Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Wednesday, November 25, 2015

Homemade Playdough (Plastisin) Yang Sangat Mudah Tanpa Cream of Tartar dan idea Playdough 3D

Musim cuti sekolah dah skang ni kan. So hari minggu boleh buat aktiviti main plastisin dengan anak-anak. Biasanya saya jumpa orang share resepi playdough (atau plastisin) yang ada tambah cream of tartar kan. Ni saya guna resepi buat playdough tanpa guna cream of tartar. Tengok bahan semua ada dalam almari, so marilah kita main playdough buatan sendiri hari ni. Selalu beli ajer, hari tu mak terlebih rajin dan geram tengok dua beradik tu duk berebut plastisin yang entah jumpa kat mana tu, tu pasal terus google buat playdough sendiri tu. Rupanya resepi yang saya guna tu tak perlu panaskan atas api pun boleh. Tapi hari tu saya panaskan dalam kuali. 

Bahan-bahan :

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan garam
2 sudu besar minyak masak
1 cawan air
Pewarna makanan ( atau kalau tak ada sangat boleh guna sirap)

Cara-caranya :

1. Masukkan air, minyak masak dan pewarna dalam mangkuk.
2. Kemudian masukkan garam dan minyak masak.
3. Kacau sebati sampai doh licin dan lembut.
4. Bahagikan adunan mengikut pewarna yang korang ada. Masukkan pewarna.
4. Gaul pewarna dengan doh sampai sebati. Simpan dlm bekas kedap udara, atau beg ziplock dan simpan dalam peti sejuk untuk lebih tahan lama. Hari tu, simpan kat luar pun dah ok tak keras pun. 


Doh yang merah tu cuba jaya sebab ada pewarna kuning je dalam peti ais.Sekali yang tu pulak paling cantik bila masukkan sirap tu.hahaha

Selalu budak berdua main tu mesti buat donut ker,karipap ker, kuih la senang cerita.Playdough berasaskan makanan. Maklumlah mak tak kreatif nak menguli kan. Bawah ni idea untuk korang buat untuk playdough versi 3D gitu kan.Seronok jugak main playdough ni.Dulu mak main masa tadika jer. So boleh la lepas gian. hahahaha







credit https://www.pinterest.com/oliadolia/play-dough/
  http://innerchildfun.com/2011/02/play-dough-bakery.html


Korang pernah buat plastisin atau playdough sendiri ? 



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, November 23, 2015

Buku 365 Tip Didik Anak Gaya Nabi Ustazah Isfadiah Mohd Dasuki

Korang dah baca buku  365 Tip Didik Anak Gaya Nabi karangan Ustazah Isfadiah Mohd Dasuki ? Zira yang suggest buku ni dan dah kirim sekali dengan dia belikan . Terima kasih Zira untuk perkongsian . Skang duk hadam la tip yang Ustazah Isfadiah tulis ni. Untuk ajar anak gaya nabi, ibu bapa dulu sepatutnya kena praktis amalan hidup gaya nabi lah kan dan semestinya kena tahu pasal agama untuk kemaslahatan hidup dunia dan akhirat .Aduhai.Terasa kerdil sangat diri ini kan. Banyak lagi ilmu yang tak cukup di dada. Semoga dapat lagi tambah ilmu dan dapat didik anak-anak yang dianjurkan nabi. Paling teringin sekali nak buat adalah menghidupkan taklim di rumah tu. 

Alhamdulillah dah terima bukunya. Tak sempat 365 hari rasanya ni. Dah separuh jalan. Sejak jadi mak-mak ni susah sangat nak baca buku cepat-cepat. Ada jer halangan kan.

Keistimewaan Buku Ini:

- Dalil daripada Al-Quran, hadith, dan pendapat ulama.
- Bertemakan '1 hari 1 tip', disertakan 365 Tip Jom Amal legkap sebagai bimbingan ibu bapa untuk setahun.
- Setiap topik dinyatakan kelebihan dan tujuan pelaksanaannya.
- Contoh cadangan aktiviti yang boleh dilakukan oleh ibu bapa bersama anak-anak.

