Wednesday, January 27, 2010

Kehadapan Cik Jiranku Yang Sengal

Kehadapan Cik Jiranku Yang Sengal,

Apsal ko selalu tumbuk sambal malam-malam buta dan pagi-pagi buta?
Aku harap ko tak buasir sebab selalu sangat makan sambal.
Berdengung ok telinga ni setiap kali ko tumbuk sambal.
Kalo sekali sekala tak per la.
Ni hari-hari ko tumbuk sambal.
Ko nak aku tumbuk ko ker? hahaha.[gurau-gurau manja jer]
Nape lah tak alas dengan kain!
Ingat lah , jiran ko yang kat bawah ni sama, semasa ko sedang menumbuk sambal tu.
Aku report polis kang! [sket-sket saman, sket-sket report polis]

Yang ikhlas tapi jauh,

Jiran yang tak tahan bunyi tumbuk sambal tanpa alas




Ini sambal belacan tanpa belacan yang aku tumbuk malam tadi.
Seriyes.Sebab stok belacan sudah habis kat rumah aku.hehehe




Kalo jiran macho macam ni tumbuk sambal tak per, akak tak berani nak saman! hahahaha
Ni mesti kalo tumbuk sambal pun sure meleleh air mata kan!
opss..[gurau-gurau manja jer] jangan saman akak erk..hehehehe

 Pengukus buatan sendiri

Ni aku nak berkongsi tips memasak lagi sekali, tak kisah laa bukan chef pun.Zaman dulu-dulu kan, sebelum aku beli pengukus, korang tau dak, apa yang aku buat bila nak kukus makanan? Biasanya dengan pengukus ni, aku kukus pau yang frozen tu la dan panaskan kuih-kuih semalam atau lauk contoh ayam goreng kfc .hehehe[sebab tadak microwave :P]

Alatan yang perlu :-

1) Bekas pengukus yang berlubang-lubang yang datang sekali bila kita membeli rice cooker.Dalam periuk nasi pun boleh kukus jugak tapi lambat sket aku rasa.hehehe

2) Periuk dan tudung periuk yang bersaiz sama dengan bekas pengukus yang berlubang-lubang tu.



Dari pandangan sisi



Dari pandangan atas

Senang bukan? Bukan alasan lagi untuk tidak mengukus! hehehe.Selamat mencuba yer kawan-kawan!
Mengukus makanan menyihatkan ok! sebab tanpa perlu minyak.



Bayangkan seekor ikan stim limau atau asam boi diatasnya.hehehehe

p/s: Sesiapa yang nak tengok video budak makan sambil tido, boleh lihat SINI :)



1st Makhluk Tuhan Paling Sexy Komen Semalam:





29 Comments:

  1. ni leh jd case bujang lapor ni gaduh pasal sambal belacan..LOL.

    kita pun takde pengukus..so buat style gitu gak. siap ikan kena buat gymastic lg tu, lipat liut. menyampah tu mmg ada..tp tak kuasa la nak beli pengukus style matsalleh yg mahal ni..baik ku beli kasut baru..LOL

    ReplyDelete
  2. kak, anda kene tag...sile buat...hahahahhaha

    ReplyDelete
  3. pelik gak tuan umah yg tumbuk sambal tu tak bingit ke tinge dia hhehe...

    sian nuha kena buli dgn mak dia.. terlintuk2 nak tido.. tp bdk ni kalau suh tido takmonya.. tp kalau dh ngantuk sgt.. tgh berdiri pun boleh tido

    ReplyDelete
  4. perh...memang kreatif & inovatif betul la eliss ni...hu..hu...kena pi rumah jiran tu ajar dia camne cara2 nak tumbuk sambal dalam keadaan yang aman & tenteram

    ReplyDelete
  5. aku rasa jiran kau jual nasi lemak

    ReplyDelete
  6. hahahaha...kita sekapal...ngee..

    ReplyDelete
  7. sodapnya ikan...hmmmmm bagi2 lah kat jiran. yalah malam2 pagi2 buta asyik tumbuk sambal belacan aja...

    Nak Kahwin Awal Ke???

    Berapa Duit Dalam Poket Anda???

    ReplyDelete
  8. hahahaha aku rasa jiran ko tu bukan tumbuk sambal.kalo tumbuk malam2 pagi2 tu tumbuk GAMBIR.hahahaha.

    lariksssssssss!

    ReplyDelete
  9. waahhhh.. dapat idea!!! boleh eh?? x lembek ke bekas plastik yg lobang2 tuh kak elis??? nak try la..

    ReplyDelete
  10. kesian die...

    agaknyer jiran mu itu tiada blender kot.. ape kate, hadiahkan die sebijik blender...

    pas nie sura tak denga lagik die menumbuk sambal.. ekekke...

    ReplyDelete
  11. hahah aku tgk video nuha semalam masa kat umah.....lawak sungguh...

    ReplyDelete
  12. mana tau dia tumbuk sambal?
    ngintai ek?haaaa... ;P

    waa..kreatif2
    tak terpk pun nak guna menda alah tu
    blh ar try ti nie

    ReplyDelete
  13. hahaha biasala eliss duduk rumah bertingkat2 ni kan hahaha aku paling bengang kalau jiran aku drill/bertukang malam2 buta..buat keranda agaknye hahaha

    ReplyDelete
  14. hehe..lawak la jiran ko..sure time dia menumbuk tu mmg dia xingat dunia..ini kan pulak nk igt jiran bawah.huahua

    ReplyDelete
  15. naper ko tak lawan tumbuk - tumbuk sekali yerk?
    nak2 ko gi tumbuk depan pintu rumah dia..
    confirm sentap nak mampos jiran ko tu!!
    ekekekke.

    ReplyDelete
  16. pandai ko buat sambal..tanpa sambal xsah mkn nasi

    ReplyDelete
  17. aku pantang betul ngan org suka tumbuk sambal tak alas kain lesung batu tu..huhu..

    lin muhamad last post..#NOW EVERYONE CAN COOK..no more excuse k!

    ReplyDelete
  18. Kalo macho mcm fahrin...amboiiii eliss!

    Ekeke :D

    P/s: Maybe dia berniaga kot eliss, positive ye :)

    ReplyDelete
  19. heheh..nak buat camne.. dah berkongsi kawasan..camtu la gayanyer..:D

    salam singgah;)

    ReplyDelete
  20. eliss.. sure ke dia tumbuk sambal belacan?
    bukan tumbuk benda lain? hehe

    ReplyDelete
  21. Eliss, cuba check betul2 sekali bukan jiran tu yang tumbuk sambal..kawan saya penah camtu..die dok temper ngn jiran, skali tanye bukan diorang tumbuk sambal..x tumbuk pape pun..siapa yg buat????misteri..hehe

    ReplyDelete
  22. dia tokey sambal kot, tu yg dok tumbuk sambal jer

    ReplyDelete
  23. eliss,cer g bagi kain wat alas kat jiran tu..hehehe....

    tang pengukus tu, samalah kita :-)

    ReplyDelete
  24. hehehehehhe sama la kita sblm ena ader microwave..

    senangkan
    otak geliga tu..guna jea apa yg ada di dapur..jimat duit suami heheheheh

    ReplyDelete
  25. hi mek eliss hani br bc blog ni x sangka ada gambar nauffal haha skrg nauffal dah 5 bulan dah pandai lompat2 and byk mulut... skrg dah makin hencem

    heheh k la jumpe lg


    best regards,
    hani,fahmi and nauffal

    ReplyDelete
  26. hi mek eliss hani br bc blog ni x sangka ada gambar nauffal haha skrg nauffal dah 5 bulan dah pandai lompat2 and byk mulut... skrg dah makin hencem

    heheh k la jumpe lg


    best regards,
    hani,fahmi and nauffal

    ReplyDelete
  27. tensen pun tahan je la, awek atas tu keje kedai makan kat seksyen 6 tu...sabar je la...tu lagi baik dari merungut...try berzikir ikut jumlah tumbukan tu, paling tidak dapat gak pahala dari duk merungut...saya yang garang ni pun bleh sabar lagi...kalo tak sabar mau gajikan awek tu jadi penumbuk sambal sepenuh masa...

    ReplyDelete
  28. aku slalu kukus style ko ni. tapi aku kukus hotdog je la ekekekek

    ReplyDelete
  29. kalo duk kat flet time tumbuk cili memang kasihan orang bawah ....apa susah apasal tak guna blender je ????? ..... tak sedap blnder cili jangan letak air banyak sikit .....pelik aku dgn org yg rajin beno tiap kali masak cili kena di tumbuk beriya-iya gitu ...... cuba lah try guna belender jangan di tumbuk sambal tu ...isk,isk tak paham aku orang yg rajin benar tuh

    ReplyDelete

Terima kasih yer korang tinggalkan komen. Jika ada kelapangan me reply ok !

xoxo,

Eliss

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006- Disclaimer Comments (RSS)