Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Tuesday, March 31, 2009

Terpukau atau dipukau ?

Semalam, my hubby texting aku ckp nak makan sandwic..menu ruji aku sejak dua menjak ni..aku singgah la kat kedai kat area umah pengasuh tu..tetiba..jeng jeng jeng (masukkan efek music misteri disini..jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri)
aku didatangi seorang makcik yang ala-ala kepochi...

Makcik kepochi: Tinggal mana ni?
Aku: Tinggal Sek X,eh eh silap..Sek X
Makcik kepochi:Ni nak beli essen vanilla ni nak buat kek ke?
Aku:tadak laa..sajer nengok2..(aku nak buat puding gula hangus sebenarnya tapi mls nak layan makcik tu :P )
Makcik:Keja aper?
Aku:Keja bla bla kat UiTM

*tetiba aku jadik lurus bendul ngan stranger ni...aduhai...selalu mcm tadak laa straight forward sangat..

Makcik: eh lawa cincin...nak tengok boleh?

*masa ni aku dah seriau satu badan..eh, apsal lak makcik ni..tetiba lak nak tengok cincin ni..

seb baik masa ni ada sorang assistant kedai datang kat aku..makcik tu blah ntah mana2..ish..adakah aku terpukau atau dipukai??lepas ni x leh laa nak pakai cincin2 dah ke?atau macam mana?sebab kalo aku jumpa makcik itu balik, yang aku ingat cuma tudungnya..tudung ala-ala ariani yang RM5 tu :D muka memang aku tak ingat langsung la...

Jangan biarkan hidup anda diselubungi misterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrii


Korang terpukau?
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, March 30, 2009

Hari Air Sedunia, Earth Hour & Tesco

Hari sabtu, aku bermalas-malasan sajork dengan Nuha..hubby ke intekma sebab ada meeting kat sana..so lepas dier pi cuci kereta dan segala urusan lain, aku request nak makan nasi ayam..dasar femalas biasa laa kan..hikss..bukan femalas tapi sebab kitorang tak pegi pasar jumaat tu..alasan lagikk disitu :D

Hari Air Sedunia

Hari Ahad, awal gilakk aku bangun coz hubby cakap nak turun kul 830 pegi Hari Air Sedunia kat main ofiz dier tuh..tapi lepas sudah mandi, kitorang bleh lak tido balik..hikss..kul 8 aku terjaga...zasss siapkan Nuha..aduhai,si kecik ni kalo makan..sket punya lama..lagi satu nak main jer..so , aku tak kejutkan lagi hubby aku..hahaha...kul 840 baru kejut..then kul 9 lebih kitorang bertolak pegi sana..acara kanak mcam mewarna dah dimulakan..brass band siap standby aper ko bondo eh kat situ...kitorang jalan2 kat booth yang disediakan..yang kelakarnya, masa brass band tu lalu sebab ada VVIP nak lalu sebelah kitorang, kitorang siap bleh buat dek kat situ :P ingatkan bunyi aper tadi..seb baik aku tak melatah eh mak ko meletopp kat situ :P tapi sebab cuaca panas semangat nak pegi tesco tinggi , so kul 10 lebih cenggitu kitorang balik..dah laa parking jauh..seb baik ada stroller..tak sempat tengok PCK (Gurmit Singh)..yang aku tengok ada abang Naz (yang LG tu) :D katanya ada PCK, sazzy falak laa ntah sesaper lagik..


Nuha siap sempat bergambar ngan maskot dan brass band :D, seb baik menatang biru tu dier tak takut :D sama mcm toys dier kot..hahaha




My hubby sempat amik keta dan Karam Singh Walia yang baru sampai yang ada talk pasal air tapi aku tak sempat dengar pun :D


Tesco

Macam biasalah kan, aktiviti awal bulan untuk memperabeskan duit :D kitorang pi beli barang dapur dan barang Nuha..Nuha dapat 3 helai baju..hikss..aku ingat nak carik walker..tapi kat situ tadak yang aku berkenan..aku nak walker mcm dak Ayra ni.. so selagi tak jumpaa mintak maaf laa :D dier beli kat jusco Rm80++ sebab time tu ada sales 50% katanya...




Hasil rembatan yang menelan belanja RM300++ dengan diskaun voucher rm 3? :P


Lepas selesai membeli dan belah,aku ajak hubby singgah sek 9 jap coz kat situ ada 2 store bb..Anakku dan Bebes Home..kat Anakku ada sales tapi ada walker yang bapak mahal, so aku beli kat Bebes Home since ada yang mcm Ayra punya..lagipun Rm110..ok laa kan coz tadak diskaun..memula Nuha test drive laa dulu..tapi bila aku tinggal jap dah menanges :P



Nuha tengah syok menjelajah kedai orang :D


Earth Hour

Hari Sabtu hari tu, aku dan my hubby menyahut laa jugak seruan Earth hour..walaupun aku buka lampu 15 minit kat dapur sebab nak masak megi..hahaha..(tutup yang mana tak penting kan?)Nuha memang dah earth hour siap2 dalam bilik tido:D tapi aku tengok sekitar rumah aku memang gelap abes laa ...bagus2..nak2 depan aku adalah kolej UiTM so memang datuk seri VC suh tutup lampu kan..siap pekeliling bagai gituh..



Ruang tamu umah ku yang bergelap..hikss..dua kat atas tu view kat luar rumah..seyes gelap :D





Cinta Bersulam Rinduku dalam versi earth hour by my hubby
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, March 27, 2009

Induksi oh Induksi



coba ko coba baca...apa yang termaktub!!!huhuhu..aku akan pergi meninggalkan bumi shah alam terchenta selama setengah bulan ok!!15hb hingga 30hb!!
adakah aku kuat untuk meninggalkan suami yang dicintai... dan anak yang disayangi..huhuhuhu...mcm tak sanggup sajork..tapi ku cubalah...cubalah untuk setia...aper kes plak ni setia2 ni...dah laa sebab teringat2 pasal nak gi induksi ni aku siap termimpi2 lagik...aku mimpi aku balik umah gigi Nuha dah penuh..aiyak...siap bermimpi bagai tuh..x kan setengah bulan sampai penuh gigi Nuha tumbuh yer dak..pasti aku akan suh my hubby antor mms setiap hari..hahaha..gilak..call tu wajib laa..

My parents lak aku suh naik flight fobia plak dah..ni gara-gara Long aku laa yang cerita pasal pengalaman dier naik AirAs*a bebaru ni arr..untuk baca klik disini aduh pening2..macam dulu pegi Umrah ngan haji naik teksi...aku nak luku kepala Long 100 kali...padan muka..hahaha...sebab dier baca blog aku kan....so aku luahkan disini jer laa..

Hari ni aku ada analisa tender..tak sempat laa nak mengular.. jap lagi mulanya sampai laa petang nanti..huhuhu..ok laa..selamat ber'weekend' :D

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, March 26, 2009

Kelahiran

Tahniah buat kakak & abang iparku, Along atas kelahiran permata hati yang ke 5 pagi tadi...lelaki lagik...hikss...sian Shakina tadak geng lagik...rasanya pandai lagi tak tu jaga baby?maklumlah yang bongsu pun dah darjah 6 kan?hihihi..

p/s: Nuha jadik cucu bongsu belah suami cuma 7 bulan 3 minggu 3 hari sajork :D Apapun Nuha cucu bongsu perempuan setakat ni belah my hubby menjadikan anak sedara my hubby menjadi 11...yang mana hanya 3 daripadanya adalah perempuan...family aku dan my hubby memang kekurangan tenaga wanita :D

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Gila awallllllllllllllllllllll...


Ini adalah jam PC semasa aku selesai masuk ofiz, on pc dan baca email ofiz


Gila awal? yer...aku yang bukak pintu..lampu, aircond...sorry! hari ni bukan earth hour kan?so aku terpaksa bukak semua lampu dan aircond..sebab aku penakut Naik lif sorang2 pukul 6 lebih memang menyeramkan..cleaner pun baru on the way...diorang jalan kaki ramai2..aku nampak tadi... :D

Hari ni my hubby pakai keta laa..so kena laa turun awal sket elak jam..Dier naik motor pun paling cepat 45 menet..kalo naik kereta?? lu fikir laa sendirik.Kata Nabil(bukan nama sebenar) Nuha pun pelik sebab kena pegi umah pengasuh awal2..selalu masih bergumbira diatas katil tengok ummi bersiap..ni celik2 mata, dah nak kena angkut pegi umah pengasuh..mesti dier konfius..

Hari ni aku ada banyak kerja..huhuhu...niza, hang raya hindu lagik laa hari ni kat umah...sila jangan tido lama2 sebab aku jelez :P

Erm..nak berbuka dengan aper yer hari ni? aku ni tak raya2 lagik ni..tinggal 21 hari lagik..mak ai..3 minggu to go!! aku nak cari baju raya laa supaya semangat sket nak puasa kan?haruslah weekend ni...hahahaha...dan carik walker untuk Nuha..dier dah tak sabar tu nak pakai walker...yerla yerla..aku yang tak sabar :P
p/s: mak aku kater, bil cakap kat dier, dier bayarkan..yahooo..harus kiter carik yang mahal2..seb baik ada sponsor :P
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Sambutan Hari Air Sedunia


Ini adalah entry khidmat masyarakat :P

Sukacita dimaklumkan bahawa PNSB akan mengadakan sambutan Hari Air Sedunia 2009 yang akan diadakan pada tarikh, masa dan tempat sepertimana berikut:-

Tarikh:29 Mac 2009 (Ahad)
Masa: 9.00 pagi hingga 4.00 petang
Tempat:Ibu Pejabat PNSB, Wisma Rozali,Sek 13,Shah Alam (sebelah Giant tu)



Aturcara:-


0905 Majlis dimulakan

0915 Lawatan ke kawasan pameran
Watertalk & persembahan pentas
-perbincangan mengenai air
-persembahan pantun/koir
-sketsa/persembahan muzikal
Aktiviti kanak-kanak
-mewarna dan permainan/kuiz

1200 Makan tengahari

1300 Keputusan pertandingan

1400 Persembahan khas oleh artis jemputan (sila jangan tanya aku, aku pun x tau :) )

1600 Bersurai

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, March 25, 2009

Awards datang lagikkkkk..

Hari ni aku tak tau nak citer aper..yang pasti memang aku bz sket sebab semalam aku baru meeting kat ex-fakulti aku TMSK (Teknologi Maklumat dan Sains Kuantitatif)yang telah bertukar nama kepada Fakulti Sains Komputer dan Matematik ok anak2...ramai kawan2 ex-TMSK yang baca blog ni kan...so boz aku pun asyik tersasul laa plak semalam tersalah sebut nama fakulti..bikin lite2 kecoh jer :D
Hari ni aku nak paparkan awards yang aku gigih kutip dari blogger2 tegar ni :D

Mak ai..banyak nyer blogger tegar yang anugerahkan aku award ni...memula Jiey, Azzamoro,Mel,Azlin saper ntah lagik..p/s: sorry kalo terlupa yer..




1. Admit one thing you feel awful about (involving being a mom). Once you have written it down, you are no longer allowed to feel bad. Remember you are a good mom!

aku x mo parut kekal di perut ini..kalo buleh aku nak lahirkan secara normal dan nak merasai apa yang ma aku tanggung saat aku melahirkan aku ke dunia..
tapi melihat keletah si manja ku yang bam bam (kater Mel), aku redha laa dengan parut kekal selamanya ni :D

2. List 7 things you love about your kids, you love doing with your kids, or that your kids love about you.

-Time nenenkan dier..rasa mcm dekat dengan dier..
-Bila time nak amik dier kat umah pengasuh, dier tergedik2 nak pegi kat kiter...mcm x sabar2 gitu..walaupun aku tau niat dihati nak nenen :P
-Sebab dier putih(sebab dulu aku tak putih :P)
-Suka tengok dier makan..mcm anak burung
-Suka dier membebel2 dan lawan balik ckp dier seolah2 mcm ler aku faham..dan dia siap lawan balik tu mcm dier faham :P
-bila dier tido , sweet sangat tengok..hikss..(dalam hati)senang nak buat kerja...
-bila dier gembira dan senang nak handle :D


3. Send this to 8 other moms of the year that deserve a reminder that they too are the best moms that they can be. Remember to send them a note letting them know you have selected them, and also add a link to your post that directs people back to the person who nominated you.
Ni aku bagi kat yang dah jadik ibu yer..yang tak dapat jangan laa jelez :D


® Azzamoro done
® Bai
® CtLinda
® Elyn
® Et
® Farah
® Gina
® Haslina
® Ida Rahayu
® Jiey Mien done
® Kak Di a.k.a Apple Hijo
® Liana Majid
® Mama Aimy
® Mama Alesha dan An-nisa Abriza
® Mamazana
® Maya
® Mel done
® MrsHaris
® Mummy Adam
® Mummy Dania & Alisya
® Nurhayati
® Queeninmurni
® Raa
® Rhyaya
® Sarah
® Tiara Ayzan
® Triplets plus One
® UmmiBatrisya
® Wafaa
® Zam
®Anasfadilah
®Azlin done
®LittleMama
®Rumiza
®Tijah

Ni pulak datangnya dari Nurhayati,Azlin dan Ida Rahayu..





The rules:

*Place the award logo on your blog. -DONE

*Nominate 10 other blogs which show “Attitude and/or Gratitude”

® Ad
® Aimi Husna
® Anna
® Azzamoro
® Baby nadhrah
® Bai
® CtLinda
® Dhia Coco
® Elyn
® Et
® Farah
® Gina
® Haslina
® Hatie
® Husna
® Ida Rahayu
® Jiey Mien
® Kak Di a.k.a Apple Hijo
® Liana Majid
® Long @ bro
® Mama Aimy
® Mama Alesha dan An-nisa Abriza
® Mamazana
® Maya
® Mel
® MrsHaris
® Mummy Adam
® Mummy Dania & Alisya
® Nida
® Niza
® Nurhayati
® Queeninmurni
® Raa
® Rhyaya
® Rihana
® Sarah
® Tiara Ayzan
® Triplets plus One
® UmmiBatrisya
® Wafaa
® Zam
® Zue
®Anasfadilah
®Ayra
®Azlin
®LittleMama
®Long@Sis
®Rumiza
®Tijah
®Zuris



*Link to the nominees on your blog post.
kira amik laa yer sendirik... :D

*Comment on their blog that you have nominated them.
DONE


*Share the love and link to the person who nominated you.DONE

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, March 24, 2009

Dinner with Roti Bakar Telur Bawang Lada

Semalam ada internet connection kat plaza ibm tu..tapi sebab duk sebelah boz, so terpaksa ar aku menjadi pekerja yang cemerlang cemerkap kan...hahahaha, so tak leh laa update lelebih..
Semalam lunch, orang IB*M yang belanja :D tq Ros** ...hikss...semalam atas permintaan kak sue, kitorang lunch @ Dave's Deli Kat One Utama tuh...


menu aku semalam..boneless chicken & ribena longan



dari sebelah plaza IBM, nampak One World Hotel..siap leh baca blog lagik:D Tiara sila bagi komisyen :D



Lab IBM tingkat 19...aku mesti laa kena ada :D


Semalam, agak lewat aku sampai umah..dalam kul 6 lebih cenggituh..memula texting my hubby tanya dier nak makan apa..as usual, nak makan roti then aku request nak buat roti resepi mak dier tuh :D
sini aku turunkan laa resepi mak mertua aku ni :D sila sediakan pulut kuning dan ayam dara ok ! hahaha...

Bahan-bahan:-




1. 5 biji telur..sebijik lagi chef tambah selepas aku snap pic :D
2. roti (8 keping )
3. garam secukup rasa
4. planta sesudu
5.Bawang sebiji seguni
6.Lada ikut tahap kepedasan kesukaan masing2..(aku terbeli lada jarum :P) patutnya lada merah jer...

Cara-cara:-




1. Memula pukul telur sampai kembang..
2. mentega dan garam dimasukkan dalam telur dan digaul2 gituh..
3.Masukkan bawang yang telah dihiris2
4.Panaskan kuali..buh minyak sket...
5.Celup la roti tu dan letak atas kuali..masukkan bawang lada kat bahagian atas...bila garing balikkan dan sedia utk dihidangkan...



Finished products :D sedia untuk disantap ngapppp...silaa silaa terliur :D



Ni baju tukang masak..huhuhuhu..saper lagik my hubby laa


TQ Sayang..lenkali masak lagi..I Love U..MMMUASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSHHH 808 kali :D
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, March 23, 2009

Websphere Portal

Hari ni aku tadak kat ofiz..tengah berportal kat IBM Plaza..Sehari jer..sampai kul 5.30 p.m
Niza,
hang raya hindu laa hari ni sebab boz tadak..hahaha

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Sunday, March 22, 2009

Tagged by Mamazana



1st, copy & paste segala-gala maklumat pada entry ini di blog anda semua dan pastikan tinggal komen pada saya yang anda telah menjawab ttg kaji selidik ini. Ikut arahan yang diberikan dan pastikan semua soalan dijawab!!!Pastikan kamera anda berada ditangan anda ye semasa menjawab soalan ini.

Brape saiz skrin LCD kamera anda??
2.5" (6.4cm) TFT LCD

Ada Touch Panel??Sekiranya ada,apa kebaikan & keburukkannya??
tadak..

Imej yang diambil semasa bergerak ok @ tidak??
bergerak x ok

Imej yang diambil pada waktu malam adakah clear @ tidak??
clear jer aku rasa

Brapekah Mega Pixels kamera anda??
7.1 Megapixel jer..

Apakah kemudahan yang ada lagi pada kamera anda??
3x optical zoom, mcm2 pilihan mode ada..hikss
tengok sini
Apakah jenama kamera anda sekarang??
hubby punya ler...hikss

Adakah anda berpuas hati dengan kamera anda sekarang??Sekiranya tidak berikan sebabnya??
Aku tadak kamera :P

Apakah jenama kamera yang anda impikan??
Tak kisah jenama aper..janji nipis dan pink :D

Berikan sebab kenapa anda pilih kamera impian anda itu??
ringan sket kan..

Aku nak tag sape:

Tag ini aku bagi kat sesaper yang ada kamera laa kan..hikss..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Saturday, March 21, 2009

Earth Hour

Orang rata-rata sibuk pasal Earth hour..kat tv... kat radio...
apa tu? rupanya kempen untuk kurangkan pemanasan global...



Nak Sign Up klik SINI

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, March 20, 2009

Lunch & Lencong :D

Hari jumaat biasa laa ada double entry...huhuhu...sila layankan ok...



Mereka lunch disini :D kat Plaza Masalam, Sek 9 Shah Alam(bukan nama lokasi sebenar)




Mereka makan: Dia = French Creamy Chicken Spaghetti + Orange Juice + Mushroom Soup + bread sticks + 1/2 Seafood Lasagna
Niza=Portuguese Prawn Spaghetti + Orange Juice Mushroom Soup + bread sticks + 1/2 Seafood Lasagna


Drum rolls plzzzzzzzzzzzzzz......

Dan.......................




