Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Friday, April 25, 2014

Tips beli Power Bank dan Power Bank Murah

Dua hari lepas tak dapat bersiaran sebab berada di luar kawasan ofiz yang tidak mempunyai kemudahan wifi.Mobile data handphone saya memang tak jalan. Simkad ni problem. Bila ntah nak pergi Celcom Service Centre.Start hari Isnin hari tu ada jualan kat bawah ofiz tu. 3 P bak kata Niza, the kancilbiru bila nak update blog. Pesta Perabis Pitis .

Kat situ ada orang jual Power Bank. Tengok-tengok ada Power Bank RM10. Jenama Power Bank 2600 mAh. Boleh la nak letak dalam beg kan. Bila guna memang hampeh jer. 20% ajer baterinya. Tak tahu lah macam mana dia kira. Sebab RM 10 tu kira redha jer la. Boleh la backup sebelum balik rumah kalau kat luar kan.  

Macam-macam pilihan warna yang menarik ada. 


Kat Lazada pun ada jual. RM15 kalau nak beli . 

Ini saya punya. Hitam itu menawan gitu :p

Bila google ini jawapan soalan saya kat atas tu.

A 12000mAh REAL CAPACITY power bank, able to charge a 1500mAh capacity phone for 8 times full?
This is a common mistake make by most of the people. For rough calculation of the total charge time, kindly use this formula
REAL CAPACITY * conversion rate * phone battery health / phone capacity = total charge times
EXAMPLE: 12000 x 0.8 x 0.8 / 1500 = 5.12 charge times (0.5-1 times plus minus)

Boleh baca selanjutnya : https://www.facebook.com/notes/stylefree-asia/dont-buy-power-bank-before-you-read-this/168991523289769

Hari tu dia ada tunjuk jenis Power Bank yang baru yang lebih ringan menggunakan bateri Lithium-Polymer macam handphone kita. Yang biasa sekarang bateri jenis Li-Ion . Memang meruntun jiwa jugak nak beli tu. Semalam dah gaji kan..hehehe . Dah la ringan kan dan size pun tak besar sangat. Nipis lak tu. 




Macam ni lah lebih kurang . Nipis dan ringan.  Ni kat Lazada. 

Korang dah ada power bank jenis Lithium Polymer ?


Nak beli tupperware dengan harga ISTIMEWA , boleh dapatkan disini [ klik laju-laju]
Basuh kereta di Tip Top Spa Auto Service, Seksyen 7, Shah Alam. [ klik laju-laju]  

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, April 22, 2014

Fridge Magnet dari Turkey , Terengganu dan Koleksi Pelapik Gelas

Hari ni entry Koleksi Fridge Magnet yang saya dapat hari tu. Yang dari Turkey dapat dari kazen saya yang pergi melancong free ke Turkey hari tu. Syoknya dapat melancong free. Agak-agak kalau kerja kerajaan dapat tak melancong oversea free kalau dapat Anugerah Pekerja Cemerlang ? Apa pun tak boleh..hehehe

Instanbul aku datang :p

Istanbul is the largest city in Turkey, constituting the country's economic, cultural, and historical heart. Wikipedia

Ni pulak dari my Hubby. Muzium Terengganu. Belum pernah masuk lagi...kelakar sungguh nak mengaku orang terengganu. 

Muzium Negeri Terengganu yang ditubuhkan pada tahun 1976 ini merupakan muzium yang terbesar di Asia Tenggara. 
 Hari ni saya nak perkenalkan koleksi saya yang seterusnya iaitu Koleksi Pelapik Gelas atau Coasters.Ada lagi koleksi lain seperti tisu dan penyangkut tombol pintu hotel tu saya buat koleksi. 

Ni koleksi yang ada yang saya simpan kat ofiz. Yang lama-lama dulu kat mana ntah simpan. Biasa saya rembat kat hotel , event dan restoren.  Termasuk dalam servis charge ni kan ? hehehe

Ni yang terbaru saya dapat dari my Nuha . Comel kan ? 

