Friday, January 22, 2016

Macam mana nak tebus point Astro Circle ?

Korang pengguna Astro ? Kalau yer, boleh la meneruskan pembacaan tapi kalau tak langgan Astro boleh la tambah pengetahuan kot nak langgan Astro lepas ni. Hari ni nak tunjuk macam mana nak tebus point Astro Circle tu. Rugi kalau korang tak tebus dah penat-penat bayar bil tu Astro tu kan yang-hujan-tak-boleh-tengok-tv-tu.

Mula-mula masuk website Astro Circle: http://astrocircle.astro.com.my/ . Bagi yang tak pernah daftar, daftar dulu . 



Macam mana nak dapat point Astro Circle ? Sebenarnya bergantung dengan pakej apa yang korang amik dan berapa lama korang dah jadi pelanggan astro.



Dah login, korang klik kat katalog penebusan . Pilih hadiah mengikut mata ganjaran yang korang ada 


Sekarang saya ada 220 mata. Sebenarnya dah tebus hari tu sekali. 
Ada pelbagai pilihan hadiah yang korang boleh tebus .


Kategori alat tulis

Kategori Aksesori

Hari tu saya tebus Pencil case Sofea The First ni --> 1200 point tak silap . Dah sampai . Hampir sebulan juga dari tarikh penebusan. 

Hey, check out MilkADeal Cashback.Register sekarang dan dapat bonus cashback terus dalam akaun anda RM5 !! Dapat RM10 dah boleh cashout pulak tu !!

Bukan itu sahaja , korang pun boleh print voucher yang ditawarkan kat situ.


Tapi voucher Legoland tu macam dah tamat tempoh jer. Kalau tak dapat diskaun 35% untuk tiket masuk .

Korang dah pernah buat penebusan point Astro Circle? 

"Malu itu Semuanya Baik"
Daripada Imran bin Husain RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Malu itu hanya menghasilkan kebaikan.” Atau Junjungan bersabda : “Malu itu semuanya baik.”
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Dalam riwayat Muslim juga menyatakan sifat malu itu akibatnya adalah baik, dan katanya lagi Rasulullah SAW bersabda, “Malu itu keseluruhannya adalah baik.

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, January 21, 2016

Kedai Nasi JJ (Kak Wok) Seksyen 24 & Restoren Ayam Penyet-AP , Seksyen 7

Hari tu kita cuba, Nasi Kak Wok Seksyen 7. Kali ni kita pekena Nasi Kak Wok kat Kedai Nasi JJ,Seksyen 24. Rupanya dua owner yang berbeza. Yang ni sama owner dengan cawangan TTDI Jaya punya. Kak Yatt lah yang bawa kami makan dan belanja kat sini. Terima kasih Kak Yatt. Dah 3 kali dah makan Nasi Kak Wok Kedai Nasi JJ ni. 2 kali pergi dengan my hubby dan anak-anak. 

Sampai-sampai nak kena beratur lah pulak. Maklumlah waktu lunch. Tapi hari minggu pun beratur jugak padahal masa hari minggu datang pukul 11 pagi .
Walaupun panjang tapi sekejap ajer dah sampai giliran. Macam terbang-terbang diorang membungkus nasi tu. hahaha

Ruang makan . Konsep layan diri. Order air siap-siap. 

Sebelum makan , bayar dulu 

Ni lah nasi kak wok. Menu kat  nasi kak wok cuma satu jer , nasi putih + gulai ayam + ayam goreng + sambal belacan . RM5 sebungkus. Tambah nasi RM1.50

Zira dan nasi kukus. hehehe. Gambar sendiri dan gambar Ad tak terambil dah.