Barisan pelakon, dia dan Niza


Lepas tu mereka berpoya2 di Plaza Massalam...sambil mencuci mata dan menghabiskan baki wang yang ada...
Dan hasil rembatan dia yang mengusik jiwa buat anakanda tersayang...



terbeli ok...ter..percayalah...kan niza kan?niza kan? aku hutang ko Rm10..hari isnin aku bayar ok..hahahahaha...
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Selipar jepun Vs Baju batik


Ini model tidak berbayar, so gambar muka tidak dapat disiarkan..sungguh aku tak pedulik sekali gambar ini...Anak sapa laa ni?baju batik mahal2 dipadankan dengan "selipar jamban" sajork..bab kata husin (bukan nama sebenar :P)


Bookmark

Ni atas cadangan Elyn selepas entry ni semalam...hikss..aku ada banyak bookmark :D tapi ni suku la kot..dimana ada aku simpan kat ofiz..kat rumah, ada lagikk..hiks..malam tadi lupa nak snap pic..dari zaman belajar lagi aku memang mengumpul bookmark..selain mengumpul setem(dari sekolah rendah,buku setem diwarisi dari Long aku :P dan satu yang mack cik aku,Mak Tie aku beli) dan kumpul tisu (ini tercetus dari hobi kak mimi :) nampak kolot kan?hikss..but i loike...hihihi..korang nak gelak syaiton ada aku kesyah?aiman pun tak kesyah kan?kan?hahahaha..




Yang zaman belajar dah selamat berada di kampung laa...Masa degree dulu pun aku buat bookmark sebagai door gift masa presentation thesis dulu..hikss...masih ingatkah kawan-kawanku?tak ingat sudah...montot korang terbelah (Tiara ckp :P)

Goodies bag


Thank You Kepada Dayana atas goodies bag dari majlis kawen abangnya, ko bila plak? hahaha :D telur dah selamat aku makan bersama mihun goreng kat cafe pagi tadi..



Dan Kopi

Suami : Sayang, buatkan kopi...


(ini bukan montot kuali aku-bukan nama sebenar)


Isteri: Kopi tadak laa sayang...montot kuali adaaaaa laaa...
Suami : Kikis laa montot kuali tu...
Isteri: ok..tengah kikis ni bang..tunggu sat...


cukup laa ni kan??dah cukup hitam ni


Isteri: Tadaaa..dah siap....


credits to encik google :D


hihihi..hebatkan sang isteri?ala2 starbucks gitewh kopinya...
percaya??sila jangan percaya...
jeng
jeng
jeng
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

tadak laa..aku guna serbuk ni laa :P


Untuk tempahan? 013456789 tekan-tekan tak dapat jugak lagik sekali :P
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Terpanggil buat entry tentang MomBloggersPlanet...


Klik Sini Jika berminat untuk Mengetahui carik Pasal Contest Ni...


Dalam awal bulan ni,aku dapat komen dari MomBloggersPlanet - seperti diatas..Selama ini aku duk perasan ramai blogger yang ada ikon comel yang dah aku tepeks kat sidebar aku ni..(bawah iklan berbayar nuffnang)tapi last week baru berkesempatan melawat blog nyer..sekali ada contest kan, kiter harung sekali niat untuk menjenguk dan bakal dijenguk itewh..hehehe..



Aku tertarik dengan second prize tuh :P comel tol rompers yang paling kiri tu...Daddy's little girl..sesuai sekali ngan Nuha yang memang anak Abah itu..kan?kan?hihihi


eh, bib yang last tu lawa kan?Apple of my eye, sungguh sinonim ngan Nuha...Blog dier pun The Apple Of Our Eyes..hikss..

Yang penting, kepada semua mommy bloggers, marilah sama2 kiter memeriahkan listing
yang disediakan iaitu The BlogDirectory.Ingat!! Kepada yang bergelar ibu,bakal ibu dan wanita sajer ok dibenarkan..so sila la tukar jantina dulu kalo nak masuk list...hahahahaaha..gelak durjana btol.. kat BlogDirectory tu dier bahagikan by state..so carik blog aku kat celah2 Selangor tuh..ramai gak bloggers yang aku kenal dah register..ramai gak geng Selangor ni..opss!aku blogger dari Selangor tapi Terengganu totap menjadi pujaan hatiku!!! lalalala!

p/s:Amacam founder? leh menang hadiah tak ni?hihihi

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, March 19, 2009

TQ Nurhayati!!!

Hari ni aku dapat sesuatu dari kawan blogger aku,Nurhayati, mummy kepada si cute Zara..hikss..dier kawan kepada mama Nuha Umairah tu :D

tadaaa....



wah, i love it..aku ni memang gemar jugak mengumpul bookmark...nampak kan alamat tu?sesiapa nak antar kat aku hadiah gak dialu-alukan..hiks..larikss...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Terapi Penafasan....

Ni email aku dapat dari kak ema semalam...aku rasa satu info yang sihat untuk dipraktiskan tanpa bayaran :D

Kita memiliki hidung berlubang disebelah kiri dan disebelah kanan (?-lain macam aku baca-senang citer, kita ada 2 lubang hidung kiri dan kanan :P ), apakah fungsinya sama untuk menghirup dan membuang nafas?Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan perbezaannya; sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas) dan sebelah kiri mewakili bulan ( mengeluarkan sejuk).

Jika sakit kepala, cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 menit, sakit kepala akan sembuh.

p/s: aku kena try ni bila migrain datang melanda...nanti aku bereksperimen ok....aku ni ada migrain sejak sekolah lagik..ntah bila nak ok..tapi ms preggiey hr tu, Alhamdulillah jarang kena...sukanya aku time tu..


Jika Anda merasa penat,
lakukan terbalik-balik. Tutup lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan. Tak lama kemudian, Anda akan merasakan segar kembali.

p/s: nanti aku balik keja petang karang aku try buat...hikss..lepas keja kan penat tu pasal aku nak praktis lepas keja petang karang..

Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya mudah sejuk.

Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan, sehingga mudah marah.

Apakah Anda ada memperhatikan pada saat bangun tidur, lubang hidung sebelah mana yang bernafas lebih cepat ? Sebelah kiri atau kanan ?

p/s: tak pernah amik peduli, pagi esok aku mangun aku nak try cek arr...

Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat, anda akan merasa sangat penat. Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas, Anda akan merasa segar kembali dengan cepat.

Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak, tetapi efeknya akan lebih baik diterapkan kepada orang dewasa.

Selalulah mencuba terapi pernafasan ini, tubuh anda akan merasa sangat tenang sekali (rileks).

sekian...try laa kot2 btol laa tips2..sumber nyer kat sini.Ni versi yang blom dimelayukan mcm email yang aku dapat ni :D

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, March 18, 2009

Nak berpesan tu fikir2 laa yer...

Hari ni agak lewat aku buat kerjamengular...hahahaha...Aku kena ngajar laa plak...aisey....lupa aku nak amik gambar student2 yang mengikuti kelas ku tadi...x sempat aterr...banyak nau soklannya...hikss...dari kul 9, kul 11 baru abes..kering jugak air liur ni...pause * guk guk guk (bunyi minum air..hikss)

Beberapa hari lepas aku dapat email dari Ngah aku pasal Danish...skang dier tengah demam..shean anak buahku sorang..kalo dier demam lagi, maka tak pat la pergi bercuti laa diorang ke Kuantan lepas kenduri anak sedara Ngah aku tuh..aku jelez ok...sebab aku kering dan kesiankan kat hubby aku , terpaksa laa aku tidak menyertai percutian keluarga yang mungkin marbeles tuh...hikss..jangan lupa update gambar2 nyer yer Long a.k.a family photographer..hahahaah..a.k.a gila bergambor...hikss..ampunnnn lariksss...

oh, berbalik kepada email tadi...aku karangkan dalam bentuk dialog ..
Kak Ngah aku skang tengah berbadan dua...sebelum tuh tahniah laa dulu yer...so dier tak ler larat dah nak dukung2 Danish macam selalu kan...

Ngah Aku:Ada baby kat dlm perut mama..nanti baby sakit..dulu tak pe la tak de baby..mama boleh dukung..
Danish: Bila baby masuk dlm perut mama???
Ngah aku:Bulan lepas...


hahaha..lawak2..aku rasa nak tergolek2 kat sini..papa nyer pun yer yer jer jawapan.bikin itu anak sudah konfius..hikss..sweet jer aku rasa..tak sabar plak nak dengar Nuha panggil nama aku,tanya macam-macam dan cakap macam-macam dengan mulut comel dier tuh...skang dengar Nuha cakap dengan bahasa dier sendirik yang aku tak faham pun aku dah suka...nak2 dah ada mulut lagikk..lagikk suka..masa tu dah tak terlayan kan?korang rasa mcm mana?

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, March 17, 2009

BIRTHDAY @ MAC


9 Mac

Selamat Hari lahir Ana..belated laa plak yer...lupa den..semoga ko jadik isteri yang solehah dan ibu yang mithali...bila ko nak abes pantang ni..aku kangen bangat sama kamu..hikss..



17 Mac

Toyanz,Selamat Hari Lahir yang ker erm..rahsia erk? 27 kan? 27 kan? ..hahahaha..Semoga panjang umur +murah rezeki + cepat laa kawen wey...aku dah tak sabar makan nasi minyak ni..kalo ko kawen ngan orang shah alam, aku pegi yang kat Shah Alam..hahahaha..

p/s: macam biasa laa..saper bday bulan ni angkat tangan!!! sila emailkan gambar kepada aku k..hikss..
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Dadih @ Weekend

Weekend hari tu, my hubby balik agak lambat masa hari Jumaat..kul 2 pagi gitewh..so aku tadak buat aper..sorang2 nak bunuh kafir pun tak bleh dakk.. so, aku membuat aktiviti mendadih..mendadih adalah sejenis proses menghasilkan dadih...hahahaha..aku tipu sajork..don't ever take serious ok!!

Bahan-bahan dier:-
1.Sepaket dadih..rm5 jer ni kat kedai aku pi Sek 13 tu..semua tempat ada arr...mcm2 perasa ada..ni aku amik yang perasa jagung...




Bila bukak plastik dadih tu dier ada letak ni...gula buah katanya...



dan juga ini katanya kandungan dadih..


2.Yang diperlukan adalah 3000ml air..Botol mineral ni aku buat sukat..600ml so aku kena isi air sebanyak 5 kali kan? matematik aku lemah, tapi sifir 5 aku hafal..lalalala



3.Dan satu tin susu cayaq...susu cair laa :P



Cara-caranya pula:-
baca kat belakang plastik tuh..hahahahaa...


nampak tak??hihihihi..sila bunuh saya...
ok2..aku ajarkan walaupun aku memang tiru jer aper dier tulis kan...hikss...

1.memula panaskan air...sampai menggelegak gituh...letak laa gula 3 pat sudu...yang ni aku hentam jer..100g jer dier suh buh..


2.Bila dah panas airnya, buh laa susu cair tuh..



3.Bila dah menggelegak susu nya tu, padamkan api ok...



4.Pehtu masukkan kandungan dadih dan gula buah..kacau laa 5 menet...apalagi, sedialah bekas untuk buh dadih..sebab aku kedekut banyak sangat bekas plastik ni, so aku buh jer dalam ni..lagipun aku ngan my hubby jer makan..lainla kalo nak jual kan...hihihi


5.Dah siap diisi...apa lagikk..simpan la dalam peti..




Dan hasilnyaaa..tadaaaaaaaaaaaaa.............



Inilah stok ebm saya...opss..stok dadih lerr..hihihi



Anda terliur??Untuk tempahan? sila call 0123233444 tekan tekan tak dapat...hahahaha



Komentar:My hubby cakap kurang jagung rasanya..so kepada pembuat produk ini, sila tambahkan perisa jagung utk my hubby :P itu sajorkk..Nuha pun makan...syedap katanya..hahaha....
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer