Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Monday, July 12, 2010

7 Barang Ibu Mengandung Tak Perlu Beli

Hari Jumaat lepas,sebelum makan Ayam Penyet-Ap, aku ngan Ad pergi tebus voucher yang Ad dapat kat Anakku.Voucher? Tapi, voucher Anakku memang terbaek.Sebab barang yang tengah diskaun pun boleh tebus!Best kan? So, sesiapa nak bagi hadiah voucher, silalah bagi voucher Anakku :)


So,dari duk meneman Ad tu, aku usha-usha lah barang keperluan baby.Macam lah aku expecting a baby kan? Tapi sajer ajer, mana tahu, tahun depan ker tahun-tahun depan ker kan.hehehe.
Biasa orang listkan barangan keperluan, tapi hari ni aku nak senaraikan barang tidak perlu beli untuk ibu yang mengandung tu especially bagi boz aku, Suraya dan Ad yang tengah expecting a baby  :)
Tahniah buat mereka !

1) Buku Pregnancy For Dummies - Info boleh dapatkan di internet sahaja tak perlu buku CD bagai. Maklumat apa yang korang nak, A-Z tau ada.Proses mengandung sampai proses kelahiran ada dihujung jari.Guna ajer enjin carian dan nak lagi best boleh join komuniti atau forum ibu-ibu yang berlambak-lambak sekarang ni.


2) Bottle Sterilizer Warmer - Korang pernah ker guna menda ni? Aku satu pun tak der.Rebus ajer dengan air panas, Insya Allah matilah kuman semua  :)


3) Serbuk Pencuci - Aku tak pernah guna sabun pencuci asing-asing untuk anak aku.So far tak der lah alergik ker apa..Aku ni pemalas sket, so baju aku ngan anak aku basuh sekali harung.huhuhu.


4)Moses baskets  - Tak tahu lah kalo korang guna,  tapi aku tak guna.Anak aku dulu tidur atas tilam ajer..hehehehe



5) Maternity Pad - Aku guna ajer pad yang biasa.Sebab aku rasa macam tak best ajer guna pad ni.Lagipun sekejap ajer lencunnya tak macam period.Tapi tak tahu lah kalo bersalin normal, aku dulu c-sect.



6)Baby Cot  - Ni pun tak perlu jugak sebab aku ngan anak aku memang tak tido asing.So, bagi yang breastfeed memang tak perlu lah nak bangun-bangun macam aku, malas katakan.So, tak perlu lah baby cot ni.



7)Breast pump - Sebab aku bukan fully breastfeed pun, kalo tahu teknik, guna tangan ajer boleh keluarkan susu tau dan tak perlu beli pump mahal-mahal.



Apa lagi barang yang korang rasa tak perlu dibeli oleh Ibu Mengandung???
 Silalah kongsi yer ...
 
AkulahBathroomBlogger | My Nuha | My Hubby | Watermark For Free


 
1st Makhluk Tuhan Paling Sexy Komen Semalam:

 
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

23 Makhluk Tuhan Paling Sexy Telah Komen:

  1. SALAM



    kak pB setuju dengae 6 karo tu. Hok no 7 tu , kak pB raso kak pB nok beli sebab tengoh pasae azae nok fully breastfeed... he he he

    ReplyDelete
  2. org dah bersalin baru nak tulis post nie ke?
    ish ishh ;P
    3 dari 7 barang tu telah dibeli
    ehh silap.2 org bagi.1 beli sdri.
    tp mmg yg 2 tu pakai kejap je
    tp sbb org bagi.takde rasa membazir.hehee

    ReplyDelete
  3. info terbaik.. utk bakal2 ibu..

    ReplyDelete
  4. vote for param dan pilis..tak yah beli jugak!

    ReplyDelete
  5. napkin!! sbb skang sume pakai diaper kan?? hehehhe

    ReplyDelete
  6. Ap Ayam Penyet kat sek 9 kerr???... kite org pun mkn kat sane jumaat last week.... nyaris2 ditipu oleh cashier....huhuu

    ReplyDelete
  7. aku br bercite2 nk bli breast pump sbb ingt knk fully BF tp de kwn aku die tertinggal breastpump die skali die gune tngn jek...die ckp lg cpt dr pki breast pump...eheh...brg2 len tu mmg aku x bli la...memnbazir ouh selain meternity pad tu mmg kne bli sbb klu pki pad bese asyik tembus jek...huuuuuuuuu

    ReplyDelete
  8. well said, mmg save alot money like that. ;D

    ReplyDelete
  9. tapi kadang TER beli.. hahahaha

    ReplyDelete
  10. Salam,

    Mind ur words... brg tak berguna utk u, maybe sgt berguna untuk other mommies. or else, it wont be up there, on shelf!

    ReplyDelete
  11. Aku pakai sterilizer botol tu..
    Sebab lagi cepat dan senang..
    Lagi pun bukan sumer botol anak aku BPA free..

    Boiling kalau salah cara leh merosakkan botol :)

    Baby coat mesti pakai jugak..
    Kang nak romen2 ngn laki.. mana lak aku nak letak baby :))

    Breastpump.. maybe utk 2nd baby ni akan beli..
    Yang 1st takde sbb 100% formula

    ReplyDelete
  12. Ehmmm..pada aku barang2 yang sebut tu depends pada baby dan ibu..mcm babycot tu..ade sesetangah budak die memang nak tido dlm cot even fully BF..

    pasal breastpump tu better beli.tak kire la nak BF lama ke tak lama ke fully ke tak fully ke..melainkan memang dari awal dah set dalam kepala otak nak bagi anak FM 100%.

    pakai tangan memang la boleh but tak reasonable untuk orang yang bekerja and sebab ni byk orang bagi alasan bekerja takleh fully BF anak.

    ReplyDelete
  13. @princess_eryna

    nyaris ditipu??sekali sama daa..dia masukkan order yang tersilap dlm bil :P

    ReplyDelete
  14. @mrs.ecam
    tembuss..hehehe.kalo macam tu kena beli yang maternity pad punya lah.

    ReplyDelete
  15. @Sherry

    memang save banyak sangat kan..hikss

    ReplyDelete
  16. @Ema

    terbeli tu yang tak tahan tu..hehehe

    ReplyDelete
  17. @Anonymous

    cik anon, ni pandangan peribadi ajer..jgn lah serius :P

    ReplyDelete
  18. @Farah

    yer lah..ni pandangan peribadi aku ajer :) semuanya terpulang pada baby dan ibu..duit masing2 kan..hiks

    ReplyDelete
  19. i beg to differ on the buku preggy for dummies & breast pump. ni what works for me la. sharing my exp aje.

    buku tu jd kitab panduan i bila takde internet connection & the book ada list of questions yg kita patut tanye doctor during check up.

    on the breastpump tu, very helpful time bengkak susu & nipple crack. time ni susah sgt nak perah pakai tgn sebab boob sakit & nipple pun cukup perit utk di sentuh. so pam punye suction is the best.

    barang yg tak payah beli:

    1) jamu, param & pilis. benda ni kalau silap, kita panas badan & anak boleh kembung (for BF mom). better invest on post natal multivitamins.

    2) bedak baby. not good for new born, boleh increase risk weak lung kalau budak slalu ter inhale.

    3) baju baby size newborn beli sikit aje. sebab budak cepat besar & also nnt org dok bagi. hihihihi

    4) nappy tebal & mahal. kalau pakai dispo nappy, beli yg nipis2 & murah aje. nnt budak gerenti poop after each feeding. rugi aje beli nappy mahal2 & tebal2.

    ReplyDelete
  20. hai all..newbie here...selamat berkenalan...:)

    hmm..kebanyakkannya dah beli la..rugi tak baca blog ni awal2...huhuhu...

    baby pun dah umur 4 bulan..dan sekarang alhamdulilah baby dah pandai meniarap..happy sangat...

    to bakal2 ibu yang bakal risau dengan shape badan selepas bersalin nanti...jangan risau2 ok..boleh masuk blog saya n baca...saya nak share mcm mana saya boleh kembali ke shape asal..lepas bersalin 56kg..then dapat semula berat asal 48kg..mcm mana caranya...baca2 lah di blog saya ni..http://pb-with-admie.blogspot.com

    saya just nak tolong ibu2 yang memerlukan pertolongan..:)

    thanx all..

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer