Programmer by day & Lifestyle Bloggger

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Friday, June 15, 2012

Pengalaman mendebarkan, mengandung kali ketiga (history - ectopic pregnancy 2nd pregnancy)

As salam semua. Semalam tak sempat nak blogwalking dan tulis blog. Ada lawatan kerja staf dari JB setengah hari. Saya demokan sistem yang saya bangunkan yang mungkin boleh digunapakai oleh mereka.Lepas tu belah petang ada appointment dengan doktor pakar O & G ( sakit puan) . 

Menjawab pertanyaan Puan Yatie Chomeyl,


 Ya,  saya sudah mengandung dan yang paling bersyukur kerana sudah nampak kantung mengandung di dalam rahim. Memandangkan saya ada sejarah ectopic pregnancy (kehamilan luar rahim - boleh baca sini ) kebarangkalian ianya berulang adalah 10 %. Semasa saya rasa badan letih dan lesu dan mengantuk kat ofiz, saya rasa saya mengandung. Padahal masa tu period saya cuma sehari lewat. Ok, gelojoh kan ? Tapi Alhamdulillah, result adalah positif dan masa tu saya terus scan tapi doktor masih tidak nampak apa pun dalam kantung rahim dan suruh saya datang balik seminggu kemudian.


Seminggu saya bercuti di kampung di Terengganu. Saya tahu saya mengandung sehari sebelum balik Terengganu hari tu.Hari saya jejak kaki kat sini lepas balik kampung, jam-jam tu jugak saya ajak hubby saya pergi klinik sebab sudah tidak sabar mengetahui status mengandung ni. Better safe than sorry, sebab saya kan sudah tidak ada sebelah tiub fallopio kan.

Tapi, bila doktor di Klinik Suraya check, masih tidak dapat detect apa-apa pada rahim saya. Perasaan saya sedih semua bercampur baur. Buat kerja pun tak boleh asyik nak menangis ajer memikirkannya.

 
Refer letter ke DEMC

Esoknya ke DEMC, doctor pakar scan melalui bawah dan nampak ada ketulan daging dan berharap ianya adalah kantung mengandung. Terlalu kecil lagi untuk mengetahui status usianya. Doktor suruh saya buat ujian darah dan Alhamdulillah hormon HCG dalam darah dua kali ganda hari sebelumnya dan beliau mengesahkan saya mengandung di dalam rahim.

 
Doktor yang merawat saya dahulu, dan saya request check up dengan dia balik.

 
 Kebetulan ada Aqasha sekali masa menunggu doktor tu minggu lepas. Dah nak masuk anak kedua. Masa saya buat pembedahan ectopic tahun lepas, isteri dia baru selamat melahirkan anak ! Kiranya usia pembedahan saya sebaya dengan anak atas dukungannya tu :)


 Semalam, dah nampak kantung mengandung dan fetus masih lagi kecil untuk dilihat . Sepatutnya saya mengandung sudah masuk 6W 2d ( ada ticker kat OUR BIG DAY sebelah kanan sidebar) tapi bacaan pada scan,  baby baru 4w 1d. Mungkin tarikh last period saya tidak tepat doktor cakap. Wallahualam.Semoga baby dalam rahim membesar dengan sempurna dan sihat. Amin.Doakan yer kawan-kawan :)

Korang pernah ada pengalaman mengandung yang mendebarkan?


Beli tupperware dengan harga istimewa, boleh dapatkan disini [ klik laju-laju]
Basuh kereta di Tip Top Spa Auto Service, Seksyen 7, Shah Alam. [ klik laju-laju]
Baju kurung cotton, polka dot pun ada, klik sini. [ klik laju-laju]


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

69 Comments:

  1. wah...tahniah!
    Aku doakan semuanya selamat. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih iela :) harap2 mcm tu la

      Delete
  2. tahniah ellis :)
    tmpg hepi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih eb, mcm tu laa kan :)

      Delete
    2. eB baru update n3... ucap tahniah sekali :)

      Delete
  3. eliss!!!! tahniah..... take care okay..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah. Tahniah eliss!!

    ReplyDelete
  5. aku pulak rasa teruja...
    tahniah elis...jue doakan moga kandungan ini baik2 aje....selamat bersalin tak lama lagi nuha akan dapat baby...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih cik jue. tapi anak kita tak sama baya kan :) ko pun jaga diri yer.

      Delete
  6. Tahniah... semoga semuanya berjalan lancar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ema :) harap2 mcm tu laa

      Delete
  7. wah siap ado entry kha smenjawab soalan ore..tahniah eliss..semoga semunay selamat saja smp ke hari melahirkan, Ameen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. ingat tak mo citer lagi kat blog tapi dah confirm boleh laa dikhabarkan :)

      Delete
  8. Elisss...Alhamdulilah, berita baik nie... lepas nie kena la jadi kesihatan elok2x yea

    ReplyDelete
  9. tahniah!!
    Raa tumpang hepi dengar berita baik nih~
    moga semua berjalan lancar k~

    ReplyDelete
  10. tahniah eliss...Alhamdulillah...X lama lagi Nuha leh jd kakak mcm Aimy jgk... Semoga semua selamat & dipermudahkan... Amin... tumpang hepi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker. tahniah jugak :) nuha pun dah tanya bila nak keluar adik dia tu.

      Delete
  11. wah...tahniah!

    jaga diri baik2 key ..
    moga kali nie dipermudahkan insyaalah ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih eim :) harap2 mcm tu laa..

      Delete
  12. tahniah...moga selamat smpi melahirkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. Insya Allah, moga dipermudahkan

      Delete
  13. tahniah kak elis, semoga sihat2 sajer.

    ReplyDelete
  14. tahniah eliss..ramai pula blogger pompuan mengandung kali ini..eliss,madam, kak yan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa psal, berjangkit kot:p tapi yg ni batch next year :)

      Delete
  15. congrates Elis.Takecare yer :)

    ReplyDelete
  16. moga baby tu baby boy....amin....

    ReplyDelete
  17. tahniah kak ellis, jaga baby baik2. saya pun happy td g checkup ada berita gembira jgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker. tahniah buat awak jugak yer :)

      Delete
  18. tahniah eliss :)

    akak dah stop production, too old already :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa dah stop ker? akak buat apa? ikat ker?

      Delete
  19. Tahniah...dan alhamdullilah it is an intrauterine pregnancy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih doc! oh gitu yer istilah dia :)

      Delete
  20. Tahniah! Rezeki dari Allah.. Jaga diri baik2

    ReplyDelete
  21. Tahniah...jaga diri baik2ya.
    Saya pun tgh preggy.trinester 2 skrg.,kandungan kali ni sgt mendebarkan..selalu bleeding(spotting).dah check dgn pakar dia jata xde masalah,,T

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ker.. harap2 kandungan selamat sampai bersalin. amin

      Delete
  22. tahniah dear !!!!!!!!! alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  23. salam kenal..

    congrats. mudah2an sempurna segalanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jugak. harap2 mcm tu laa :) terima kasih

      Delete
  24. take care. semoga semuanya selamat

    ReplyDelete
  25. uncle belom ada pengalam mengandong... haha!

    ReplyDelete
  26. tahniah eliss...harap2 kali ni semuanya ok dan baik...tc yer

    ReplyDelete
  27. tahniah!,,
    ;)

    makan folic acid tau

    ReplyDelete
  28. tahniah elliss..moga selamat semuanya..take care ok ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih bai.jom laa sesama lagi pregnant :)

      Delete
  29. eliss...tahniah..jaga diri elok2 kay...

    ReplyDelete
  30. walaupun lambat wish nk wish juga...tahniah yer...take care..moga dipermudahkan..9bulan waktu tuk ibu2 tabah...aduh dah lahir tu indahnyeee ciptaan MAHA ESA....

    ReplyDelete
  31. congrte kak elis =)

    p/s; sori keretapi lmbt sikit =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. x per, terima kasih :) awak tu bila lagi? study2 jugak :)

      Delete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)