Wednesday, September 25, 2013

Siapa pernah belajar di UiTM Dungun ?




 Edisi Less Words @ elissmie.com hari ni

p/s:

Disini saya belajar dari 2000 hingga 2003. Terima kasih buat semua tenaga pengajar CS110 :)

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, September 23, 2013

Mini Gathering CS110 UiTM Dungun Intake Dec 2000 @ Ahmad Tomyam , Klang

**Awas entry ini ada banyak gambar
 
Semalam buat pertama kalinya mini gathering untuk CS110 UiTM Dungun Intake Dec 2000 setelah dah hampir 10 tahun tapi tak semua join sebab gathering pun adhoc ajer. Yang join adalah warga lembah klang dan sekitarnya jer pun.Terima kasih kepada organizer, Alia yang merupakan tokey Restoren Ahmad Tomyam , Klang yang bukan setakat menaja lokasi malah makanan sekali.Terima kasih tuan tanah kedaung :)


Ni kira JJCM @ elissmie.com sekali harung jugak lah yer. Lokasi restoren ni terletak di Jalan Shapadu. Lepas Carrefour Klang jumpa trafik light , terus kedepan ( Lebuhraya Selat Klang) jalan terus tak sampai 2 kilometer macam tu, jumpa kedai ni belah kanan jalan. Satu lagi lokasi Ahmad Tomyam di Jalan Kapar, yang tu mentua dia punya.



Kat sini surau disediakan dan ruang parking yang luas. Ada laluan masuk kat tepi.



 Menu spesial dari Ahmad Tomyam - Siakap stim halia, kailan ikan masin, udang celup tepug, telur dadar dan paprik sotong. Memang sedap btol. Lepas ni , ada option lain selain Shid Seafood,our all time favourite tu :)

 
Ready to santap :)


Ad sekeluarga

 Tema mini gath ni merah tapi saya baru perasan yang saya ni tak der blouse merah. 


Pink pun boleh la :) 3 beranak pink, hubby jer merah


Ni gambar cilok dari Azhar, baru ada gambar my hubby :)



Tuan presiden tengah busy amik-amik gambar


Terima kasih kepada bonda Alia sebab jagakan my Nayla semasa saya makan :) Tenang jiwa..hahaha


Alia yang baju merah tu paling kiri. Sebelah Alia, liza, single but tak tahu available ker tak.


Hubby Alia baju kotak-kotak tu :)


 Terima kasih kepada liza sponsor kek, tak larat lagi nak makan. Ada dalam peti ais.


Harus bergambar selepas dah kenyang pulak 



CS110 junior edition


CS110 , semoga persahabatan ini terus kekal terjalin


Restoren Ahmad Tomyam, 
Lot 5622 Batu 2 1/1 Jalan Shapadu
Off Jalan Kapar, Kampung Rantau Panjang
Klang, Selangor
 


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, September 20, 2013

Buat aiskrim dirumah sendiri dan hadiah hari lahir tertunda

Hari ni entry rojak. Mood blogging kelaut btol minggu ni sebab kejar dateline sistem. Dah la semalam sehari suntuk duk settle coding error dengan Ad. Terima kasih Ad bertungkus lumus membuka ruang kat saya :)

 

Ni bekas aiskrim yang beli dari ofiz mate. RM8 ajer. First buat apa yang ada dalam peti ajer. Ada ribena so bancuh tu jer masuk dalam ni. 

 The happy customer :) Separuh jer dia makan, separuh lagi saya makan.
Nampaknya dia tak berapa suka . Nanti nak cari bahan buat aiskrim atau gelato yang saya dapat resepi dari rancangan kat food network channel dan ofiz mate Long saya . Saya kongsikan kat bawah yer.


Resepi Aiskrim Mudah  (Resepi yang ni tekstur dia sama dengan aiskrim dalam bekas tu)

Susu UHT ( 500 ml) - Saya pernah guna susu dutch lady coklat tu
2 Cawan coffe mate

Bancuh dua-dua ni masukkan dalam blender sampai halus. Lepas tu masukkan dalam peti sejuk dan chill dalam sejam gitu biar keras. Boleh la makan macam biasa.

Resepi Gelato - food network channel

1 cup plain yougurt
1 cawan pisang yang dibekukan
1 cawan mangga yang dibekukan

Blender bahan-bahan kat atas ni dan masukkan dalam bekas besi dan chill dalam sejam biar keras sket. Boleh la makan macam biasa. Rasa dia macam aiskrim tutti fruitty gitu.


Korang pernah buat aiskrim sendiri dirumah ? 


p/s:

Resepi Aiskrim Cik Epal yang ini pun sungguh menyelerakan jugak nampaknya, boleh la cuba nanti dan satu lagi resepi aiskrim pelangi tu.


Jom tayang hadiah hari lahir tertunda pulak ni. 

 Terima kasih Ad :)

Suka betul kalau dapat cooking gadget sebagai hadiah hari lahir ni. Terima kasih Kak Long :)

 Padahal lesen mati pada hari lahir pun lupa jugak nak renew. Hampir 2 minggu bawa kereta tanpa lesen memandu yang sah ni :p Terus renew semalam 2 tahun terus tapi tak leh lawan my Ngah sampai 2018.huhuhu

Nak jalan hujung minggu dengan kereta berkilat, jom cuci kereta di Tip Top Services Auto Spa @ Seksyen 7, Shah Alam ok !


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, September 19, 2013

5 barang yang wajib ada untuk bercuti

Setiap kali saya nak pergi bercuti , mesti ambil masa yang agak lama untuk packing. Korang ada tak masalah yang sama ? Macam-macam barang kalau boleh kita nak angkut untuk pergi bercuti yang kadang- kadang rasanya tak perlu pun. Kat bawah ni saya listkan 5 barang yang wajib ada untuk pergi bercuti sebagai panduan untuk korang yang nak pergi bercuti.


1) Kasut yang selesa

Seelok-eloknya pakai lah kasut yang selesa. Kalau boleh semua aktiviti boleh buat dengan sepasang kasut yang selesa yang kita bawa tu. Kalau boleh elakkan kasut bertumit tinggi , mana tahu tetiba kena kejar kapal terbang nak berlepas pulak kan. Tapi kalau dah biasa pakai kasut tumit tinggi dan selalu kejar punch card rasanya tak ada masalah, janji selesa. Terpulang kepada masing-masing. Eh, macam jauh jer nak bercuti tu kan ?

2) Barang-barang penjagaan diri

Yang ni kalau pergi bercuti kat hotel, memang ada jugak disediakan tapi rasanya lagi best kalau dapat pakai yang sendiri punya. So boleh la bawa barangan penjagaan diri yang jenis pek-pek kecil atau travel kit biasanya pek-pek percubaan atau yang kita selalu dapat percuma tu. Lagi satu boleh jimatkan ruang beg kan.

3) Pakaian yang selesa

Baju ni pun satu masalah jugak bagi perempuan ni. Kalau boleh satu almari nak angkut tapi korang lebih kenal diri korang kan. Kalau saya, senang ajer. Seluar mungkin dalam 2 helai sahaja dengan pilihan warna selamat seperti hitam atau biru yang matching dengan semua jenis baju. Baju pulak seeloknya jenis kapas biar tak panas . Kalau boleh sekali harung gitu tudung, contohnya dua baju dengan warna pink, so jimat lah sehelai tudung tu kan? Jimat space beg korang jugak.


4) Charger kamera dan handphone

Yang ni pun kalau nak pergi bercuti memang kena selalu ingat lah. Kang tak pasal-pasal bateri kong , tak boleh amik gambar atau update status kat facebook atau update blog. Blogger tegar sangat katakan. Yang ni pun antara barang yang mesti ada jugak bagi saya kalau pergi bercuti mana-mana.

5) First Aid Kit

Sebagai isteri kepada suami yang bekerja dalam bidang kesihatan dan keselamatan pekerjaan ni , yang ni pun salah satu perkara basic yang penting jugak kalau nak pergi bercuti kemana-mana. Maklumlah, seorang ibu kepada 2 orang anak yang sedang membesar ni. Perkara yang perlu ada haruslah minyak gamat, paracetamol syrup dan handyplast. 


Untuk memudahkan korang menguruskan barangan untuk bercuti ni, korang boleh beli Bailey Travel Kit Gin & Jacqie di Zalora Malaysia ni. Barang-barang yang korang bawa untuk pergi bercuti tu lebih terurus sebab setiap porch ni ada disediakan gambar . So bila korang nak gunakan tak der lah tertukar sebab dah ada gambar pada porch tu kan. Menarik kan idea ni travel kit ni  ?


Apa pendapat korang?


So, bercuti bukan mimpi ngeri buat korang lagi kan ? 

Jom rancang percutian anda. Dah booking ke tiket air asia 1 juta tempat duduk percuma tu ?


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, September 18, 2013

Dilarang melekat



Apa yang korang faham dengan signage diatas? 

Sian cicak tak boleh tumpang melekat kat sini jugak :p

Dapatkan handmade product kat sini.#ShineOn


Hari ni edisi Less Words @ elissmie


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, September 17, 2013

Nasi Arab di Restoran Aroma Hijrah @ TTDI Jaya, Shah Alam

Selalu sangat pekena Nasi Arab @ D'Arab Cafe yang sepelaung sahaja jaraknya dari rumah saya tu. So hari ni JJCM @ elissmie bawa korang jauh sket tapi jauh pun tak lah jauh sangat, cuma di TTDI Jaya, Shah Alam sahaja. Masuk ni, dah kali kedua kami mencuba nasi arab di Aroma Hijrah ni. First time dulu orang belanja, so segan nak snap-snap. Tambah pula masa tu lewat sampai dan my Nayla pun baru 3 bulan. 



Ni menu yang ada di sini. Ada 3 pilihan nasi. Saya selalu makan nasi Kabsah. Tapi kali ni boleh try tiga-tiga jenis nasi ni. Yang Mandy dan Kabsah kurang berempah nak dibandingkan dengan Maqlubah . Nasi maqlubah ni siap ada sayuran iaitu lobak dan terung dalam dia dan lebih berempah.



Combo set pun ada

Haruslah posig dulu sementara menunggu nasi siap dibungkus.



Ada dua pilihan tempat untuk makan. Boleh makan kat kerusi.


Atau duduk bersila.Yang mana memudahkan. Surau dan toilet disediakan.


Deko yang simple dan menarik.


Nak makan pun rasa tenang rasa bila terpandang kaabah tu.


Pose my Nuha sebelum balik. Kami tapau ajer. Lebih selesa makan dirumah dengan anak kecil ni. Gambar nasi yang kami beli tak sempat dah nak snap..hehehe


Ni pilihan hubby semalam. Nasi Kabshah dengan Masywi Chicken
Saya punya, Nasi Mandy dan Roasted Chicken 

credit to fb Aroma Hijrah

 Yang ni share. Saya amik nasi ajer. Kambing hubby dan My Nuha kongsi makan.

credit to fb Aroma Hijrah


Overall, sedap jugak nasi arab disini tapi kalau kabsah tu saya lagi suka D'Arab Cafe punya . Yang maqlubah tu pun sedap nasinya tapi kambing tu hubby cakap memang sedap betul. Sedih tak dapat merasa sejak kena darah tinggi ni .

Harga nasi arab pun standard ajer harganya tapi kambing mahal sket. 

Lokasinya sebelah dengan surau, lepas shoplot yang ada SaraKids@Mak Uda Selera Timur@Little Dje, terus lagi sampai jumpa satu lagi shoplot  belah kanan. Bersebelahan dengan Masjid Al-I'tisam

Korang suka tak makan nasi arab ?



Aroma Hijrah , TTDI Jaya
No 6 & 8, Jalan Opera U2/H,TTDI Jaya ,40150 Shah Alam
Tel : 03 783 21524

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, September 13, 2013

Old Skool Biscuits, nostalgianya....

Hari tu masa settle urusan bayar bil hasil tanah, sempat nampak banner "Old Skool Biscuits" . Teruja jugak sebab memang suka makan biskut sambil-sambil mengimbas kembali nostalgia kanak-kanak gitu kan.



Kalau nak makan biskut Old Skool ni , boleh la call Shuhaimi Khizari seperti yang tertera pada banner yer :) Nak ajak dorang join event kat ofiz korang pun boleh katanya.



Banyak btol tin biskut yang ada.Tak putus orang datang beli.

Diorang pakai sarung tangan untuk ambil biskut-biskut tu. Bagus btol .

Yang saya beli biskut ubat nyamuk, biskut jejari dan biskut kapal terbang. RM5 sekati. Sekati tu berapa gram yer? Timbangannya pun old skool :p


Korang pulak teringin makan biskut nostalgia apa ?


Jom dapatkan barangan tupperware disini, boleh beli kat sini yer :)
Nak jalan hujung minggu dengan kereta berkilat, jom cuci kereta di Tip Top Services Auto Spa @ Seksyen 7, Shah Alam ok !
 
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, September 12, 2013

Urusan pertukaran nama pada bil utiliti, leceh tak ?

