Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Thursday, January 30, 2014

Cuba menu baru pizza, Golden Fortune @ Pizza Hut, Seksyen 7, Shah Alam

Ini kejadian tengah hari semalam. Majlis makan-makan sempena farewell Puan Isdayanti yang akan berpindah ke pangkuan suami terchenta , kampus Jasin, Melaka. Selamat berkhidmat dengan cemerlang di tempat baru Is ! Sebelum makan kita posing-posing dulu . Makanan pun nak posing jugak tau ! Lepas tu kita baca doa makan yer..hehehe . Ini kira JJCM @ elissmie.com sekali lah yer. 

Is diapit oleh saya dan Ad. Is ni orang kampung Ad :) First time berkenalan kat Kg Gajah dulu kan Is. Rupanya kita 3 orang mengenali orang yang sama...kecik betul dunia ni . Kejap jer kenal ko kan. Dah nak kena pindah balik Melaka. Nanti sampai Melaka, aku carik ko yer :)

 Tak cukup korum lagi yang join  farewell ni...

Macam janji-janji pulak kaler baju korang yer..


Wajah empunya belog pun nak menyelit ;p Geng baju uniform :p

Sementara tunggu bil  pun sempat lagi posing 

Semalam, pizza paling last sampai. Padahal meja belakang semua dah licin makan. Hangen jugak satu badan. Asyik terkena ajer dengan pizza hut Seksyen 7 ni. Tapi situ jugak pergi sebab paling dekat nak balik ofiz kan. Sudahnya lepas kul 2 jugak abes makan. Kami order set Golden Fortune 2 dua set untuk 8 orang makan. RM 57.90 satu set. Total burst : RM 150++

Inilah pizza yang dinantikan. Golden Fortune. Sedap makan panas-panas. Sejuk dah kurang sedap.Cheese cepat muak kan. Memang tak boleh lawan dengan my all time favourite - Super Supreme, i love you :p
Yang ni pizza dengan fake crab bak kata Dayana ;p

Ala Carte Golden Fortune Pizza  RM28.90 Regular, RM37.90 Large 

 
Fortune Fizz . Kalau Ala Carte RM5.20 


Fortune Platter. Ala Carte RM 13.90 . Yang fishball tu sedap pulak. Siap ada suun dalam dia. Yang macam quiche tu apa ntah namanya pun sedap jugak. Garlic bread boleh cicah sup.  


 Add on soup of the day  RM2.80 semangkuk 


Korang dah cuba ker pizza Golden Fortune Pizza Hut ni ? 

p/s:

Korang bercuti ke mana  weekend ni ? Selamat bercuti !!

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, January 29, 2014

Masih boleh tebus rebate Touch N Go & tempat baiki Smart Tag rosak

 Hari tu ada ura-ura cakap dah tak boleh tebus rebate Touch N Go kan. Tapi program tu masih diteruskan hingga tak tahu bila. Diorang cakap akan umumkan kalau dah stop. So sementara boleh tebus ni, baiklah cepat-cepat tebus yer. Nak semak rebate, korang boleh check kat sini https://privilege.touchngo.com.my/ Beberapa hari lepas my hubby tebus rebate tu. Nah sekali tebus dapat RM90 lebih.

Tapi hairan kenapa masih ramai yang menggunakan lane tunai ? Bila dah pakai smart tag ni, lane touch n go pun saya rasa kenapa la tak beli smart tag kan. Jimat sket masa.Dah la banyak lane untuk smart tag kecuali di Tol Bukit Raja tu. Bila ntah nak tambah banyak sket smart tag lane.  Saya beli masa promosi dulu. CNY tak der ker promosi smart tag murah ? 

Resit top up touch n go hari tu.

Sebab berlagak sangat, hamik . Smart tag saya dah rosak. Hari tu hubby tanya kat kiosk petronas, diorang boleh terima smart tag rosak tapi nak dapat balik lepas repair tu makan masa. Diorang suh terus pergi Bangsar South, tapi hubby tak tanya pulak details tempat nak kena repair tu. Diorang cakap kalau pergi hantar terus kat situ diorang akan bagi unit pinjaman smart tag. Bawah ni hasil carian di google tapi semua feedback yang ada mengecewakan cakap lama nak dapat balik smart tag yang dibaiki dan tiada cakap pasal unit gantian. 


Touch 'n Go Hub Bangsar South The Sphere, Bangsar South
 Operating Hours
Monday – Friday : 8:30am to 5:00pm
Saturday : 8:30am to 1:00pm
Sunday & Public Holiday : Closed


Ada sesiapa pernah pergi hantar repair smart tag tak ? Lama ker servisnya ? Dapat unit pinjaman smart tag tak?




Tetiba teringin nak masak nasi minyak lagi. Ni nasi minyak ulangan hubby request lepas birthday Nayla hari tu. Tapi hari tu terlembik pulak nasi dia. Tapi masih sedap kan sayang..hehehe

Nanti saya kongsikan resepi nasi minyak style saya dan gulai ayam rempah terengganu ibu saya kat sini ok !!
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, January 27, 2014

Suntikan Imunisasi 1 Tahun dan Kos Imunisasi 1 Tahun @ Klinik Ajwa, Seksyen 7

Fuh..fuh..Tiup sawang belog. Seminggu tak sempat jenguk belog. Hari ni nekad jugak nak update sket even banyak lagi kerja tak siap ni. Citer pasal suntikan imunisasi my Nayla untuk 1 tahun.Sebelum cucuk doktor tanya samada anak kita ada alahan apa-apa dan menerangkan suntikan ini untuk apa. Suntikan MMR ni untuk menghalang penyakit Measels (Campak), Mumps (Beguk)  dan Rubella.Macam biasa, kali ni pun pergi Klinik Ajwa, Seksyen 7 Shah Alam untuk ambil suntikan. Nasib baik hari tu tak ramai orang.

Mula- mula ok lagi ceria . Tak tahu nak kena cucuk katakan.Terima kasih Ibu Ana bagi baju ni.

Masa timbang pun ok lagi. 

Berat terkini. 7.85 KG. Doktor kata kalau ikut berat badan dia kurang tapi since dia makan ok , kira tak aper lah.

Chewah..Santai nampak dik duk atas bed. 

 Masa ni control lagi.
 Lepas tu baru bermula drama


 Kos yang dikenakan. Tapi tak perlu bayar sebab ini klinik panel UiTM.

Lepas dah cucuk ok jer . Air mata pun tak der. Jerit jer lebih tadi.

Balik rumah sambung main macam biasa. Alhamdulillah tak demam. Progress terkini dah boleh melangkah satu langkah dan berdiri sendiri tanpa bantuan. Cepat sket jalan yer dik ! Ummi belikan kasut baru yer ! Gigi pun dah tumbuh lagi 2 batang jadi 4 batang.

Korang vaksinkan anak ?  Terpulang kepada hak individu.Anak amanah Allah, pandai-pandai lah korang menilai baik dan buruk dan terbaik untuk anak-anak korang yer.Tapi pandangan saya , saya vaksinkan anak-anak saya.

Bawah ni pandangan doktor-doktor untuk rujukan :-
Walaupun dalam negara kita kebanyakan anak-anak kita telah disuntik vaksin ( 95% ) dikatakan bahawa hampir mustahil anak-anak kita dijangkiti virus ini, tetapi penyebaran semula penyakit-penyakit ini di Malaysia telah mula berlaku akibat kebanjiran pendatang asing yang membawa penyakit-penyakit tanpa disedari oleh sesiapa. Mereka ini boleh sahaja menjangkitkan anak kita yang tidak dilindungi oleh vaksin - Selamatkah vaksin untuk bayi kita ? - Dr Zubaidi
I strongly feel that we need to have these issues tackled at national level and it is the responsibility of the Ministry of Health to allay parental concerns regarding vaccination. The community needs to be educated and myths and misconceptions regarding vaccination should not be allowed to spread, or we would to have to suffer the consequences in the future http://barelysupermommy.com/2013/07/11/vaccinations/
Tahukah anda, sebelum vaksin MMR diperkenalkan, terdapat lebih 2 juta kematian setiap tahun kerana demam campak? http://doktorbudak.com/2013/09/15/adakah-vaksin-mmr-selamat/

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, January 17, 2014

DIY photobooth props dan goodies bag

Selamat bercuti semua ! Tak habis lagi kisah birthday my Nayla ni. Hari ini nak berkongsi macam mana nak DIY photo booth props dan goodies bag. Mula-mula DIY photo booth props dulu . Bahan asas yang diperlukan : Kertas berwarna, Chopstik , Gunting , Pita Pelekat dan Pisau. 



Korang boleh buat carian gambar photo booth props yang macam mana korang nak buat. Gambar-gambar yang saya punya hari tu korang boleh download kat sini : 

https://docs.google.com/file/d/0B8bFKYmEWcFTX3ctZFBQbTN0Z1U/edit  ( berwarna) 
https://docs.google.com/file/d/0B8bFKYmEWcFTYVZjUGduMDR1Vnc/edit ( outline)
https://docs.google.com/file/d/0B8bFKYmEWcFTTExubWpHV2ZCNnM/edit (hitam )

 Lepas dah print tak reti-reti nak potong? hehehe. Kalau pakai kertas tebal sket lagi bagus. Boleh recycle untuk next event kalau ada .Yang saya dah selamat dikerjakan anak-anak. 


Testing kat diri sendiri dulu :p 

Kalau perasan, ada flag yang berwarna warni kat belakang meja makan tu kan. Yang tu pun saya buat sendiri. Beli wrapping paper 3-4 warna dan potong bentuk segitiga. Lekatkan pada tali dengan pita pelekat.Tapi tulisan happy birthday tu beli ajer.Tali pun beli kt situ gak.Tulisan tu RM9.90 kat Clover Craft , Seksyen 9 Shah Alam. Berhadapan dengan Restoren Zam Zam tu. FB : Clover Craft

Ini photo booth yg simple saya  siapkan.
Bolehlah amik gambar kan...

   
My Nuha dengan salah satu props yg saya buat

My Nayla pulak beraksi


Seterusnya pasal goodies bag ni. Yang ni memang jimat kos .Yang diperlukan paper bag ,pita pelekat dan tulisan untuk tampal.

Paper bag tu kalu perasan yang letak makanan tu kan. Tak silap cuma RM3 untuk 100 paperbag.Lagipun anak-anak suka jajan kan bukan paperbag.hehehe

Macam mana idea DIY photo booth props dan goodies bag ni? Boleh jimatkan kos kan?

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, January 16, 2014

Buat strawberry celup coklat sendiri di rumah , tak perlu pergi Cameron Highlands

Hari tu masa birthday Nayla ingat nak buat coklat celup buah-buahan dan mashmallow tapi tak sempat pulak nak sediakan. So projek cicah coklat tu menjadi projek makan sendiri. Dah lama teringin nak pergi Cameron Highlands, entah bila wishlist satu ni nak tercapai pun tak tahu lah. Harap-harap tahun ni jadilah.Hint kat hubby ;p


Mula-mula sekali, bahan yang diperlukan adalah buah-buahan. Saya beli Strawberry ni kat Checkers RM7 untuk satu pek ni. Saya ada juga beli mashmallow,  anggur seedless dan pisang. 


Yang kedua bahan yang paling penting ni. Yang ni pulak saya kirimkan kat ofiz mate untuk belikan kat kedai bakery. Terima kasih kak Aishah. 
Milk Compound jenama Beryl's Gourment . Satu kilogram ini berharga RM14.90

Semestinya HALAL !

 Saya cuma gunakan suku dari coklat tu ajer.

Panaskan secara double boiler diatas api yang perlahan. Sebab coklat ni mudah hangus. So control api elok-elok yer. kalau takut hangus, bila agak-agak dah panas air tu tutup api jer. Kacau sampai coklat cair. Yang best tu tak perlu tambah apa-apa dah. 


Bersihkan buah-buahan dan jom kita celup dalam coklat . 

 Saya cucuk kat pisang sebelum masuk dalam freezer sebab x nak bagi coklat tu melekat. Lepas 5 minit boleh dikeluarkan dah boleh makan.


Try letak atas muffin kosong ni. Sedap pulak rasanya de:)

 Lepas coklat dah keras. Boleh lah makan. Menggiurkan tak ? lalalarikss...



Korang pernah buat strawberry celup coklat sendiri kat rumah ? 



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, January 15, 2014

Sambutan Birthday Nur Nayla Hazeeqa Yang Pertama

*Awas entry ini mengandungi banyak gambar

Terlebih dahulu , Salam Maulidur Rasul buat semua yang beragama islam. Dah berzikir ker hari ni ? #pencetusummah #jomzikir #maulidurrasul

Ok, teruskan dengan kejadian sabtu lepas. Buat sambutan birthday Nur Nayla Hazeeqa yang pertama. Buat kecil-kecilan sahaja dan minta maaf tak dapat nak jemput semua kawan-kawan. In sya Allah, kalau ada rezeki lebih nanti saya jemput yang mana tak terjemput yer untuk birthday Nuha mungkin. Harap tak der yang berkecil hati. Terima kasih kepada semua yang hadir memeriahkan majlis. Terima kasih kepada bagi hadiah dan duit untuk my Nayla. Terima kasih buat photographer of the day. Terima kasih Kak Long dan Long  orang kuat belakang tabir :) Jom layan gambar !

 Sebelum acara potong kek harus amik gambar satu family dulu


Nayla tengah potong kek #birthdaygirl

 Dah mula seronok nak potong kek #birthdaygirl


Masak sendiri dibantu oleh Kak Long saya. Yang beli kek dan roti jala. Menu of the day - Nasi Minyak & Gulai Ayam Terengganu, Sambal belacan dan acar, sambal udang, Roti Jala  dan Kuah Durian,  Agar-agar santan.Cupcakes dan muffin sponsored by Kak Long,


Cake of the day. Chocolate cake with rainbow creamcheese
RM70 dalam 2kg +-
Untuk tempahan : Fida Bakery https://www.facebook.com/afida.ariffin.3


Contoh main dish . Menggiurkan tak ?

 #partyishere #goodiesbag #kidsonly


Lepas tu sessi amik gambar anak-anak pulak ! Siap ada photobooth lagi . Simple ajer.Idea last minute .   

Ni props photobooth untuk bergambar buat sendiri. Idea rumah sukan hari tu :)
 #photobooth #props# 

  #photobooth #props# 
Kemain nuha suka la kalau dapat bergambar kan  #photobooth #props# 
Nayla susah nak pandang kamera #photobooth #props# 
Tapi tetap comel kan  #photobooth #props# 
  #photobooth #props# 

Ayah Nayla
 Ibu & Kakak Nayla 
 Ni geng terbaru Nayla. So ada geng dah rumah ibu pengasuh dia :) Sama baya laa ni. 
Ayah geng nayla yang baru :)
 Ad and me :) 

 Nayla nak jadi photographer pulak 

 Nayla tengah buka hadiah , kemain lagi. 


Siap ternganga tu..hehehe
 Tiga dara pingitan . Atia dan Shahirah. 


Birthday girl dah penat 

Chef bagi thumbs up nasi minyak :) suami kak ila .  

 Sharina, mantan boz
anak dara kak ila 
 kawan-kawan my hubby. ada yang tak tersnap 

Anz datang solo 
 Kak Ila 
Suami sharina dan Zara 
 Anak jiran sebelah . 

Terima kasih my Kak Long yang banyak membantu dibelakang tabir :)


Terima kasih buat Azham , photographer untuk hari tersebut :)
Berminat ? Boleh berhubung terus dengan Azham
   http://azhamshaari.com/main/index.php
FB  : http://www.facebook.com/azham.shaari


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)