Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Sunday, November 30, 2008

Denda oh denda...

Minggu ni duk umah jer layan Nuha my hubby. Minggu ni tiada aktiviti shopping untuk Nuha aku.Oh, sebenarnya aku ke Gua*rdian Cente Po*int Damansar*a tuh untuk beli lipstick(lama giler x beli lipstick :D), termometer(tq Ayzan for suggestion, yearh, i found it just RM11++ :P), dan eyeshadow....
Hari sabtu, my hubby request buat Nasi ayam...lama dah tak buat, (away from memasak bout 2 months :D ) so my nasi a bit terlembik...hihihi..dan masin...(aku rasa tak masin pun :P ) biasalah kan, pengomen tegarku tuh my hubby lerr, x kan Nuha plak...kalo x komen, katanya nanti tadak improvement...silakan komen...lama2 aku rasa makin masin nasi ayam ku :D

lipstik ku....satu jer laa...bukan semua...kalo aku kaya pun, giler aper beli semua yer...mengaku jer laa ko tidak berkemampuan :Pcredit to sini p/s:kalo amik pic lipstick aku malam2 buter ni, my hubby gelak syaiton plak kan, baik aku curik jer gambar kat internet.
Hari tu masa on the way pi hantar Nuha kat umah pengasuh, aku biasa pasang radio Hot F*M...Hari tu topik dier pasal Denda yang paling teruk anda pernah kena...Huhuhu...Ni antara denda yang aku ingat laa masa sekolah dulu...aku tak nakal, tapi selalu kena denda...chehss...
  • Jemur panas(sebab tak ingat sifir), ni cikgu zaid laa ni...sian aku..5*5 aku ingat laa...aper ntah pekdahnya hafal2 sifir ni...huargh huargh huargh
  • Basuh toilet(sebab tak datang sekolah kena chicken pox )ustazah X(nama dirahsiakan) siap kena marah dengan abah aku lagik..maafkan daku ustazah...
  • Kena ketuk ketampi 100 x (gila kangkang jalan lepas kena denda, seyes sakit peha aku seh, sebab kantoi gi tengok tv malam prep..giler..saper ntah ajak aku ni..citer aper malam tu pun aku dah tak ingat)Ni kena denda ngan puan warden asrama.
  • Kena rotan kat tapak kaki dengar Sir Helmi sebab tak siapkan kerja rumah english...chehs..
Rasanya tu jer laa aku denda yang aku kena sepanjang sekolah..kalo tak silap la...oh ada satu lagik, tapi bukan denda laa, cikgu panggil depan kelas,then aku kena baca surat kat depan kelas (dalam surat tu aku mencar*ut)..sebab ada budak laki ni, tulis love letter kat aku, tapi aku balas dengan surat tu..babik ler saper yang bagi surat tu kat cikgu...huhuhu..tapi sampai sudah aku renung jer surat tuh..nak jer aku ceritakan hal sebenar kat cikgu H*jar tuh..tapi aku masih ada sifat dua puluh belas kasihan lagik..setahun aku tak tegur budak lelaki tuh..kekeke..msa tu darjah 4..hahahahahahahahahaha...
Hah, dan denda terbaru,aku kena denda ngan my hubby coz calarkan keta dier, kena bagi syiling yang aku simpan kat dier..chehs :P..ok la..cukuplah update aku untuk seminggu..tag belum terjawab..x cukup material..
Minggu ni aku still ada kurus kursus di Cen*tre Point Da*mansara lagik......wey, muak laa asyik makan kat Bana*na leaf tuh, ada saper tau kedai lain x yang serve malay food kat area sitewh??huhuhu..but i love his roti boom! kebabo...
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, November 28, 2008

UiTM Menang AKPM!


Yuhuuuu!
Menang beb!
X sesia aku kena buat banyak documentation untuk unit aku (mungkin 0.0001% daripada sumbangan aku ler kot..hehhehe)
Dan tak sesia niza kemas meja aku ngan ad sepanjang ketiadaan kitorang..hahaha..tu aku bagi 0.0001% jugak laa kredit untuk niza, bleh??
Aku tak sempat lagi nak update lelebih..trainer datang plak dah..ok la..nanti aku terjah blog korang dan jawab tag2 yang ada untuk aku weekend ni..dah 2 tag terbengkalai from my new blogger fren..chiow!!

p/s: Eh datok seri, dah menang tu, lu fikir laa sendiri (nabil kater bukan aku)

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, November 25, 2008

Aku pekerja yang cemerlang cemerkap

Malam baru aku dapat memulakan aktiviti waktu senggang mengular aku kat ofiz..kat tempat training tu, Gl**al K*nowledge tu memang ada internet konekconnection tapi sebab 'Aku pekerja yang cemerlang', gemilang dan terbilang, makanya aku tak sempat nak update blog mengular.Kelas aku tiga orang jer...so tak bleh tak concentrate sangat..tetiba kang encik trainer sebut nama aku time aku duk sibuk blogging, mau nganga...huhuhu...
Leceh laa skang ni, uitm plak tengah konvo..selalu tak dapat parking(yang biasa)..mcm shealll then kena pegi tempat training sendiri since all our drivers(mamposs laa berlagak) sibuk angkut orang nak konvo...huhuhu..
2 minggu aku tak akan masuk ofiz...aku rindu nak masuk ofiz(mampos lagi)...
Niza, are u ok then without us??huhuhuhu..we miss u...ahaks..(mampos lagi..giler menipu)..
pstt,sini ada secret recepi?anyone?

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Pemberitahuan

Aku ada traning SQL Server 2005 kat Centrepoint Damansara sampai next week!
Sesaper nak belanja aku..silakan....

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, November 21, 2008

Ferrero rocher bleh ker yang?

Sayang,
Eliss mintak maaf sangattttttttttttttttttttttttttttttttttt....(nada sedih sangat ni )
Hari ni eliss calarkan Cinta Bersulam Rindu sayang lagik dan keta orang lain sekali lagi...(Maaf kepada pemilik kancil warna biru,sila bunuh datang tuntut ganti rugi dengan saya :P )
Nape laa bangang sangat pegi parking macam tuh...dah laa selekoh..susah dowh nak lalu..kang aku ni kurang expert..ingat semua orang expert ke nak lalu simpang macam tu??hehehe..
Eliss janji takkan cuai lagi..btol, eliss dah baca doa masa kuar rumah tadi...suh tuhan lindungi Nuha semasa dalam jagaan pengasuh (Ops lupa nak doa suh keta dalam keadaan selamat sentiasa!) Sila salahkan saya..
Ingat dah berakhir dah episod calar balar ni setelah hampir setahun bawak keta ni...rupanya tak jugak..nasib ko la Cinta Bersulam Rinduku....
p/s: nak balik kurus macam ni Cinta Bersulam Rinduku macam baru beli balik..Ni masa awal2 my hubby beli Cinta Bersulam Rindu tu pasal berkilat semacam...

p/s:baru aku perasan dah 2 kali aku letak gambar ni dalam blog..sheet..(yer, aku kurang bergambar dengan kereta tuh, tengok gambar kat profile, nampak secebis :P)
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, November 20, 2008

Double Happinest!

Memula sekali aku nak ucapkan
SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT
MA & JOE

yang selamat dinikahkan pada 26/10/2008.

p/s: sorry laa maa sebab baru buat entri ni, asyik lupa jer nak amik pic mu dalam frenster tu..kat ofiz aku dier block laa wey frenster...ampehss btol!wey, aku memang x sangka kalian berdua ni!hehehehe...rindu kat tempat melepak kiter kat paka dulu kan...disitu jua, cintaku berputik..jiwang lak... :P



dan juga selamat hari lahir yang ke sama ngan aku ..hehehehe..pada 28/10/2008...moga panjang umur, murah rezeki dan dapat baby!Jadi isteri mithali tu..moga kekal bahagia ke akhir hayat...


p/s: ni pun aku curik gambar mu yang kat frenster.. :D
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Breast-cancer-awareness (Tag)

Kena tag kat sini .

Let's help spreading the breast cancer awareness. Thank you!


Here is the tag rules:


1. Put the logo in your blog. Done

2. Add a link to the person who shared it with you. Done

3. Nominate at least 7 other blogs.

4. Leave a message for your nominee on their blog.


The Nominees are.......

*Sesaper yang masuk secara sengaja atau tidak sengaja... :D
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Hari ni aku pegi dating!

Suspen jer kan baca tajuk blog aku hari ni..Aku kuar dating ngan my hubby ler..lepas antar Nuha, then my hubby drop aku kat ofiz untuk aku punch card, and kuar pekena teh tarik ngan roti canai kat kedai mamak..hehehe..lama tak kuar berdua macam ni...sejak dapat Nuha kot kitorang x penah laa kuar berdua..dulu pun masa kat kampung, sayang nak tinggal Nuha umah MIL atau umah ma..so angkut la kesana kemari..hehehe...so Nuha dah sampai pasar, tes*co, gian*t,bin*tang, dan mana2 jer la..hehehe..and tadi aku tapau nasi goreng kampung for lunch (aku sedang menikmatinya ni :P) since boz away pegi meeting, ad & niza pegi o/station kat Johor (hopefully ada sobenier k! :D ) .Sian aku tau korang!Terkulat2 kat ofiz...
ok la..nak makan dulu!
Owh Skang ada konvo kat UiTM, parking mcm sheall seb baik hr ni my hubby antar..lalalalala...sebab dier nak kena pegi amik pegawai Do*SH..tak kan nak bawak naik motor kan..hehehe..esok kena datang awal laa ni!huhuhuhu...


Tak kampung sangat..mana kangkung ni???Anyway,Selamat menjamu selera mata !
dan
Selamat berkonvoi bagi semua pelajar uitm! Tahniah dan syabas!!!! inspektor shahab!
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, November 19, 2008

Happy Belated Birthday Mak Buyung!



Happy Belated Birthday Mak Buyung!
On
16/11/2008


Venue:KFC
Date:7/11/2008
Semoga baby lahir dengan mudah dan selamat dan comel2 macam kalian berdua(AD+AM)
Semoga murah rezeki..
Tenkiu AD sebab belanja kami! Lenkali bleh belanja lagi...(waklu..sila sambung!)


Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Rezeki sabtu!


Fokuskan pada pinggan spageti tuh...muehehehehe..aku buat ker?? tadak maknanya makan sorang2 nak buat spageti...tenkiu to my lovely boz , Ida for the yummilicious spageti..lenkali, masak bagi ler lagik...muahahahahaha...
p/s: weekend hr tu x leh nak update blog, berukbandk asyik buat hal jer..nape ni encik celcom??tukar kang...tukar kang (nada mengugut)!
Tadi aku sudah bayar bil beruk tuh!

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Blackout pulak dah!

Semalam dan kelmarin dah ler pegi Training kat IBM pasal Lotus KonektionConnection..So gian laa nak browsing since kat sana tadak kabel network..network ada, kabel jer tadak..bersungguh laa plak kan kalo aku siap2 bawak kabel pegi sana..nanti training kemana, aku kemana..Hari ni bleh plak blackout dikala aku keboringan tuh..hampeh..tadak laa boring sangat cuma nak ler update kan..gian nak menulis..
Semalam ngan kelmarin, kitorang dibelanja oleh IBM , makan kat TGI Friday dan satu lagi kat KURA(restoren jepun) @One World Hotel..aku tawakkal kepada Allah sahaja sebab dah la dua-dua serve arak aku nampak..huhuhu..tau laa pork free kan..tapi diorang tahu tak halal tu aper ker benda?huhuhu..aku dah laa first time makan sushi mushi ni...huhuhu.owh, aku nak termuntah masa diorang serve macam kicap tuh..yang nak cicah tuh laa..tapi bila makan ok jerk..abes banyak jugak aku makan...tapi x leh nak melayan sangat sebab migrain aku tiba2 lak makin sakit..


tapi aku bagi 10 bintang laa layanan diorang..cepat jer..nak balik, sampai kan cheff yang tengah duk gulung shushi pun ucap terima kasih...

Semalam balik jer dari training, amik Nuha, bfkan dier, masak untuk my hubby then aku tido jer all nite long..sian Nuha..aku x pat layan sangat...tengah high laa katakan..my hubby pun makan sorang2..aku memang x leh bangun langsung, pening yang hamat..mandi dan makan pun tak ok...my hubby picit pun dah tak leh jalan..bangun pagi ni pun masih terasa sakit..kronik btol migrain aku..dah lama tak kena..sepanjang mengandung rasanya ada sekali kot, pastu tak migrain2..huhuhu..ni kira migrain aku balas dendam laa.
terima kasih to my hubby (kalo dier baca blog aku kan, since dah ada berukbroadband kat umah), tolong jaga anak dan basuh baju dan jemur baju...Terima kasih! Muash2..hehehe
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, November 18, 2008

Pemberitahuan

Aku tiada hari semalam sampai hari ini..
Ada Training Lotus Connection kat Plaza IBM kat sebelah TV3 nuh...
Esok laa aku update segala mak datok yer!
Daaaaaaaaa...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, November 14, 2008

Plz don't disturb!

Hari ni aku bz,semalam pun bz,
er..buat2 bz..
Sekian..

govtvorker.jpg
more animals

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, November 12, 2008

Terima Kasih Semua Penyumbang Hadiah!


Walaupun agak lapuk kan, tapi hadiah2 ni aku dapat lepas sebulan bday aku,so kira x lapuk sangat laa aku nak thank u them for the present...Bday aku kan 6.9 (masa tu aku masih dalam pantang! )

TERIMA KASIH!!
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, November 11, 2008

Testimonial: Rahsia kembali dara! (Entri x bleh blah!)

Hari ni network kat ofiz macam bangang jer..uiks..i need my celcom 'beruk'band here!
Esok aku nak bawak 'beruk' peliharaan aku tuh datang ofiz..aku bleh
berlagak dengan niza ngan ad..wakakakakaka...kang x pasal2 orang lain mengular,
aku kena wak keja lak kan..muehehe..

Psst!
Nak tahu ker tak rahsia 'anak dara' aku?
-Warning: Entri seterusnya sesuai untuk tatapan bagi yang sudah berkahwin tiada dara sahaja
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-

-

-

-

-
-

Aku mengamalkan 2 produk DCL iatu Bidadari dan QShe..Aku telah diperkenalkan dengan produk ini oleh ma aku ler..dier paksa aku wey....aku makan sajer..free lak tuh kan...