Alhamdulillah. Semalam bercuti sebab nak uruskan pertukaran nama pada bil-bil utiliti rumah saya. Semuanya telah berjalan dengan lancar. Harap-harap tiada lagi bil yang tertinggal.Hampir 2 tahun saya tinggal kat rumah sendiri baru ada kesempatan nak tukar nama. Semalam saya dan hubby bercuti. Anak-anak tinggal di taska dan rumah pengasuh seperti biasa. Konon lepas settle tukar nama nak pergi tengok wayang tapi tak sempat . Mungkin lain kali yer sayang agenda tu. hahaha



Tapi seronok sebab dapat breakfast dan lunch dengan hubby. Bukan senang nak ada masa berdua-duan ni bila dah berempat ni kan ? :)


Pagi breakfast di warung KL. Nasi goreng cili padi dan bihun goreng. Semua pedas tapi sedap :)


 Mula-mula tukar nama pada bil Syabas. 
Dokumen yang diperlukan : 
1) wang cagaran air RM100
2) kad pengenalan penama bil 
3) S & P Agreement ( Perjanjian Jual Beli) -** kes kami bekalan air tidak kena potong .
 Borang boleh dowload siap-siap kat sini dan isi tapi kat kaunter pun ada.


 Tukar nama pada bil elekrik di TNB Klang. 
Dokumen yang diperlukan : 
1) wang deposit  RM240 ( jenis rumah teres setingkat)
2) kad pengenalan penama bil 
3) S & P Agreement ( Perjanjian Jual Beli) 
4) Setem hasil RM10  ( 2 keping)
Borang minta kat kaunter pertanyaan dan ambil no giliran ruangan perkhidmatan (2) .


 
 Sempat lalu kot Heritage Walk yang terletak di Majlis Perbandaran Klang.


 Tukar nama pada bil Cukai Taksiran di Majlis Perbandaran Klang
Dokumen yang diperlukan : 
1) kad pengenalan penama bil 
2) S & P Agreement ( Perjanjian Jual Beli) 
3)Bil Cukai Taksiran 
Terus amik nombor. Borang diisi di kaunter.


 Tukar nama pada bil Indah Water Konsortium
Dokumen yang diperlukan : 

1) S & P Agreement ( Perjanjian Jual Beli) 
2)Bil Indah Water Konsortium
Terus amik nombor. Borang isi dikaunter.



 Tukar alamat pada bil Hasil Tanah di Pejabat Tanah dan Galian Selangor, Bangunan SAAS, Tingkat Terbawah
Dokumen yang diperlukan : 

1) Salinan fotostat bil Hasil Tanah
Terus amik nombor. ( Kaunter 7 ) Borang isi dikaunter.Borang juga boleh download siap-siap kat sini.


Overall, pandangan peribadi proses pertukaran nama pada bil tidak la leceh cuma nak bergerak dari satu tempat ke satu tempat tu leceh. Harap-harap nanti semua pejabat untuk bil-bil utiliti ni di tempatkan dibangunan yang sama dan boleh beroperasi selepas waktu pejabat .

 Macam mana pandangan korang ?


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, September 10, 2013

Pemenang FM London dan koleksi terkini FM Legoland dan Upin & Ipin

Hari ni lambat sket bersiaran sebab pagi tadi ada training lak. Tapi sorang jer anak muridnya.Esok lak teman hubby cuti sebab nak settlekan pertukaran nama bil-bil . Mak aih banyak jugak dokumen sokongan yang diperlukan untuk tukar nama pada bil. Dah la banyak bil. Tu lah, dah nak masuk 2 tahun pindah baru ada kesedaran nak tukar nama pada bil.Semoga urusan esok berjalan lancar lah dan sempat tengok wayang. hahahaha


Jom la layan koleksi FM terbaru yang ada pada peti ais rumah saya tu :-


 Ni FM Legoland dari orang yang balik legoland.hahaha. Boleh macam tu ?



2 koleksi FM Upin & Ipin sebenarnya untuk my Nuha. Tapi dia pun memang tak usik bila dah tampal kat peti ais ni. Skang adik dia pulak duk usha peti ais tu. Nasib baik lagi dah lekatkan yang seramik kat bahagian atas. So selamat sket jenis FM getah ni kat bawah.



Ni FM London yang bakal diterima oleh seorang pemenang bertuah. Jom kita tengok siapa yang bertuah...


 Dan pemenangnya ialah : -


Ms Haslina, Mohon Emailkan Alamat kepada elissmie@gmail.com yer :) 


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)