Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Monday, December 17, 2012

Minum air gula , Scan baby 32 Minggu dan susu percuma

Hari Sabtu lepas ada checkup bulanan di DEMC. Alhamdulillah, baby dah naik 1.7kg ++. Baby pun aktif sahaja. Dah 32 minggu rupanya saya membawa baby NH dalam perut ni. Tak sangka. Lebih kurang 50 hari ajer lagi untuk melihat baby NH secara live ;p Tak sabar dan takut pun ada .



Ni ukuran kepala. Normal , tak besar dan tak kecil sangat . Doktor nasihatkan saya supaya jangan makan banyak sangat :p


Sebabnya,  tengoklah berat saya , naik 3.5 kilogram dari bulan lepas .
 Maklumlah, nak bersalin normal kali ni jika tiada apa-apa risiko.



Ujian darah checkup hari tu tiada masalah, dan saya masih kekal berdarah O positif :p hahaha


Minggu ni kena buat MGTT ( Modified Glucose Tolerance Test ) senang cerita minum air gula la untuk cek samada korang ada diabetes ker tidak . Prosedur dia,puasa dari 12 malam.Then sampai-sampai kena amik darah ( 9 pagi ) then minum air gula, lepas dua jam ( 11 pagi )  , datang sekali lagi untuk amik darah balik.Tak dibenarkan makan.Nak minum boleh tapi air kosong ajer tu pun doktor cakap, kalau tak haus, tak yah minum.  Melangut dua jam di DEMC lepas minum air gula. Nasib baik air ribena bukan plain air gula . Saya suka ! Saya suka ! Ni la tempat nak kena amik darah dan minum air ribena tadi. Elok sangat, kena cucuk kiri kanan untuk amik darah.

Bacaan sebelum minum air gula  : 4 ++
Bacaan selepas minum air gula : 6 ++

Tiada diabetes ! Alhamdulillah :)


Aktiviti masa lapang ( 2 jam tu ) , baca belog . Tak berebut tablet dengan anak sebab saya bagi dia tengok cerita Boboiboy menggunakan harta DEMC. Satu skrin dia tengok sorang2 ! hahaha



Total bil kali ni : RM 323. 00

Dapat sample susu percuma untuk baby NH. Masih dilema, nak exclusive bf atau compliment bf.

[ Boleh baca kat sini untuk penjelasan lanjut ]

Korang pernah kena minum air gula atau MGTT ni ?


My Nuha | Aku Bukan Chef
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

14 Comments:

  1. tk lama dh nk deliver..smoga smua dipermudahkan..tk pernah kena minum air gula

    ReplyDelete
  2. Banyak naik tu..sampai 3.5kg...hihihi...Mmg kena proceed with MGTT sebab nak make sure naik berat banyak tu takda kaitan dgn gestational diabetes..

    MGTT tu, M stands for Modfifed tau, bukan Meal..hihihih

    Kenapa perlu berdilema...kalau boleh, sila exclusive breast feeding..Insya Allah, anak anak sihat sentiasa, susah sakit..

    ReplyDelete
  3. pernah utk kedua kandungan..
    kandungan pertama : biasale..mkn xsedar diri..kenaikan mendadak smpai 13kg...lps MGTT terus sentap gula 7+ kot..dah diagnos as diabetic mommy (suspek je r..)lg plak x bg thu family history ada kecing manis bagai..cm control on diet intake je. bb (3.569kg)
    kandungan kedua : best jg ..cm naik berat dlm 5kg je..hebat dah ms tu..psl sejarah lalu mengajar untuk mengawal keadaan..alhamdulillah
    gula normal..n bb pn chumel je..(3.01kg)

    apepn smg kelangsungan saat kelahiran dipermudahkan Allah ye..
    kakak nuha camne..meragam x..ye r dekat nk bradik ni...
    hhihihihih

    ReplyDelete
  4. Ouh!!sangat tak suke minum air gula..huhuhu.sbb sy punya plain air gula so mmg azab nak habiskan..Alhamdulillah jugak, takde diabetes..bacaan sama dengan ellie...Semoga baby n ibu selamat dan dipermudahkan semuanya..

    ReplyDelete
  5. dah tak lama dah nie...
    alhamdulilah tak de kencing manis...
    jue dah rasa..derita ooo nak buat BSP...

    ReplyDelete
  6. Pernah minum masa kedua2 prgncy :P
    1stly: minum air gula result ok je gara2 berat bdn naik mcm Eliss jugak.. 4kg sebulan! hak hak hak hakdoiiii! mentang2 xde alahan kan..

    2ndly: minum air gula sbb ank sulung lahir besar (4kg). Tp result FAILED!!!!!
    Terus la dr MGTT bertukar BSP! hadap la lengan kirik kanan ni dr 9mgu-38mgu! Drpd takut jarum terus tak heran jarum dah. Mujur xkena insulin. Jaga mkn je tu pun ada terkantoi gak (merah) ;p
    Baby lahir comey je... 3.3kg...

    Kaming soon 3rd baby nak turun KG lagi bulehh? ekekekeke

    ReplyDelete
  7. sokmo kena minum air gula~ masa check up kt klinik gomen.. mmg doc tak bg minum air.. tapi masa peknen delisha.. check up kt klinik swasta.. dia bagi secawan air gula plain bersama2 secawan air masak.. dapat lah basahkan tekak yg manis amat tuh.. hehehe..

    tak lama dah kan~ Raa plak yang teruja.. hehehe..
    moga semua dipermudahkan k!
    kalo boleh full BF lagi baik.. cam Raa susu x banyak.. kena campur ngan FM..

    ReplyDelete
  8. wak pon doa muger2 selamat makk yee.. ehHHee

    ReplyDelete
  9. pregnant 3org anak ni xpernah sekali pun minum air gula. pelik gak, gynea xckp ape pun huhu..
    semoga dpt bersalin scr normal.. :-)

    ReplyDelete
  10. rindu pula nak teman wife pergi check-up ketika mengandung...hehe

    ReplyDelete
  11. Wife saya juga kena minum air gula ni. Kesian tengok dia nak habiskan segelas air tu. Alhamdulillah jugak sebab tiada diabetes.

    ReplyDelete
  12. wahh..dh 32minggu...take care eliss...

    ReplyDelete
  13. tu diaaaaa... tak lama dah.. elok2 yea.. sempat lagi blogwalking yea...

    ReplyDelete
  14. @mama tisya, tu laa..dekat dah..

    @Daddy Ziyyad, google yang bagi jawapan salah.hehehe. dah betulkan :p Insya Allah akan cuba fully fb



    @maniammar terima kasih :) nuha dia biasa la, kadang2 ada jugak mcm jelez2 kat adik gitu dan ckp tak sayang dia :p
    dan makin manja lately ni

    @Mommy aida, sama-sama laa kita dipermudahkan:)

    @jue yer ker. alahai

    @shima uikss..kesiannya

    @nafira , Insya Allah akan cuba fully fb

    @Wak Gelas, terima kasih wak

    @nurhayati maybe sebab comel jer kot :p

    @papamifz hahh. bila lagi ? mifz tu dah besar dah tu :p

    @Shahrul Azam saya suka minum air gula :p hehehe

    @Et terima kasih dear

    @Kid BW tetap BW :p bukan penat pun. keh keh keh

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer