Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Monday, October 31, 2011

Selepas dah dapat kunci rumah, nak buat apa?

 

Last friday, my lawyer dah hantar kunci kat me kat SACC. Akhirnya, penantian selama 4 bulan berakhir sudah. Lega, gembira, nak menangis semua bercampur baur.(ok, ayat novel ahadiat akashah kat situ :p) So, bermulalah aktiviti kat rumah baru kami. Malam sabtu ketika Stadium Shah Alam sedang gegak gempita untuk menyaksikan perlawanan bola antara Negeri 9 menentang Terengganu (mujur me tak tengok ) , kitorang buat operasi penyamakan dan pembersihan rumah baru kami. Terima kasih Kak Long and Long yang banyak membantu kami.

Bagaimanakah cara menyamak rumah yang sebelum ini dimiliki dan didiami oleh seseorang berbangsa cina? Bahagian manakah yang perlu disamak sama ada lantai sahaja atau keseluruhan rumah tersebut?

Menyamak rumah yang disyaki terkena najis berat hendaklah menyamak iaitu membasuh dengan satu kali air bercampur tanah liat dan 6 kali air bersih di tempat-tempat yang disyaki terkena najis seperti di lantai dan di dinding bahagian bawah sahaja. sumber : sini

Lepas sudah basuh, semalam tu terus kitorang call kontraktor kabinet dapur untuk ukur dapur. Mula-mula ingat nak separete dapur basah dan dapur kering tapi end up, buat sekali ajer sebab nak save budget :p Hari ni katanya akan dapat lukisan 3D dari kontraktor tu untuk finalize.Tak sabar sungguh.40% deposit kena bayar dulu baru diorang buat.


Semalam jugak dah pergi beli cat.Kitorang baru pilih warna untuk bilik tidur ajer sebab lepas raya haji ni nak masukkan set bilik tidur utama yang dah tempah hari tu. (Braintree Road 4202T) . Harap-harap malam ni dapat settlekan yang tu dulu. Kalo nak tahu jumlah cat yang korang perlu, boleh try guna kalkulator nippon paint ni http://www.nipponpaint.com.my/homeowners/paintingtips/estimator.php




Langsir pulak lepas raya haji diorang datang pasang. Langsir semua tempah kat Jakel Seksyen 7 tu.Nak suh diorang datang ukur pun percuma tapi sebab kitorang malas nak tunggu, my hubby ukur sendiri ajer.Yang ni kena bayar deposit RM200 dulu baru diorang jahit. Nanti diorang datang pasang sekali.




Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, October 28, 2011

Tu dia...semangat nak pindah rumah sudah mai dah...


Tu dia , nampak kotak-kotak tu ? My hubby yang kemaskan tau malam tadi . Semua kotak-kotak ni baru majalah ajer yang me dan hubby beli tiap-tiap bulan selama 4 tahun ;p Beg besar dah pinjam siap-siap dengan my Long last week. Weekend ni Insya Allah pergi basuh rumah dengan mereka-mereka yang berkenaan (Long ngan Kak Long la :p)  Kunci rumah me dah ada dengan my lawyer. Katanya hari ni dia suruh staf dia hantar kat me. Harap-harapnya lah. Penantian suatu penyeksaan korang tau !!


Semalam kereta me memang bateri king kong. Asal bateri kong ajer time me bawak :p Pandai dia pilih bulu Cinta Bersulam Rindu me ni tau. Mentang-mentang tuan dia dah bagi dia pakai sport rims baru :p Melayang la RM300 siap sekali cuci sampai berkilat :)


Tq pada mechanic yang datang you jump ai jump kereta me semalam :)
Servis mereka memang terbaik : Dimana Korang Selalu Servis Kereta?


Bahagia Janji Dinda (BJD)  , terima kasih jugak menumpangkan kasih bateri pada Cinta Bersulam Rindu (CBR)... 


p/s:

Sorry sebab lupa nak allow korang comment entry terdahulu sebab me guna interface blogger baru :p  - Dah boleh komen kalo sudi especially entry Idea Warna Bilik Tidur Dengan Perabot Gelap


p/s:

Hari ni ada pakatan hari jadi. Mau makan-makan dimana yer ?? lalalalala...


Jangan terlepas peluang yang menarik.Treatment kat SPA pun boleh dapat RM48, siapa nak kasi kan? Klik sini untuk mendaftar dengan PERCUMA ok !!!    

Tudung dua tone yang menarik - klik sini laju-laju

Manjakan kereta anda di tip top service auto spa hari ini.



My Nuha | Aku Bukan Chef | Watermark For Free | Header For Free
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, October 27, 2011

Ni la padahnya bila perempuan reti bawak kereta sahaja

Hasilnya adalah me terpaksa tumpang kawan pergi kerja hari ni :p Tq Murni. Masuk ni dah 2 kali dah Cinta Bersulam Rindu me tak boleh nak start kat rumah pengasuh. Hari tu mintak tolong KB .Kejap lagi mechanic datang betulkan la dan me pesan siap bawak jumper sekali :p Tetiba teringat pulak kat entry Shakiddo hari tu  Cara Jump Start Kereta Seorang Diri  yang boleh dipraktiskan bagi kereta tak nak hidup macam me pagi ni tapi kena pinjam kereta orang la kan sebab me sah2 ada satu jer kereta.

Jangan terlepas peluang yang menarik.Treatment kat SPA pun boleh dapat RM48, siapa nak kasi kan? Klik sini untuk mendaftar dengan PERCUMA ok !!!   


Jump start juga dikenali sebagai rangsangan, adalah kaedah memulakan kereta atau kenderaan lain yang dikuasakan oleh enjin pembakaran dalaman apabila bateri kenderaan telah “kong”. Bateri kedua (biasanya di dalam kenderaan lain) digunakan untuk memberi kuasa kepada kenderaan tu source : sini

Yang lebih malang berganda lagi, konon SMS nak mengadu domba la kat my hubby. Sekali dia pun tersadai kat workshop tunggu buka sebab tayar motor pancit pulak. Alahai. Kesian my hubby. Macam tau-tau ajer tuannya tu nak beli adinda baru ;p hahaha Sabar jerlah. Mungkin ada hikmah disebalik semua ini.



pic credit to : Shakidoo.com

p/s:


My hubby yang dikasihi, tolonglah beli jumper untuk darlingsmu ini...


Korang pernah ke buat jump start sendiri???


p/s:

Mungkin CBR merajuk sebab my hubby dah berapa kali sebut nak beli kereta baru kot..hahahaha Larikss..


Me dah cashout Churp churp, korang bila lagi ? Klik sini untuk Register secara PERCUMA...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, October 26, 2011

Idea Warna Bilik Tidur Dengan Perabot Gelap


Korang pergi bercuti ker hari ni ? Ingat boleh la nak basuh rumah hari ni tapi owner still lagi tak bagi kunci tu kat my lawyer. Seriyes geram. Katanya dalam minggu ni la. Me dah tak sabar nak basuh dan cat rumah ni.Masih lagi pening memikir nak warnakan rumah dengan warna apa especially bilik tidur utama . Ni antara gambar yang me google dengan keyword Bedroom Ideas for Dark Furniture kat google image.



 Picture 1

  Picture 2

  Picture3

  Picture 4

  Picture5

  Picture6

 Picture 7

  Picture8

  Picture 9

  Picture 10

 Picture 11

Yang mana satu pilihan korang ?

p/s:

Set perabot bilik tidur utama rumah me warna dark walnut lebih kurang Picture 3



Kereta buatan german ni, korang dah tengok ker?

My Nuha | Aku Bukan Chef | Watermark For Free | Header For Free
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, October 25, 2011

Kasut budak lembam ajer katanya ?



Comel tak kasut me ? Me beli kat UiTM ICT MEGA SALES 2011 yang sedang berlangsung kat area ofiz me ni .RM25 sepasang tapi beli tiga dapat RM20 sepasang. 2 pasang lagi bukan kasut me tapi kasut KB :p Hubby tertengok gambar kasut ni di hp me :p Sekali dia kata macam kasut budak lembam ajer. haihhh..sabar jer la.

Lembam (Slow Learner) Kanak - kanak yang tidak boleh mengikuti pelajaran di kelas / kurikulum / di sekolah biasa, terlalu lambat untuk mencapai satu - satu objektif pengajaran yang mudah / objektif jangka pendek dan juga mempunyai daya rangsangan serta daya pengamatan yang lemah / rendah. source  : here


Terasa comel pulak bila ianya berada ditapak kaki me ni. Lembut sangat dalamnya.

Korang rasa cantik tak ? Sila puji sekarang. Bukan kaki me, kasut me la...


p.s:

Ni bukan kasut untuk sambut deepavali esok..:p



Sempat rembat ni kat situ jugak.Bluetooth USB Dongle. Harga RM8, sebab me tak der duit kecil dan ada RM5 sahaja, uncle tu cakap RM5 jer la :p Terima Kasih yer..

RM47.90 instead of RM114 for 6 pcs Customised Photo Magnet with 2012 Calendar + FREE 2 Photo Magnets + FREE Nationwide Delivery


My Nuha | Aku Bukan Chef | Watermark For Free | Header For Free
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Jom Jamu Mata Tengok Tudung Dulu

Esok cuti kan ? Mesti korang rasa malas-malas ajer nak buat kerja. Apa kata korang jamu mata tengok tudung. Manalah tahu kot berkenan dengan design terbaru tudung bawal dari Inspirasi Qaisara Collection ni. Klik sini laju-laju

Macam -macam jenis tudung bawal yang ada dengan rekaan yang terkini tau. Rugi sangat kalo tak beli sebab semuanya menarik dengan warna-warna ceria. Senang nak mix and match dengan baju gitu !Jom layan, tak kena bayar pun kan ?

1) Tudung Bawal Bidang 55'/60' Batu Swarosvki  - Tidak jarang dan senang dibentuk..



 HARGA RM42 ( tidak termasuk kos penghantaran)

2)Tudung Bawal Bidang 55' Design Eksklusif - Disulam kemas dengan jahitan tepi




HARGA RM48 ( tidak termasuk kos penghantaran)


3) Tudung Bawal Sulam Mesin Bidang 55’/60' - kualiti seperti bawal no 1, dengan kain-kain terpilih sahaja

 




HARGA:
RM 31(xde batu) RM37(ada batu)

( tidak termasuk kos penghantaran) 

4) Tudung Bawal Bidang 55'/60'--Sulam Batu Warna- di sulam dengan batu bewarna mengikut warna tudung untuk menyerlahkan keindahannya.





  

HARGA RM40 ( tidak termasuk kos penghantaran) 

Nak tengok tudung-tudung yang lain yang tidak kurang cantiknya korang terjah http://www.inspirasiqaisara-collection.blogspot.com/

Untuk membuat sebarang tempahan , mudah ajer. Korang boleh mengisi order form di bawah sekali blog berkenaan yer.


Kot-kot lain kali korang nak beli, dan nak lebih mudah, korang boleh klik pada banner disidebar seperti kat atas ni jugak :)

Inspirasi Qaisara Collection adalah Advertiser di elissmie.com Tempoh pengiklanannya adalah selama enam bulan di  Elissmie.Com dan berharap dia berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan dan mendapat hits yang baik dari belog aku ni :)

p/s:

Ada tak sesiapa berminat nak mengiklankan diri, blog peribadi  atau blog bisnes serendah  
RM 3/Sebulan dengan belog aku disidebar ? Terendah dipasaran. Tak dapat kat belog lain punya . Kalo beriklan lebih 6 bulan, korang akan dapat satu review yang bernilai RM20 secara PERCUMA.
Tiada Banner? Boleh aku designkan  sekali siap animation seperti contoh kat sini .

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, October 24, 2011

Buat Kabinet Dapur @ HOMEDEC 2011 berbaloi ker tak ?

Sabtu lepas, kitorang buat pertama kalinya berpeluang ke HOMEDEC 2011. Selama ni buat endah tak endah ajer sebab belum ada rumah la. Misi kami kali ni kononnya nak tengok the best price untuk buat kabinet dapur la. Memang banyak jugak yang murah, tapi bila murah kat sini, kat sana pulak mahal, end up, me rasa mahal la jugak akhirnya :p Lagipun yang datang tu bukan company cap ayam tapi yang jenis dah established. Kalo tokey balak yang pergi , maybe diorang rasa murah dan berbaloi la :p So me mintak quotation ajer la yer :p Masih lagi menunggu best price untuk dapur kami yang sekangkang kera tu :p Sapa offer lagi murah, dan kerja puas hati, memang itu yang kami cari.

MAD Deal of the Day: RM40 instead of RM150 for Car Wash + Car Claying + Waxing + Vacuuming + Tyre Shining at Raydiance, Bandar Sunway. For ALL Cars.
 
Jom la layan gambar pulak :) Kata blogger, mana-mana pun harus camwhoring kan :) Me tak beli apa-apa kecuali majalah deko ajer :p Thanks kepada Long n Kak Long yang menemani kami kesana.



Baru sampai kita tengok dulu map :p


Close up map dulu


Banner event


Harus tuan punya belog bergambar dengan banner tanda jejak ke event ni :p

Tengah mintak quotation dari SCi : http://www.sci.com.my/
Harga table top dia untuk Quartz memang murah, RM130 ajer sekaki untuk event tu.

Ni pun tengah mintak quotation, company mana ntah,lupa lak.


Booth media ada kat luar. 
Banyak jual buku dekorasi dengan harga murah sebab bukan current issues.


RM10 for 4 , usually RM10 for 1.Squarerooms, majalah dari Singapore.