Biodata Ustazah Isfadiah


Ada dua bahagian dalam buku ni. Bahagian 1 : Melihat Anak Sebagai Amanah

Bahagian 2 : Menelusuri Didikan Anak-anak Nabi


Bahagian Bonus:13 Tip Mengurus Anak Bermain Gajet


Salah satu isi buku yang ada

Amanah yang kedua. Tak sabar nak sekolah dah gayanya tu.

Kalau korang berminat, boleh dapatkan seperti kat bawah :-


Korang ada buku-buka keibubapaan lain yang korang baca untuk dikongsikan ? Semoga beroleh manfaat.


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, November 20, 2015

Pirate Coffee dan Kopi Ltd Buat Penggemar Kopi di Shah Alam

Salam Jumaat. Sejak dua menjak ni makin menjadi-jadi pulak gian nak minum kopi. Perasaan ni sama macam mengandungkan my Nayla dulu. Opsss. Jangan buat spekulasi yer.Saya masih berbadan satu. Hahaha. Ironinya my Nayla memang suka minum kopi dan masa dia umur satu tahun dia dah minum kopi. Huhuhu. Sabar jerlah.Selalu budak-budak kan dia rasa kopi tu pahit tapi ni siap tak cukup lagi. Memang betul la dia yang suka kopi. Terkejut mak lahir-lahir macam kopi warna kulitnya sampai my FIL gelarkan dia Mek Tam (Hitam). Nasib baik makin besar makin putih. Agaknya sebab lahir pada usia 36 minggu kot. Ingat sama macam Ummi hitam masa kecik bila besar baru putih sket.hahaha

Kat ofiz ni ada french press coffee , boz ireland belikan sebab diorang memang minum kopi pagi pagi dan kopi diorang memang pure kopi dan memang tak letak gula dan marjerin ok. Kopi pun angkut datang sini dari ireland.
Contoh kopi yang dorang minum. Yang ni dalam RM20 untuk 200gram. 




Antara kopi yang ada kat rumah saya adalah Kopi Kluang Rail Coffee dan Hang Tuah. Semalam tambah lagi satu iaitu kopi 434 yang famous amous kat Muar tuh , officemate belikan. Tq Nisa & Zam. Merasa la malam tadi kopinya. Tapi gula habis , buh madu pun sedap. HahahaSelalu bancuh jer sendiri kopinya.

Oh. Dah melalut jauh pulak. Ni nak bagitau kat warga Shah Alam dan sekitar tentang kewujudan stall untuk penggemar kopi yang ada kat Shah Alam dan terletak kat area pusat komersial seksyen 7. Satu stall terletak betul-betul depan Giant, Seksyen 7 iaitu Kopi Ltd.



Kopi Ltd. Seksyen 7
Buka setiap hari (12:30 - 7:30 mlm) Tutup Jumaat sahaja
Tel  +6013-522 3636
 Jln Plumbum T7/T, Seksyen 7, Shah Alam (Berhadapan Giant)
Instagramhttps://www.instagram.com/kopiltd/

Satu bekas ni berharga RM5 . Memang tak habis minum sorang.Mau kembung air jer. Ni kongsi dengan Zira.Yang saya cuba ni Iced Coffee. Sebelum ni pernah try Iced Black Coffee dan Iced Vanilla Latte. Dan yang Iced Coffee ni paling win. Yang lain belum cuba lagi. 


Tengok betapa besar bekasnya lagi besar dari bekas air tupperware 0.8 liter ni. Hahaha. Berapa ratus kalori lah satu bekas ni kalau teguk sorang-sorang. Awas untuk pengira kalori..hahaha 




Close up sket.

Satu lagi stall terletak betul-betul simpang untuk ke blok kedai paling belakang atau blok yang setentang dengan highway tol sungai rasau tu iaitu Pirate Coffee. 


PIRATE COFFEE SHAH ALAM SEK7
 Jalan Plumbum ac7/ac Seksyen 7 Shah Alam. 
Buka setiap hari (11:30 pagi  - 7:00 mlm) Tutup Jumaat sahaja
 Instagram:https://www.instagram.com/piratecoffee_shahalam/


Yang ni satu bekas RM4. Bekas kecil sket berbanding Kopi Ltd tadi. Yang ni saya beli kopi Mocha. Hari tu dah cuba Latte. Sedap Mocha lagi. Nasi Kak Wok entry lain :p 

Ikut pendapat dan persetujuan anak tekak saya, saya lebih suka kopi dari Kopi Ltd dari Pirate Coffee tapi dua dua pun sebenarnya sedap jugak bagi penggemar kopi dan boleh bersaing dengan Starbuck dan yang penting buatan anak muda Malaysia ok.

Korang dah pernah try kopi dari Kopi Ltd dan Pirate Coffee ni?? Ada stall kopi lain yang korang tahu? habaq mai sini...



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, November 17, 2015

Bawa anak kenali haiwan @ ENR Pets Shop, Bukit Raja , Klang

Ingat nak bawa anak-anak ke Zoo Negara nak kenal-kenal haiwan tapi malas lah pulak .Dulu , masa tinggal di Shah Alam, selalu jugak bawa my Nuha ke Aquatorium @ Akuarium , Shah Alam.Bersebelahan jer dengan Wet World tu .Skang ntah ada ke tidak tak pulak saya pasti. Lama gila kot tak pergi situ. Tapi kat situ dapat tengok ikan jer lah. 

Kat kawasan rumah saya ni ada satu petshop yang ala-ala mini zoo dah iaitu  ENR Pets Shop. Memang berbaloi nak bawa anak-anak mengenali haiwan walaupun tak banyak tapi pelbagai jugak la binatang yang ada. Lagipun sekangkang anak kera jer dari rumah saya. Biasa kami pergi beli makanan kucing kat situ. Dah la tak de bayaran yang dikenakan. Mak kan cheapskate. hahaha

Ada burung Ostrich atau burung unta yang otaknya lagi kecil dari matanya tu :p 
Kat padang belakang tu diorang ada bela kuda. Sebelah dengan taman permainan.

Ada rusa..Timorensis Deer katanya. Anak rusa nani baru tumbuh ekor, apa dosa kami lalu tidak tegur. Eh ternyanyi pulak. Tengok kemain dua-beradik ni posing. Kalau bawa ke zoo negara tak tahulah tahap posing dua beradik ni. Tu pasal mak tak bawak gi zoo tu.hahahaha

Yang ni pulak kucing hutan. Serval Cat dia tulis.Dah macam anak harimau bintang dah sekali tengok.Gambar seterusnya ni cilok dari Fb ENR Pets Shop. Tak kuasa nak bergambar dengan semua binatang.hahaha

Ni Bennett Wallaby. Tapi masa pergi hari tu rasa macam dah tak ada.

Yang ni Umbrella Cockatoo. Ada jugak jual makanan kucing dan sebagainya lah kat situ yang mana berkaitan dengan pet kan. Bekas makanan dan sebagainya.

Ni baby landak kot :p Kecik-kecik comel jer rasa macam nak lambung lambung ..hahaha

Yang ni Prairie Dog. Nampak macam tupai tanah kan tapi yang ni anjing yang halal disentuh :p hahaha


Spesis burung kakak tua gigi tinggal dua ni memang banyak lah kat kedai ni. Macam -macam warna macam-macam saiz ada. Korang pergi la sendiri tengok. 

Sangkar pun ada jual kat situ. 


No.7, Jln Inang 5, 
Off Jln Haji Sirat, 
Bandar Bukit Raja, 
Klang Selangor.
Sebelah balai polis Bandar Bukit Raja.
Buka setiap hari.
10am - 8pm. 
012-6655 285 / 013-262 6969
Menerima pembayaran melalui kredit kad & debit kad.
Penghantaran boleh di uruskan
Facebook :  https://www.facebook.com/ENR-Pets-Farm-1390828534499752/

Korang pernah bawa anak-anak ke zoo negara atau kedai haiwan peliharaan atau petshop ni ?

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, November 13, 2015

Birthday Treats @ Nyonya Kitchen, Plaza Shah Alam, Shah Alam

Bulan Oktober adalah bulan kelahiran Kak Ema. Kali ini Kak Ema belanja geng pakatan hari lahir di Nyonya Kitchen, Plaza Shah Alam, Shah Alam. Selamat Hari Lahir Kak Ema, Semoga sentiasa dibawah rahmat Allah dan kasih sayangNya. 


Terima kasih Kak Ema belanja kami yer

Ad dengan air kelapa..hehehe

Ad dengan Ida

Tuan tanah kedaung dengan Kak Ema yang diraikan


Website nyonya.com.my tapi dah tak available pulak

Kat bawah ni makanan yang Kak Ema order. Tak sempat nak tengok menu , rupanya Kak Ema dah order siap-siap sebelum kami sampai.

Kangkung goreng belacan

Kari ayam kapitan

Ikan goreng crispy kot :p Nama main hentam jer. Ikan dori kot. Sedap dan rangup.

Sotong celup tepung. Sedap sangat yang ni macam celup tepung terengganu style. 

Yang ni ikan masak merah kot tak silap. Tak baca buku menu macam ni. 

entrance Nyonya Kitchen


Overall, servis ok cepat jugak dan makanan pun best. Makanan ala-ala melayu la jugak sebenarnya kat sini. Ingat chinese style mula-mula tuh..hehehe. Teringin nak makan kat Adam Lai. 

Korang pernah cuba masakan nyonya ?


Nyonya Kitchen
Lot LF 1F, Level 3, Plaza Shah Alam,
No. 2, Jalan Tengku Ampuan Zabadah E9/E,
Seksyen 9, 40000 Shah Alam.
40000 Shah Alam, Malaysia
Tel:     03-5519 1151
Waktu urusniaga : 11.30 pagi - 10.30 malam

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, November 11, 2015

Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah secara online dengan SAPS

Tahun lepas, tengok Wina check result online anak dia dah tahu ada sistem untuk semak keputusan peperiksaan anak secara online tapi bila anak dah masuk tahun 1 tak teringat dah sistem tu sehingga la minggu lepas, Kak Yati cakap kat fb dia duk refresh sistem nak tengok keputusan peperiksaan anak dia barulah teringat nak semak keputusan my Nuha. Hari ni bila buka dah keluar keputusan sekali dengan kedudukan di dalam kelas. 


 Ni lah pautan sistemnya : https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/
Bagi Sekolah Rendah sistem ini hanya menyediakan semakan bagi Darjah 1 hingga Darjah 6 
manakala bagi Sekolah Menengah ia hanya menyediakan semakan bagi Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5. Cuma masukkan no kad pengenalan atau sijil lahir, terpapar keputusan peperiksaan yang dikehendaki. 

Alhamdulillah, result my Nuha pun dah keluar dan capai target yang kami harapkan. Dah janji dengan dia, kalau dapat nombor 1-10 akan belikan dia satu set robocar poli. Senyum la sampai telinga tu kalau tahu petang nanti. Tapi percutian yang Abah janjikan tak dapat la ditunaikan (nombor 1-5) tapi mak yang tagih janji nak bercuti tiap-tiap tahun kan so percutian tetap ada la kan tahun depan. hahaha. Cameron Highlands bila la dapat ditunaikan yer...


Keputusan dari peperiksaan pertengahan tahun pun boleh tengok balik.Alhamdulillah, kalau tengok  keputusan lebih baik dari sebelum ni. Semoga menjadi contoh yang baik untuk adik-adik dia nanti. Yang penting ada semangat untuk belajar, tak kisah la nombor berapa pun. 


Tahniah anakku, my Nur Nuha Humayra. Ummi dan Abah proud of you :*

Korang dah semak ke keputusan peperiksaan akhir tahun sekolah anak korang? 



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)