Pelapik gelas buatan sendiri. Ceria sangat muka dia bila saya cakap saya buat lapik gelas kat ofiz. Malam tadi dia buatkan lagi satu dan letak dalam beg saya. Sweet sangat anak dara saya :)


Korang ada koleksi pelapik gelas ? 
#koleksipelapikgelas

p/s: 




Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, April 21, 2014

Macam mana nak dapatkan salinan MC @ DEMC

MC pertama 2014 boleh pulak hilang yang asal. Yang ada cuma gambar hari tu la. HR tak terima kalau bukan MC original dan suruh dapatkan salinan dari DEMC. Terpaksa lah pergi DEMC untuk dapatkan salinan MC yang asal tu.Nak amik salinan MC kena pergi Bahagian Rekod. Naik Lif , pergi ke Level B2. Kat situ ada Bahagian Rekod. Waktu operasi ( Isnin - Jumaat 9.00 pagi - 5.30 petang ) Sabtu sampai 12.00 Tengah hari. Sebelum tu pergi hari selasa lewat 10 minit staf dah balik. Ni pergi balik hari Jumaat lepas. 


Nanti staf Bahagian Rekod bagi satu borang untuk kita buat pembayaran kat kaunter Pembayaran kat dalam farmasi tu.

Dah settle bayaran kat sini, turun balik ke Bahagian Rekod untuk dapatkan salinan MC. 
RM 5 dikenakan untuk salinan MC yang hilang. RM5 untuk sebuah kecuaian.

Bil untuk salinan MC. Tunjuk kat staf Bahagian Rekod. 

Inilah salinan MC yang diperolehi . 
Moral of the story :  Lepas ni kena beringat untuk simpan MC elok-elok bila dah dapat tu. 

Korang pernah dapat MC untuk tahun 2014 ? #bukanMCbeli #MChilang

p/s:


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, April 18, 2014

Lunch @ Noodle Station , SACC Mall,Shah Alam dan Kursus Laravel Framework

JJCM @ elissmie.com hari ni di Noodle Station, SACC Mall , Shah Alam . Ini kejadian dua minggu lepas. Walaupun dah bersara, kitorang tetap keluar bersama juga kalau Kak Ema ada kelapangan . Jumpa hari tu sebab nak bagi ole-ole dari Guilin yang saya tayang hari tu kat sini. Lepas ni nak kemana pulak yer Kak Ema. Jangan lupa fridge magnet tau..hehehe

Tayang gambar AD & Kak Ema tengah duk order makanan. Gambar sendiri tak tersnap :)


Ruang makan di dalam Noodle Station. 

Ni Kak Ema punya. Kuey Teow Seafood
RM 10.90

Ini ad punya. Wantan Noodle Seafood Tomyam Seafood 
RM10.90

Ni saya punya. Wantan Noodle With Smoked Black Pepper Drumstick
RM10.90 . 

p/s :

Rasa boleh tahan lah. 3 bintang. Tapi bekas yang dibagi ( mangkuk) memang tak sesuai lah nak makan ayam tu kan. Nasib baik kak ema sound tepek kat orang tu dan bagi pinggan lain..hehehe.Makanan diterima agak lambat jugak sebab order makanan berasaskan mee jer kan. Mungkin hari jumaat ramai orang. 


Yang penting halal - sumber fb https://www.facebook.com/springynoodle

Korang pernah cuba makan di Noodle Station ? #jjcm

Alamat : 
Sacc Mall 3f-02 Jalan Perbadanan 14/9, 
Sacc Mall, 40000 Shah Alam 
Telefon: 03-5518 0800


Hari ni hari terakhir kursus Web Application Development With The Laravel Framework. Tak sabar tunggu projek baru guna teknik terbaru yang lebih ringkas ni..hehehe. Tak sabar sangat ( tangan di bahu mata ke atas ) . Dapat tambahan softtoy gajah PHP yang comel lagi, selain makan free dan pendrive..hehehe


Nak beli tupperware dengan harga ISTIMEWA , boleh dapatkan disini [ klik laju-laju]Basuh kereta di Tip Top Spa Auto Service, Seksyen 7, Shah Alam. [ klik laju-laju 

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, April 16, 2014

Resepi Spagetti Sardin Berapi dan MC pertama 2014

Jom Masak @ elissmie hari ni adalah Resepi Spagetti Sardin Berapi . Kemain nama resepinya kan. Sebenarnya, resepi ni saya dapat dari jiran saya. First time makan terus jatuh cinta. Even makan sejuk-sejuk sebab masa jiran bagi tu malam, pagi esok baru makan lepas keluar peti ais. Eh, memang sedap ni. Habis la satu bekas makan sorang-sorang. Yerlah, kat rumah ni saya jer yang makan spagetti. 

So misi bermula hari Jumaat lepas. Jumaat lepas saya MC. MC pertama tahun ni. Tapi hilang pula MC tu. Nak kena pergi DEMC balik amik salinan sebab HR nak yang original. Sabar jer lah.huhuhu


Ok lah. Berbalik pada resepi Spagetti Sardin Berapi . Ini lah bahan-bahan yang diperlukan. Mudah jer kan.
Spagetti , 1 tin Sos Prego Traditional, 1 tin Button Mushroom  dan 1 tin SARDIN. 

Bahan untuk tumis,1/2  bawang holland , bawang putih, cili padi ( lebih banyak lebih kick) . Saya tambah Carrot . Resepi asal tambah capsicum ( skip)

Tumis sampai keperangan 

Tambahkan 1 tin sardin dan hancur-hancur dalam periuk 

Tambah kuah spagetti mushrooms, dan carrot. Tambah air kalau nampak pekat sangat . Tambah bahan perasa secukup rasa. Dah menggelegak tu siap lah tu. 

Jemput jamu mata...hehehe.Spagetti Sardin Berapi . 

p/s : 

Saya makan dengan my Nayla. Ada jugak anak yang suka makan spagetti..hehehe


Dah cuba resepi ni nanti korang kongsikan disini yer :)
#masak itu mudah dan menyeronokkan bukan ? 
#jommasak

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, April 15, 2014

Tips Beli Susu Murah dan Kole Percuma

* Susu ibu lebih baik dari susu formula. Tiada siapa mampu menafikan.Baca dengan minda terbuka ok ! Susu badan tu rezeki Allah, kalau Allah nak tarik, macam tu ajer ( kun fayakun ).Susu formula pun rezeki dari Allah juga kan. ok bai !

Sebenarnya sudah lama saya tak beli susu di pasaraya terkemuka sejak dapat tahu yang kedai ubat cina atau sensei jual susu murah. Memang terkesan sebab my Nayla minum susu mahal sket dari kakaknya, my Nuha. So sejak lebih setahun ni, kitorang memang beli susu di kedai ubat cina ni.


 Rezeki my Nayla setakat 6 bulan sahaja dengan susu badan disebabkan masalah darah tinggi. Dah la dah 3 kali terkena ubat darah tinggi yang dimakan tidak sesuai untuk bayi. Geram memang geram juga lah dengan doktor yang prescribe ubat tu even di klinik kerajaan yang katanya mesra bayi. Nasib baik my Nayla tidak ada kesan sampingan tapi kesannya susu ibu merudum teruk sejak dalam pantang. Sedih jugak sebab tak berani mencuba suplemen yang ada dipasaran sebab takut tak bersesuaian dengan ubat darah tinggi yang dimakan. Bidan yang datang berurut tu pun terkejut bila urut tak der susu. Rezeki anak lain-lain kan. My Nuha dulu agaknya berbangga sangat sampai 2 tahun 3 bulan dengan susu ibu. huhuhu . Kafarah dosa ibu dia la ni. Moga ada rezeki susu badan untuk anak ketiga nanti. 


Inilah rezeki my Nayla. My Nayla minum susu S-26. 
Masa sebelum setahun hari tu susu (Step 1 Promise 1.2 KG) harga RM64.70.Kalau di Tesco dan Giant RM70++.
Utk Step 3 S-26 Progress 1.2 KG harganya RM49.90  .Tengok di website tesco RM 54.70 :- http://eshop.tesco.com.my/en-GB/ProductDetail/ProductDetail/7070375046
Sekarang siap ada promosi percuma 1 kole. Ada 5 pilihan design untuk dipilih :) Cantik kan ? 


Kedai Ubat Dan Runcit Yong Xin
Alamat Kedai : No. 89, Jalan Cokmar 1, Mutiara Bukit Raja, Bukit Raja,
 Klang, 41050, Klang, Selangor 41050‎ 
03-3342 6345


Peta lokasi ( klik untuk pembesaran berganda)


Korang beli susu murah kat mana ? Kongsikan disini yer :)
#susumurah


#DGWWWOW is BACK! 

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, April 10, 2014

Kursus OOP With PHP AND MySQL dan Fridge Magnet dari Guilin, China

4 hari ni ada kursus Object Oriented Programming With PHP AND MySQL untuk memantapkan skill dalam bidang programming. Buat kat makmal kat ofiz saya ni jer. Nak kata faham sangat tu tak adalah tapi bila tengok contoh yang dibagi tu boleh la faham. Maklumlah sebelum ni duk ngadap programming lain. Sepanjang berkhidmat ni memang tak pernah buat projek PHP . Mungkin lepas ni la kot kan boz. hahaha



Kursus ni best jugak. Selain makan free, dapat pen drive free 8GB..hahaha


Siap ada majlis penyampaian sijil lagi. Bertambah bilangan sijil. 



Nak tayang FM antarabangsa mak yang terbaru dari Gui Lin beserta keychain beruang panda yang comel sangat tu. Terima kasih Kak Ema. I love you lah :)

Guilin is a prefecture-level city in the northeast of the Guangxi Zhuang Autonomous Region, People's Republic of China, situated on the west bank of the Li River, and bordering Hunan to the north.


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, April 09, 2014

Cinta hati terbaru my hubby

Tak sangka , saya dimadukan lagi oleh my hubby...
Nak tengok madu terbaru ?
Jeng jeng jeng...
skrol kebawah yer :)






































































































































































































Ni hah...Cinta hati terbaru dia...LC 135 merangkap hadiah hari lahir tahun depan yer sayang...hehehe
 Plate BMP . Boleh Madu Pulak my hubby cakap. Saya bagi  Bercinta Merindu Pasti :p Ada cadangan lain ? CBR ( Cinta Bersulam Rindu ) dan BLM (Bercinta Lantas Merindu) yang dah ada. Telah Aku Bercinta dah bagi kat ayah  mertua yang courier SkyNet hari tu. 


Lama dah tak bawa motosikal. Saya ada lesen tapi dah berapa tahun tak bawa rasa macam dah tak reti kot. Teringat dulu masa belajar bawa motosikal dengan Abah saya kat padang sekolah rendah saya dulu. Sampai nak langgar pasu kat rumah guru kat situ..hehehe. Saya zaman sekolah tak reti naik motosikal. Selalu tumpang kawan-kawan jer. Lepas SPM baru belajar naik motosikal sebab nak amik lesen motor dan kereta. Lepas pass lesen setelah 2 kali amik, saya memang cuak nak bawak. Sekali kawan saya , Ana yang paksa saya. Dia stop tengah2 jalan dan paksa saya bawa. Lepas tu baru berani saya bawa motor. Tapi kat Shah Alam sekali saya bawa memang tak berani dah la pastu sebab tak reti nak cilok..huhuhu . Nostalgianya...

Korang pandai naik motosikal ? 

p/s :

Berkongsi cinta dengan besi saya rela , tak pun dengan Tiz Zaqyah..hahaha


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, April 08, 2014

Barang dapur RM5 @ DAISO , Sungei Wang Plaza

Dah meningkat usia mak -mak ni, kegilaan terbaru semestinya barang dapur lah kan. Maklumlah hidup di sekitar dapur selepas seharian bekerja di luar rumah kan. Ahad lepas , request by My Nuha, Ayah Long dia bawa la kami berjalan lepas pekena nasi tengah ikan bakar di Jalan Bellamy tu tu. Kami ke Sungei Wang Plaza. Cuci mata kat sana. Kemudian saya ternampak Daiso, haruslah masuk kan.


Ni hah 2 barang dapur comel yang telah dibeli. Ni pun tak de masa nak pilih sangat sebab my Nayla tetiba ajer tidur pulak. Nak dukung dia lagi dan memilih memang seksa abes.My hubby , Long dan Nuha masa tu naik tingkat atas sementara saya dan Kak Long masuk sini untuk cuci mata lantas membeli. hehehe

Egg cutter dan  Mini Slicer with Case.
Ni yang saya beli setelah menahan nafsu..hehehe



Korang pernah masuk DAISO  ?


credit pic http://izasakura-mypointofviews.blogspot.com/2012/06/daiso-sungei-wang.html


Daiso
Sungei Wang Plaza (F082 - 088),
55100 Kuala Lumpur, Kuala Lumpur

p/s:


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, April 07, 2014

Mak Alang Ikan Bakar @ Jalan Bellamy , Istana Negara , Kuala Lumpur ,

Semalam, makan tengah hari yang di taja oleh my Long and Kak Long. Terima kasih yer korang . Mula-mula ingat nak lunch kat Restoran Bandariya Ayam Kampung ,Jalan Tun H.S Lee sekali tutup pulak operasinya Ahad tu. Meneruskan misi pencarian makan tengah hari di Jalan Bellamy yang terkenal dengan Medan Ikan Bakar.Gerai yang biasa akak saya pergi tutup pulak iaitu Kedai Kak Jat, Ikan Bakar Gerai No 3. So kami cuba Mak Lang Ikan Bakar.



Lupa pulak nak snap masa makanan baru sampai. Lapar sangat sebab pukul 2 lebih tak lunch lagi. hihihi
Kakak saya kata dah tak banyak pilihan ikan sebab dah lewat. Menu tengah hari nasi putih, ikan siakap bakar, ikan pari bakar dan sotong bakar serta ulam-ulaman. Memang sedap ! Kerang bakar kat situ  teringin nak cuba tapi dah banyak pulak lauknya. 

Ikan Siakap Bakar antara menu  yang kami order.


Dah kenyang . Makan siap bertambah - tambah . Untuk menikmati nasi dengan ikan bakar secara maksimum, datang dengan perut lapar.. hehehe . 


 Harus bergambar setelah perut pun kenyang :) 




Gerai Mak Alang ,Ikan Bakar & Nasi Campur
Medan Ikan Bakar Jalan Bellamy, KL
GPS Coordinates: N3 07.835 E101 41.686


Korang pernah cuba makan ikan bakar di Jalan Bellamy ni ? Gerai mana yang korang cuba ? Review sket :)
#elissmie #jjcm #jjcmkl

p/s: 


Eyriqazz pun pernah makan di sini di Kedai Kak Jat, Gerai No 3. Boleh baca reviewnya disini http://www.eyriqazz.com/2013/11/ikan-bakar-jalan-bellamy-istana-negara.html



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, April 04, 2014

Telefon kecemasan @ Hentian R & R Temerloh

Korang pernah ada pengalaman  menggunakan telefon kecemasan yang biasanya ada di lebuhraya dan hentian R & R . Hari tu masa pulang ke Terengganu berhenti sekejap di  hentian R & R Temerloh, tergerak pulak hati nak tengok macam mana nak menggunakan telefon kecemasan tu. Mana tahu mungkin memerlukan bantuan telefon kecemasan ni pada masa mendatang. Rasanya ramai pun tak ambil peduli kan? 



Mesti korang perasan papan tanda ni kan ? 

Inilah telefon kecemasan tu. Tapi bukan macam telefon biasa yang ada gagang. 

SOS bukan sos cili pulak tau !
SOS is the commonly used description for the international Morse code distress signal 

Ini langkah-langkah untuk membuat panggilan kecemasan

1 ) Tekan butang untuk bantuan
2) Dengar dan patuhi arahan
3) Mulakan perbualan


Saya pun pernah ada pengalaman kecemasan di lebuh raya sebab tayar kereta pancit. Boleh baca pengalaman saya tu disini http://www.elissmie.com/2010/09/pancit-kat-tengah-highway-apa-nak-buat.html


Apakah yang perlu dilakukan oleh pengguna jika kenderaan rosak di lebuh raya?

-Tempatkan kenderaan di kawasan yang selamat seperti di lorong kecemasan, kawasan rehat & rawat, dan kawasan hentian sebelah, jika boleh.

-Nyalakan lampu isyarat kecemasan.

-Pastikan semua penumpang berada di kawasan yang selamat iaitu di luar jajaran atau atau sekurang-kurangnya 2 meter dari rel adang (guard rail) dan longkang yang berada di luar kawasan turapan.

-Letakkan segitiga amaran atau lain-lain peralatan amaran yang dibenarkan kira-kira 50 meter di belakang kenderaan yang rosak. Sila elakkan daripada menggunakan ranting/dahan pokok sebagai peralatan amaran kerana ianya berpotensi untuk membahayakan pengguna lain.

-Sekiranya bantuan lanjut diperlukan, Syarikat Konsesi boleh dihubungi di talian berikut :

Sila nyatakan:-
a. Nama pelapor;
b. No. kenderaan;
c. Lokasi kejadian (KM );
d. Arah (bound);
e. Jenis kerosakan, jika boleh.

    BILLEBUHRAYANO TEL KECEMASAN
    1PROJEK LEBUHRAYA UTARA - SELATAN (PLUS)1800880000
    2LALUAN KEDUA SINGAPURA - MALAYSIA (LINK 2)
    3JAMBATAN PULAU PINANG (PBSB)
    4LEBUHRAYA SEREMBAN - PORT DICKSON (SPDH)
    5LEBUHRAYA BUTTERWORTH - KULIM (BKE)
    6LEBUHRAYA KL - KARAK (KLK)09-5479111
    7LEBUHRAYA PANTAI TIMUR FASA 1 (LPT 1)
    8LEBUHRAYA KAJANG SILK1800881997 /
    03-89210123
    9LEBUHRAYA DAMANSARA PUCHONG (LDP)03-74947333 /
    04-74947376
    10LEBUHRAYA PENYURAIAN TRAFIK KL - BARAT (SPRINT)
    11LEBUHRAYA BERTINGKAT AMPANG - KL (AKLEH)1300881012 /
    03-42523122
    12LEBUHRAYA SUNGAI BESI (BESRAYA)1800880999 / 0126533071
    13LINGKARAN LUAR BUTTERWORTH (LLB)04-3299999
    14LEBUHRAYA SHAH ALAM (KESAS)03-56337188
    15LEBUHRAYA PANTAI BARU (NPE)03-77847859
    16LEBUHRAYA SHAH ALAM - KUANG (GCE)03-60385052
    17LEBUHRAYA PINTAS SELAT KLANG UTARA (SHAPADU)03-33420564
    18LEBUHRAYA HUBUNGAN TIMUR BARAT (METRAMAC)03-91732020
    19TEROWONG SMART1300887188
    20LEBUHRAYA KL - PUTRAJAYA (KLP)03-83159112 /
    03-83159111
    21LEBUHRAYA SENAI DESARU (SDE)07-8612222
    22LEBUHRAYA KAJANG - SEREMBAN (LEKAS)1800888012
    23LEBUHRAYA DUTA - ULU KELANG (DUKE)03-62513100
    24LEBUHRAYA LEMBAH KELANG SELATAN (SKVE)1300880026
    25LEBUHRAYA PANTAI TIMUR FASA 209-6811467/019-2676642
    26LEBUHRAYA KEMUNING – SHAH ALAM (LKSA)1300882801
    27LEBUHRAYA KUALA LUMPUR – KUALA SELANGOR (KLKS)03-61451515
    28LEBUHRAYA CHERAS KAJANG (GRANDSAGA)03-90750505
sumber  : http://www.llm.gov.my/

Korang pernah guna telefon kecemasan ni  dan pengalaman kecemasan di lebuh raya ? 

#semogabermanfaat 


Nak beli tupperware dengan harga ISTIMEWA , boleh dapatkan disini [ klik laju-laju]Basuh kereta di Tip Top Spa Auto Service, Seksyen 7, Shah Alam. [ klik laju-laju]  

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, April 02, 2014

SmartTAG berwajah baru dan SmartTAG untuk dilelong

Alhamdulillah, akhirnya setelah beberapa bulan merana di lorong Touch N Go , saya kini kembali berada di lorong smartTAG, Life in the fast lane gitu motonya. Memang banyak masa jimat di lorong smartTAG berbanding lorong Touch N Go ni especially kalau tol yang banyak lane smartTAG.
 Disamping mendapat rebate kan. [ Check rebate Touch N Go disini ]

#DGWWWOW is BACK! 

Info dari https://www.touchngo.com.my

SmartTAG is the Malay acronym for “Sistem Membayar Automatik Rangkaian Tol,” or literally means
Automatic Payment System For Toll Network.  p/s: Sistem Membayar ??? kekeke Sistem Pembayaran sepatutnya kan ? SpartTAG :p
SmartTAG price – RM120 per unit (without Touch ‘n Go card).
SmartTAG replacement fee – Free-of-charge replacement within 7 days from date of purchase, free repair within 1 year, a chargeable fee of RM50.00 for repair services and replacement after 1 year. Please keep your receipt as a proof of purchase.



Korang guna SmartTAG atau masih di lorong tunai ? #lesswords@elissmie


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, April 01, 2014

Astro Byond - Siaran Tidak Keluar Disebabkan Hujan tapi Tak Hujan pun

Ni pertama kali sejak saya pakai Astro Byond ada masalah siaran tak keluar. Ayat yang keluar kat TV cakap mungkin disebabkan hujan tapi tak hujan pun.Pada dekoder tu jam pun tak keluar terus. Ada garis jer keluar. Kalau masalah berterusan katanya kena call customer service Astro. 1300823838


Rupanya kalau call customer service(CS)  Astro, pilih 3 untuk bantuan teknikal, kita kena duk depan TV. CS akan ajar cara-cara untuk baiki masalah kita secara dalam talian. Tapi masalah saya tak settle juga. Mungkin disebabkan kabel katanya. Dia forwardkan aduan saya , dan dalam masa 48 jam katanya aduan saya akan diambil tindakan. Esoknya, tak sampai 48 jam , technician Astro nak datang rumah tapi sebelum pukul 5. Hangen jugak sebab balik kerja dah sah-sah sampai kul 6 kat rumah. So, jumaat , kiranya esoknya pulak saya suh dia datang waktu lunch hour. 



Ni lah technician Astro yang sampai. Dia check apa ntah kat TV kemudian pergi panjat kat dekoder tu. Katanya kabel LNBS yang rosak. Pastikan technician Astro yang datang tu pakai baju biru kata CS Astro tu. 



Dia tukar kabel tu dan siaran pun terus ok. 



Masa saya snap pic technician Astro ni dia cakap kenapa nak kena amik gambar dia. Dia tanya saya tak percaya dia ker . Saya cakap saya blogger. Kalau servis OK, saya bagitau OK. Dan servis yang diberikan pun memang OK dan pantas.

Tiada caj dikenakan seperti yang CS Astro bagitau saya masa saya call sebelum ni. 


Korang pernah ada pengalaman dengan technician ASTRO dan masalah dengan ASTRO BYOND? 




Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)