Tukang belanja. Terima kasih sekali lagi 


Kedai Nasi JJ
No 17 , Jalan Kangkung Puteri 24/7, 
Seksyen 24, Selangor
Ayah Teh ( 012-264 1234)

Waktu operasi : 
Hari biasa 8.30pg-5.00pm
Hari minggu n Cuti Umum 8.30pg-3.00pm

Instagram: https://www.instagram.com/kedai_nasi_jj_ttdi/
Facebook : https://www.facebook.com/Kedai-Nasi-JJ-749642401720935/


Hey, check out MilkADeal Cashback.Register sekarang dan dapat bonus cashback terus dalam akaun anda RM5 !!

JJCM@ elissmie.com seterusnya. Kali ni kita makan nasi ayam penyet pulak kat  Restoren Ayam Penyet-AP , Seksyen 7 . Orang belanja, kita ikutkan saja. Ikut anak tekak, ayam penyet yang paling saya suka haruslah Wong Solo. Walau tak tahan pedas, tapi sambalnya memang sedap dan sup ekor dia pun lembut jer. 

Tukang belanja. Terima kasih Alif

Tukang makan orang belanja lah kan. 

Saya pilih air Green Apple (RM5.50)


Semua order Ayam Penyet AP lah kan. Kat sini, lauk dan nasi kira asing. 
Nasi putih RM 2.20  dan Ayam Penyet RM 10.50
 Kalau amik set individu RM13.90 ( Ayam Penyet AP/ Nasi Putih / Teh O @ Teh O Ais) 

 Restoren Ayam Penyet-AP , Seksyen 7 
No 3G,Jalan Plumbum P7/P
Pusat Komersial Seksyen 7,
40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.
03-55104339, 018-578 0700

Waktu operasi : 

Isnin-Ahad:
11:00 am - 11:00 pm

Website: www.ayampenyet-ap.com
Facebook : https://www.facebook.com/AyamPenyetAPI/


Mana yang korang suka Nasi Kak Wok atau Nasi Ayam Penyet ?
p/s:

Saya suka kalau orang belanja..hehehe

Daripada Abdullah bin Amru RA, bahawasanya seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah SAW, “Apakah amalan yang terbaik dalam Islam?” Baginda bersabda, “Memberi makan makanan dan memberi salam kepada orang engkau kenal dan orang yang engkau tidak kenali”.

My Nuha & Nayla | Aku Bukan Chef
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, January 20, 2016

Pakaian renang dan peralatan renang @ Inzurina Enterprise, Pusat Akuatik Seksyen 13, Shah Alam

Minggu lepas, hari Sabtu kitorang pergi beli baju renang baru untuk my Nuha. Maklumlah, masa kelas renang pertama, baju dia asyik tertarik ajer sebab dah tak berapa nak muat. hahaha. Tapi berbaloi sungguh beli baju renang tu sebab beli masa dia umur 4 tahun kot baju tu jenama Ogival.


Inilah kedainya. Kami datang beli kat sini sebab masa datang belajar berenang minggu pertama hari tu dapat tahu dapat diskaun 10% kalau beli pakaian renang dan peralatan renang kalau belajar berenang under mana-mana kelab renang kat Pusat Akuatik Seksyen 13, Shah Alam tu. 


Yang penting tarikh kelas renang masih valid lagi la. Bukan yang belajar sahaja dapat diskaun, semua ahli keluarga pun dapat merasa diskaun tu. 


Terdapat pelbagai pilihan baju renang untuk dewasa dan kanak-kanak dari pelbagai jenama termasuk Ogival , Speedo, Madwave dan  Nelson. 

Baju renang muslimah pun turut dijual 

Goggle dari umur 3 tahun hingga dewasa dan optical goggle from power range of -1.00 to -8.00
dan kickboard pun ada dijual. Untuk goggle rupanya bukan boleh beli main hentam jer. Kalau tak sesuai nanti masuk air dalam mata. Diorang bantu kita untuk pilih yang sesuai. My Nuha boleh muat pulak goggle untuk dewasa. Terkejut diorang. huhuhu

Swimming cap kanak-kanak dan  dewasa (dari silicone, comfortable wear dan racing ) dan pelampung pun ada 

Dah habis pilih boleh la buat pembayaran yer

Total Burst : RM 145.55 . Beli goggle dan baju renang . 

