Thursday, February 09, 2012

Pentingnya melabel kotak untuk simpanan di stor

Kali ini bertemu kembali dalam episod deko di elissmie. Hari ni tak ajar mendeko tapi nak bagitahu kat korang betapa pentingnya melabel kotak untuk simpanan di stor. Biasanya tak kesemua kotak barang dari rumah lama kita bukak kan? Ada sesetengah tu memang kotak baju-baju lama,barang-barang anak yang lama atau masa bayi dulu dan segala macam la. Dan mungkin barang-barang tu akan diperlukan lagi kemudian hari.


Sebenarnya memang me melabel semua kotak semasa berpindah tempoh hari. Tapi setelah dah kemas barang-barang yang nak digunakan, me simpan balik barang-barang yang tak diperlukan ke dalam kotak yang boleh muat bawah katil tapi ada sesetengah kotak me lupa nak label kembali. Memang sengaja beli katil di bilik tetamu jenis yang ada ruang kat bawah  sebab rumah tak der stor lah katakan .

Yang menjadi kelam kabutnya, last week cikgu taska my Nuha suh bawak 2 batang bunga telur dan pakaikan dia baju kurung untuk hari ini sempena Majlis Maulidur Rasul. Dah la baju kurung tu memang me simpan dah dalam kotak dan bunga telur lebihan kenduri adik me dulu pun me simpan dalam kotak yang lupa untuk dilabelkan. Jenuhlah mencari dua benda tu. Tapi akhirnya, jumpa jugak :) Alhamdulillah.





 p/s:

My Nuha pagi tadi dengan berbaju kurung dan 2 batang bunga telur :)




28 Comments:

  1. aku kan ada penyakit sayang nak buang barang tau..kesudahan dok simpan dalam kotak walaupon tak guna..sudahnya rumah aku memang banyak kotak..hahaha

    ReplyDelete
  2. Kalau tak letak label memang kena bongkar semua la jawabnya..

    ReplyDelete
  3. alahai ayunya anak dara ni.bunga telur tu kena isi dgn telur sekali la ekk?

    adam pulak esok sambutannye.

    ReplyDelete
  4. @zailamohamad rumah me pun. barang2 lama dah hantar balik kampung :p memang mls nak simpan.

    ReplyDelete
  5. yer la eliss kan..kdg2 mmg kita dah label properly..tp ada jugak sstgh kotak tu dlm dia kategori "pelbagai"..bagai nak rak la selongkar..huhuhu

    ReplyDelete
  6. memang penting..kalo dak penatnya nak carik balik..

    ReplyDelete
  7. @Encik Anif memang betul. penat satu hal. nak sealed balik satu hal.hehehe

    ReplyDelete
  8. @isabelle kena isi telurnya sekali lah tu :p dah laa 2 batang jer..hehehe

    ReplyDelete
  9. haha,..masa aku pindah rumah tahun lepas, en.suami aku tu label semua kotak pakaian dia semua 'Baju Boss'. Dah le dlm 5 kotak. Lps tu jenuh nak mencari baju keje dia kt kotak yg mana satu.

    ReplyDelete
  10. Salam,
    Bagus sangat kalau mahu melabelkan kotak2 ...rasanya benda2 baik macam ini jarang orang buat.

    ReplyDelete
  11. ayunye anak dara.. :)

    lepas nih kena letak label kt kotak2 jugak.. baru senang nak carik barang.. kikiki

    ReplyDelete
  12. kena bongkar.. punggah.. segala bagai laa kalo ta label. kalo kita ingat, takpe laaa kan.? hehehehe

    ReplyDelete
  13. comel nuha berbaju kurung....gadis ayuuuu...

    ReplyDelete
  14. Hahaha!!!

    Suami Nia, kita geng...esp bab labelkan kotak mainan dengan label BIG BOY TOYS...SAFETY & HEALTH MATTERS...BAJU PNSB (KEJE)...ZINE MOTO & MOTO...

    ReplyDelete
  15. @MamaYatie kena details kan apa yang kita simpan tu kan. kalo dak jenuhhhh laa

    ReplyDelete
  16. @amirah betul tu. memang penat laa nak carik balik. tambah2 bawah katil :p

    ReplyDelete
  17. buat labeling nie memang bagus...tapi orang laki macam saya tak rajin nak buat...hehehe

    ReplyDelete
  18. kaki selongkar memang boleh jumpa! hihihihi :D

    ReplyDelete
  19. hihihi... hbsla yer punggah blk seme. mau stress dibuatnya nih. hehe

    ReplyDelete
  20. @Nia kalau byk baju susah jugak yer. sebelum nak punggah tu kena siap2 laa separate yang mana nak guna dan tak nak guna

    ReplyDelete
  21. @luahfikiran ... mari kita bukan susah pun padahal kan Dato' tapi tu la benda yang remeh ni ramai orang tak buat.

    ReplyDelete
  22. @|| NaFiRaa || memang btol. eh baju mengandung den kat mana yer :p mcm laa mengandung dah.hahaha

    ReplyDelete
  23. @Skymatrix bunga telur eliss tak dilabelkan pulak tu :p

    ReplyDelete
  24. @apak cikidong pandai yer apak :p tapi hubby yang selongkar.hehehehe

    ReplyDelete
  25. memang penting label ni. jgnkatakan kotak.. file2 nak simpan bil2 kat umah ni pun aku labelkan..senang :)

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)