Bidadari
Source:Sini


Harga: RM53.00

Bidadari adalah minuman berfungsi untuk kesihatan, kecantikan dan kebahagiaan suami isteri dikomposisikan dengan bahan semulajadi.

Kandungan
Madu asli
Sireh
Akar serapat
Kacip fatimah
Kurma
Manjakani
Serai
Jarum mas
Asam jawa
Herba-herba terpilih

Keistimewaan
Membantu masalah keputihan
Membantu mengatasi masalah senggugut.
Membina rahim.
Mengecutkan rahim (bagi wanita lepas bersalin)
Menyegarkan & menyempitkan otot faraj.
Meningkatkan sistem kemutan
Menambah kolegen dalam badan.
Mencantikkan kulit dan menaikkan seri wajah
Menyegar, menegang dan mengindahkan payudara.
Membekalkan tenaga segera.
Membantu merawat luka dalam perut dan pembedahan.

Q~She


Source:sini
Harga:RM 68.00

Q~She Diadun dari LOBATA (pueraria mirifica) gred terpilih, berkesan bagi meningkatkan dan membaikpulih kadar hormon estrogen yang berfungsi mengaktifkan kolagen bawah kulit yang mana hasilnya anda akan lihat dan rasai setiap hari.
  1. Menegangkan dan menghaluskan struktur kulit.
  2. Menegangkan payudara dan menghasilkan potongan badan yang menarik
p/s: Sesiapa yang berminat nak beli, aku bleh bagi murah laa sket dari harga kat botol tu dan amik untung laa sket2..hahahaha..nak lawan niza nampak! tapi bagi yang berada di Shah Alam sajer..self collect only!wakaka!Sila tinggalkan komen!Aku bukan independent distributorbuta tau!Aku cuma nak tolong! Aku bukan along. Aku Cik Su or Mak Su ajer...


Tobak, aku x nak makan dah tapi my hubby sungguh gembira kerana aku sudah jadik anak dara balik..chehs..
dia suh aku teruskan...dah 2 hari aku x makan yer kawan2...sila jangan gitau sama my hubby..hari ni aku dah kena start balik makan la...sebab semalam dah tak anak dara..wakakakakakakaa..
yer yer..sudah dengan bantuan..bantuan aper?lu fikir laa sendirik...

Malam tadi Nuha begitu sporting sekali..bagi chance untuk ummi dan abah dier feeling2 honeymoon gitewhh..awal2 lagi dah tido..huhuhu..yang kelakarnya dier merengek masa ngan abah dier,nampak jer abah dier terus nak dukung, pastu abah dier letak jer marah2 abah dier,tapi menguap2 jer aku nengok..
then aku suh my hubby pegi mandi (setelah aku masak,mandi dan solat siap2 dulu :D),
aku suh my hubby letak atas tilam...letak jer terus dier tido..aku x sempat nak buat apa2..lawak tol laa..
tu tahap mengantuk yang hamat laa tuh..syok kalo macam tu hari2..bagus anak ummi!sekali sekala aku tengok nafas dier..cuak gak, tido macam aku..spesis tido mati!huhuhu
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, November 10, 2008

Yer..sudah..sudah..100 hari..

Semalam dan kelmarin, aktiviti aku dirumah bersama Nuha..Nuha dah pandai meniarap...what such a big progress for her..gembira macam anak dapat No 1 kat sekolah..perasaan itewh..hanya yang bergelar ibu bapa jer faham..Nuha dicium berkali2..macam tak percaya sajer..babyku sudah pandai meniarap..sayang anak ummi!tu baru anak pandai meniarap, bagaimanalah perasaan seorang ibu bapa nengok anak dier masuk Universiti, jadik orang bijak pandai..Fuh..tuh bangga bangga bangga bangga bangga bangga bangga yang amatlah aku rasa...
My hubby pegi servis kereta hari Ahad...Habis Rm 90 ++ jer tukar minyak gear..Next tukar 90113 KM.Skang baru 60113 KM...semalam my hubby sempat belikan Nuha 2 helai baju..huhuhu..dah jadik macam aku dah my hubby..ketagih nak belikan baju untuk Nuha..umminyer?tadak..dier beli plastik untuk dier 2 kotak 3*2..wtf!lu fikirlah sendirik..

-entri seterusnya aku warning...jangan baca..aku dah strike kan...

-

-

-

-

-
-

-

-

-

-

-
-

-
-

-
p/s:yer..sudah 100 hari..seyes..sakit..lebih sakit dari 1st nite...ketat lebih dari anak dara katanya..huhuhu..nak tau, yang 'dier' macam baru, tak buang lagi plastik :P
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, November 07, 2008

Kingston 8GB

Bagi yang berada disekitar shah alam,sila kunjungi blog ini untuk dapatkan pen drive serendah RM55.Tak perlu ke low yatt..hehehehe..Aku dah beli satu for my hubby..menyampah i tau..hari tu dah bagi car mp3 player..sekali nak plak pen drive lain :P aku ikutkan saja..isteri mee tali durjana laa katakan...


Biru ada...

Pink pun ada, tapi nampak macam purple jer :P Aku belikan yang ini untuk my hubby..man using pink! :P credits to niza for both pics.

Ok dah2..cukup bab iklan..hehehe..Hari ni aku nak makan KFC..lalala..ada orang nak belanja..sebab nak celebr8 bday dier yang lambat lagi pun nak menjelma..celebration in advance laa kesnya..mau nyer tak belanja awal2 lagi dah bagi hadiah.hehehe.. aku nak makan aper erk?huhuhu....
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, November 06, 2008

Aku dah dekat 100 hari wey!!!!!!

Dah dekat 100 hari aku melahirkan Nuha 'berpuasa tuh' yer..tinggal 4 hari..kejap jer rasa....macam baru jer semalam panas2 lahirkan Nuha..panas2 tu macam goreng pisang laa panas2 :P Skang dah pandai senyum 'gelekek' (trg's slanga) bila orang mengagah esp her abah lerw.. **Warning:Entri seterusnya berbaur rumahtangga 18sxrated sket, so kalo yang x kawen tu, jangan laa kater aku x warning lak kan..Aku skang masih tercari2 lagi the best solution untuk merancang keluarga..Doc Z*amri hari tu ckp, paling cepat 2 tahun baru luka dalaman tu leh sembuh (dah laa aku x pegi consult ngan dier last month coz malas ditambah aku dah cucuk Nuha kat kampung hari tu :P, Maaf ya doc, aku kensel appt itewh tanpa pengetahuan mu :D ) diorang pun lupa pasal tadak pun SMS dari De*MC remind bout that apptnmnt. Ni aku duk google psl kaedah merancang keluarga sambil buat keja aku buat keja gak la, korang ingat aku blogging dan googling 24/7 ka?
Baca yang aku jumpa!
Dicedok dari sini

Credit to RatuHati.Com..

Matlamat perancangan keluarga adalah untuk memastikan setiap kehamilan dirancang dan dikehendaki.
"Institusi keluarga adalah unit sosial yang penting dalam masyarakat. Sungguhpun Islam menggalakkan lelaki dan wanita berkahwin dengan tujuan mendapatkan zuriat, tetapi kualiti hidup perlu dititikberatkan.
"Perancangan keluarga boleh diamalkan dengan persetujuan suami dan isteri"
- Dr. Mohammad Akram Laldin, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Kehamilan Perlu Dirancang, Kosmo

Nota Ibu Kaki :Hari tu, when i ask my hubby psal implan dan cerita yang one fren of mine punya fren(faham x?kwn kepada kawan aku lerr), implan dier hilang dlm badan(doc ckp maybe x pat peknen pasni) and lagi sorang gems gumuk (bagi aku x ler gems sangat pun :P ) lepas pakai implan..My hubby macam terkejut gak ..macam berisiko la kan pakai implan ni .my hubby cakap kalo pakai kondom pun x per..gila aper 2 tahun kena pakai kondom..Teknik pengunduran pun x sesuwai laa..Undur2 lekat jugak Nuha yang tembam tuh.

Kaedah Implan
Kaedah implan adalah kaedah sementara yang paling berkesan setakat ini dalam mencegah kehamilan, keberkesanannya muncul seawal 24 jam pertama pemakaiannya dan kesuburan juga kembali kepada asal dalam tempoh 24 jam ia ditanggalkan.

Pemakaiannya mudah, tidak memerlukan anda berjumpa doktor berulang kali kecuali untuk menanggalkannya dan tidak perlu khuatir mengenai kehamilan.

Bagaimanapun, ia mahal (sekitar RM400 tidak termasuk caj pemakaian) dan mungkin kurang kos efektif bagi penggunaan satu hingga dua tahun memandangkan ia adalah untuk penggunaan tiga tahun. Ia juga boleh menyebabkan gangguan haid (sedikit saja atau tiada langsung).- Dr Adilah Ahmat, Kaedah Sesuai Rancnag Keluarga, Harian Metro

Nota Ibu Kaki : And my fren cakap pakai implan kat PP*UM kosnya adalah RM250...kalo klinik swasta jer RM400++ tuh..Kalo buat kat klinik desa kampung aku, implan kena beli sendirik, tapi doc situ bleh pakaikan untuk aku..tapi sakitkah?huhuhu..ngeri plaks aku rasa...

Kaedah Pil Perancang
source : sini

Kaedah-kaedah pencegah kehamilan merupakan satu keperluan penting bagi merancang saiz dan masa yang tepat untuk mendapatkan anak. Ini adalah penting terutama bagi mereka yang baru bersalin atau mempunyai masalah kesihatan mengandung untuk mengelak dari mengandung. Salah satu cara mencegah kehamilan adalah dengan pengambilan pil perancang keluarga "kontraseptif". Pil perangcang keluarga digalakkan hanya untuk wanita yang berusia bawah 35 tahun, berkahwin, telahpun mempunyai anak, dan telahpun menjalani pemeriksaan doktor. Selain itu, mereka yang mengambil pil perancang keluarga perlu berjumpa doktor selepas 6 bulan pertama dan setiap setahun selepas itu untuk pemeriksaan
Waktu yang sesuai untuk mengambil pil merancang keluarga adalah

  • hari kelima haid.
  • Ibu yang mengalami keguguran boleh mula memakan pil selepas mendapatkan nasihat doktor.
  • Ibu yang menyusukan anak digalakkan untuk menggunakan cara mencegah kehamilan yang lain untuk mengelakkan gangguan kepada penyususan.
Pil perancang keluarga bertindak dengan menghalang ovari daripada membebaskan telur setiap bulan, oleh itu menghalang persenyawaan (mengandung) daripada berlaku. Sekiranya digunakan dengan tepat dan berkekalan, pil perancang keluarga mampu mencegah kehamilan sehingga 99.5% keberkesanan. Hampir semua wanita boleh menggunakan pil perancang keluarga kecuali mereka yang mempunyai keadaan seperti berikut :-

  • Disahkan atau disyaki mengandung.
  • Mengidap penyakit hati "liver disease"
  • Mengidap barah buah dada.
  • Mengidap sakit jantung.
  • Mengidap keadaan salur darah bengkak "varicose veins"
  • Mengidap pendarahan tidak normal "abnormal bleeding"
  • Mengidap darah tinggi.
  • Mengidap sawan "epilepsy"
  • Mengidap kencing manis.
  • Mengidap sakit kepala migrain
Cara penggunaan pil perancang keluarga.

Setiap pil mengandungi 21 pil. Cara pengambilan pil yang betul adalah :-

  • Mengambil sebiji pil setiap hari pada masa yang sama selama 21 hari berturut-turut.
  • Mula mengambil pil pada hari kelima haid.
  • Berhenti untuk tempoh 7 hari sebelum mula dengan paket pil perancang keluarga yang baru.
Sekiranya terlupa.

Sekiranya terlupa untuk memakan pil, makanlah pil apabila teringat tetapi tidak selepas 12 jam. Sekiranya anda terlupa memakan dua atau lebih pil, anda perlu mengambil langkah berikut :-

  • Sekiranya terdapat pendarahan, berhenti mengambil pil dan mula dengan paket baru pada hari kelima haid.
  • Sekiranya tiada pendarahan, teruskan mengambil pil seperti biasa, tetapi anda perlu menggunakan kaedah pencegah kehamilan yang lain sebagai langkah berjaga-jaga.
Terrdapat dua jenis pil perancang keluarga yang berada di pasaran iaitu :-

  • Pil yang yang mengandungi hormon-hormon estrogen dan progestin.
  • Pil yang mengandungi hanya hormon progestin.

Pil yang yang mengandungi gabungan hormon-hormon estrogen dan progestin.

Pil kontraseptif dalam bentuk gabungan hormon yang diambil secara oral ini dikatakan dapat mencegah penyakit inflamasi pelvik dan kanser ovari serta endometrial. Pil kontraseptif ini selamat bagi kebanyakan wanita kecuali mereka yang merokok atau mempunyai sejarah keluarga yang berpenyakit jantung. Pil kontraseptif ini juga tidak sesuai untuk wanita-wanita yang mempunyai sejarah penyakit kanser payu dara atau endometrial dan darah beku.
Antara kesan sampingan pil kontraseptif yang boleh dilihat ialah mual, sakit kepala, peningkatan berat badan, sakit pada bahagian payu dara, pendarahan antara haid, dan masalah tekanan. Kesan sampingan ini hanyalah sementara. Dapatkan nasihat doktor sekiranya ia berkekalan atau anda berasa bimbang tengang kesan sampingannya.

Pil yang mengandungi hanya hormon progestin.

Pil kontraseptif yang hanya mempunyai hormon progestin sesuai untuk wanita yang menyusukan anak serta mereka yang tidak boleh mengambil hormon estrogen disebabkan sakit kepala atau darah tinggi akibat estrogen. Pil yang hanya mengandungi progestin akan menyebabkan perubahan haid, peningkatan berat badan dan sakit pada bahagian payu dara. Kesan sampingan ini hanyalah sementara. Dapatkan nasihat doktor sekiranya ia berkekalan atau anda berasa bimbang tentang kesan sampingannya. Dianggarkan hanya 0.5 peratus (1 dalam 200) wanita akan hamil jika pil diambil secara konsisten dan betul.
Penggunaan pil perancang dengan betul dapat memastikan anda dapat merancang keluarga anda dengan betul. Penggunaan pil perancang mempunyai kadar 99.5% kejayaan. Keburukan penggunaan pil perancang adalah :-

  • Tidak sesuai dengan sesetengah wanita. Terdapat masalah alahan atau penyakit.
  • Kadang-kala terdapat gangguan pada kitaran haid.
  • Tidak berkesan sekiranya terlupa memakan pil perancang setiap hari.
Bagi wanita yang ingin mengandung, mereka hanya perlu berhenti mengambil pil dan mereka akan subur seperti sediakala.

Kesan pengambilan pil perancang keluarga
Pada masa kini, tiada kajian yang diketahui dapat membuktikan kesan buruk pengambilan pil perancang keluarga seperti kanser. Bagaimanapun pil perancang keluarga telah terbukti berkesan untuk :-

  • Menghalang masalah kekurangan zat besi "anaemia"
  • Menghalang ketumbuhan "cysts" dalam ovari
  • Menghalang masalah radang pelviks
Bagi wanita yang tidak sesuai menggunakan pil perancang, masih terdapat cara-cara lain bagi mengelakkan kehamilan yang tidak dirancang. Anda perlu berbincang dengan doktor agar dapat memastikan kaedah yang digunakan bersesuaian dengan diri anda.

Pil perancang bukan saja mencegah kehamilan, tetapi turut ada manfaat lain seperti haid lebih ringan, tetap dan kurang senggugut; mengurangkan risiko pembentukan sista ovari, kanser ovari dan uterus; mengurangkan penyakit keradangan pelvik, meningkatkan ketumpatan tulang serta memperbaiki tekstur kulit. Cuma masalahnya ialah kepatuhan pada jadual pengambilan kerana ia perlu dimakan setiap hari. - Perunding Obstetrik dan Ginekologi, Dr Premitha Damodaran, Harian Metro.

Nota Ibu Kaki:Owh, kena laa aku pegi jumpa doc pasal pil perancang ni..aku ada migrain ghupernya, so teknik ni x sesuwai laa.. Ada banyak lagi teknik sebenarnya yer kawan2..yang IUD tu kan, my BIL cakap , macam ada mender geget 'tu' bird dier kalo pakai tuh...Alhamdulillah, lepas buang mender yang geget dier tuh (geget dier almost 8 years), lekat la sorang lagi...next year, dapat lagi laa anak sedara sorang lagi..lalalalala
Ada cadangan x? sila tinggalkan nasihat makrifat kat aku weh..aku buntu sehhhhhhhhhhhhhhh!
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, November 05, 2008

Waffles anyone?

Memandangkan dah nak masuk waktu tengah hari, aku teringat laa semalam aku snap pic dua keping makhluk bernama waffles ni..lalalalala..lambatnya kul 1..aku suka choc+blueberry or strawberry..

Abaikan meja ku yang semak..fokuskan kepada 2 keping waffles tu ok?(lapar seh tu psal 2 keping) *Promo- kalo 2 flava Rm2.50 tapi 1 flava Rm2 sekeping..Dapatkannya sekarang bagi yang duk makan kat kafe Me*nara SA*AS tuh..
Aku mula berkecimpung dalam bidang waffles ni, (chehs-makan jer laa bukan reti buat pon), masa aku makan kat A&W Dungun yang eskrim tu..la ni dah lama aku tak pi A & W (kat dungun tu dah di'delete'dah :P) Kat mana lagi yang tinggal erk? Tak silap aku kat KLCC masih ada lagik kan?..mak ai, x kan semata2 nak makan A&W nyer waffles aku nak kena pi sana?ada lagi ker jual tu?aku makan dulu masa Form 1..huhuhuhu..ni aku cilok gmbar saper2 ntah..credit to him..
Ni waffles eskrim yang A&W tuh...terliur nyer..seb baik x peknen dah...
Ni aku jumpa kat my resepi, cam biasa copy paste ajor masuk sini...credit lagik to AlongRoz.Senang jer ghupernya..tapi nak kena beli laa electric waffle maker tu pulak..muehehehe...
Bahan-bahan ( 3 set x 5 keping )
  • 2 biji Telur -ada
  • 3/4 cwn Susu segar -ada
  • 2 tbsp Minyak sayur (minyak sayur ni cammana erk? minyak biasa tak leh ker?minyak sapi ker? :P)
  • 1 cwn Tepung -ada
  • 1 1/2 tsp Baking powder -ada
  • 1 1/2 tsp Gula -ada
  • 1/2 tsp Garam -ada
Cara-cara

  1. Panaskan electric waffle maker. (owh, yang ni tadak..aku kena pi carik ni ..lalalalala)
  2. Pukul telur sehingga berbuih sedikit. Campurkan susu & kesemua bahan2 lain. Campurkan sehingga sebati.
  3. Tuangkan ke dlm waffle maker & tutup sehingga masak (waffle maker ada mcm2 brand, jadi ikut arahan memasak spt tertera dlm manual waffle maker anda). Tips - jgn tuang adunan terlalu sedikit nanti tak nampak pattern ataupun jika terlalu byk adunan, ia akan melempah & bentuk pun kurang menarik.
  4. Hidangkan dgn topping kegemaran anda seperti madu, maple syrup, ice cream atau jem.
p/s: sesaper yang tau berapa rega electric waffle maker tu sila ar cakap kat aku, atau kalo korang ada, aku pinjam leh tak?muehehehehe..bukan nak makan selalu kan... sharing is caring what! wakluuuuuuuuuu (niza berkata didalam hati)
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, November 04, 2008

Rembat orang punya!

Hari ni aku terdengar tajuk ni kat radio H*ot FM nih..Ni mesti kena mengena ngan kes Norman Abby lerw tewh..macam aku x tau..ada ke patut dier kater, pompuan laa suka rembat orang punya selalunya..helloww, kalo lelaki x merenyam manakan pompuan leh tergdiks2 ok..emo lak tetiba :P Pokok pangkalnya hati...Tapi kalo ikutkan hati, mati...macam mana tuh?Aku berdoa berdoa berdoa berdoa berdoa berdoa berdoa berdoa agar perkahwinan aku ngan my dear hubby kekal bahagia aman damai holiday Inn damai resort hingga ke akhir hayat..Kalo bleh,jika diizinkan Allah, aku ingin jadik bidadari syurga buat my hubby di alam sana..Amin...
Semalam dapat email ini, best untuk dikongsi...

Hargailah isteri anda......

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda,
sayangilah mereka......

Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja
dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang
tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari,
Bila dah bersalin tu, susukanlah anak..jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak..
Si suami pulak, jgn la berebut dgn anak utk menyusu pulak….
Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah ,
Tapi bila dah habis cuti tu..layan lah suami.."offer" lah pada suami,
Nabi bersabda : berjimak dgn isteri itu pahala..jangan buat deekkk jeee,
Jangan buat alasan itu dan ini pulak….ingat tu si isteri yee!!!
Kata nak pahala lebih…

Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. ..
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis
nyawanya..

Satu lagi berita gembira untuk wanita,
Sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap
mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi
Allah beri kelonggaran siksa kubur.
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami
seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala
tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan
terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia
terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua..

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian
Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya,
jadi dia pun memberi pahalanya kepada
suami untuk lepas masuk syurga.
Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan
isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung
terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan
diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik
dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..
Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat
Allah agar tidak derhaka denganNya.

Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak
kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir
kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan
wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor from his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, November 03, 2008

Congratulations Nani & Yoe!

Tahniah kepada Cikgu Nani & Yoe Atas Kelahiran Cahaya Mata Kedua...
Gender: Boy
Date:2 November 2008
Time:10.14 a.m
Nur Alya Raihanah sudah dapat adik!hoorey!
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Yer beg aku besar tapi aku suka!

Semalam, dalam kul 5 lebey cam tu, kitorang pegi Tesco..my hubby volunteer dasar x nak tolak troli :P nak dukung Nuha..As usual, Nuha love to be with her abah..dah pandai tengok orang..dan kalo stop mesti bunyi2 mulut nak suh abah dier jalan2..so my hubby tengok2 barang kejap2 jer laa..Aku sempat gak sambar romper for Nuha dan shelf untuk baju Nuha.X sempat lagi nak simpan baju dier coz malam tadi dier x mo tido..penat duk melayan..last2 again, 'naked'kan dier dan letak dalam buai..perangai saper laa x suka pakai baju time tido ni... bukan aku k!salahkan bapak dier..

Ni yang aku beli semalam, ada sales lagi..save budget..Dan aku sudah beli beg..besarkan?ok, aku suka, korang x suka ada aku kesyah?aiman pun x kesyah..

Korang rasa baper lama aku mampu bertahan ngan beg ni?hehehehe..no more handbag for me..yang ini sajork..senang weekend ku, semer barang Nuha leh duk dalam beg ni...
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Sunday, November 02, 2008

Kurma Ayam in da house!

Hari ni, aku mangun agak lewat sket la..x der la lewat sangat..Kul 9 lebih..then Nuha mangun nak susu..bagi susu kat dier, then mandikan dier..pastu dier tido..bleh laa aku mandi dan masak plak..Hari ni aku masak kurma ayam....tapi jangan ckp my hubby, aku tak guna santan tapi guna susu cair..hehehe..santan abes la...malas nak kejutkan my hubby pegi beli coz malam tadi sampai kul 4 dier tak tido duk surfing..kes tak bleh tido laa tuh..hari ni ingat nak kuar beli shelf untuk baju Nuha,carpet(yer aku tak jadi beli tikar buluh tuh coz my ma ckp,lama2 mender tu jadik berhabuk n not good for Nuha :( , then nak beli bag untuk aku...ok la..aku nak makan thari plak..chow!

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer