Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Thursday, June 28, 2012

Pavlova, kenapa lah asyik teringat-ingat saja ni..

Apsal semua orang cerita pasal Pavlova ni?Eyriqazz la mula-mula sebut pasal ni, lepas tu Kak Sumi pulak.  Selalu tak terliur macam ni, tapi sekarang terliur sangat-sangat. Dah janji dengan kak Long, kalau pergi KL kitorang nak order Pavlova dari Irma. Harap-harap Irma free buatkan ibu mengandung , Pavlova. Nanti dah confirm nak pergi KL, mesti contact Irma , dah simpan no telefon pun :) hehehe




Harga : 850g RM45 - 1kg RM65

p/s:

Kalau korang nak menjamu mata, boleh laa terjah blog Irma yer, klik sini  :)








Korang pernah makan Pavlova ?








Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, June 27, 2012

Inilah harta yang ada, selepas 5 tahun...

Kalau kerja kerajaan, setiap 5 tahun kena isytihar harta dan liabiliti ( hutang piutang yang ada la kan ) . Tak sangka, tahun ni dah tahun kelima saya kerja dengan kerajaan. Atau lebih tepat badan berkanun .So masa untuk kemaskini borang Perisytiharan Harta dan Liabiliti.



Inilah borang yang saya kena isi. Ada 6 muka surat semuanya.Dah diserahkan kepada boz untuk stamp !
Dulu masa baru kerja, harta tak der pun lagi, sahkah harta, suami pun belum ada. 


Cepatkan masa berlalu? 5 tahun dulu korang kat mana?


p/s:

Ini entry autopublish, saya ada Training ColdFusion Advance pulak selama 3 hari :) So, siapa nak belanja lunch di area Centrepoint ni dialu-alukan.hahahaha

Program LiveGreat # Great Eastern menjadikan gaya hidup anda menjadi lebih baik ! Muat turun aplikasi mudah alih mereka hari ini!



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, June 26, 2012

Bila si jakun, first time masuk Subway ;)

Kali ni cerita makan lagi. Nasib la, sejak menjadi perempuan mengandung ni , banyak aktiviti dipenuhi dengan agenda makan-makan saja. Sila bertabah sehingga 9 bulan kawan-kawan . Alhamdulillah, dengan izin Allah, saya rasa saya tiada tanda morning sickness even evening sickness macam mengandungkan nuha dulu , so aktiviti makanan dapat berjalan seperti biasa. Kalau dulu my hubby yang muntah-muntah, dia pun tak merasai pulak pada kehamilan kali ni. Lega lah tu.Harap-harap baby membesar dengan jayanya didalam , next week kita berjumpa O & G lagi yer :)


Ok, ni nak cerita masa kat Centrepoint hari tu jugak, kitorang pergi makan Subway. First time saya dan Ad masuk sini. Niza adalah sudah pernah masuk. So meh la kita follow dia. Yang kelakar tu, bila pilih-pilih semua cakap, macam dia punya :p Macam Niza lah kiranya , Niza yang pilih dulu :) Saya rasa budak tu gelak dalam hati jer tengok gelagat kitorang.Yang pasti, mula-mula kena pilih dulu roti, dan isi dalamnya,lepas tu nak sos apa. Ada banyak pilihan sos seperti cili, mayonis, mustard dan blackpepper.



Deko yang minimalis

 Partner in crime dengan Subway masing-masing :) Penuh mulut ! hahaha


Saya order 6 inci Roti Parmesan dan Turkey + Chicken ,  RM11.50
Minute Maid Pulpy , RM3.50

Sedap jugak Subwaynya dan servis yang diberikan memang terbaik :)



Korang pernah ke masuk Subway ?

 p/s:

Eh, tadi terbaca dekat sini, esok ada promotion Subway Beli 1 Percuma 1 . Jom !


Promotion Date: 27 June 2012
Terms & Conditions:
  • No coupon is needed for this Buy 1 Free 1 promotion
  • Valid at all Subway restaurants in Malaysia
  • Valid on 27 June 2012 only


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, June 25, 2012

Kenapa kena kahwin, nak dapat baby comel ke?

Apapun, Selamat Pengantin Baru buat Mohd Zaki & Isteri. Ni aktiviti semalam, menghadiri majlis persandingan ofiz mate my hubby. Sepatutnya minggu lepas, kami sekeluarga sepatutnya menghadiri majlis kahwin di Seksyen 7, dah siap-siap segala, saya undur-undur kereta, sementara menanti hubby, tiba-tiba minyak hitam Cinta Bersulam Rinduku leaking pulak.Rupa-rupanya, gasket bocor, melayang RM500++ sebab kena tukar timing belt sekali.Dah la tengah bulan, memang senak !

Sampai-sampai terus makan ! Pengantin pun tak sampai lagi :) 
Teringat-ingat daging masak hitam dia tu..Terbaik :)

Ofiz mate hubby yang ada , kami tumpang meja diorang .


 My Nuha yang paling seronok kalau dapat tengok Penantin (Read : Pengantin )
Dia lah yang tanya : "Kenapa kena kahwin, nak dapat baby comel ke? "
Kita iyakan saja lah :)

 Siap ada silat bagai. Tak tertengok pulak :p

Sama cantik, sama padan. Merah menyala, seiring sejalan. 
chewah, macam pantun pulak :p


p/s:

Hari ni warga ofiz saya duk senamrobik, ibu-ibu mengandung, jangan duk gatai-gatai terkinja-kinja !
 Duk ofiz diam-diam !hahaha.









Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, June 22, 2012

Kitchen Creatures @ Centre Point, PJ ala-ala secret recipe

As salam semua. Salam Jumaat gitu kekdahnya. Semalam tak sempat nak tulis blog sebab tengah concentrate facebook, eh belajar :p ColdFusion lagi sekali.Dan sampai sudah tak jumpa Aaron Aziz macam hari tu tapi jumpa lah beberapa celebrity yang tak berapa nak famous amous :)



Masuk-masuk ofiz ajer cerita pasal jalan-jalan cari makan di elissmie. Nasib lah korang yer sebab sesekali terlepas kandang (tidak berada di ofiz selama 2 hari ) so boleh lah bertukar selera harian kan. Sempat lah try kedai makan yang ada dalam Centre Point ni. 

Disebabkan kitorang dah breakfast berat pagi tu dengan nasi lemak , so tengah hari kitorang nak makan ringan-ringan lah. Kitorang tengok voucher makan tu ada tempat makan Kitchen Creatures, so berpusing lah dalam tu cari kedai tu. Sebelum ni, tak perasan pulak kedai ni. Disebabkan kami tumpang kursus orang, so kena la bayar sendiri dan tak guna voucher lah tapi harga makan boleh tahan jugak lah. Kalau ada voucher, lagi save :)


Ni deko dia. Memang nampak ala-ala secret recipe bila masuk dalam tu. 
Kena lah dengan tagline dia,  Casual Western Dining !


Menarik pulak tengok bola-bola lampu ni. Tapi tak semua lampu menyala :p


Harus la tuan belog kena enterframe dulu


Dan haruslah kemudiannya ,  partner in crime :)


Saya order Vegetables Spring Rolls , ala popia sengkuang dengan carrot jer kekdahnya :)
 RM5.80. Sedap jugak ditambah dengan sos cili thai. Lagi terangkat .
Kalautak panas, satu mulut ajer boleh masuk :p Kecik-kecik cinonet ajer.

Dan Strawberry Float RM7.80.


Kat situ ada macam-macam lagi menu yang boleh diorder dan memang makanan memang ala-ala western. Ada pizza, pasta ( dari RM10- RM20) , burger, chicken chop  dan macam-macam lah :) Lain kali boleh cuba makan kat sini.
Rating 4 / 5.

Korang suka ke makan makanan western ? Apa yang paling korang suka ?


Alamat :
Kitchen Creatures Lot F110, Centre Point,
3 Lebuh Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya
Tel : 03-7729 8039
Email : kitchencreatures@gmail.com



p/s: Sedapnya kalau dapat pekena aiskrim Solero ni lagi hari ni. Kat luar dia lime, dalam dia vanila. Memang nyaman untuk ibu-ibu mengandung lemak atau baby :)


Beli tupperware dengan harga istimewa, boleh dapatkan disini [ klik laju-laju]
Basuh kereta di Tip Top Spa Auto Service, Seksyen 7, Shah Alam. [ klik laju-laju]
Baju kurung cotton, polka dot pun ada, klik sini. [ klik laju-laju]



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, June 20, 2012

Aiskrim berasal dari Negeri Sembilan, ada ker?


Akhirnya dapat makan aiskrim masam-masam :) hahaha :)

Solero Split :p

p/s:

Hari ni ada training Cold Fusion lagi sekali, harap-harap jumpa Aaron Aziz lagi tapi tak jumpa pulak hari ni. Esok ada lagi ! :p

Edisi Less Words di Elissmie.com !



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, June 19, 2012

Terserempak rakan blogger , korang pernah?

Jumaat lepas , terserempak kat kedai makan area Shah Alam ni dengan apak cikidong. Lenkali la nak suruh apak belanja yer jika terserempak lagi :) Kalau jumpa sekali dengan Aishah, mahu nak picit-picit pipi anak dara sunti dia tu. Lenkali jumpa,  mungkin boleh bawak Isabelle sekali, sebab dia nak sambung belajar oversea dah bulan depan. Tahniah yer, jangan lupakan aku dan belikan aku fridge magnet :)


Ni pulak kejadian berlaku tak silap bulan lepas, terserempak pulak dengan rakan blogger seofiz, cuma lain cawangan ajer, Eb Ezrin. Pernah dengar suara kat telefon ajer. Ni depan mata kan. Mula la nak konfius. Eb ni ada kursus kat ofiz saya ni, sebab ofiz saya ni ada makmal komputer gitu kekdahnya. Mula-mula saya senyum kat dia dengan konfiden cakap Eb kan, lepas tu dia boleh balas senyum balik dan buat blur-blur ayam kat situ.Hahaha. Mak tersalah orang ker ni :p

Lepas tu , dah malu , saya pun blah macam tu sebab masa tu memang nak pergi breakfast. Balik ofiz, tengok gambar dalam blog, terdetik dalam hati, saya rasa memang dia lah orangnya dan SMS tanya dia kat mana. Sekali dia reply dan cakap betul tu dia. Lepas tu jumpa la kat situ. Kawan blogger kita ni tengah sakit, tu pasal jadi macam tu.Kesian pulak, dengan tak dayanya macam tu. Esoknya yang best siap dia usung kamera godang sakit-sakit tu. Alahai, demi sebuah kenangan kan. Dan hasilnya mestilah cun yer dak, DSLR katakan :) [ abaikan tuan belog yang tidak cun dan bagai dipam-pam gitu ] Terima kasih jugak kepada adik ipar Eb yang sudi amik gambar kitorang :)






Dan terima kasih Eb untuk entry INI , jom terjah :)

Korang pernah ke terserempak rakan blogger ?

p/s: 




Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, June 18, 2012

Mengidam masam-masam pulak dah, apa tandanya?

Dulu masa mengandungkan my Nuha, hari-hari nak makan manis-manis.Nasib baik tak kena kencing manis walaupun tiap-tiap bulan kena minum air gula sebab diabetes family history gitu kekdahnya. Dari arwah nenek kepada my Abah ada diabetes. So sebagai langkah jaga-jaga gitu la kan.Dah la saya ni anak perempuan, orang kata kebarangkalian lagi tinggi. Wallahualam.Kena refer doctor blogger balik, Daddy Ziyyad atau DrHanie  :) Sila jawab yer doc2 !

Kalau baca-baca balik, entry saya yang lepas berkaitan dengan Tips Untuk Dapatkan Anak Lelaki , katanya kena banyaknya makan masam-masam dan seafood. Seafood memang all time favourite dan masam-masam, hurm, suka jugak tapi sekarang ni makin menjadi-jadi .

Last week, tanya my hubby dia nak makan apa, dia cakap dia nak makan mee segera ajer. Senang kerja mak, sebab masa tu saya teringin nak makan lauk ni, ikan rebus letak lada jarum (masam-masam pedas-pedas rasa dia) , udang bakar tawar dan timun cicah budu !Kampung sangat kan :p Dulu masa mengandungkan my Nuha  nak makan manis-manis ajer dan western food :p


Lepas tu MMS pic ni kat my Long, dia cakap nanti anak keluar muka kampung ! hahaha. Keji gila ok !

Tapi kalau muka kampung macam Remy Ishak, mak rela you :p

Doa untuk mendapatkan anak lelaki :-

 Maksudnya : "Ya Allah, sesungguhnya kami akan memberi nama anak yg berada di dalam perut isteri kami dengan nama Muhammad maka jadikanlah dia untuk kami seoang anak lelaki dengan hak orang yg mempunyai nama yg mulia ini yakni Nabi Muhammad"

 ~ Doa ni dibaca sebanyak 3x dengan meletakkan tangan di perut isteri yg sudah hamil 2 atau 3 bulan ~

Doa untuk elak keguguran :-


Surah Hijr 97-99 Cara-cara Bacaan. Wanita yang mengandung, amalkan ayat-ayat ini selepas setiap kali solat. Baca sekurang-kurang 3 x doa ini dan dihembuskan pada perut anda. InsyaAllah usaha anda diberkatiNya.

Surah-surah yang bagus diamalkan ketika sedang mengandung :

1) Surah Yusuf - untuk anak yang cantik rupa dan akhlak
2) Surah Luqman - untuk anak yang cerdik
3) Surah Yaasin - untuk anak yang teguh hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat
4) Surah Maryam - untuk memudahkan bersalin
5) Surah al-Hujurat - untuk membanyakkan susu ibu



Apapun, yang penting anak kita sihat dan sempurna, boleh amalkan ayat ni. 


Korang ada tips lain untuk mendapatkan anak lelaki yang pernah korang amalkan ?



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, June 15, 2012

Pengalaman mendebarkan, mengandung kali ketiga (history - ectopic pregnancy 2nd pregnancy)

As salam semua. Semalam tak sempat nak blogwalking dan tulis blog. Ada lawatan kerja staf dari JB setengah hari. Saya demokan sistem yang saya bangunkan yang mungkin boleh digunapakai oleh mereka.Lepas tu belah petang ada appointment dengan doktor pakar O & G ( sakit puan) . 

Menjawab pertanyaan Puan Yatie Chomeyl,


 Ya,  saya sudah mengandung dan yang paling bersyukur kerana sudah nampak kantung mengandung di dalam rahim. Memandangkan saya ada sejarah ectopic pregnancy (kehamilan luar rahim - boleh baca sini ) kebarangkalian ianya berulang adalah 10 %. Semasa saya rasa badan letih dan lesu dan mengantuk kat ofiz, saya rasa saya mengandung. Padahal masa tu period saya cuma sehari lewat. Ok, gelojoh kan ? Tapi Alhamdulillah, result adalah positif dan masa tu saya terus scan tapi doktor masih tidak nampak apa pun dalam kantung rahim dan suruh saya datang balik seminggu kemudian.


Seminggu saya bercuti di kampung di Terengganu. Saya tahu saya mengandung sehari sebelum balik Terengganu hari tu.Hari saya jejak kaki kat sini lepas balik kampung, jam-jam tu jugak saya ajak hubby saya pergi klinik sebab sudah tidak sabar mengetahui status mengandung ni. Better safe than sorry, sebab saya kan sudah tidak ada sebelah tiub fallopio kan.

Tapi, bila doktor di Klinik Suraya check, masih tidak dapat detect apa-apa pada rahim saya. Perasaan saya sedih semua bercampur baur. Buat kerja pun tak boleh asyik nak menangis ajer memikirkannya.

 
Refer letter ke DEMC

Esoknya ke DEMC, doctor pakar scan melalui bawah dan nampak ada ketulan daging dan berharap ianya adalah kantung mengandung. Terlalu kecil lagi untuk mengetahui status usianya. Doktor suruh saya buat ujian darah dan Alhamdulillah hormon HCG dalam darah dua kali ganda hari sebelumnya dan beliau mengesahkan saya mengandung di dalam rahim.

 
Doktor yang merawat saya dahulu, dan saya request check up dengan dia balik.

 
 Kebetulan ada Aqasha sekali masa menunggu doktor tu minggu lepas. Dah nak masuk anak kedua. Masa saya buat pembedahan ectopic tahun lepas, isteri dia baru selamat melahirkan anak ! Kiranya usia pembedahan saya sebaya dengan anak atas dukungannya tu :)


 Semalam, dah nampak kantung mengandung dan fetus masih lagi kecil untuk dilihat . Sepatutnya saya mengandung sudah masuk 6W 2d ( ada ticker kat OUR BIG DAY sebelah kanan sidebar) tapi bacaan pada scan,  baby baru 4w 1d. Mungkin tarikh last period saya tidak tepat doktor cakap. Wallahualam.Semoga baby dalam rahim membesar dengan sempurna dan sihat. Amin.Doakan yer kawan-kawan :)

Korang pernah ada pengalaman mengandung yang mendebarkan?


Beli tupperware dengan harga istimewa, boleh dapatkan disini [ klik laju-laju]
Basuh kereta di Tip Top Spa Auto Service, Seksyen 7, Shah Alam. [ klik laju-laju]
Baju kurung cotton, polka dot pun ada, klik sini. [ klik laju-laju]


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, June 14, 2012

Beli Perfume Secara Online ?

Sekarang ni rasanya, semua barang ada dijual secara online. Ada sesetengah orang sibuk sangat, sampaikan nak beli perfume pun tak sempat kan. Kalau korang pun hadapi masalah yang sama, apa kata korang jenguk sekejap kat FB page ni. Klik sini laju-laju !


 Kat sini ada banyak pilihan perfume samada untuk lelaki atau wanita.Perfume ni 100% original perfume dan jaminan wang dikembalikan .Lagi satu, kalu korang jenis cepat bosan dengan perfume yang sama, korang boleh beli dalam saiz miniatur jugak .Nampak macam korang ada banyak koleksi lah kononnya :p Bijak tak? Harga yang ditawarkan juga memang berpatutan .
 
 Jom kita jamu mata tengok koleksi untuk para wanita semua .


Abang-abang , uncle-uncle jangan susah hati. Lelaki punya pun ada ok ! Sesuai jugak untuk yang tercari-cari hadiah sempena hari bapa kan :) Jom kita layan...



Kalau nak tayang semua rasanya boleh berpinar biji mata, kalau korang nak tengok lebih banyak lagi koleksi perfume ,  KLIK LAH SINI LAJU-LAJU.


Korang yang berminat, boleh berhubung terus dengan diorang guna HP/ email atau gunakan butang MESSAGE untuk sebarang pertanyaan atau membuat pesanan.

HP : 013-9431291
Email : perfumepantry@gmail.com 



atau klik sahaja pada banner di sidebar :)


Korang pernah beli perfume secara online ?

* This is sticky note entry. Sila skroll kebawah untuk entry yang terbaru  :) Advertise here?  

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, June 13, 2012

Gara- gara penyakit HFMD dan BE ke 19 dari Nuffnang 2012

Semalam dapat surat dari Taska my Nuha. Taska my Nuha diarah tutup oleh jabatan kesihatan PJ bukan sehari tapi 3 hari. Penyakit HFMD atau penyakit Tangan Kaki dan Mulut tu memang boleh berjangkit kan.Hari ni saya angkut dia ke ofiz, esok hantar rumah pengasuh dia lah.Harap-harap dia mampu bertahan untuk sehari.Dah la terus dapat surat gitu kan , tak de warning ke haper. Tension jugak dibuatnya. 


Semua orang duk tayang BE dari Nuffnang kan. Nak tayang jugak la. Sekadar catatan peribadi. Dah 19 BE yang running kat blog saya, dan 2 blog lain. Untuk elissmie.com ada 6 BE jer pun.Dah bertukar ME , tinggal 2 jer yang sedang running. Setakat hari ni, yang running ada 7 BE. Kalau semua dapat kat elissmie.com kan syok :p Kalau semua jadi ME, boleh dah cashout untuk kali ke sepuluh :) Jangan kena tarik Glitterati sudah la macam Kid :) Solution dia boleh rujuk sini.


Meriah betul BE minggu ni. Harap-harap banyak yang terkumpul sebelum masuk ME.


Yang ni, dah cashout hari tu .


Korang dah berapa BE Nuffnang yang running untuk tahun ni?




Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, June 12, 2012

Nasi Goreng Menangis @ Restoren Lagenda 17

Ni jalan-jalan cari makan sebelum balik kampung hari tu. Bawa anak buah my hubby makan kat luar sebab masa ni diorang baru sampai dari Terengganu. Lepas amik diorang di Stesen Bas Seksyen 17, terus bawa diorang kesini menjamu selera.


Kali ni kami cuba makan di Restoren Lagenda 17, pemiliknya adalah lagenda bola sepak negara, Zainal Abidin Hassan. Lokasi sebelah ajer dengan Restoren Shuhaida Seafood.Deko dalam restoren ni memang menggambarkan seorang yang dari dunia bola sepak gitu.


 Harus ada gambar dia kan :)
 
 Menarikkan wall paper dia.

 Ada gambar David Beckham dalam wallpaper ni ;p


Jerseynya yang diframekan, menarik idea ni, semestinya 17 :)

Me and my Nuha

 Three of us :) - candid ni ;p

 My Nuha


 Nina & Luqman, anak-anak buah my hubby


 

Nasi Goreng Menangis , 3/5 Bintang.RM6.50
Kepedasan, sederhana bagi my hubby tak sampai menangis pun.


Nasi Goreng Lagenda , 3/5 Bintang.RM6.50
Biasa-biasa ajer.

Hainanese Chicken Rice, ni my nuha yang punya. 
Ok la rasa dia. 3/5 Bintang.RM6.20

 Dia memang suka makan nasi ayam dan semua nasi yang ada rasa-rasa ni :)

 Bandung Cincai RM2


Restoren Lagenda 17, 
Hainanese Chicken Rice,
85JL Snuker 13/28,
Seksyen 13,  Shah Alam
Tel : 03-55237717


Korang suka makan pedas-pedas?



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer