Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Friday, March 30, 2012

Borang-borang yang diperlukan untuk Pembelian Rumah 2nd Hand

Entry ni adalah pertanyaan salah sorang reader pada entry Tips Pembelian Rumah Second Hand Bagi Kakitangan Awam/Pegawai Kerajaan (Rujuk sini). Sebelum me terlupa kan, baik me kongsikan kot-kot mana tahu korang pun nak beli rumah second hand menggunakan pinjaman dari Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan Malaysia  (loan kerajaan la gitu mudahnya)


Kita tengok dulu prosesnya kat bawah ni bagi faham ok !





Antara borang yang diperlukan dalam proses Terima dan Daftar Permohonan bagi  Pembelian Rumah Second Hand yang bertaraf FREEHOLD dan owner ada hutang dengan bank lagi keatas rumah tu (kes me lah tu ) ianya adalah JENIS I: MEMBELI RUMAH ATAU PETAK RUMAH KEDIAMAN YANG TELAH SIAP  :-

1)Borang Permohonan Skim Pinjaman Perumahan Perbendaharaan  (Pinjaman  Pertama, Kedua dan Ubahsuai) 

2) Surat Iringan Ketua Jabatan - Yang ni kalau UiTM, dia print ajer bagi kita

3) Borang 1 : Borang Permohonan Laporan Penilaian 

4) Borang 2 : Surat Persetujuan Penyelesaian Hutang

5)  Borang 3A (Assignment) : Surat Akujanji Peguam   - Yang ni just minta dari lawyer, kalau dia biasa buat, dia dah ada format dah.

6) Borang 4 : Surat Penolakan Tuntutan Kepentingan
 
 7) Borang 10 : Akujanji Pemohon Menanggung Rugi (Indemnity) Kerana Membeli Harta Tiada Hakmilik Strata /  Individu Daripada Penjual Kedua - Siapa suruh beli dengan owner yang ada hutang bank, so kena isi borang ni

8)Borang 7 : Persetujuan Menggadai Oleh Penama Bukan Peminjam - Yang ni kalau nama suami isteri nak letak kat geran tanah tu dan dalam SNP

9) Pengesahan Bayaran Wang Beza - Yang ni kot2 korang punya rumah tu nilainya rendah dari harga beli

10)Borang 11 : Akujanji pemohon menanggug rugi kerana tidak mengambil insurans pemilik rumah kediaman dengan panel insurans/takaful Bahagian Pinjaman Perumahan  - Yang ni kalau tak amik insurans dari diorang. Baik isi siap2 borang takaful, kalau malas nak leceh2 tapi borang tu tak der plak kat dalam senarai tu dah :p

 Borang boleh dowload dari sini .

Dokumen lain yang diperlukan :-

1. Wang proses RM1.00 bagi pinjaman pertama bagi setiap RM1,000.00 (tambahan RM1.00 bagi setiap RM500.00 dan ke atas). Sekiranya pinjaman kedua, wang proses RM2.00 bagi setiap RM1,000.00 (tambahan RM2.00 bagi RM500.00 dan ke atas). 


2. Salinan kad pengenalan awam/tentera/polis yang diakui sah oleh Ketua Jabatan.

3. Slip gaji asal terkini / E-slip yang diakui sah oleh Ketua Jabatan ( 3 bulan terakhir) 

4. Salinan Surat Pengesahan Jawatan Berpencen sekiranya slip gaji ada potongan KWSP.

5. Salinan Perjanjian Jual Beli (SNP) yang disahkan oleh peguam.

6. Pinjaman bersama suami dan isteri serta Pinjaman dua nama di dalam perjanjian jual beli mestilah disertakan dengan salinan Sijil Nikah atau Pendaftaran Perkahwinan yang diakui sah oleh Ketua Jabatan. 

7. Pelan Lantai Rumah / Tanah

SNP me yang paling lambat sekali nak dapat sebab ada miss communication antara lawyer me dan lawyer owner tu. Geram sangat masa ni sebab selagi tak dapat SNP selagi tu lah tak leh submit .So memang hari2 me follow up dengan lawyer me. Kalau lawyer penjual lembab sangat me hantar mesej geram2 dekat agen yang jual rumah tu kat me.Dia sampaikan mesej tu kat owner tu.hahaha. Siap menyumpah2 sekali dalam mesej tu dia forward ke owner tu, tadak tapis-tapis dah.


Ok, lepas dah siap2 semua dokumen, bolehlah hantar borang permohonan yang lengkap di bahagian perumahan di tempat korang bekerja untuk semakan, lepas tu boleh lah proceed untuk hantar ke Bahagian Penilaian Negeri dan Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan Malaysia, Putrajaya.Boleh hantar serentak.Keputusan penilaian dari Bahagian Penilaian Negeri akan terus di hantar ke Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan Malaysia, Putrajaya.Kita akan menerima surat yang mengatakan rumah kita telah dinilai dan permohonan diluluskan. Seminggu tak silap dah dapat kelulusannya.

Kalau tak sabar tunggu surat, boleh buat  semakan status permohonan secara online : klik sini

Lepas tu kita akan dapat surat dari Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan Malaysia yang mengatakan kita lulus pinjaman. Masa ni kita kena pulangkan surat setuju terima ( sepatutnya dihantar bersama surat dari lawyer). Tapi hari tu Ad cakap, lawyer dia suruh hantar surat setuju terima tu dulu. Tapi my lawyer cakap, hantar sekali dengan part dia pun tak per. So dengarlah cakap peguam masing-masing yer :)

Panjang sangat dah ni nanti tak faham pulak kan. Nanti me sambung lagi bahagian selepas dah dapat surat kelulusan tu pulak yer :) Sket lagi stepnya tapi menunggu tu yang lama.

p/s:

Sekarang ni dah boleh submit permohonan secara online seperti disini tapi me  tak tahu la macam mana prosesnya, samada kena hantar hardcopy atau tak. Kena rujuk terus pegawai di BPP atau baca manual kat sini.


p/s:

Bukan senang nak dapat kunci rumah ni .Bukan senang untuk senang.

p/s:

Hari ni outstation ke Kampung Gajah, tempat me induksi dulu . Petang ni bertolak ! Ahad baru balik.
Sedih tinggalkan anak dan suami.


p/s:
Saham Akhirat - Derma untuk pembinaan Surau Presint Inang, Bukit Raja
Bank Muamalat Jawatankuasa Pembinaan Surau Presint Inang - 12040002833710

Nak beli tupperware dan NAK tupperware PERCUMA , bole dapatkan disini [ klik laju-laju]
Basuh kereta di Tip Top Spa Auto Service, Seksyen 7, Shah Alam. [ klik laju-laju]
Baju kurung cotton, polka dot pun ada, klik sini. [ klik laju-laju]



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, March 29, 2012

Boleh beli ke spek mata secara online ?

Pagi ni, Ad jerit kat me, cakap ada parcel kat kaunter ofiz. Bila sampai kat kaunter, ofiz mate me yang jaga kaunter tu cakap, spek mata awak dah sampai ni. Aik ! Bila masa pulak me beli spek mata secara online ni ;p Terus teringat kat Papa Mifz :) Terima kasih yer :) Fridge Magnet yang me menang tu dah dapat. Maka bertambahlah koleksi FM me kat rumah tu. Terus rasa tak sabar  nak balik sebab nak lekatkan kat peti ais.




Bungkusan yang disangkakan spek mata..

 

 Sebenarnya adalah Fridge Magnet :) 

 

Close Up sket, Dari Pulau Tioman gitu. 



Tapi boleh ke beli spek mata secara online yer?

p/s:

Tapi kalau nak beli spek mata secara offline,siap ada diskaun lagi skang ni,GP Sales Up To 60%, 
  boleh la berkunjung ke :

Focus Point Vision Care S/B
Lot F1.29 , Carrefour Bukit Rimau , Lot No. 2 , Jalan Sg. Burung 32/68,
Seksyen 32 , 40460 Shah Alam , Selangor Darul Ehsan , Malaysia .

Kaki shopping online, boleh terjah sini. Zalora Malaysia.

psstttt :



Kalau bekas spek mata wanita , boleh dibeli secara online disini :p

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, March 28, 2012

Earning RM1K++ dengan Nuffnang, Terima Kasih Nuffnang

Alhamdulillah.Setelah beberapa tahun dengan Nuffnang, akhirnya jumlah earning terkumpul sudah mencecah RM1K ++ :) Mungkin berbaloilah dengan blog picisan elissmie.com ni. Teringin jugak nak difeaturekan di Nuffnang tapi sebab tak selalu pergi event Nuffnang, mesti dipandang sebelah mata  :p




RM1002.16 jer pun. Tu pun nak kecoh :p

p/s:

Sekadar rekod catatan peribadi.Nak menunjuk apanya, orang lain satu kali cash out RM1K tu .
Me 9 kali tau .hahahaha

Best ker blog korang ?Jangan lupa Register blog korang kat sini . WWWOW 12 !! Lebih Gempak!!

Apapun, I Love My Sponsors :) & Exabytes



Semoga mendapat hits yang baik dari blog elissmie.com




Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, March 27, 2012

Berpindah ke UiTM Johor, Farewell Lunch @ Tirai Ratus, Sekyen 3

Bukan me yang akan berpindah ke UiTM Johor. Ofiz mate kitorang, cik Azida. Single but not available :p So kami meraikannya dengan makan-makan di Tirai Ratus, Seksyen 3 yang pernah me story seperti kat sini.So ni kira episod jalan-jalan cari makan jugak lah yer tapi versi ulang tayang :) Dulu satu pintu kedainya, sekarang tambah lagi satu pintu. Semoga terus maju lah yer :)


 Sebelum ke sana, singgah dulu kat King's Confectionary, Seksyen 7 untuk beli kek.

Macam dari US pulak kan. Tapi from us(kami) jer :p

Beli Dew, minum & mana tahu boleh menang Samsung Galaxy S II!!!


 

Sempat pulak me amik 6 ketul portugese egg tart kegilaan seisi keluarga ;p 
2 ketul free sebab guna kupon.



Yang diraikan yang tudung purple tu :p Lupa nak snap masa potong kek !
Selamat bertugas di tempat baru dan dapat BOZ baru. Hazami  :)

Beriani Kambing for me , RM12.50

Lemon Ais

For reservation :
Tirai Ratus Sdn Bhd
No 10, Jalan Cendana 3/13B, Seksyen 3 , Shah Alam.
Tel: 03-5512 0000



Korang pernah berpindah tempat kerja ? 

p/s :

Me setakat tukar jabatan jer :p Lepas ni tukar lagi..Yang paling malas nak packing barang ajer :p

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, March 26, 2012

Senangnya tulis rujukan APA Style dalam Microsoft Word 2010, siapa pelajar kat sini?

Hari ni busy sket sebab seluruh UiTM nak guna sistem yang me develop tu.Seluruh fakulti dalam UiTM dah kena wajib guna sistem tu. Harap diorang guna sistem tu sebaik mungkin dan tak terperam macam tu ajer seperti sesetengah sistem :p Buat penat ajer me siapkan database tapi sudahnya tak guna. Tension mak !



Beberapa hari ni kan, saya tolong kawan duk buat artikel ilmiah (berbayar bukan free :p) dan dia tu bukan kancilbiru  . Format rujukan yang nak digunakan tu APA . So banyak jugak laman web yang me jumpa yang masukkan ajer nama buku atau artikel yang kita nak tu kan then automatik dia createkan rujukan kita tapi bila kita paste dalam word tu kan, format dia macam lari sket kan.

Baru me tahu, rupanya dalam Microsoft Word 2010 , tak payah korang susah-susah nak fikir pasal format sebab dia ada feature yang boleh masukkan rujukan tu guna APA style tu. Best betul. Apsal masa me buat thesis dulu feature ni tak wujud lagi ? Jelez ok kepada pelajar hari ni.Semua mudah ;p

Ilmu yang ada haruslah dikongsi kan. Pastikan korang guna Microsoft Word 2010 atau latest version. Rasanya feature ni tak der lagi version sebelum ni atau me yang terlepas pandang ;p

Pergi Tab References 



 Klik pada Insert Citation , Add New Source. Style kat tepi tu korang boleh pilih mengikut kehendak korang. Me pilih APA Fifth Edition.


Taip semua maklumat berdasarkan source pilihan mana yang korang ada.



Lepas tu, masukkan citation tu dalam artikel. Tapi kalau nak masukkan sebagai bibliografi/rujukan ,klik jer bibliography tu.


Siapa kat sini masih belajar ? Pelajar tua mungkin :p 

hahahaha. Larikss :p
 
Panas-panas ni sedapnya kalau dapat  minum Cool Blog ni.



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, March 22, 2012

Lunch @ McDonald's cuma RM1.85, percaya tak?

Hari ni kembali bersiaran dari ofiz. Maaf tidak sempat berkunjung ke blog korang selama 2 hari. Entry pun autopublished jer.Komen boleh la reply mana yang sempat. Maklumlah kos kursus 4K ++ so kenalah concentrate kan.


Sebenarnya semalam me lunch @ McDonald's sebelah Damansara Centre Point tu guna voucher yang training centre tu bagi. Voucher RM 10 sahaja. So nak bagi lebih me amik aiskrim sundae tu dengan set Double Cheese Burger tapi tukar kepada Milo Ais.



Sebenarnya kena bayar RM11.85 tapi sebab guna voucher kan.



Jimat lah kan ! Kena tambah RM1.85 sahaja. 




Mohon jasa baik korang semua LIKE kat sini yer :) http://www.facebook.com/LimTayar  dan LIKE pada entry yang me post tu kat sini  KLIK SINI
Me nak menang TAYAR :p
Insya Allah, ada hadiah untuk 3 orang yang LIKE yang akan me pick randomly  :)
Sila tinggalkan id FB korang yang like yer di kotak komen  :)
Thank You In Advance :)





Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, March 21, 2012

Aaron Aziz gatal belakang, Adobe Coldfusion 9 dan The Street's Cafe @Centre Point Damansara

Semalam dan hari ni ada training ColdFusion 9 kat Iverson, Centre Point Damansara. So diorang bagi voucher untuk lunch tapi area kedai makan dalam ni jer la. Semalam kami makan kat The Street's Cafe. Me order Char Kuey Teow. So kena tambah RM2 jer la. Voucher RM10 jer pun. Sekali lepas order terpandang Aaron Aziz kat belakang.Apa lagi, harus lah amik gambar bersama kan. Hahahaha. Tak der maknanya sebab semua tiba-tiba jadi pemalu pulak even aaroon aziz offer kau nak amik gambar dengan dia. Bengkek jer pandang mamat cafe ni amik gambar ngan dia :p Dia yang cakap kat aaron kami malu, sekali dia lebih-lebih amik gambar :p



So korang tengok jer la Aaron Aziz garu belakang yer :p



Harap-harap jadi programmer coldfusion berjaya laa lepas ni :p



My Nuha | Aku Bukan Chef
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, March 20, 2012

Patung kertas, mainan nostalgia kanak-kanak saya

Siapa pernah main patung kertas ? Atau omputeh sebut Paper doll. Alah, yang patung kertas yang biasa pakai seluar kecik dan baju kecik tu :p Lepas tu kita letakkan baju dia macam nak sangkut kain gitu. 

Paper dolls are figures cut out of paper, with separate clothes that are usually held onto the dolls by folding tabs source: here


Kat kampung me, orang panggil "anak kan". Apa yang "kan" tu pun me tak tahu. Yang penting tahu main ajer. Gigih beli kat kedai Kak Yah depan rumah dengan harga 20¢ dan main dengan anak jiran sebelah rumah. Kotak rokok ayah dia jadi mangsa selalu sebab nak jadikan kereta untuk patung kertas tu. Syok habis tau masa tu. Sebab main berdua so dapatlah banyak sket koleksi baju tu kan. Memang kelakar bila ingat-ingat balik kan :)

Macam mana boleh teringat pasal patung kertas tu ? Sebenarnya, my hubby ada belikan buku untuk my nuha yang dalam tu ada patung kertas. Tapi yang ni, baju tu nak kena warna sendiri lah kan. Sejak dua menjak dah pandai mewarna ni, banyak kami belikan buku mewarna kat dia. Tapi part menggunting masih tak lepas lagi . Ummi dia dah bersungguh dah beli gunting kraf :p

 

Ni lah buku yang hubby beli. Kat MPH RM 12.90 

 Ni salah satu page dia. Pakaian dia menarik btol.

Ada 2 karektor tapi 2 patung jer :p Sebab belakang depan gambar dia.

 
Yang ni my Nuha baru warnakan. Comelkan..

Siap ada aksesori bagai tu tak tahan tu :p Me pulak yang teruja :p


 So sekarang , saya lah jadi tukang gunting baju patung kertas untuk dia yang gigih mewarna tu :p
Abaikan rambut dia yang messy ;p

Korang main apa masa kecik-kecik dulu ? 

p/s : 

Budak-budak zaman iPAD ni tahu tak erk main mainan zaman dulu-dulu :p





Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, March 19, 2012

Daddy Blogger ? 6 blog yang saya paling suka baca..

Kalau mommy blogger tu rasanya biasalah dikalangan kita kan. Even, I'm a mommy to my cute lil princess. Tapi daddy blogger ni tak ramai sangat nak dibandingkan dengan mommy blogger kan.Yang best bila bercerita tentang anak-anak sama macam kami (merujuk kepada kaum hawa yer) Dan boleh tengok pandangan terhadap anak isteri dari kacamata seorang lelaki gitu kekdahnya.


Jom kita layan 6 blog daddy blogger pilihan me :)



1)Eyriqazz - Yang ni rasanya daddy blogger pertama yang kukenali. Seronok baca blognya apatah lagi jika bercerita tentang puteri hatinya Alisya.Jom terjah blog dia..



2) Cikidong  - Yang ni memang baca blog rasa macam bukan lelaki yang menulis especially bila bercerita pasal anak-anak kan.Dah 2 anaknya  :) Skodeng cepat !





3) Shakiddo - Yang ni kukenali melalui abangnya , Hazman Fadzil , my loyal sponsor for almost 1 year ++ and still counting  :)   Banyak ilmu yang boleh diperolehi berkaitan dengan produk-produk TM dalam blog dia ni :) Apa tunggu lagi, kita serang :) Ada jugak kisah anaknya Ilham..



4) Uncle Gedek - Yang ni me terjumpa secara tidak sengaja.Tak silap Long yang bagi link tapi dia pun tak ingat :p Memang suka tengok blog dia sebab tak banyak boleh dibaca, cuma sepatah haram dua kata sahaja tapi korang dah baca satu entry , mesti tertunggu-tunggu entry esoknya pulak :p Susah nak jumpa pakcik2 buat kerja camwhore macam anak remaja masa kini ni :p Cer terjah.




5) Daddy Ziyyad - Blog seorang doktor ni. Me syok jugak bila up pasal cerita pesakit dia .Yang ni pun antara yang rajin meninggalkan komen di belog me :) Me suka jugak baca kisah dia anak beranak . Apa tunggu lagi, jom terjah !



6)Papa Mifz- Yang ni baru ajer me kenali. Seronok jugak baca kisah seorang pembuat spek mata ni a.k.a  Optometrist ni :) Meh terjah :)

Korang suka daddy blogger yang mana ? Tinggalkan link, boleh me terjah sekali :)




Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, March 16, 2012

Dekorasi Ruang Tamu Rumah Kampung ?

Ada seorang reader blog ni tanya me dalam entry mana ntah,pasal dekorasi ruang tamu rumah kampung.Rasanya tak kisah la rumah kampung ke rumah bandar. Yang penting keselesaan kita dalam menghias ruang tamu rumah kita tu. Susun atur perabot nak kena betul, begitu jugak dengan pemilihan langsir ruang tamu tu.Mungkin gambar-gambar kat bawah ni boleh memberi inspirasi kepada sesiapa yang mempunyai rumah kampung, yang me rasa mungkin rumah kayu kekdahnya.


 Sebenarnya me nak tayang ni ruang tamu rumah me kat kampung :) Me nak tunjuk idea yang dicurahkan keatas rumah kampung me oleh my ma & Abah. Jangan tak tahu, rumah me pernah dapat rumah tercantik tau anjuran Felda kampung me tu lah :) Dan tak silap tahun 2010 dapat anugerah rumah tercantik sepanjang masa anjuran Felda jugak :) Memang dah tak boleh masuk bertanding sebabnya asyik menang kat rumah me ajer :p Dulu masa kecik-kecik tension jugak, sebab rumah kena kemas sentiasa sebab my ma & Abah akan membebel kalau rumah bersepah. Tapi skang me bagi jer my Nuha buat sepah sebab me tahu betapa seksanya me dulu.Skang my hubby pulak yang berleter kat my Nuha.hahahaha. Me ngan my Nuha, dengar ajer motor Abah dia balik, cepat-cepat kemaskan rumah sebab tak nak kena leter.

Actually ruang tamu rumah me tu ada 2 bahagian. Bahagian pertama, adalah ruang untuk kami melepak dan menonton televisyen. Me kalau balik kampung , memang tidur depan ni ajer :p


Ni meja memang ada kat situ, kalau letak fresh flower pun menarik jugak kan.



Kat sini, Abah letakkan wall of fame adik beradik kami , gambar time konvo anak-anak. Nampak simple tapi menarik kan.

Reka cerita korang, mana tahu menang Samsung Galaxy Tab 7.7.!!


Ni bahagian ruang tamu kedua. Yang ni kalau orang datang rumah, memang duduk sini la.So tak nampaklah orang tengah melepak kat dalam :)Sebenarnya ni masa kenduri kahwin my adik, so letak meja makan untuk makan beradap. Me tak jumpa pulak gambar sebelum kenduri :p Nanti kalau ada me letak balik.



Yang ni bahagian dinding tepi. Ada hiasan jugak yang my ma taruk.

Kalau kita perhatikan rumah kampung, mesti nak buat langsir kat pintu bilik kan?Yang ni adalah BIG NO dalam menghias rumah - Eric Leong cakap bukan me ok :p Tapi my Ma dia tetap nak letak jugak langsir :p Rumah me pun dia suh pasangkan langsir kat bilik tidur.hahahaha. Harap-harap Eric Leong datang nak makeover rumah my Ma.  

Kat kampung korang ada ruang tamu yang menarik ?



p/s:
 Kalau ada, emailkan kepada me elissmie[at]gmail[dot]com untuk me upkan disini :)

p/s:
 
Saham Akhirat - Derma untuk pembinaan Surau Presint Inang, Bukit Raja
Bank Muamalat Jawatankuasa Pembinaan Surau Presint Inang - 12040002833710

Nak beli tupperware dan NAK tupperware PERCUMA , bole dapatkan disini [ klik laju-laju]
Basuh kereta di Tip Top Spa Auto Service, Seksyen 7, Shah Alam. [ klik laju-laju]
Baju kurung cotton, polka dot pun ada, klik sini. [ klik laju-laju]


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, March 15, 2012

Beza bil elektrik penggunaan penghawa dingin vs kipas

Rumah me skang ada alat penghawa dingin. Hari tu ada promosi kat kedai elektrik apa ntah namanya sebelah HLK tepi carrefour Shah Alam tu. Nanti me update kendian nama kedai tu :p Ada promosi ulangtahun gitu lah kekdahnya.Banyak kedai me masuk untuk survey sebelum beli aircond ni. Dan yang ni paling murah yang me dapat. Kalau inverter , kos pemasangan saja me tanya diorang nak RM200 sebab piping dia lain sket dari yang biasa tu.Paling murah RM150 gitu. So, bila kedai ni cakap kos pemasangan percuma, apa lagi. Harus lah kitorang beli terus.Me survey kat kedai lain, harga RM1300-RM1400 tanpa pemasangan.Yang me beli ni, RM 1200++ termasuk pemasangan dan penghantaran.1.0HP. Tapi ni awal tahun , mungkin skang dah turun lah kot.

Ini lah rupa penghawa dingin kami tu . Tapi ni me google. 

 Jom kita tengok bil elektrik rumah me sebelum pemasangan penghawa dingin (Me set 22 Darjah Celcius dan me pakai lebih kurang 8 jam setiap hari atau lebih esp hari minggu  ) 

RM70.73

 Ni bil elektrik rumah lama. Averange RM40 -RM30++

Bil elektrik rumah me bertambah RM30 dari biasa. Kiranya RM1 sehari lah kot yer caj penggunaan penghawa dingin tu :) Jimat jugak kan ?

 Langkah untuk kurangkan kos penghawa dingin :-
  • Tutup lampu bilik apabila tidak digunakan. Cahaya lampu menghasilkan haba yang akan menyebabkan penghawa dingin bekerja dengan lebih kuat.  - Memang kami tidur dalam gelap patutlah save yer.
  • Elakkan pancaran sinaran matahari terus kepada penghawa dingin yang sedang berfungsi -.memang terlindung dari cahaya matahari sebab aircond tak mengadap tingkap.
  • Kurangkan  pergerakan  masuk -  keluar  melalui  pintu.  Ini  akan menyebabkan kehilangan udara sejuk dari dalam kawasan yang sejuk.- kitorang biasa pasang sejurus nak tidur. So memang tak keluar lah. Nak mengencing pun dalam bilik jugak.
  • Jangan   letakkan   peralatan   pemanas   berhampiran   dengan penghawa dingin. - seb baik tak de pemanas
  • Tetapkan suhu pada  24-26 Darjah Celcius.  Penyejukan bilik kepada suhu  yang lebih rendah daripada 20 Darjah Celcius akan menyebabkan kemasukan haba dari luar dengan cepat. Ini akan meningkatkan penggunaan tenaga elektrik.  - Lepas ni kena naikkan suhu la sket supaya lagi jimat
  • Bersih dan tukar penapis udara  (air filter) secara terjadual - Yang ni tukang pasang tu dah ajar kat hubby me cara nak bersihkan, so dia yang bertanggungjawab membuat kerja ni.hehhee
Korang boleh guna kalkulator $$$ lawan kecekapan disini untuk kira kos penggunaan penghawa dingin - http://www.switch.org.my/v1/index.php/-vs-efficiency

crdit to : link



Pastikan memilih barangan berteknologi inverter lepas ni untuk menjimatkan bil elektrik :)



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, March 14, 2012

Pengalaman Pertama ke Muzium @ Muzium Felda Lurah Bilut

Walaupun kat Terengganu , ada muzium. Kat sini ada muzium negara, sepanjang hidup me, me tak pernah jejak kaki ke Muzium :p Lawatan anjuran sekolah pun me tak pernah join. Kesian btol kan. Masa kitorang ke Temerloh hujung minggu lepas, kenduri kahwin seterusnya adalah di daerah Bentong, iaitu di Felda Lurah Bilut.  Felda pertama di Malaysia korang tahu tak ?Sebagai anak felda, memanglah me berbangga kan :) Bilut adalah sejenis ikan. Lupa lak nak snap gambar ikan tu.




So lepas kenduri ajer, my Long ajak ke Muzium Felda Lurah Bilut. Walaupun hari Ahad ianya tetap dibuka. Guard kat situ cakap, kalau kenduri memang diorang buka, sebab pengantin nak bergambar dalam tu. So dapatlah me masuk dalam tu. Guard tu yang guide kitorang dalam tu dan banyak bercerita .

Jom me bawak korang masuk dalam muzium secara percuma hari ni. Memang masuk percuma pun, tak dikenakan bayaran. Awas banyak gambar :p


Harus bergambar depan pintu masuk

Sebelum masuk dalam, posing dulu :p Eh, ni gambar dah nak balik.My hubby tidak kelihatan ;p


Bapa Pembangunan kita yang mencetuskan idea penubuhan Felda, ayah PM kita.
Lukisan pewter ni bernilai RM25K you all !!

Muzium yang dirasmikan oleh PM kita sekarang, dulu Timbalan PM.

PM kita muda-muda dulu :)

Siapa tak pernah tengok pisau toreh, ni lah dia. Saiz gergasi punya !


Nuha mula-mula takut, sebab banyak patung

 
 Surat tawaran masuk Felda tahun 1959. Ayat klasik gila.


Kronologi Pembukaan Felda Lurah Bilut.


Mula- mula datang, kena datang seorang untuk bersihkan hutan dan buat rumah sendiri. Bila dah siap rumah dan dah tanam anak getah, baru boleh bawak anak dan isteri.

Rumah yang dibina - 1 bilik sahaja. Ni lah contoh rumah yang dibina pada masa tu.

Penoreh getah tengah posing tepi pokok getah :)

Bayi pertama dilahirkan di Lurah Bilut.Dulu orang panggil Lurah Bilut sebagai Bilut Velly. Masa tu orang inggeris dia punya pengurus ladang , suh namakan bayi tu "NORVELLY" . Ada iras nama me :p


Ni adalah safety box yang asal dan tak pernah dipindahkan. Sebenarnya muzium ni adalah tapak pejabat pentadbiran Felda Lurah Bilut asalnya. 

Klasik btol Alat Pemadam Api ni

Mesin Cetak yang memang tak kan korang jumpa dah.

 
Masih ingatkah korang pada type writer di era kecanggihan iPAD ini :p

Putera Lurah Bilut . Lupa lak kisah dia :p Tapi dia terkorban .


Klasik btol kan.

 Ni adalah beduk. Sebelum azan, ketuk ni dulu.Memang susah dah nak dengar bunyi beduk .Kat kampung masih ada lagi kot.

Korang pernah ker pergi muzium ?

p/s: 

Lepas ni teringin pulak nak ke Muzium Negara



Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer