Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Monday, August 01, 2011

Pengalaman kali pertama bawa anak pergi terawikh

Assalamualaikum semua ! Selamat Berpuasa ! Eh, macam ada bau kopi lah dalam ofiz. Ada orang tak puasa ker? hehehehe. Imaginasi ajer :)


Pengalaman Kali Pertama bawa anak pergi terawikh bagi saya cukup mengujakan sebabnya sudah lama tak merasai kenikmatan Ramadhan sejak kahwin ni. Maklumlah, tahun pertama kahwin, sudah ada anak kecil.Alasan sungguh kan ? :p


Tahun ni, my Nuha pun dah cukup besar rasanya untuk turut sama solat terawikh.Mula-mula saya rasa macam tak konfiden jugak nak bawa dia sama-sama terawikh tapi Alhamdulillah,dengan sedikit keyakinan, semuanya berjalan lancar.Terkejut jugak sebab my Nuha berjaya habiskan solat Isyak berjemaah dan 8 rakaat terawikh pada malam pertama . Saya ingatkan dia nak duduk ajer kat tepi dinding, tapi dia cakap nak ikut serta saya bersolat dan paling mengagumkan dia tidak sedikitpun mengganggu saya.Tapi ada budak lelaki sebaya dia kat situ duk usik-usik dia. Kacau anak dara saya yer :) Haishhh..

Balik rumah, saja saya  tanya dia, nak pergi lagi tak solat kat surau, katanya nak. Alhamdulillah :) Rupanya, dah besar anak dara saya yang seorang ini :)

Tertarik saya untuk berkongsi artikel yang cukup hebat dari Mommy Lyna .Solat Tarawih di Masjid Mendidik Anak Mendekati Agamanya.

Jom laa sama-sama kita mengimarahkan Ramadhan kali ini...teringat lak kat lagu mambai ngan Raihan tu.

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna
Korang pernah bawa anak korang bersolat terawikh ? Ceritakanlah pengalaman korang pulak .


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

23 Makhluk Tuhan Paling Sexy Telah Komen:

  1. smlm 1st time gk bw tisya p terawih...nasibaik die behave..dh pesan jgn bising2..alhamdulillah die ok

    ReplyDelete
  2. pernah, tahun lepas masa dhiya 3 thn...sudahnya dia baring terlentang atas sejadah!

    ReplyDelete
  3. anakku sgt lasak & buas.. x confident nak bwk g sembahyang terawikh.. takut mengganggu jemaah lain plak nnt...

    ReplyDelete
  4. gd girl la.. klau nureen x brani bwk sbb ellesya tue klau tgk nureen smbhyg mmg dia x kacau tp dia akan p bergaul ngan budak2 kat luar, nanti smbhyg plak x khusyuk..

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah, sejuk erut ngandungkan Nuha

    kalau ambo pulok, meme maso SN baby pun Alhamdulillah berjaya tarawih sebab dio x peel sgt.

    maso dio baby dulu bagi dio tgk VCD maso kito semaye, bilo dio dh setahun dio duduk tepi sambil tunggu kami semaye. ado jugop kdg2 dio teriok, udkung jah la sambil solat. malam tadi pulok dio ikut solat sekali smabil tunggeng2 depe mommy hehe *tapi ni kalu tarawih di rumoh la*

    kalau di masjid pun lagi senang sbb ado budok2 lain yang dha besar sikit akan main dgn dia..so dio ralit main maos mommy semaye. Alhamdulillah harap2 dio bagi kerjasama lagi la tahun ni

    Ampun komen terlebih panjang smp buleh buat entry baru hahahaha

    ReplyDelete
  6. huhu..same goes to me..dah lama tak berterawih kat masjid/surau..nak jugak gi tp 2 budak kenit ni susah nak dikawal..dah selalu gi masjid time waktu solat biasa..huru hara..

    ReplyDelete
  7. bagus nuha...jue pernah bawak farisyah tahun lepas tak habis org solat dah nak kencing....
    mlm tadi tak pi farisyah tidur ..mlm nie baru nak start...harap2 farisyah boleh jadi mcm nuha...insayallah

    ReplyDelete
  8. hamboi. solehah nye si nuha ni.
    bagus dia kan, dpt ikut sampai abis 8rakaat

    ReplyDelete
  9. Comel dan solehah..:)..yana pernah bawak anak buah pegi solat terawih..belum sempat separuh rakaat dah meraung2 nak balik..terpaksa balik rumah terus..hehe

    ReplyDelete
  10. samalah kita.malam pertama berjaya membawa anak berusia 3 tahun...Sebelum tu ..fikiran berkecamuk takut dia nangis,takut tak duduk diam tapi alhamdulilah..semoga dipermudahkan malam2 seterusnya.

    ReplyDelete
  11. Saya pun start ajak anak bertarawih tahun ni. Tapi kami tak gi surau, semayang kat rumah je. Dia folo je saya sampai habis. Takleh gi jemaah kat surau sebab si adik takde sapa nak jaga. Hasben je la yang jemaah kat surau.

    ReplyDelete
  12. pernah...tawun lepas... tawun ni insyaAllah tunggu masa sesuai..

    ReplyDelete
  13. eliss, izan blm ada pengalaman lagi sbb nak bawak 3 hero kecik ke masjid mmg tak konfiden jadinya... so solat kat rumah aje.

    cuma muhaimin yg ikut ayahnya pi terawih kat masjid sbb dah besar kan.

    ReplyDelete
  14. 1st time bwk ms terawih pertama kt masjid negeri shah alam..mse tu umur aireen bru nk msuk 2 tahun..pkaikan jubah hitam ngn selendang itam sbb opah bru blik umrah..comeyy..sy amek port ujung skali tepi pintuh..portkan my lil aireen kt tepi pintu..paling penting kene stenby susu n bantal busuk..alhamdulilah..sempat habis 8 rakaat..die dok baring jek kt tepi tuh..insyllah klo ade peluang ramadhan kali nih nk bwk lagik sekali..

    ReplyDelete
  15. pernah bwk my zharfan --masa belum dpt my lil ariff :)

    ReplyDelete
  16. eliss, nak tanya, kalau i nak tempah header utk blog i, u amik tempahan tak bln puasa ni? me nak yg design lebih kurang mcm current header--cuma nak tukar pics kat header tu ajer...tukang buat header tu dh tak amik tempahan ie tak buat header dah...
    me suka header yg transparent gitu..suma nak tukar blog address kat header tu+tukar pic..design yg lain pun ok, tapi nak yg lebih kurang mcm current header
    tqvm eliss!!

    ReplyDelete
  17. whoaaa... NUHA dah peminat rupanya....keh3x

    ReplyDelete
  18. alala..tomeinya dia..tak pernah lagi bwk eisya..

    ReplyDelete
  19. tgk pic Nuha yg no2 dua tu, yang cebir mulut tu dah macam muka mak nya dah hehehe

    ReplyDelete
  20. alolo tomeynyer dia..klu girl senang sket la, x kacau, klu boys sukar sket dikwal. silap2 aribulan, pi main pastu buat bising

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer