Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Friday, July 25, 2014

Minyak Angin Roll On Aromaterapi , pernah cuba ?

Korang pernah guna minyak angin ? Minyak Angin Roll On Aromaterapi ? Biasanya kalau perjalanan jauh especially balik kampung atau pergi bercuti , mesti kita selalu bawa bersama minyak angin kan. Lepas tu mesti ada adegan tumpah menumpah minyak angin dalam kereta. Satu kereta bau minyak angin kan. Tapi dengan sedikit inovasi, tidak ada lagi tumpah menumpah minyak angin dalam kereta dengan  Minyak Angin Roll On Aromaterapi . Sangat praktikal bagi saya .

Minyak Angin Roll On Aromaterapi ini mengandungi bahan-bahan seperti mentol 4grm, Champor 0.4grm, Minyak Essential 0.5ml. Senang nak guna, korang cuma rol pada bahagian yang korang sakit. Macam pakai deodorant tu la kan kekdahnya . Untuk kegunaan luar sahaja. Jangan korang pergi minum pulak yer . Minyak Angin Roll On Aromaterapi digunakan sebagai minyak angin yang menyegarkan untuk membantu meringankan sakit kepala, perut kembung, masuk angin, mabuk perjalanan, gatal kerana gigitan serangga serta sebagai aromaterapi. 




Comel kan packaging minyak angin ni ? Macam perfume pun ada dan yang pasti senang nak bawa.  Harga RM20 sebotol. Harga tidak termasuk kos penghantaran. Bagi yang berminat boleh PM/SMS 019-333 0900 sekarang!! Sudi-sudilah lawat page mereka di http://www.facebook.com/MinyakAnginRollOnAromaterapi dan jangan lupa LIKE ya!!




Nak jadi agen Minyak Angin Roll On Aromaterapi pun boleh :)

Jangan lupa PM mereka seperti disini yer untuk maklumat lanjut : http://on.fb.me/Wv4LPy


* This is sticky note advertorial entry. Sila skroll kebawah untuk entry yang terbaru  :) Advertise here? 
p/s:

Ada tak sesiapa berminat nak mengiklankan blog peribadi  atau blog bisnes serendah RM 36 setahun disidebar ? Terendah dipasaran. Tak dapat kat belog lain punya . 
Kalau beriklan  6 bulan dan keatas, korang akan dapat satu write ups yang bernilai RM50 secara PERCUMA.
Tiada Banner? Boleh saya designkan  sekali siap animation seperti contoh kat sini atau sidebar.

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, July 24, 2014

Bubur lambuk pantai timur style dan E- Kad Selamat Hari Raya Aidilfitri 2014 buat pembaca elissmie.com

Akhirnya, merasa jugak makan bubur lambuk pantai timur style ramadhan kali ni. Kalau tak tunggu balik terengganu baru dapat merasa. Hari tu masa Nuzul Quran, Long saya balik terengganu. My ma kirimkan pucuk midin dan daun-daun lain untuk buat bubur lambuk.Ulang tayang balik resepi Bubur Lambuk Pantai Timur Style.


Resepi Bubur Lambuk Pantai Timur Style. 

Bahan-bahan

Beras 2 cawan
Pucuk midin ( Paku pakis merah)
Daun kunyit sehelai
Daun halia sehelai
Daun ulat bulu
Pucuk kaduk
Kangkung
Daun kesum
Pucuk manis
Santan kelapa (sekotak)

Bahan untuk ditumbuk

4 ekor ikan sardin(orang terengganu panggil ikan selayang) direbus dan diambil isinya
6 ulas bawang merah
lada hitam (secukup rasa)

Cara-cara

Jerang beras dengan 4 cawan air (sukatan dier 1 cawan beras 2 cawan air) hingga jadik bubur..(pekat)
Masukkan pucuk2 yang ada kat atas...
Masukkan  bahan tumbuk ,garam,gula secukup rasa...
Masukkan  kelapa parut di goreng samapi kekuningan dan ditumbuk tapi bukan sampai jadi kerisik pulak Masukkan  santan dan biarkan mereneh seketika.Sedia untuk dihidangkan.

Tambahan : budu dan perahan asam limau. Tapi hari tu saya masukkan sekali budu terus dalam bubur tu macam mak mentua saya buat tapi my ma buat tak letak budu lagi. Budu masuk masa makan tu so boleh la ikut citarasa nak masin atau terlebih masin..hehehe.

Selamat mencuba !
Daun-daun kayu yang hampir layu sebab seminggu stranded kat KL ;p

Telan air liur pulak menengoknya..hahaha


Korang pernah makan bubur lambuk pantai timur style tak ? 



Sempena Syawal yang bakal tiba, saya , suami dan anak-anak mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri . Maafkan salah silap kami dan doakan perjalanan kami selamat pergi dan kembali .Hati-hati di jalan raya yer korang yang mana beraya di kampung tu.Pastikan rehat yang secukupnya sebelum memulakan perjalanan! Esok dah cuti !! Yeay!



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, July 23, 2014

Rod langsir kayu patah , spare part boleh beli kat PSM Home Centre @ Jalan Meru, Klang

Setelah hampir 3 tahun, rod langsir kayu saya ni berkhidmat, akhirnya kecundang jua minggu lepas. Pagi tu , my Nuha tengah tarik langsir, sekali bunyi bedebuk. Rupanya tombol rod dia sebelah kiri patah.Jenis asal yang kepala bulat tu. Mula-mula pergi kedai hardware belakang rumah, dia recommend satu kedai kat Jalan Meru,Klang iaitu PSM Home Centre. Kalau biasa lalu ke Setia Alam, akan nampak kedai ni kat belah depan Mc Donald's Klang Sentral tu.


Ni lah kedainya. 

Spare part yang dicari.Tombol rod langsir . RM 21 untuk sepasang lepas less 30% (Harga asal RM30). Ingat nak cari yang macam asal iaitu jenis bulat tapi tak der , so beli yang separuh ni jer lah. 

Ingat nak beli blind untuk dapur. Sampai sudah tak beli. Lepas ni boleh datang melawat sini lagi yer sayang.hehehe

Berkenan tengok para ini tapi harga 300-400 jugak satu set. Ikea ada jugak kan.

Best pulak tengok Momento Special Effect Paint ni. 
Lepas raya lah projek cat baru yer sayang . 

Close up sket. Cun kan ?

Macam-macam ada dalam PSM Home Centre, dari dapur, tandas , pintu , cat .Semua barangan keperluan rumah ada lah senang cerita. 

 Cantik Dilihat, 
Cantik Dipegang,
 Sekali Pecah, 
Duit Melayang :) 

Pantun tak jadi. Patutnya Cantik di Keleh :p ( Keleh = Lihat dalam loghat kelantan )



Korang pernah sampai PSM Home Centre @ Jalan Meru, Klang ?



Lot 5083, Off 5 Miles, Jalan Meru, 41050, Klang, Selangor 41050‎
Tel 03-3392 4685 /82
Fax 03-3392 4598

Alang-alang dah patah tu, moh ler kita basuh langsir.Seminggu hantar dobi baru siap basuh.Punya la ramai hantar langsir untuk raya katanya.
RM28.80 untuk langsir dan day curtain ni.


Seminggu buat langsir dengan cadar :p



Terima kasih my hubby tolong pasangkan langsir dan baiki rod yang patah tu :) Yeay dah boleh raya. Eh :p



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, July 21, 2014

Top 5 iPhone apps to help your kids at school




A lot of parents are faced with a challenge these days: should we prevent our kids from using too much technologies such as smartphones and tablets and focus on homework and reading instead, or should we, on the contrary, encourage our kids to use them to make sure they are up-to-date with technologies, that are an ever-growing presence in our lives? Well, the truth is: you don’t have to choose! You can for example use smartphone apps to help your kid at school. Here is a top 5 the team of smartphone specialists at PricePanda recommend.

5. Teach Me: Kindergarten



Teach Me Kindergarten is an app that focuses on spelling and mathematics exercise for kids. The interface is easy and fun so it makes it very easy for them to understand. Parents can monitor the app and make sure the level is appropriate: you can change the number of good answers your kids need to get a reward for example. Teach Me Kindergarten is perfect for holidays, for kids to keep on exercising their brain and even improve, in a more relaxed and familiar environment. 

$1.99 

4. MathGirl: Number Garden



This app is really great because it is designed especially for little girls, from the design to the exercises themselves. Your daughter is going to love doing mathematics! MathGirl Number Garden offers basic math exercises for girls aged 3 to 7. Counting rabbits, flowers, trees and other pets will definitely makes math easier and more attractive to all little girls! I am not sure it can help improve the lack of women in engineering and computer science but from a kid app to a career, there is only training!

$1.99 

3. Little Red Riding Hood by Nosy Crow


Little Red Riding Hood is an app that takes on the classic fairy tale but allows your kids to choose different paths within the games and eventually different endings. This is a quest game designed for kids that has a fantastic story-telling and a rich, detailed design. How will it help your kids at school, you ask? Math isn’t everything: developing creativity is key to develop one’s brain and personality, especially for young children. The story is immersive and your kids are going to love it!

$2.99 

2. TicTic


TicTic is great app that helps you kids learn foreign languages. Before the age of 7, the brain of kids is like a sponge: it means that it is the perfect time to stimulate them with knowledge and languages. They will grasp the words very quickly and will start language class at school with a fair advance. TicTic is a little girl and she teaches English, Spanish, French, German, Italian, Chinese, Russian, even Thai and Japanese! 
Free 

1. Endless Alphabet



This app is perfect to teach alphabet to pre-schoolers. Endless Alphabet also teaches them words: an adorable monster-teacher is here to do the demonstration and explain the meaning of each word. What I like to the most about this app is that your kid can interact with the app at his or her own pace: there isn’t any time limit, score or points. It is just about learning new words! Great, right?

$4.99 


What is PricePanda?

PricePanda is a price comparison tool that allows you to find the best price currently available on the market. If you are looking to buy an iPhone, feel free to take a look at PricePanda’s iPhones page. You will find the best price opportunities offered by the most trusted online shoppers. In addition to help you saving your money, PricePanda also makes shopping easy, fast and fun!

If you want more information about all the apps you can download on your iPhone or Android smartphone, you can read this great article from The Guardian : http://www.theguardian.com/technology/appsblog/2013/sep/11/best-android-apps-for-kids-2013

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, July 18, 2014

#PrayForMH17 , tekanan darah dan kolestrol menurun, bebas diabetes

Terlebih dahulu , saya merakamkan takziah buat seluruh keluarga mangsa di dalam kapalterbang #MH17. #Alfatihah buat yang beragama Islam. Semoga mereka ditempatkan di kalangan para solehin. Amin




Semalam, ada ujian darah di klinik. Rutin setiap 3 bulan tapi kali ni sebulan sebab ada kelainan pada result darah yang lepas. Doktor suspect diabetes, Alhamdulillah result keluar bacaan 5.99 tapi still kena jaga diet. Hari ni berat badan turun 1.6 kg dan BMI pun menurun jugak even tak banyak. Kolestrol pun semua turun dari last month semua merah dalam sistem. Hari ni tinggal yang bad cholestrol jer turun tapi tak normal lagi. Kena elakkan daging merah dan seafood doktor kata. 


6 September , my birthday .Apa kes..hahaha 

Sambung makan ubat

Result hari ni..


Siap dapat buku panduan diet lagi !

Cadangan apabila makan diluar pun ada :)

Makanan yang boleh makan dan tak boleh untuk pesakit darah tinggi!

Ni panduan untuk kawal kolestrol.Seafood sepanjang ramadhan ni rasanya sekali dua jer . Insaf :p

Korang dah timbang berat badan ker ? Ada penurunan tak ?


Sedeqah/ Imfak / Waqaf / Zakat / Fidyah Ramadhan untuk fakir miskin Kudat / Pitas Sabah 1435H - 2014 
Bank in 
RM10/RM20/RM50/RM100 kepada : Tuan Haji Md Idris Haji Abdullah  Maybank Berhad 1622 1859 8846
Ustaz ni adalah Pegawai Hal Ehwal Islam UiTM. 
email beliau sekiranya sudah memasukkan wang dan cakap untuk tujuan apa ( Sedeqah/ Imfak / Waqaf / Zakat / Fidyah Ramadhan ) mewakilkan beliau. email  : idris962@salam.uitm.edu.my

Jom beli tupperware  : [ klik sini]
Basuh kereta hari minggu disini : [klik sini]

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, July 17, 2014

Teaser, baju raya kami tema Maroon-purple dan Sampul Raya Affin Bank

Akhirnya, selesai sudah pencarian baju raya kami anak beranak. Tahun ni persiapan ala kadar ajer. Kami shopping kat GM Klang seperti tahun lepas. Tapi sebab tahun ni temanya adalah jubah atau dress, susah jugak nak dapat untuk saiz my Nayla. Untuk saiz saya yang big plus comel ni pun senang jugak nak cari jubah yang saya berkenan. Jubah kanak-kanak pula senang kalau umur dari 4 tahun. Banyak juga pilihan. Tapi yang my Nuha punya, terus tengok terus berkenan. 


Teaser jer dulu baju raya kami :) 


Kasut pun beli kat GM Klang. Dua-dua beradik berkasut pink tahun ni. Maknyer tak cari lagi kasut raya dan tudung raya. Tak sempat hari tu nak beli semua.


Saya dah tukar duit raya :) Terima kasih Kak Izan, mempercepatkan urusan tukar duit raya saya hari ni  :)


Kad raya dari cucu-cucunda kepada nenda di kampung siap pos laju lagi :)

Korang tema warna apa tahun ni ? 



p/s:

Anda boleh membantu dengan menyalurkan sumbangan melalui 5 pakej berikut:

1) Pakej Iftar (RM50/set)
2) Pakej Sahur (RM20/set)
3) Pek Makanan (RM300/set)
4) Hadiah Hari Raya (Eid Gift) (RM150/set)
5) Tabung Kecemasan (Perubatan dan keperluan asas lain)

Salurkan sumbangan anda atas nama "Aqsa Syarif Berhad" melalui
- Maybank Islamic (551575-004299)
- Bank Islam (1209-20100-34904)

Sila hantarkan maklumat pembayaran kepada projects@aqsasyarif.org.my. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:
+603-8733 4636 atau +6013 744 4760

"Ibadah Kita, Kegembiraan Mereka"


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, July 11, 2014

Koleksi Tupperware Ungu dan Pink

Awas : Entry makcik-makcik sahaja :p Sejak dah jadi peminat Tupperware Brand Malaysia ni, mula la nak menayang koleksi terkini. Rasanya dah lama tak update. Dah menimbun tupperware dalam almari tu..kekeke.My hubby cakap guna jangan simpan. Ok, saya guna lah ni.


Ok, hari ni saya nak tayang koleksi tupperware saya yang bewarna ungu dan pink. Sebagai peminat tegar dua warna ni, haruslah kalau ada keluar warna tu saya cepat-cepat beli kalau berkenan dan harga mampu milik sahaja. Sebenarnya biasa saya beli satu set, dan dalam set tu ada terselit warna kegemaran saya. So, bukan warna ungu atau pink saja saya beli :p

Tumpang lalu tupperware nak posing..

Eh tertinggal lagi 2 ketul..

Ini yang ada dalam peti ais . Syok jer bersusun kat freezer tu. Lauk tengah penuh, bulan puasa kan.


Yang ni fridge water bottle.Yang ni ada dalam peti.

Yang ni ada seketul warna purple, lupa nak snap 


Yang ni pun ada 2 ketul..lupa nak snap 


Yang ni tak der lagi. Nak aim yang ni kalau ada akan datang..hehehe

Sekian, entry tunjuk2..

Korang suka koleksi tupperware warna apa?

Tupperware tupperware jugak, Jangan lupa derma untuk tabung Aman Palestin..
Mudah saja, Taip jer kat SMS tu

Palestin 3/5/10

Send to

39111


Jom beli tupperware  : [ klik sini]
Basuh kereta hari minggu disini : [klik sini]

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, July 09, 2014

Tukar duit raya dan Sampul Raya UiTM 2014

Korang dah tukar ker duit raya ? Saya belum lagi. Tadi singgah Affin Bank, ternampak notis pertukaran duit raya. So, boleh la standby duit dalam akaun affin bank untuk tukar duit raya nampaknya :) Jiran saya kebetulan kerja Affin Bank ni, kang nak suruh dia tukarkan . Tapi selalu Kak Long saya yang juga orang bank tukarkan. Korang pulak bagaimana tukar duit raya? Tak sanggup dah alami pengalaman tukar duit raya sampai 2 jam .

Jangan lupa 16/7/2014 @ Affin Bank Berhad 
9.15 pagi hingga 2.30 petang sahaja.


Sampul raya UiTM 2014. Design makin lama makin tak menarik..Opsss :p


Korang dah dapat ke sampul raya  ?? Siapa pengumpul sampul raya ? Nak reserve siap-siap kalau ada orang mintak tapi sampul jer la bukan duit :)


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, July 08, 2014

Pengat Nangka Untuk Juadah berbuka

Saja nak share resepi ni. Resepi syok sendiri jer pun. First time saya buat Pengat Nangka ni. Saya pun dah lupa pernah makan ker tidak. My hubby selalu makan sebab mak mentua saya selalu buat katanya. Petang tu hubby bawak balik nangka dan suruh saya pengatkan. Dia tak tahu isteri dia ni main hentam keromo ajer resepinya. Tapi rasanya sama macam buat pengat pisang jer saya rasa. Cuma tukar jadi nangka.

Resepi Pengat Nangka ala elissmie 

500 ml santan ( 2 kotak santan)
1 1/2 cawan air 
Nangka ( lagi bagus nangka madu yang berwarna kuning sebab lebih keras) 
2 ketul gula melaka ( kecil)
1/2 cawan gula 
Secubit garam
* optional - Sagu ( Dibasuh dan direbus hingga jernih dan dituang ke dalam pengat) 






Didihkan santan bersama air dan gula melaka. Masukkan secubit garam. Bila semua dah larut, masukkan nangka dan panaskan sebentar. Kemudian masukkan sagu. Dah boleh makan :) Saya suka simpan dalam peti dan makan sejuk-sejuk :)


Jom Masak ! Memasak itu mudah dan menyeronokkan bukan ? :) 


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, July 04, 2014

Tips Shopping Untuk Ibu Mengandung di Bulan Ramadhan

Amboi kemain tips yer . Tips shopping pulak tu. Ibu yang sedang mengandung mesti laju-laju klik entry ini. Apa lagi tips kalau bukan online shopping!! Mudah bukan? Tak perlu bawa perut yang sedang sarat dan berdepan dengan panas membahang dan lautan manusia. Duduk relaks-relaks di bawah hembusan aircond pasti menyamankan ( kebanyakan orang shopping online adalah masa bekerja , maafkan saya dengan izin :p Setuju ? ) hahaha . Sebab hari minggu dah boleh offline shopping .Straight tu the point, kali ni nak share satu website yang bukan sahaja untuk ibu mengandung tapi ibu yang telah mengandung dan sesiapa sahaja yang ingin shopping barangan ibu dan anak iaitu Qbaby shoppe


Rugi terlepas shopping online kat sini sebab sekarang tengah ada Sale di Qbaby Shoppe . Jom kita preview sket-sket barangan yang ada dijual di Qbaby Shoppe ni. Lepas tu korang berminat terus pergi terjah website tu laju-laju ok !

Dreamgenii 2-in-1 Pregnancy Support & Feeding Pillow
RM150 RM 339 

Medela Freestyle Breastpump with Free Gift 
RM1399 RM 2219 (6mon warranty)
RM1449 RM 2219 (1 year warranty)



Fisher Price Newborn To Toddler Portable Rocker
RM200 RM 349 


Autumnz Double Zip Lock Breastmilk Storage Bag 7oz
RM10.60 RM 12.90 


 Anbebe Baby Seat *Free Play Tray*
RM169.90 RM 199.90 
Arielyx Non-Contact Infrared Forehead Thermometer
RM119.90 RM 149.00 

Macam mana ? Teruja tak ? Tak puas tengok barangan ibu dan anak lagi? Jom la cuci mata di QbabyShoppe yer dan kalau lebih sangat teruja tu teruskanlah membuat pembelian di  Qbaby shoppe dengan segera yer :) Jangan lupa LIKE Facebook https://www.facebook.com/qbabyshope agar tidak terlepas update barangan-barangan yang terkini  :)


Sebarang pertanyaan boleh la berhubung terus dengan pemilik QBABYSHOPPE seperti kat bawah ni :-

Address:
QBaby Shoppe
No 7, Jalan Platinum 7/45A,
Seksyen 7,
40000, Shah Alam,
Selangor

Telephone:

+60123826141



* This is sticky note entry. Sila skroll kebawah untuk entry yang terbaru  :) Advertise here?   

p/s:

Ada tak sesiapa berminat nak mengiklankan blog peribadi  atau blog bisnes serendah  
RM 3/Sebulan disidebar ? Terendah dipasaran. Tak dapat kat belog lain punya . 
Kalau beriklan  6 bulan dan keatas, korang akan dapat satu review yang bernilai RM50 secara PERCUMA.
Tiada Banner? Boleh saya designkan  sekali siap animation seperti contoh kat sini atau sidebar.

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)