Wednesday, September 14, 2011

Kos Pembedahan Luar Rahim lebih mahal ? | Akhirnya me kehilangan bayi yang dikandung...

Hari ni hari ke 4 me keluar hospital. Sebenarnya pada hari Khamis lepas, me dikejarkan semula ke hospital dengan ambulans kerana sudah hampir pitam dan sudah tidak mampu bergerak dan doktor cakap kalo lambat mungkin me boleh kehilangan nyawa.Rupa-rupanya me mengandung diluar rahim atau ektopik selain UTI yang mungkin masalah sampingan.

Kandungan ektopik juga dikenali sebagai kandungan dalam tiub. Ia adalah keadaan di mana embrio melekat di tiub fallopio bukannya di rahim. Tanda-tanda kandungan ektopik termasuk kesakitan yang teruk pada abdomen atau pelvik, pitam dan sakit di bahagian bahu. source : here

Lebih kurang setengah jam sampai kat hospital dan doktor sakit puan check rahim memang kosong, me terus dimasukkan ke OT dan melakukan pembedahan buang tiub fallopio yang sudah pecah tu yang dah bertakung darah sebanyak 1.8 liter tu. Me pun tak reti jugak nak terang tapi gitulah gynae tu bagitau me.Alhamdulillah, setelah 4 jam me bertarung nyawa di OT, akhirnya pembedahan selesai dijalankan. Terima Kasih pada my hubby yang menemani me sepanjang me dalam OT dan 3 hari me kat hospital.

 Ni gambar yang my hubby amik selepas selesai pembedahan... 








p/s: 

Sekarang me dapat cuti sebulan dan my parents yang tolong teman me kat sini dan terpaksa makan macam orang berpantang :p

p/s:

Pembedahan ni tak sama macam c-sect, so me boleh mengandung balik selepas 3 bulan . Insya Allah :)
Doakan ada rezeki kami selepas ini.

p/s:

Kos pembedahan adalah sebanyak RM10K ++ ...huhuhu. Seb baik fully covered jugak.
Dulu beranakkan my Nuha secara c-sect, RM7K ++ ajer :p

p/s:

My Nuha masih tidak tahu dia sudah kehilangan adiknya :p


57 Comments:

  1. Bersabar ye me, insyllah akan ade rezeki nnti..selamat berpantang n jage kesihatan ok..

    regards,

    ur blog members..:D

    ReplyDelete
  2. tumpang bersedih dgn berita kurang gembira ni..bersabarla yer elis sambil berpantang tu.. insya allah, ada rezeki nuha nk dapat adik lagi nnt

    ReplyDelete
  3. oh, kakak ipar ieda pernah terjadi camni, alhamdulliah ada rezeki lepas tu, insyallah, so ieda doakan terbaik buat elis, take care ok, insyallah ada rezeki lagi nanti :)

    ReplyDelete
  4. buang terus ke tiub fallopio tu ellis??
    moga ko cepat sembuh n ada rezeki baby next time..aminnn

    ReplyDelete
  5. Salam takziah buat eliss sekeluarga moga tabah dan cepat sembuh

    ReplyDelete
  6. eliss.. sorry to hear that.. tabahkan hati k. ila pun pernah ectopic preg & operate kandungan pertm ms aug 2007. insyallah chances utk next bb masih ada. kuatkan smgt k..

    ReplyDelete
  7. ellis..take care, have a good rest ye...dah x de rezeki nuha utk dpt adik kali ni...Insyaallah ada rezeki lagi tu..

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah semuanya selamat... begitulah kita bila menjadi ibu.. jangan bersedih dan banyakkan bersyukur... masih melimpan nikmat lain dari Yang Esa.. :)

    ReplyDelete
  9. ya allah... semoga tabah dengan di uji begini... Alhamdulillah, pembedahan tu berjalan lancar. Have a rest dear.

    ReplyDelete
  10. ha...mkn mcm org berpantang,sure kurus lah lagi lepas ni =)

    ReplyDelete
  11. SALAM SYAWAL.
    MENDOAKAN SIHAT SEGERA DAN DIMURAHKAN REZEKI

    ReplyDelete
  12. patut lama tak update blog, saya tahu melalui blog kancilbiru..

    selamat berehat dan jaga diri..

    ReplyDelete
  13. sabar yer.. tak de rezeki. yg penting awak selamat..

    ReplyDelete
  14. Takziah sy ucapkan. Sy harap, awak sabar byk2. Bukan rezeki awak lagi. Yang penting awak selamat..

    ReplyDelete
  15. aku tumpang sedih, tapi sabar ye beb...itu semua ada hikmahnya. insyaAllah...3bulan lagi ada rezeki ko.

    ReplyDelete
  16. Ya Allah, Eliss...tak sangka serious gini sekali...tumpang sedey atas kehilangan baby, nnt insyallah boleh usaha lagi..semoga cpt sembuh yer

    ReplyDelete
  17. selamat berehat ...


    cuba lagu lepas nie ;)

    ReplyDelete
  18. sabar ye kak... ujian Allah.. InsyaAllah ada lagi rezeki lepas ni... ape yg berlaku ada hikmah nye...

    ReplyDelete
  19. takziah..xpe insya Allah ada rezeki lagi selepas ni..adik aku pun jd mcm tu juga..sebelah kene buang..

    ReplyDelete
  20. moga cepat sembuh..selamat berpantang yer elis :) Insya Allah ada rezeki lagi lps ni :)

    ReplyDelete
  21. alhamdullilah..selamat semuanya...memang nasib baik, sebab ruptured ectopic memang serius.

    ReplyDelete
  22. berehat betul2 jgn beratkan kepala, relax okey, Insyaallah ada rezeki lain lepas ni

    ReplyDelete
  23. Ketua Kumpulan..

    Rehat cukup² .. insyaAllah.. rezeki Allah xkan pernah putus buat hambaNya..


    Semoga Ketua Kumpulan Cepat Sihat~

    ReplyDelete
  24. take care elis..insya allah ada rezeki nanti

    ReplyDelete
  25. sabar yek eliss...insyaallah pasni wat anak lg yek...usaha tangga kejayaan..........

    ReplyDelete
  26. Sorry to hear about it.. harap2 cempat sembuh k :)

    ReplyDelete
  27. salam takziah pada eliss dn keluarga..moga ada rezeki lagi lepas ni ye..semoga cepat sembuh ..

    ReplyDelete
  28. Takziah Elis, semoga tabah dengan dugaan ini..

    ReplyDelete
  29. semoga cepat sembuh ellis...makan jaga ..n insya' allah adalah rezeki nanti.

    ReplyDelete
  30. mcm2 dugaan ye..sabar ye eliss..dah ditetapkan 'dia' tak hidup lama..insyaAllah,daku doakan lepas ni masih ada lagi rezeki utk adik nuha..

    ReplyDelete
  31. dear eliss,

    harap tabah dan usaha lagi!

    ReplyDelete
  32. takziah dari kami sekeluarga.. tumpang sedih sekali.. moga cepat sembuh..

    lepas nih mesti lagi cepat melekat.. insyaAllah..

    ReplyDelete
  33. banyakkan bersabar ek kak. kuatkan hati. insyaallah ade rezeki lagi nanti. jangan lupa makan sup ikan haruan. sedap..

    ReplyDelete
  34. eliss cepat sihat....cepat masuk keje.....rindu ko

    ReplyDelete
  35. tiub pecah???!!

    bahaya tu!!
    sibb baik cepat

    ReplyDelete
  36. eliss

    smg cepat sembuh..bwk bersabar ok.smg ada rezeki lain nanti..

    nasib baik tahu lebih awal..

    ReplyDelete
  37. Insya'Allah ada rezeki nuha utk dpt adik lagi soon enuff. Take care dan byk kan berehat tau.

    Sedih sgt bila benda mcm nie berlaku tapi semuanya yg berlaku ada hikmahnya...sabar ye dear.

    ReplyDelete
  38. takutnye dengar cite Eliss...bahaya tu tube pecah...scary...papehal, take care and get well soon kay....insya allah dah sihat nanti boleh try untuk junior no.2 lagi...:-)

    ReplyDelete
  39. Allahu akbar..Semoga cepat sembuh, jangan risau2 & insyaallah lepas ni akan ada rezeki adik untuk Nuha. Take care ya..

    ReplyDelete
  40. insyaAllah.. ada rezeki lain nanti
    get well soon ye eliss

    ReplyDelete
  41. kak elis takziah atas kehilangan, mungkin Allah akan berikan rezeki yang lebih baik dengan cara yang sama atau berbeza plaks. Semoga cepat sembuh dan selamat berpantang...

    ReplyDelete
  42. sabar ye Eliss. Lama tak baca blog ni. Baru hr ni perasan psl ni.

    ReplyDelete
  43. Takziah puan.
    Hanya Allah Maha mengetahui

    ReplyDelete
  44. sabar yea me.. insyaAllah ada rezeki nanti.. bawak berehat yea..

    ReplyDelete
  45. Alhmdulillah semuanye dah selesai.huhuhu..sedihnye baca kisah kak elis ni.semoga akak kuat n bersabar k.iera doakan rezeki akak ada lagi lepas ni...semoga akak cepat sihat yer..

    ReplyDelete
  46. Sedihnya...xpe blh cuba lg lepas ni...Alhamdulillah eliss xde apa2... get well sonn ok...

    ReplyDelete
  47. ya allah. besar ujian bg pada eliss. alhamdulilah semua sudah selamat dan ditanggung.

    my pren pernah kena begini. sama juga tiub folopio tu di buang sebelah.
    tp akibat dari sedikit kecuaian doc. terjadi nanah pada tempat pembedahan.

    semoga eliss sihat hendaknya.
    amin amin amin

    ReplyDelete
  48. Takziah yek.... Insyallah ada rezeki akan datang... Take care beb...

    ReplyDelete
  49. Ya Allah.. akak tak tahu ko masuk spital sbb ni... sorry sangat2 dan jangan sedih2.. insyaAllah, ada rezeki yang lebih lepas ni

    ReplyDelete
  50. Salam, Eliss, sha baru je baca entry elis ni. Terkejut nye, sampai meremang bulu roma.

    Alhamdulillah Eliss xde ape2. Sebelum ni macm pernah baca entry Elis pasal sakit perut tu kan, masa tu x tahu lagi eh?

    Sabar ye Elis, Nuha nak manja lama2 sket ngan mak + ayah nye. Ade hikmah semuanya ni.

    Semoga Elis cepat sembuh! ;-)

    ReplyDelete
  51. @Daddy Ziyyad
    doc, x pernah guna dan tak pernah amik mana-mana suntikan apapun utk birth cntrol.

    ReplyDelete
  52. sorry eliss aku baru tau. tak baca prev entry. patutla ko asik cite hal hospital jer...tapi aku dah agak dah ko admitted.

    take care yer eliss!

    ReplyDelete
  53. sorry to hear bout your lost..baru prsn.lama tak berblog..bz sikit..
    tiub kena buang ke? aku dulu lmbt pregnant psl tiub tersumbat..kalau ko lmbt lekat,nanti cek semula la tiub tu..sebabnya anything procedure yg dibuat kt situ boleh menyebabkan tiub tersumbat..possibility tersumbat tu adala..just nk share my experience...

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)