Melaram dengan baju renang baru. Tak ada warna pink. Biru pun boleh la yer.Jenama Ogival menjadi pilihan hati kami sekali lagi. 

Kelas renang dengan Cikgu Akram dengan baju renang baru 

Yang si kecik ni sampai sekarang tak berjaya masuk kolam lagi. Ni tiba-tiba dia request nak main kolam, elok-elok tukar baju renang dia cakap tak nak pulak masuk kolam. Sabar jer lah nak. Fobia tertelan air laut kat pulau kat Sabah hari tu masih ada lagi. 

 Inzurina Enterprise
Pusat Akuatik Darul Ehsan (Next to Tesco Shah Alam and Carlton Hotel) 

Waktu perniagaan: 
Isnin TUTUP
Selas- Jumaat: 9:00  pagi - 9:00 malam
Sabtu & Ahad : 8:30 pagi - 8:30 malam
Facebook: https://www.facebook.com/Inzurina-Enterprise-001364884-M-269819886370791

Phone: 013-2072276 / 03-55232528


Biasa korang beli kat mana pakaian renang dan peralatan renang ? 


Daripada Abu Juhaifah Wahab bin Abdullah RA katanya sabda Rasulullah SAW, “Aku tidak makan sambil bersandar.”
 (Hadith Riwayat al-Bukhari)

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, January 19, 2016

Dapat Cashback Pertama dengan Cashback Milkadeal dan Koleksi Fridge Magnet Terkini

Sebelum ni saya memang ada akaun Milkadeal , maklumlah suka shopping online. Banyak dah barangan yang saya beli dengan percuma guna point dari Milkadeal , sekali Milkadeal dah tak buat shopping online tapi digantikan dengan Cashback Milkadeal. So register lah jugak sebab kaki shopping online kan. Memang sesuai sangat sebab antara partner dia adalah Lazada, Zalora,Fashion Valet, Air Asia,Booking. com dan macam-macam lagi lah online shopping yang best-best. Korang yang berminat boleh la register kat sini laju-laju, dapat cashbak RM5 terus dalam akaun tau !!

Antara partner Cashback Milkadeal - Bila korang shopping kat mana-mana partner site cashback milkadeal ni, korang akan dapat pulangan wang tunai contoh kalau Lazada, korang dapat 10% pulangan tunai dari nilai barangan yang korang beli tu. 

Belanja RM369.00 dapat pulangan tunai RM22.14 

Yang bestnya nilai minimum untuk korang cashout  cuma RM10. Mak tak sabar, RM30 lebih pun cashout dah. hahaha. Pagi semalam dah dapat duit terus ke dalam akaun bank pilihan kita. 


Lama dah tak tayang FM yang terbaru kat blog ni walaupun dah banyak derita dan air mata dah berlaku kepada koleksi FM yang ada. Minggu ni ingat nak buat misi pembersihan fridge magnet macam hari tu. 


FM dari Ad dari Langkawi. Dah banyak dah FM dari Langkawi ni. Bila la dapat pergi Langkawi ni. Sejak kahwin ni memang tak pernah sampai dah. Nasib baik dulu belajar kat sana, merasa la jadi orang Langkawi walaupun sebulan dua. hahaha

Langkawi, officially known as Langkawi the Jewel of Kedah (MalayLangkawi Permata Kedah) is an archipelago of 104 islands in the Andaman Sea, some 30 km off the mainland coast of northwesternMalaysia. The islands are a part of the state of Kedah, which is adjacent to the Thai border. On 15 July 2008, Sultan Abdul Halim of Kedah had consented to the change of name to Langkawi Permata Kedah in conjunction with his Golden Jubilee Celebration. By far the largest of the islands is the eponymous Langkawi Island with a population of some 64,792, the only other inhabited island being nearby Tuba Island. Langkawi is also an administrative district with the town of Kuah as largest town. Langkawi is a duty-free island.[1] - https://en.wikipedia.org/wiki/Langkawi

FM dari Masjid A-Aqsa dari Kak Ema. 

Al-Aqsa Mosque (Arabicالمسجد الاقصى‎ al-Masjid al-AqṣāIPA: [ʔælˈmæsdʒɪd ælˈʔɑqsˤɑ], “the Farthest Mosque”), also known as Al-Aqsa and Bayt al-Muqaddas, is the third holiest site in Islam and is located in the Old City of Jerusalem. The site on which the silver domed mosque sits, along with the Dome of the Rock, is referred to as al-Haram ash-Sharif ("the Noble Sanctuary"),[2] or the Temple Mount, the holiest site inJudaism. Muslims believe that Muhammad was transported from the Sacred Mosque in Mecca to al-Aqsa during the Night JourneyIslamic tradition holds that Muhammad led prayers towards this site until the seventeenth month after the emigration, when God directed him to turn towards the Kaaba. - https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Aqsa_Mosque


FM dari ofiz mate my hubby dari Guilin. Dulu pernah dapat satu dari Kak Ema seperti disini. 
Guilin is a city in southern China known for its dramatic landscape of limestone karst. At its center are 2 lakes, Cedar and Banyan, remaining from a Tang Dynasty moat that once surrounded the city. Boat tours travel through these and other lakes via connected rivers. On Cedar Lake’s shore, twin pagodas, the Sun and Moon, light up the sky at night. https://en.wikipedia.org/wiki/Guilin

Daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW telah bersabda, “Janganlah kamu menjadikan rumahmu itu seperti kubur (tidak pernah kamu sembahyang sunat ataupun membaca al-Qur’an dan ibadat lain di dalamnya). Sesungguhnya syaitan akan lari dan menjauhkan diri daripada mana-mana rumah yang dibaca di dalamnya surah al-Baqarah”.

(Hadith Riwayat Muslim)


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

D’Taj Sungai Lui, Hulu Langat, Selangor

D’Taj Sungai Lui adalah sebuah kawasan persendirian yang terletak di Jalan Sungai Lui, Hulu Langat, Selangor. Kawasan D’Taj Sungai Lui ini dilengkapi dengan beberapa unit rumah tamu dan kemudahan lain yang sesuai dijadikan destinasi percutian anda bersama keluarga.Tak sangka tak sampai sejam perjalanan dari kesibukan kotaraya Kuala Lumpur, terletaknya D’Taj Sungai Lui yang ternyata merupakan pengalaman berbeza dari hutan batu metropolitan.  



Bagi korang yang ingin merasai kehijauan desa dan udara pagi yang segar mungkin D’Taj Sungai Lui boleh dimasukkan ke dalam senarai percutian pendek anda di hujung minggu atau untuk hari keluarga. 


Terdapat pelbagai pilihan rumah tamu yang disediakan oleh D’Taj Sungai Lui yang korang boleh pilih mengikut citarasa dan budget korang. 


Unit ‘TERATAI’ merangkumi sebuah bilik tidur yang dilengkapi dengan :-

• 1 queen bed, 
• TV siaran ASTRO
• Penyaman udara
• Kipas siling
• Almari baju
• Bilik mandi 
• Balkoni

Kadar sewa unit ini ialah RM250 satu malam.


Unit ‘KEMBOJA’ ini mempunyai 2 aras. Unit di bahagian atas mempunyai 2 bilik tidur dilengkapi dengan:-

• 1 queen bed
• 1 single bed
• TV siaran ASTRO
• Penyaman udara
• Kipas siling
• Almari baju
• Bilik air

Unit ‘KEMBOJA’ di bahagian bawah pula merangkumi sebuah bilik tidur dilengkapi dengan :-

• 1 queen bed
• Penyaman udara
• Kipas siling
• Almari baju
• Pantry
• Bilik air

 Kadar sewa setiap bahagian di unit 'KEMBOJA' ialah RM200 satu malam 


Unit ‘RAFFLESIA’ merangkumi sebuah bilik tidur yang dilengkapi dengan :-

• 1 queen bed, 
• TV siaran ASTRO
• Penyaman udara
• Kipas siling
• Almari baju
• Bilik mandi 
• Balkoni

Kadar sewa unit ini ialah RM380 satu malam.

Sebuah unit ‘MAWAR’ merangkumi sebuah bilik tidur yang dilengkapi dengan :-
• 1 queen bed, 
• TV siaran ASTRO
• Penyaman udara
• Kipas siling
• Almari baju
• Bilik mandi 

Kadar sewa unit ini ialah RM200 satu malam.



Unit ‘SAKURA’ ini mempunyai 2 bilik tidur, TV siaran ASTRO, ruang tamu dan pantry. Setiap bilik tidur dilengkapi dengan:-

• 1 queen bed
• Penyaman udara
• Kipas siling
• Almari baju
• Bilik air

 Kadar sewa unit ini ialah RM350 satu malam.


Unit ‘CEMPAKA’ ini mempunyai 2 bilik tidur, TV siaran ASTRO, ruang tamu dan pantry. Setiap bilik tidur dilengkapi dengan:-

• 1 queen bed
• Penyaman udara
• Kipas siling
• Almari baju
• Bilik air

Kadar sewa unit ini ialah RM300 satu malam.


Para tetamu dibenarkan memancing disemua kolam yang terdapat di D’Taj Sungai Lui. Setiap kolam terdiri daripada pelbagai jenis ikan seperti ikan Keli, Patin, Talapia, Baung dan Lampam Jawa. *Alatan memancing tidak disediakan.
*Bayaran dikenakan untuk setiap hasil tangkapan mengikut harga pasaran.

Kemudahan surau lelaki dan perempuan turut disediakan untuk para tetamu.


Dewan makan ini dilengkapi dengan peti ais, dapur masak, set BBQ dan peralatan asas dapur.
*Tiada bayaran dikenakan. Khas untuk kegunaan para tetamu.

Bagi yang berminat untuk menginap disini , boleh la berhubung terus dengan pemilik D’Taj Sungai Lui seperti dibawah : -

 Untuk maklumat lanjut sila layari laman facebook : D'Taj Sungai Lui .
 Atau Hubungi  (whatapps / call) : 6019 697 2428

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, January 18, 2016

Salji Melanda Shah Alam @ Taman Botani Negara Shah Alam, Bukit Cerakah

Semalam, lepas kelas renang my Nuha dah janji dengan dia nak bawa dia ke Taman Botani Negara Shah Alam kat Bukit Cerakah . Hari ni kita nak merasa kesejukan musim salji macam kat luar negara la konon tapi kat Malaysia sudah lah. Dulu masa my Nuha umur setahun dah pernah bawa dia ke sini. Masa tu musim bunga. Musim salji ni sehingga Febuari 2016 kalau korang nak pergi. 

PERKARA
KADAR HARGA
(1 Unit @ 1 Hari)
HARI BIASA
H. MINGGU /
KELEPASAN AM
KAUNTER UTAMA DAN KAUNTER TEMPAHAN DAN PENGINAPAN
Tiket masuk dewasa (12 – 54 tahun)
RM 3.00
Tiket masuk kanak-kanak (6 – 11 tahun)
RM 1.00
Tiket masuk warga emas (55 tahun ke atas)
RM 1.00
Pelawat berumur 6 tahun ke bawah, rumah anak yatim dan Orang Kelainan Upaya
Masuk Percuma

KAUNTER RUMAH IKLIM EMPAT MUSIM

Musim Lain
Musim Salji
Tiket masuk dewasa (12 tahun dan ke atas)
RM 3.00
RM 5.00
Tiket masuk kanak-kanak (4-11 tahun)
RM 1.00
RM 3.00
Pelawat berumur 4 tahun ke bawah, Rumah Anak Yatim dan Orang Kelainan Upaya
Masuk Percuma

Sekarang Taman Botani Negara Shah Alam dah lain benar dari dulu. Tempat masuk pun dah gaya lain. hahaha. Punya lama kitorang tak datang sini kan. Nampak lebih terjaga dari dulu gitu. 


Tiket masuk ajer dah RM20. Nasib baik my Nayla free lagi. 


Kitorang memang naik bas yang disediakan . Bas pun lagi menarik dari dulu. Dulu macam buruk sangat. hahaha

Kemain seronok dapat naik bas 

My Nuha duduk dengan my hubby. Tergelap pulak gambarnya

Perhentian terakhir memang kat tepi Rumah Iklim Sederhana Empat Musim ni lah. Kena menapak sket then nampak rumah empat musim ni. Bas memang sentiasa jer ada. Mungkin hari minggu ramai orang.

Seterusnya layan gambar jer lah yer. Memang banyak gambar saya tiga beranak jer la sebab my hubby photographernya. Ada sekeping suruh yang masuk sekali dengan kitorang tu amik. Sekeping jer la. hahaha. Suhu kat dalam rumah ni 2 ° C - 7 ° C . Memang sejuk beku rasa otak. hahaha. 

Nak pergi oversea tak mampu boleh datang sini

Ni jer hah sekeping gambar 4 beranak

Boleh la nak tengok salji kalau belum pernah tengok. 

Dua beradik ni kemain suka, feeling2 Elsa dan Anna la tengok salji :p

Mak pun berangan jugak nak jadi Elsa. hahahaha

Rasa nak buat ABC jer salji nya tu. hahahaha

My Nuha kemain seronok dia 

Siap ada beruang kutub kau ! hahaha

Memang betul-betul ais. ingat polisterin :p

Kemain berlakon sejuk dua beradik ni

Ni aksi spontan my Nayla. Lepas tu baru berlakon 

Bergambar dengan beruang kutub lah pulak. 

Dah selamat keluar. Tak boleh duk lama-lama sejuk sangat. 

Melawat replika rumah kayu pulak kat tepi tu

Kat ruang masuk area replika rumah kayu tu

Replika ni jer yang boleh masuk 

Kemain dua beradik dalam tu 

Sudah tu kitorang cari tempat makan dan makan bekal yang dibeli sebelum tu . Lepas tu balik rumah. On the way balik semua dah kepenatan dan tidur sepanjang jalan. Itulah kisah hujung minggu kami dan merasai pengalaman bergambar tepi salji. hahahaha. Kena repeat pergi I-City pulak baru boleh feeling-feeling main sajli betul. 

Website: http://www.tbnsa.gov.my/
Facebook : https://www.facebook.com/Taman-Botani-Negara-Shah-Alam-171729142971327

Waktu operasi bagi taman adalah seperti berikut :

8.30 pagi hingga 5 petang (Selasa - Ahad)
 * Taman akan ditutup pada hari Isinin kecuali cuti sekolah atau kelepasan awam

Rumah Iklim Sederhana Empat Musim : 8.30 pagi hingga 4.30 petang
Kaunter Bayaran : 8.30 pagi hingga 4.30 petang
Bas : 8.30 pagi hingga 5.00 petang

Korang dah pernah datang ke Taman Botani Negara Shah Alam ??

Daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW telah bersabda, “Sebahagian daripada al-Qur’an ada satu surah yang jumlah ayatnya tiga puluh ayat semuanya, surah ini dapat memberikan pertolongan kepada orang yang membacanya sehingga diampunkan segala dosa-dosanya, surah itu ialah “al-Mulk”.

(Hadith Riwayat Abu Daud dan at-Tirmizi katanya bahawa hadith hasan)
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)