saya yang sorang dah nak tamat perkhidmatan kontrak , Lina dan sorang lagi Zul ( Anakperak.com) yang akan menyambung pengajian peringkat ijazah sepenuh masa. Tahun 2020 baru habis belajar. Semoga korang berdua terus sukses dimana jua berada. 

Hari ni kitorang  lunch di INTEKMA Resort & Convention Centre , Malaysian Signature Dish Buffet Lunch  RM 42 nett per person. Buffet ni dari 12 - 2.30 Petang ( Isnin- Jumaat ) . Menu dia pelbagai jugak dari pilihan nasi putih dan lauk pauk , dessert , salad, ABC dan Mee Kari .



Nasi putih dan lauk pauk 

Salad bar dan buah-buahan. 


Siap ada budu dan cencaluk kau 


Pilihan kuih muih.. Dah nak habis baru teringat nak amik gambar.. Nampak nau lapar. hahaha


Boz tengah amik  nasi


Rai tengah amik kuih.. penuh lagi kuih masa ni.. kekeke

Gerai ABC dan aiskrim


Tepi tu Mee Kari.

Zul tengah bagi ucapan


Turn Lina pulak bagi ucapan.. Mamarazzi kat tepi


Bersama Lina yang diraikan... 

So bawah ni layan jer la gambar kami yer.. Gambar makanan tak sempat dah nak snap..














ABC jer sempat snap. hahaha.



Yang penting HALAL..


Korang pernah cuba buffet lunch di INTEKMA Resort & Convention Centre ? 


Website: www.intekmaresort.com.my
Hotline: +603 5522 5009/5000
Instagram: @intekmaresort
Twitter: @intekmarcc
Facebook: INTEKMA Resort & Convention Centre


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, August 29, 2016

Ken-Durian, Makan Sampai Pengsan Konon ! | Food Mega Festival 2016, Bulatan Bazarena Shah Alam

Hari Sabtu dan Ahad lepas ( 27 & 28 Ogos 2016) ada Food Mega Festival 2016 di Bulatan Bazarena Shah Alam. Bulatan Bazarena ni tapak Stadium Melawati, Seksyen 13 yang depan MSU . Kitorang pergi lepas maghrib sebab konon nak makan durian sampai pengsan ! Katanya 10 pagi - 10 malam kan. Bila sampai tu memang ramai lah umat manusia. Ada konsert sekali rupanya. 

 



Dalam flyers ni tak dinyatakan pulak ada masa nak makan durian sampai pengsan ni. Rupanya bila sampai kat tapak Ken-Durian, makan durian  tu cuma dari jam 3 petang - 5 petang. 2 jam jer makan durian??? Pengsan ke??? Tak sempat nak pengsan senah....huhuhu. Kecewa mak nak ! Kat mana lagi boleh makan durian sampai pengsan kat Shah Alam ni?



Masa saya sampai lampu Food Mega ni pun tak menyala dah. Baru pukul 8 kot. So tak bergambar lah kat situ. Katanya ada 500 menu yang lain. Tapi dah kecewa kan.. Pusing la sekejap, Long ajak makan kat lain.



 Sekali terpandang Pau Cendawan yang viral dulu tuh. Gembira tengok stall tu tak ada orang beratur pun. Rupanya dah habis. hahahaha. Padan muka. Pukul 8 malam dah sold out. hahaha


Mak Long dan Ayah Long Nuha beli air ni. Teh dan Bandung Soda. Saya try Bandung Soda ok jugak tapi Kak Long cakap Teh dia manis sangat. 


My Nuha beli marshmallow celup coklat ni. RM5 untuk 5 cucuk. 


My Nuha nak makan ayam golek jugak. So beli la kat dia jugak. Lepas tu kitorang pergi makan kat kedai . Makan nasi tomyam  lagi bagus. Kecewa tak dapat makan durian. hahaha



Lokasi Food Mega Festival 2016


Semua gambar kredit to : https://www.instagram.com/foodmegafestival/


Daripada Aishah RA katanya, “Rasulullah SAW menghadapi hidangan bersama enam orang sahabat Baginda, tiba-tiba datang seorang arab (badwi) lalu makan makanan tersebut dengan dua kali suapan sahaja. Lalu Baginda bersabda, “Sekiranya orang itu membaca Bismillah sebelum ia makan nescaya makanan itu mencukupi untuk semua (ada keberkatannya pada makanan tersebut).”

(Hadith Riwayat at-Tirmizi, katanya hadith hasan sahih)

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, August 26, 2016

Baju Kurung Moden Jalur Gemilang Sempena Pertandingan Busana Kemerdekaan Peringkat Sekolah

Minggu lepas , my Nuha balik sekolah dia cakap cikgu suruh dia masuk Pertandingan Busana Kemerdekaan sempena Hari Sambutan Kemerdekaan sekolah dia. Saya cakap kat dia , nuha tarik diri jer lah sebab berfikir susah pulak nak cekau kat mana baju dah last minute ni kan. Masa tu hari Jumaat dia cakap. Bila hari minggu, my hubby cakap jomlah pergi cari bendera buatkan baju untuk my Nuha. Nak cari bendera pun satu hal jugak. Bila pergi Tesco Setia Alam, bayang bendera pun tak nampak. Pergi Mr DIY yang tinggal cuma bendera display. Harga cuma RM 3.50 saja sekeping. Kalau sekeping macam tak cukup pulak buat baju. Lepas tu pergi cari pulak kat Giant Setia Alam. 

Alhamdulillah selambak ada kat situ dengan pelbagai saiz . Saya pun beli lah 2 helai bendera yang harga RM6 lebih. So kos untuk 2 helai : RM13 lah senang cerita. Lepas dah dapat bendera tu saya teringat ada jiran belakang rumah saya yang jahit baju , Kak Atie. Alhamdulillah , setelah dipujuk rayu, (hahaha) Kak Atie suruh datang rumah dia. Dia boleh jahitkan. Jiran tu dah la tengah banyak tempahan sekarang, nasib boleh jugak selit-selit. Hantar hari Ahad malam, Hari Rabu dah siap. Pantas sungguh dan hasilnya pun kemas. Saya suruh jahit baju jer asalnya, sekali dengan kain sekali dia berjaya siapkan.Alhamdulillah. Kos upah : RM 25 . Biasa dia kata RM 30 tapi diskaun sebab nak bagi sokongan untuk anak-anak katanya :) 

So total kos Baju Kurung Moden Jalur Gemilang = RM 38.00 . 



Inilah Baju Kurung Moden Jalur Gemilang my Nuha

Jom lah kita tengok dia posing malam tadi sebab hari ni tak sempat lah nak amik gambar sebab sekolah nya belah petang kan. Bab amik gambar bergaya serah jer kat dia ni. hahaha. Semoga berjaya anakandaku. Tak apa tak menang janji dah menang di hati Ummi dan Abah. Petang ni dia masuk dua acara lah, satu Busana Merdeka dan satu lagi Koir nyanyi lagu Sehati Sejiwa tak silap. Apa-apapun, selamat berjaya kakak..







Anak korang ada masuk apa-apa pertandingan sempena sambutan kemerdekaan kat sekolah ? 

Daripada Abu Hurairah RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, “Tanda-tanda orang munafik ada tiga, iaitu apabila ia berbicara ia dusta, apabila ia berjanji tidak ditepati dan apabila diberi amanah dia khianati.”

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, August 23, 2016

Tateh Mom & Baby Boutique Setia Alam

Ni entry throwback. Baby yang saya belikan barang pun dah 3 bulan umurnya tapi sampai kesudah pun tak jumpa lagi sebab masa pergi melawat tu kebetulan diorang balik berpantang di kampung. Alahai. Sampai sekarang tak pergi lagi melawat balik.Cucu pertama sepupu saya di Klang. Macam jauh sangat rumahnya tapi hujung minggu ada ajer agendanya.


Pusing-pusing jumpa kedai ni. Tateh Mom & Baby Boutique Setia Alam.


Seronok ada banyak barang bayi dan keperluan untuk ibu mengandung dan menyusu juga. 


Tengok barang bayi memang teringin lagi tapi sabar lah dulu. hahaha. 


Dah pilih yang mana berkenan, kita bayarlah pulak. 

Saya pilih set baju baby yang ini. Pink, semestinya untuk anak perempuan. hehe


Antara barangan yang ada di situ.. 


Waktu operasi 9.30 Pagi - 9.30 Malam ( Dibuka setiap hari) 



CAWANGAN SETIA ALAM

No. 25-2-1 and 25-2-2,
Jalan Setia Prima U13/A, Setia Alam seksyen U13,
40170 Shah Alam, Selangor

03-33587399

E-Mail
butiktateh@gmail.com

Facebook:
www.facebook.com/ButikTateh

Instagram:
@butiktateh

Boleh juga beli barangan secara online : http://www.tateh.com.my/

Korang pernah beli barangan bayi di Tateh Mom & Baby Boutique Setia Alam ?


Daripada Muaz RA katanya, aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Firman Allah Taala (dalam Hadith Qudsi) orang-orang yang berkasih sayang kerana keagunganKu akan mendapat minbar-minbar daripada cahaya yang diinginkan oleh para nabi dan syuhada’ ”.

(Hadith Riwayat at-Tirmizi, katanya : Hadith ini Hasan lagi Sahih) 

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, August 17, 2016

Mengimbau kenangan melalui gambar - gambar lama tahun 80 - 90 an

Untuk segmen nostalgianya @ elissmie.com hari ni, suka saya kongsikan beberapa gambar yang saya amik dari koleksi peribadi album keluarga saya kat kampung. Kalau balik kampung memang saya suka belek-belek album gambar kat rumah ma abah saya tu. Lepas tu mula lah tergelak sorang-sorang. Masa tidak boleh diputar tapi kenangan tetap hidup kan. 


Mula-mula tayang dulu gambar saya dulu . Alamak tang mata saya rosak pulak. Ada cara tak agaknya boleh baiki gambar ni yer. Mungkin kena guna photoshop balik. Aksesori (rantai)  mesti ada maklumlah anak perempuan sorang. Masa ni umur dalam 2 tahun tak silap. 

Yang ni pulak umur dalam 5 tahun. Masih jugak ada aksesori iaitu rantai. Saya memang suka pakai rantai dari kecik sampai skang. hehehe



Ni kat halaman rumah . Rumah saya memang banyak pokok bunga dari dulu sampai skang. 


Inilah rumah asal kami. Rumah felda .Alhamdulillah, sekarang dah renovate dan selesa untuk ma dan abah saya diami. Dalam gambar ma abah dan abang sulong saya. Saya mestilah yang atas dukung tu. 

Mana pulak abang ngah saya. Harus bergambar dengan kereta mazda kesayangan Abah ni. hehe


Petang-petang Abah mesti bawa kami pergi Petronas kat Paka tu tengok api besar. hehehe
Sampai skang kagum lagi tengok api tu. 


Adik saya tak lahir lahir masa ni. Abang ngah tepi my ma tu. 


Masa ni adik saya dah lahir. Saya gap dengan adik saya 3 tahun.. Kalau adik saya setahun, maka saya dalam ni dah 4 tahun. hehe. Abaikan keseksian itu..haha. Ni kat belakang rumah. Memang hutan belakang rumah saya. Sekarang orang tengah buat perumahan dah kat sini.Dulu syok sebab ni sebenarnya kebun la macam-macam ada Abah tanam. Skang pun ada lagi tapi dah tak seluas dulu sebab dah buat rumah satu lagi kat belakang rumah untuk sewa. Belakang tu Ngah saya. 


Ni gambar dengan arwah Mak. Mak ni , mak kepada my ma. Kitorang panggil mak bukan nenek :) 

Wajah yang sering kurindui...Al Fatihah buat nenda ku...


Ni tak silap masa hari raya kat Besut rumah nenek saya. Abaikan muka ku yang putih kemain berbedak tu . haha


Ni gambar Ngah dan Long saya. hahahaha..Siap pegang bunga tak boleh belah..redha jer la.


Ni gambar makcik-makcik dan sepupu-sepupu saya. Saya tak lahir lagi. Tu cucu perempuan pertama atas riba arwah makcik saya. Lepas tu setahun kemudian, baru saya lahir :) Yang lelaki paling besar tu Pak Su saya. 

Yang ni masa darjah 3 kot. Tengah tu ngah saya dan tepi tu adik saya lah. 


Yang ni saya darjah 5 kot. 


Yang ni pulak masa tingkatan 1 tak silap sebab baju sutera kuning tu arwah dari wo saya ( mak abah saya) sempena dapat 4A UPSR. hehehe

Seronok jugak kan tengok gambar-gambar lama. Korang masih simpan gambar-gambar lama?



Daripada Abu Said al-Khudri RA katanya, seorang lelaki bertanya : wahai Rasulullah, siapakah orang yang paling utama? jawab Baginda SAW, “Iaitu orang Mukmin yang berjihad dengan dirinya sendiri di jalan Allah”. Lelaki itu bertanya lagi “Selepas itu siapakah lagi? “Baginda menjawab, “yang mengasingkan dirinya di lereng-lereng bukit untuk beribadat kepada tuhan-Nya. Dalam satu riwayat yang lain iaitu orang yang bertaqwa kepada Allah dan meninggalkan (mengasingkan diri) daripada orang yang melakukan kejahatannya.
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)