Berikut adalah serba sket maklumat berkenaan event ni. Next week ada lagi tapi tak pergi dah la kot sebabnya minggu ni nak basuh rumah. Insya Allah.

Exhibition Venue
Kuala Lumpur Convention Centre, Malaysia

Exhibition Dates
PART 1 20-23 October
PART 2 27-30 October
Admission is free and open to public

Exhibition Time

10am - 9pm

Target Audience
Homeowners, General Public

Exhibit Categories

Part 1 Exhibit Categories:
• Custom-made Wardrobe
• Kitchen Cabinet & Appliances
• Kitchenware & Household Products
• Bath & Sanitaryware
• Water Filtration & Solar Heater
• Tiles, Stone & Marble
• Floor & Wall Finishes
• Wall Coverings & Paints
• Window, Door & Glass
• Roofing & Insulation
• Smarthome & Switches
• Home Security System & Safe
• Interior Design Consultation
• Home Services

Part 2 Exhibit Categories:

• Audio Visual & Home Theatre System
• Home Appliances & Household Products
• Water Heater & Fan
• Bedroom & Wardrobe
• Mattress & Bedding Products
• Curtain, Blinds & Carpets
• Furniture & Furnishing
• Home Office
• Kids Living
• Decorative Items & Lightings
• Art & Wall Decor
• Pool & Outdoor Living
• Landscape & Aquarium
• Movers & Pest Control 




p/s:

Akhirnya setelah beberapa bulan, semua urusan pembelian rumah sudah selesai tinggal tunggu kunci rumah jer hari ni dari lawyer. Bulan depan dah start kena potong bulanan untuk rumah. Berbaloi la, duit habis kena potong untuk rumah sendiri. Alhamdulillah. Tercapai jugak azam me nak beli rumah sebelum cecah umur 30 tahun. Terima Kasih hubby kerana merealisasikan impian ini.


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, October 21, 2011

Sambutan berganda di Pizza Hut dan Shuhaida Seafood Restaurant

*Awas, entry hari ni banyak gambar makanan.
 As salam semua. Pagi-pagi jumaat ni muncul lagi bersama segmen JJCM di elissmie. Kali ni just nak cerita aktiviti makan kat luar kitorang jumaat lepas.Mula-mula kita celebrate birthday me yang tertunda sejak bulan September dulu dengan geng pakatan harijadi.Let's picture do the talking la.


Venue : Pizza Hut Seksyen 7, Shah Alam.



Ok, kenyang ??? Kita teruskan dengan sambutan yang kedua pulak pada malam hari.


Maklumlah anniversary me dan hubby hari tu (14/10) , so awal-awal lagi dah ajak my hubby pergi makan kat luar malam sebelum tu. Boleh pulak dia terlupa. Baru 4 tahun kawen sayang oi, kalo 40 tahun ? hahahaha :p Tu pasal keluar entry Ulang Tahun Perkahwinan , ada ker yang terlupa ? tu :p

My request bukanlah hotel bertaraf lima bintang pun :p Me rasa nak makan tomyam, dan tomyam yang paling kick me rasa adalah di Shuhaida Seafood Restaurant sahaja . 

TAPI.....

Bila dah sampai order, kitorang makan dan tidak menangis lagi seperti kebiasaan. Selalunya ianya pedas gila dan sedap gila. Memang mengecewakan. Seafood pun cuma udang yang boleh dikira tanpa menggunakan jari (SATU jer) dan sotong yang me rasa seekor dicincang 14.Dan dipenuhi dengan cendawan serta putik jagung.Dari 10 bintang yang kitorang selalu bagi, kali ni boleh bagi 3 bintang sahaja untuk menu Tomyam mereka. Sebelum ni dihidangkan menggunakan periuk tanah, tapi ni mangkuk biasa ajer.. Alahai....

p/s: 

Nampaknya me kena beralih ke kedai bekas pemain bola sepak negara kat sebelah la, Lagenda 17, untuk mencuba menu Nasi Goreng Menangis pulak :p



Ni my hubby punya, Mee Tomyam Seafood @RM 7


Me punya Kuey Teow Tomyam Seafood @RM7

My Nuha Yee Mee Fried Cantonese @RM7

Air Teh, Sirap limau dan plain water.Plain water untuk my Nuha , mcm biasa :p



Ada gambar ibu dan anak ajer..My hubby tolong amik gambar :p

p/s:

Ok tak me pakai tudung macam tu ? :p Baru nak berjinak2, dah terpengaruh sudah..


Venue : Shuhaida Seafood Restaurant
No 87 Jalan Snuker 13/28
Tadisma Business Park, Seksyen 13
Shah Alam
Tel : 03-5511 3572






Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer