Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Tuesday, January 29, 2013

Bengkung untuk ibu bersalin secara caesarean

Hari ni dah 21 hari berpantang. Dah ada di bumi Terengganu . Balik hari Sabtu lepas.Alhamdulillah My Nayla pun dah meningkat beratnya, dan tak takut sangat dah nak pegang cuma mandi tu tak lagi tu ma saya buatkan lagi. Hari ni follow up kuning dia kat klinik kesihatan kampung saya ni. Kalau DEMC mahu kena ratusan ringgit, tapi kerajaan sesen pun tak perlu :p Bacaan dia pun dah ok dan tak perlu follow up dah. Saya pun dah menyusu badan dia balik, hari tu stop sekejap sebab doktor risau my Nayla terkena breastmilk jaundice, boleh baca sini

Ok, x nak update panjang2. Cuma nak kongsi bengkung untuk ibu bersalin secara caesarean. Bengkung ni sebenarnya saya beli dengan nurse yang datang check lepas keluar DEMC hari tu. Lepas ni katanya DEMC akan jual. Tapi kalau korang nak beli direct dengan dia tak sama la kos dengan DEMC jual nanti.RM60 jer ni, katanya bengkung ni dari indonesia. Saya pakai ikut suka hati jer sebab pemalas.hahaha.Bila ntah nak hilang buncit macam ni :p Siapa berminat, email saya. Saya bagi no phone dia. Tak ada komisyen pun.


 Cara pakai dia mudah ajer, pakai sendiri pun boleh dan pakai atas seluar / kain .Tidur jer tak perlu pakai.


Gadis bunga saya, Nur Nuha Humayra


 Gadis bunga saya, Nur Nayla Hazeeqa @ hari ke 20

p/s;
Tak tahu bila pulak dapat update belog lagi sebab tak tahu laptop saya ni hubby angkut balik rumah ker tidak esok ni. Pelik, ni laptop saya ker laptop hubby sebenarnya :p hahaha


UPDATED : Harga terkini : rm80 harga bengkung + rm5 poslaju..
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, January 15, 2013

Pengalaman caesarean kali kedua dan kos bersalin DEMC

Hari ni genap 7 hari saya melahirkan my Nyla. Petang ni dapat jumpa Nayla sebab dia dah boleh balik. Rindu sangat. Semalam masa pergi dia tidur ajer sebab diorang dah bagi susu.Hari ni reading dia dah 120.Dua-dua anak saya lahir kuning, salah satu punca kerana dua-dua anak saya lain jenis darah dari saya. Yang ni saya dengar dari forum kesihatan yang pernah saya pergi dulu. 

  My Nayla @ Hari Kedua , DEMC

 My Nayla @ Hari Keenam , DEMC

Pengalaman kali kedua ni caesarean ni memang lain lah dari kali pertama dan ectopic hari tu. Masa kali pertama sempat lah merasa sakit nak bersalin sekejap kan dan dah terbuka 4 cm tu pun sebab induce.Yang ectopic tu, memang separuh nyawa dan dah nyawa-nyawa ikan tapi yang tu memang bius penuh tak rasa apa gak masa operate. 

Tapi yang kali ketiga ni, rasa macam 3 kali kena cucuk kat tulang belakang tu :p Lepas tu terasa pedih hulu hati dan terasa sangat perut kena robek-robek dengan kasar gitu dan siap bau hangus. Diorang guna cutter untuk buka jahitan sebelum tu. Tapi lepas bunyi nayla nanges tu, memang hilang sakitnya dan dah tak terasa kaki. Lama jugak la rasanya. Dah la tak dapat terus breastfeed my Nayla sebab still kena duk dalam labor room untuk habiskan ubat sawan dan pantau tekanan darah. Malam esoknya baru dapat tukar bilik. Alhamdulillah, kali ni cepat boleh keluar dan siap boleh berjalan tengok anak ke DEMC macam tak der gaya baru lepas beranak.

Jom tengok  kat wad lepas bersalin saya hari tu. Kelayakan saya dua katil ajer , tapi dalam bil cuma RM100 ajer dikenakan tak silap RM145. Yang ni sebenarnya tertakluk pada budi bicara pihak admission jugak, dia adjust ikut GL jugak rate bilik tu bergantung kekosongan. Berapa kali saya masuk DEMC ni memang macam tu lah pengalaman saya. Saya punya bilik saya sorang ajer ada bila saya dah transfer kesini. Jiran sebelah bilik dah balik . So bilik ini ana yang punya :p


Ni katil jiran. Katil saya, serabut dah so tak yah laa tunjuk :p


Macam nak check in hotel dah gayanya .Tuala pun tak perlu bawak.


Lukisan pada katil saya.

 Lukisan pada katil jiran saya.


Pad , diaper untuk baby diorang sediakan.


Bilik saya
 
 

 Kos bersalin kali ni lebih seribu dari my Nuha dulu. RM 8729.65 #

Korang pernah bersalin caesarean ? 

p/s: 
 

Kena kumpul duit dari sekarang untuk baby no 3. hahahaha

 
 
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, January 14, 2013

Kelahiran Nur Nayla Hazeeqa @ 36 Wks

Sehari selepas entry terakhir saya hari tu, malam tu saya terpaksa pergi hospital sebab tekanan darah semakin tinggi dan tinggi. So doktor tak nak amik risiko dan terpaksa melakukan pembedahan emrgency gitu laa kekdahya. Ubat sawan terpaksa diberikan untuk mengurangkan risiko sawan. Dah ada tanda sawan iaitu kehadiran protein dalam air kencing.Demi menyelamatkan baby dan ibu, terpaksa la sekali lagi saya dibedah. Yang tak best didengar tu, doktor cakap, kalau ada rezeki sorang lagi memang terus kena pembedahan jugak la. Maka, 3 jer la anak saya nanti :p Insya Allah.


I'm officially mummy of 2 princess :) 


Born @ 36 Weeks , 1.9 KG , DEMC , 10.19 p.m - Nur Nayla Hazeeqa ( Cahaya Orang Yang Berjaya Yang Pandai )

tiny little feets


Terima kasih kepada semua doktor dan nurse yang terlibat dalam membawa khalifah kecil ini kedunia dengan Izin Allah..Terima kasih kepada my hubby dan family dan kawan-kawan yang datang melawat.

Sayang, 

hadiah hari lahir untuk sayang ni awal pulak tiba :)


Proud Tok Ki dan Tok Ji, cucu ke 5 . Cucu perempuan kedua :)


My Nuha yang sayang sangat kat adik dia, tapi dalam masa yang sama jelez jugak :p 

Skang my little princess terpaksa ditahan di DEMC sebab kuning . Doakan my princess cepat keluar. Sedih hari ni tak dapat pergi tengok dia dan breastfeed dia sebab my hubby dah kerja hari ni.Harap-harap dapat pergi tengok dia lepas hubby balik kerja karang, kejap pun jadilah...Rindu sangat....

p/s: 

My Nayla lahir tak perlu dimasukkan dalam inkubator sebab semua organ dia dah matang dan boleh bernafas sendiri cuma saiz ajer kecik :) Terima kasih atas ingatan dan doa semua :)


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, January 08, 2013

Scan 36 Minggu dan Tekanan Darah Tinggi Di hujung kehamilan

Semalam saya dah buat pemeriksaan untuk minggu 36. Alhamdulillah, berat baby NH makin bertambah tapi yang tak sedap didengar tiba-tiba tekanan darah saya tinggi pulak. Mungkin sejak akhir-akhir ni, kalau terjaga jer masa tidur , nak tidur balik tu punyalah susah.




 Ni bacaan tekanan darah saya ( 149 / 107) . Melebihi ( 140 / 90)  Tinggi kan?
Berat badan bertambah lagi 3 kg. Syabbas...82 kg dalam sejarah !

Berat baby 2.4 kg. Kedudukan kepala dah kebawah.

 
 Terpaksa makan ubat darah tinggi ni dan buat pemeriksaan tekanan darah setiap hari selama 2 minggu ni.

Semalam doc cakap la risiko darah tinggi ni jika makin tinggi walaupun dah makan ubat ni. Mungkin dia akan tambah dos , kalau naik lagi. dia akan induce bila dah cukup due nanti ( tak boleh tangguh2) , tapi kalau makin hari makin tinggi, terpaksa c-sect terus sebab ada risiko ibu terkena sawan, ada bleeding belakang rahim, boleh menyebabkan kematian ibu dan bayi. Aduhai...Seram sejuk pulak saya mendengarnya. Ya Allah permudahkan lah urusanku membawa khalifah kecil Mu ke dunia ini..

Korang ada petua untuk dikongsikan atau pengalaman darah tinggi semasa hamil ?

Total bil : RM 362.51


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, January 07, 2013

Brooch Percuma dan CPUV Nuffnang Tertinggi 2013

Hari ni nak tayang brooch yang saya dapat percuma dari advertiser @ elissmie.com iaitu Lalatulips Colection . Terima kasih sangat :) Berminat beriklan di elissmie.com , klik sini laju-laju dan dapatkan tawaran terbaik dari kami.


Siap dapat kalendar poket 2013, korang nak boleh buat pembelian tudung dan aksesori wanita seperti kat bawah ni yer :)



Memandangkan hari ni mood adalah tak sabar nak pergi checkup petang ni [ baru ingat nak publish, ada bad news plak dah di hujung kehamilan ni, citer esok la ] , so tayanglah dulu pencapaian earning BE (skang dah CPUV - Cost- per - unique - visit ) terbaik tahun 2013 ni iaitu CPUV tertinggi buat blog elissmie.com untuk tahun 2013 yang masih running lagi ni. 



RM 71 lebih jer pun :p Lama betul startnya dari 29 Oktober tahun lepas lagi. Dah boleh cashout dah ni tapi tunggu yang ni credited dulu la. Skang ada 8 CPUV sedang menari-nari, nari lama2 yer :)

Korang dah cash out ke nuffnang untuk tahun 2013 ?


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, January 04, 2013

Rempah Gulai Cap Bunga Ros Terengganu ada di Shah Alam dan Kalendar 2013

Biasa orang terengganu atau kelantan ajer tahu menggulai ni. Pantai timur la senang cerita. Kalau selain pantai timur , korang mesti biasa makan kari ayam ajer kan. Gulai ni rupa macam kari jugak tapi tak guna serbuk kari. Kitorang ada rempah khas untuk gulai ni, iaitu kalau belah terengganu ni, kena campur rempah gulai dan rempah masak. 



 

Sinonim sangat lah dengan Rempah Gulai dan Rempah Masak Cap Bunga Ros ni. Dulu tak silap harga dia 20 sen , tapi sekarang still la murah lagi iaitu 50 sen satu pek.Biasa nak guna , 1/3 sukatan rempah masak untuk 1 sukatan rempah gulai ni. Belakang pek ni siap ada resepi macam mana nak gulai (samada ayam, daging atau ikan)  Biasa saya follow resepi kat situ ajer. hahaha. Rempah ni kalau kat shah alam, boleh didapati kat kedai jual bawang dalam pasar moden Seksyen 6,  Shah Alam. Kat kedai tu pun ada banyak jugak produk-produk rempah lain dari Terengganu sebab dia orang terengganu. 

p/s: 

Rempah ni adalah untuk kawan saya kat Johor nuh..Akan dipos jap lagi . Semoga selamat sampai destinasi.

Korang pernah ke try makan gulai ala terengganu / kelantan ?



Masa beli rempah tu, siap abang tu bagi percuma kalendar cina yang comel ni 2 keping siap ada resepi nak buat kuih muih dalam gambar tu lagi kat belakang kalendar . Lupa pulak. Auntie Yakult pun ada bagi kalendar FM lagi. Lenkali tayang ;p

Yang ni setiap tahun mesti dapat, dari Jabatan Pembangunan Sumber Manusia. Tq :p
Yang lama dah selamat campak tong sampah. kejam....

Dah dapat kalendar 2013?

Derma melalui SMS. SMS PALESTIN  <jarak > 10 (RM10 / RM 5 / RM 3)  Hantar ke 39111[klik]
Nak beli tupperware dengan harga ISTIMEWA , boleh dapatkan disini [ klik laju-laju]
Basuh kereta di Tip Top Spa Auto Service, Seksyen 7, Shah Alam. [ klik laju-laju]
Pelbagai pilihan kain cotton untuk baju kurung , klik sini. [ klik laju-laju]

My Nuha | Aku Bukan Chef
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, January 03, 2013

Sup Ekor , Air Kelapa Muda dan Ayam Penyet , makan kat mana ?

Segmen jalan-jalan cari makan @ elissmie kali ni lebih kepada mengidam. Hari tu cakap kat my hubby, nak makan sup ekor. Kat mana nak makan tanya dia? Seingat saya, dua tempat ajer yang saya pernah cuba sup ekor iaitu di Restoren Sup Ani Utara dan Wong Solo. Terus my hubby ke Wong Solo layankan isterinya. Memang sup ekor di Wong Solo adalah yang terbaik yang pernah kami makan dan tidak pernah mengecewakan. 

 

 

Inilah rupa sup ekor atau lebih dikenali sebagai Sup Bontot oleh orang Indon kan. Memang lembut dan empuk ajer ekornya . Sedap pun sedap.

RM 12.90

 

Tapi, yang tukang mengidam dapat makan sipi-sipi ajer sebab budak ini tak mahu makan yang lain, nak makan sup ekor ajer. Dia ni memang hantu daging.Tapi dia tak tahu tu adalah bontot lembu. Rupanya segala bontot dia ni suka makan termasuk bontot ayam. Patutlah mulut tak reti diam !


Tengok , licin sungguh dia makan. Pandai betul. Lepas ni boleh la order sup tulang / gearbox untuk dia kan :p

 Sejak dua menjak, air kelapa menjadi teman baik. Petua memudahkan bersalin kata orang tua-tua. Bila la pakcik gerai "Klapa Muda" kat rumah tu nak buka balik gerai dia. Kat situ RM2.50 ajer. Wong Solo RM5.50

Kitorang macam biasa la, mesti order set Ayam Penyet ni , RM  10.90 termasuk air mineral.Rasanya tidak pernah mengecewakan setakat hari ni. Sambal dia jer kadang-kadang kurang pedas dan kadang-kadang extra pedas tapi sedap ajer dengan nasi dia yang panas-panas lembut :p
 Servisnya jugak semakin hari semakin baik.Laju jer dapat makan !

Grand total : RM 47.10

Restoren Ayam Bakar Wong Solo
No 8 & 10G Jalan Plumbum p7/p
Pusat Komersial Seksyen 7
40000 Shah Alam, Selangor
Tel : 03 5523 2894

 Korang suka tak makan sup ekor dan ayam penyet ni ?


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, January 02, 2013

Bersalin awal tahun dan hari pertama tadika

Bukan saya yang bersalin awal tahun, tapi ibu mertua saya, 34 tahun yang dulu :) Terima kasih mak sebab lahirkan kekasih hati dunia akhirat saya 34 tahun lalu dengan penuh kepayahan dan kasih sayang. 



Sayang, selamat hari lahir yang ke 34. I love you more than anythings in the whole wide world. Semoga apa yang sayang citakan tahun 2013 ni akan menjadi kenyataan. Sayang, di setiap hela nafasku hanya ada dirimu.Semoga dirimu senantiasa ada untukku dan menjadi pelindungku dunia dan akhirat  :* 308 kali 

p/s: 

Hadiah hari lahir tunggu bulan depan yer :)  In sya Allah, 5 Feb depan :)


 My Nuha, selamat bersekolah tadika. Belajar rajin-rajin :) Jangan manja-manja dah sebab tak lama lagi dah nak jadi kakak :)

p/s:

Tahun ni 2013 berkesempatan untuk gosok baju sekolah anak buat pertama kalinya :)


 Korang pulak hari apa yang bermakna pada awal tahun 2013 ni ?


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)