Tuesday, March 20, 2012

Patung kertas, mainan nostalgia kanak-kanak saya

Siapa pernah main patung kertas ? Atau omputeh sebut Paper doll. Alah, yang patung kertas yang biasa pakai seluar kecik dan baju kecik tu :p Lepas tu kita letakkan baju dia macam nak sangkut kain gitu. 

Paper dolls are figures cut out of paper, with separate clothes that are usually held onto the dolls by folding tabs source: here


Kat kampung me, orang panggil "anak kan". Apa yang "kan" tu pun me tak tahu. Yang penting tahu main ajer. Gigih beli kat kedai Kak Yah depan rumah dengan harga 20¢ dan main dengan anak jiran sebelah rumah. Kotak rokok ayah dia jadi mangsa selalu sebab nak jadikan kereta untuk patung kertas tu. Syok habis tau masa tu. Sebab main berdua so dapatlah banyak sket koleksi baju tu kan. Memang kelakar bila ingat-ingat balik kan :)

Macam mana boleh teringat pasal patung kertas tu ? Sebenarnya, my hubby ada belikan buku untuk my nuha yang dalam tu ada patung kertas. Tapi yang ni, baju tu nak kena warna sendiri lah kan. Sejak dua menjak dah pandai mewarna ni, banyak kami belikan buku mewarna kat dia. Tapi part menggunting masih tak lepas lagi . Ummi dia dah bersungguh dah beli gunting kraf :p

 

Ni lah buku yang hubby beli. Kat MPH RM 12.90 

 Ni salah satu page dia. Pakaian dia menarik btol.

Ada 2 karektor tapi 2 patung jer :p Sebab belakang depan gambar dia.

 
Yang ni my Nuha baru warnakan. Comelkan..

Siap ada aksesori bagai tu tak tahan tu :p Me pulak yang teruja :p


 So sekarang , saya lah jadi tukang gunting baju patung kertas untuk dia yang gigih mewarna tu :p
Abaikan rambut dia yang messy ;p

Korang main apa masa kecik-kecik dulu ? 

p/s : 

Budak-budak zaman iPAD ni tahu tak erk main mainan zaman dulu-dulu :p





24 Comments:

  1. pandai nuha mewarna..anak aku mewarna paling teruk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia ikut mood dia jer pun. time malas comot semacam jugak

      Delete
  2. yang pasti mainan ni tak akan ada dirumah saya, sebab kedua dua anak saya ialah boy! haha

    ReplyDelete
  3. baru gak belikan dress up dolly ni utk hannah. tp mainnya 10minit je pastu bersepah!!! tensen je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bersepah tu tak kisah. tapi yang tension kita pun kena main sama.hahaha

      Delete
  4. hehehee.. kid pun tak main benda ni dulu.. :)

    ReplyDelete
  5. aida & adik dedulu suka giler main ni!!! best! as at now, nurin & syuhada lom pernah aida beli kan. tak jumpa la depan mata...
    one thing la nak share eliss. budak zaman skang more to ipad la, tab la, notebook la. anak2 sedara aida kalu balik kg, semua hadap benda alah tu tau. tinggal la anak aida yg kolot dok belek dolls, mainan masak2 hi hi hi...
    aida tak terbuka hati lagi nak bagi diorang ipad / tab. cukup la laptop kat umah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eliss pn tak terbuka jugak nak belikan dia teknologi canggih tu even mak dia pun ngadap laptop dan pc ajer :p

      Delete
  6. aku pun peminat tegar anok kan ni..hehehe

    ReplyDelete
  7. dulu apak main jugak benda ni hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ker apak ni. kah kah kah

      Delete
    2. masa tu beli tikam2 dapat mende ni main je la... takde la sampai mcam jadik gegirl... grrrrr

      Delete
  8. haaaaa.. main jugak anak kan nih!!! ade lagi ke zaman sekarang nih! hahahaha.. giler nostalgia ar.. tapi bila main anak kan nih geram bila kepala anak kan tuh putus.. hahahaha.. nama pon kertas.. pastu tukang main ganas plak tu.. mana tak putus kepala.. hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang putus tu gigih buh salotape. nak beli lagi, mcm tak mampu :p

      Delete
  9. Bagus2x... boleh merangsang minat budak untuk mahir dalam colouring.... ;-p

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak pun tumpang sekali mewarna :P abah dia pun sama

      Delete
  10. rindunya nk main patung kertas tuhhhhh!! skrg ni ada jual lagi ke ek? siyes lau ada jual yg mcm dulu, mmg nk beli..simpan bt kenangan...mmg fevret la mase kecik2 dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah laa ada jual lagi ker tak. budak2 dah tak heran dah ni.

      Delete
  11. erm, x pasti aku pernah main ke tidak.
    lupa sadis aku ini.

    p/s rambut nuha sama 'messy' dgn rambut anak dara aku tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ker. ko main apa erk masa kecik dulu :)
      rambut tu mcm tu laa kalau tak ikat.hahaha.ikal mengerbang kekdahnya

      Delete
  12. Boleh nak bertanya samada yg tau mana leh dpt lagi paper doll nie?

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)