Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Tuesday, September 30, 2008

Menjelang Hari Raya

Hari ni for the first time, aku berada di rumah mertua (memang pon,last year aku kawen,remember?), menjelang hari raya..
Agak sunyi sket coz kalo malam raya biasa rumah aku bingit semacam...(malam ni biasanya ma suh tukar kusyen , suh cucuk sate dan masukkan kuih raya dalam balang).
Tahun ni, aku beraya bertiga..Baju raya Nuha sajer dah 8 pasang..(bilangan mungkin bertambah lagi pasni) itu aku pasti :)
Malam tadi sempat aku bungkus tapai(walaupun senget benget,half way, Nuha nanges, so kak ngah aku lak sambung bungkus)..dua2 x reti bungkus ketupat palas, dan dua2 x reti bungkus tapai..sungguh ironi bukan?
aper kejadah ironinya pun aku tak pasti..tapi yang pasti aku ngan kak ngah sudah punya anak..tu laa kot ironinya..
Kad raya, ha! Tenkiu to Ag + Toyanz yang aku rasa pembaca setia blog aku..thanks for the kad..
yang end with 'Pecah Kaca Pecah Gelas Sudah Baca Harap Balas' p/s: sorry kawan! aku tidak punya kesempatan untuk beli kad raya laa wei...baju raya aku pun orang sponsor weh, tahun depan aku balas, bleh? bleh, blah (sila jawab sejujurnya didalam hati-ikut!)

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Sunday, September 28, 2008

Esok My hubby balik!

Esok! My hubby balik..Yeeeeeeeeeeha ariba ariba!
Ok.Aku berenti menulis.Speechless, bleh?
Speechless atau hor**? :P Lagi 40 days to go bebeh!

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, September 26, 2008

Malam ini sungguh sepi..

Hari ni aku blog malam..x pernah2 nyer aku online malam..tapi sebab Nuha tido lama malam, better aku teruskan blog diwaktu malam..huhuhu..
Tapi tetiba hujan turun dengan lebatnya...Malam Lailatul Qadar ker ?Kalaulah aku salah sorangnya kan bahagia..
tapi amalan x banyak, bleh ker jumpa malam yang special tu?hopefully..
Apakah ada orang sanggup 'puasa tu' seribu hari? aku sanggup

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, September 25, 2008

Hari ini aku pose..

Hari ni hari pertama aku pose, Insya Allah..harap2 sampai waktu berbuka 'si dia' tidak buat hal..hehehe..
Hari ni aku update design blog my little angel..Blog Nuha ler..baru siapkan design..Isinya masih blom ada dan sabar yer, masuk blom open untuk all readers..hanya untuk aku..address nyer http://elissmiejunior.blogspot.com dan link dier ada kat blog aku ni The Apple Of Our Eyes..
Masa pregnant aku dah penat buat design untuk dier tapi lambat laa loading interface nyer yang dulu..so aku delete dan carik template baru..tapi aku masih blom puas hati lagik dengan design yang ni..aku nak yang warna warni...huhuhu...
Dah 5 jam online tapi x leh nak surf sangat coz Nuha asyik nak duk 'sitewwhh' jer..huhuhu...
Ok laa..aku nak terjah blog orang lain lak..huhuhu..

Ada ke orang sanggup pakai kondom untuk 2 tahun?Opss!Aku puasa..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, September 24, 2008

Lima Belas Perkara Tentang Aku Y'all ..

X pepasal kena tagged..Long aku laa suh baca blog Anak Mat Nor tu..huhuhu..

1)Nama Aku
Nama aku ma aku bagi..Long aku jer abah aku bagik..Nama adik badik aku sumer panjang2..nama ma aku cuma 5 aksara jer dan abah aku 7 aksara..nama adik badik aku antara 12-15 aksara..Percaya?Percayalah...

2)Hobi aku

Hobi aku surfing dan blogging..

Dulu hobi aku chatting..penah bil tepon cecah 300++ sebab online 24/7

Dulu-dulu hobi aku kumpul setem.. bleh?


3)Makanan kegemaran aku


Makanan kegemaran aku bulan puasa ialah bubur lambuk dan Nasi Kerabu.

Bulan x pose, apa2 jer laa..asalkan bersayur..vege aku nihh..

4)Pertama kali kena operate, masa lahirkan Nuha..sudah tidak comel kat situ..ada parut sepanjang 10 cm..

Btol ker bila aku nak beranak sekali lagi(kalo kena caeser lagik-nauzubillahiminzalik), dier bukak jahitan yang kat situ jugak?

Serik.Aku takkan serah diri dah pasni...tunggu 2 minggu lepas due..

5)My hubby dulu kawan tapi mesra..

Lama-lama, kekasih sudah mesra...

Lama-lama,suamiku memang mesra..heh!x mesra , x dapek laa Nuha yer dak!

6)Masa kecik2 aku tidak suka citer Hindustan..

Sebab kalo aku baru jer nak tengok, adik badik aku (esp abang2 aku) cakap aku tengah tengok citer adik badik aku...

Seyes, aku hitam pekat masa kecik2 dulu..org trg cakap hitam legang..

tapi dulu la..lepas pakai Fair & Lovely, aku jadik putih..ni seyes..aku tipu...

sebab badan aku dah berkembang kot jadik putih, kalo aku kurus balik aku jadik hitam kot..agaknya laa..

7)Cita-cita aku dulu nak jadi cikgu..cheh..
lepas aku kena ngajar budak tahun 2 dan tahun 3 masa mid sem break aku jadik serik..
budak2 skang sume macam hantu...lepas tu aku bertobak..

Pastu cita-cita aku nak jadi System Analyst..sebab Cikgu Zainab..lama tak jumpa cikgu zainab..dah kawen ker?

tapi aku just jadi Programmer..jadik laa tuh..tapi sebenarnya aku bleh lagi jadik System Analyst tu..boz, i ganti tempat u hokey? muahahahahahahahahahahahahahahahha..

8)Aku paling benci kalo orang lambat...seyes...benci sangat...kalo nak pegi mana2 baik suh my hubby siap2 dulu, sebab dier lambat dari aku..
pertama kali jumpa lelaki lambat bersiap, lelaki inilah...my hubby...huhuhuhu..tapi aku tak plak benci dier, gerammmmmm jer..muehehehehe..

9)Aku amik lesen lepas SPM, masa tu umur baru sweet 17 kan?so suwweekk..
tapi aku drive keta masa umur 26, bleh?cuba kira bape tahun?yer yer 9 tahun..

10)Aku seorang yang tido mati..Ibaratnya bom jatuh kat sebelah tinge pun sure tak dengar..

Tapi yang magisnya, selepas ada Nuha, aku memang terjaga kalo dier nanges..
tak nanges pun bleh terjaga..terasa dier nanges..pdhal tak...

11)Aku memang suka makan aiskrim..

Masa kecik2 dulu,demam2 pun ma aku beli aiskrim..

Hari ke 52, aku dh mkn aiskrim..nyum nyum..

Aku masih kempunan nak makan aiskrim sundae..MC D kira2 sejam dari umah aku..ada sesaper bleh tolong? seb baik Nuha tidak berair mulut..yer blom...muehehehe

12)Aku tidak suka Matematik.
Sifir pun tak hengat2 sampai hari ni..Masa darjah 4 dulu,aku cukup fobia kalo time Cikgu Zaid masuk mengajar..Aku penah doa time dier ada meeting cikgu..huhuhu..kalo tak dapat jawab soklan sifir dier x leh duduk, kena naik atas kerusi, then atas meja dan paling worst sekali kena jemur panas..yer, aku penah kena jemur panas.. .Soalan peberet yang aku tunggu dan ingat ialah 5X5..hoyeehhh..bleh duduk..

13)Aku pandai berbahas dan bersayembara puisi..Sudah lama skill tu tak diguna..masih pandaikah?

Tapi kalo aku berbahas ngan ma aku , aku tidak penah menang..tapi aku puas, sebab aku tahu aku menang!
Abah aku cakap, ngan ma, memang tak penah menang..hihihi

14)Aku tidak susah mkn ubat...tapi hari tu memang aku tak tahan bila kena makan Pati Ikan Haruan..seyes..aku serik.....

15)Aku rabun tp tidak pakai spek..Dulu ada buat sekali..pastu tak pakai2..drive ms hujan,sangat takut okkkkkkkkkk....

Who's next to tag:
Sesaper jerla..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, September 23, 2008

18 tahun keatas...

Dah beberapa hari Nuha buat perangai..kalo hari aku tak sempat update tu sebab Nuha tak nak berenggang dengan Susu Cap Gantungnya ..Ala..faham2 sendirik jer laa..Selalunya sejam dua jer, ni sepanjang petang nak duk kat situ..sampai aku tertido2 tapi aku celik dier masih lagi duk situ..hehehe..Aku memang respect tabik spring la bagi ibu yang fully breastfeed..bagi yang fully breastfedd tu,kalo anak korang derhaka besar sok2, wajar lah hang sumpah jadik rumah batu..aku sokong!
Harap Nuha 'berjuruihh' sebaik namanya..Amin..Insya Allah..
Hari tu ada sorang kawan tegur, makin hari dier kater makin lucah tulisan pada blog aku..Bagi orang yang tak kawen la katanya...Opss! Aku tak tersedar..sorry yer kawan..mungkin bagi aku biasa jer kot..Maaflah kalo aku buat korang malu sendirik..hehehe..
Aku dah tak sabar nak raya weh..macam laa puasa..mungkin sebab tahun ni spesel sket sebab dah ada Nuha kot...My hubby dah belikan Nuha 3 helai baju raya...yeay!hehehe..aku nak pegi beli sendiri tak berkesempatan..Hari tu masa Long aku balik pergi beli barang2 keperluan Nuha jer..x sempat nak shopping..Nuha ma aku pegang,x buat masuk pasaraya takut demam..so beli yang perlu sajer dan cepat2..huhhhh..tensen...Nuha cepatlah besar sket, bleh?ummi nak shopping plak ni..muahahahahahaha...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, September 19, 2008

Hampa btol!

Hari hari ke 49..rupanya aku masih tidak boleh pose..hampa btol la..Belah petang 'dia' datang balik..lama eh rupanya...Makcik aku kater dier 50++ baru leh semayang..ada jugak orang kater 60 hari baru leh semayang...ish..aku ingat dah abes..nampaknya bulan pose ni aku rasa mcm tak berkesempatan dah nak berpuasa..dah dekat pun nak raya..kalo sempat 2-3 hari pun ok dah aku rasa..syahdu plak...dah laa banyak mender masih kena pantang,bulan pose lak tak leh pose...
Tadi my hubby texted me, dier kater dier kena pi kursus kat Johor 12/10-15/10..aiyak..nampaknya aku ngan Nuha kena tinggal laa nanti..so kena handle Nuha sensorang..aiyak..bleh kah?berikan aku kekuatan...huhuhuhu...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, September 17, 2008

Puteri Mandi?Akukah?

Hari ni nuzul Quran..kalo kat kampung aku biasa orang buat hidangan then hantar kat masjid..Tahun ni ma aku tak berkesempatan nak buat tu,sibuk layan cucu...huhuhu..
Biasa lauk yang peberet ma aku buat adalah ikan percik atau ayam masak merah...Lepas pantang ni masih tak makan ayam masak merah..ma aku tak buat takut Nuha sakit perut plak kalo aku makan pedas2...huhuhu..Hari ni aku nk share resepi puteri mandi lak..2-3 hr lepas ma aku buat ni...




Bahan-Bahan:

250 grm tepung pulut
i sudu teh kapur makan
½ biji kelapa muda parut
2 ketul nisan trg or gula melaka seketul (kali ni ma aku buat dier tak letak tu psl putih jer kelapanya)
4 sudu besar gula pasir
Air secukupnya
2 helai daun pandan (kisar amik air)
1 helai daun pandan (simpul)

Cara-cara:
Gaul tepung pulut bersama air pandan yang dibancuh dengan satu sudu teh kapur sedikit demi sedikit hingga tepung boleh diuli.Sementara itu didihkan air di dalam periuk. Bulat-bulatkan adunan tepung pulut sebesar guli dan tekan di tengahnya. Masukkan ke dalam air didihan. Buat hingga tepung habis.

Tips:Untuk tahu kuih sudah masak, ia akan timbul dan angkat dengan menggunakan tapisan teh. Ketepikan dahulu.

Masak nisan bersama gula pasir, kelapa muda, daun pandan dan kira-kira dua cawan air didihan kuih tadi. Biar pekat baru masukkan kuih tadi. Kacau-kacau seketika dan angkat.bleh mkn!

p/s:Aku baru sudah solat Asar..kelakarnya aku rasa pelik bila solat sebab 9 bulan bawa perut..tetiba tadak perut..huhuhu..ringan jer masa solat..huhuhu..Esok aku start pose! Insya Allah..berikan aku kekuatan!Selalu memang dahaga lepas BF Nuha..harap2 bila pose, tak dahaga la...huhuhu..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, September 16, 2008

The Priority : sendiri vs hubby vs baby ?

Dulu-dulu,sebelum ada Nuha, aku tak pernah terfikir pasal keutamaan ni..priority..mana nak didahulukan..mana nak dikendiankan..bagi aku, my hubby ler keutamaan aku...
Malam tadi, bila aku terjaga tengah malam sebab aku sakit perut dan tetiba Nuha plak nanges mintak disusukan..aku extend masa aku nak pi toilet tu dan susukan Nuha dulu..lepas tu baru aku tersedar yang i was lupa texted my hubby mcm biasa malam tadi sebab Nuha meragam x nak tido sebelum tuh..baru aku realize, yang skang my first priority goes to our dear Nuha..shean my hubby...patutlah mcm orang merajuk jer gayanya when he texted me last nite...huhuhu..x baek tau korang...aku still sayang dan cinta banget sama my hubby..kasih ku tak penah berubah..chewah..cuma skang bila sorang2 kena manage Nuha, hidup x keruan...i need him by my side, now and forever..lambatnya abes cuti dan start a new life with my hubby and Nuha..tapi mcm tak bersedia lagik rasa nak keja..mcm dah benak balik programming and kena start from A to Z balik rasanya...boz, bleh saya extend cuti?another 30 days bleh?bleh blah, kata boz didalam hati...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, September 15, 2008

Solok Lada

Entri aku bulan puasa ni asyik citer psal makanan jer kan..sorry laa..psal aku tak pose so aku asyik makan jer..mueeehehehe Juadah pilihan aku kali ni orang kampung aku panggil solok lada..kampung korang lantak la nak panggil aper..kalo makan ngan nasi kerabu memang enak ni..bulan2 pose ni syedap gak kalo makan nasi kerabu ngan solok lada..chewah..mcm laa aku puasa


Lada setelah disumbat,sebelum dimasukkan santan


Hasilnya -Solok Lada


Bahan2:-
Lada hijau 10 biji
Santan +secawan air

Bahan2 untuk ditumbuk:-
Ikan selayang 4 ekor (direbus dan diambil isi)
Lada hitam 20 biji
bawang merah 3 ulas
bawang putih 1 ulas
kelapa parut (kelapa muda)
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa


Cara-cara:-

Lada hijau di belah dan dibuang biji..
Bahan-bahan tumbuk digaul dan dimasukkan kedalam lada hijau..
Kemudian, masukkan lada tersebut ke dalam periuk,buh santan dan secawan air..
Jerang sampai sampai santan kering..siap...

Masa entri ini ditulis, Nuha sedang tido..baru sudah bf..huhuhu..tido lama sket anakku, ummi nak blogging ni dan menyerang hendap blog2 yang ada dialam blogsphere ni..huhuhu

Nuha hari ni...Sudah 45 hari.
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Sunday, September 14, 2008

Terkenang dolu-dolu...

Dolu-dolu, kalo puasa penuh mak abah bagi upah duit raya...
itu dolu-dolu la..
skang, kalo pose tak penuh jenuh makkk nak menggantikannya you!Dah laa aku tak puasa2 lagikk ni..lamanya ehh...
duit raya plak kena kasi kat anak buah semua tahun ni dah la anak buah dah bertambah dari sorang jadi sebelas..dah nasib

Dolu-dolu, baju raya sorang pat lima nam helai..semua mak sponsored..
itu dolu-dolu la..
skang, bukan takat baju aku nak kena fikir, baju si kecik dan si bapak pun kena fikir..
tadak orang nak sponsored lagik ker?huhuhu.. tema aku anak beranak tahun ni biru laut..mak aku sponsored baju kurung...hahahahaha

Dolu-dolu,biskut raya tolong jugak mak buat walaupun tolong tengok..
skang, main tunjuk2 jer kuih raya biskut segala...aku tabik laa bagi yang rajin buat biskut raya tu..hulur laa setabung kat aku..almond london pun ok! :P

Dolu-dolu,kad raya nak kena beli bagai..
skang, orang main SMS email jer nak ucap Selamat Hari Raya! Tak kira, aku nak kad raya yang bersetem segala jugak...x kira, aku nak jadi kolot..sesaper nak kad raya, bagi alamat email kamu..dengki kan?heheheheheheehe

Dolu-dolu,nak kena bagi duit raya kepada yang datang bertandang..
skang,bleh mintak duit raya bagi pihak Nuha plak..hahahahahahahahahaha...gelak syaitonnnnnnn!leh buat bayar tol balik Shah Alam...durjana punya mak!

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, September 12, 2008

Rombak dapur!


Ma aku tengah pegang Nuha


Nuha sedang dimandikan Mak Bidan..aku mandi??sori sket..hehehe..censored..


Semalam aku tak online kerana ada majlis adat orang melayu trg/kelate 'rombak dapur'(maknanya tamatnya tempoh berpantang)oleh Mak Bidan.Aku dan Nuha dimandikan dengan air limau nipis dan diperlepaskan...Bahan2 yang digunakan untuk perlepas adalah sebijik kelapa, beras segantang dan pengeras 1.20 dan tali..selepas perlepas,(dia baca serapah apa ntah)maka berakhirlah proses berpantang aku..aku dah bleh kuar rumah laa..sian Nuha, masa mak bidan mandikan dier, dier nanges..selalu mandi air suam..amik ko, sekali kena air sejuk terus nanges..manja anak ummi ni yer...huhuhuhu...dah laa aku baru sudah mandikan dier sebelum mak bidan tu mandi..la..aku mana tau Nuha tak perlu mandi pagi tu..sheann Nuha..hehehe..

Petang tu terus ma abah aku angkut aku dan Nuha pegi umah mertuaku...tinggal Nuha kat umah mertua jap pegi shopping ..sempat rembat 2 helai baju dan hairband serta sepasang kasut untuk Nuha...aku just beli panties dan selipar raya jer..huhuhu..
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, September 11, 2008

Bubur Lambuk!


Dah dua kali ma aku buat bubur lambuk puasa kali ni..ni antara peberet aku laa kalo pose2 ni..kalo tak makan rasa macam x lengkap jer pose....chewah...lagipun, aku kan vegetarian..huhuhuhu..Sini aku perturunkan laa ilmu ma aku untuk korang..aku penah rasa bubur lambuk yang kampung baru tu..sorry to say laa..ingatkan sedap laa segah namanya...tu bukan bubur lambuk..bagi aku tu cumalah nasi air..oh plizzzz..menderita ok kalu tu dikatakan bubur lambuk..korang tertipu la...

Aku ni tak reti laa nak agak berapa orang makan tapi satu periuk besar la..cukup 10 orang mkn kot..ma aku memang buat banyak sebab nak bagi jiran2 kan...amal jariah cik kiah dibulan puasa...huhuhu

Bahan-bahan:-
Beras 3 cawan
Pucuk midin
Daun kunyit sehelai
Daun halia sehelai
Daun kesum
Pucuk manis
Santan kelapa (sebiji)

Bahan untuk ditumbuk:-
10 ekor Ikan sardin(orang terengganu panggil ikan selayang) direbus dan diambil isinya
6 ulas bawang merah
lada hitam (secukup rasa)


Cara-cara:-
Jerang beras dengan 6 cawan air (sukatan dier 1 cawan beras 2 cawan air) hingga jadik bubur..(pekat)
Pastu masukkan pucuk2 yang ada kat atas...
Pastu masukkan bahan tumbuk ,garam,gula,pak aji secukup rasa...
Pastu masukkan kerisik (Kelapa parut di goreng dan ditumbuk sampai keluar minyak,1/3 dr sebiji kelapa)
Pastu masukkan santan dan biarkan mereneh seketika...sheappppp..yeay!bleh mkn!

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, September 10, 2008

Seyes sejukkk!

Hari ni last day aku mandi serung...air serung ni panas...kat umah aku kalo pagi2 nak mandi memang sejuk giler...macam mandi air bukit ok..so sila jangan malam pertama kat umah aku..esok seksa beb nak kena mandi awal2 pagi nak solat subuh...aku dan my hubby dah serik.. :P tp aku nampak my hubby x penah serik pun...huhuhu

Yang aku heran, masa aku kecik2 dulu, awal giler aku mangun mandi(terpaksa kot sebab nak pegi sekolah kan)..masa tu agaknya badan kecik kot (chehss ..ayat tak bleh blah :P) so kuantiti air yang menimpa badan tu sedikit so tak sejuk sangat kot..hehehe..bleh aku buat teori gaban macam tu?

Esok mak bidan datang nak rombak dapur (macam rombakan kabinet plak yer) walaupun tiada dapur..dapur tu yang orang guna bersalai time pantang tu laa..tapi sebab aku caeser so aku tak bersalai..kira adatlah..lepas 40 hari, barulah aku bleh pegi kuar rumah hatta nak pegi meronggeng sekali pun lepas tok bidan perlepas2 semua..aper yang dilepaskan pun aku tak tau..harap tak kena bius lagik..huhuhuhu..my hubby kena pantang lagi untuk 60 hari..shean..seb baik duk berjauhan.. kalo dak, duniaku hanyalah diatas rumah...oh donea...lihatlah....

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, September 09, 2008

Pengasuh wanted!

Masih pening...nak antar nurseri uitm tapi sheap ada waiting list..harap ada rezeki Nuha...dapat pengasuh yang baik+comel,bleh?huhuhuhu..my hubby every weekend gi cari pengasuh..susah kalo lelaki pemalu nak carik pengasuh yang baik+comel..huhuhuhu..korang ada ide?nak gi antar jauh2 aku masih kurang konfiden..setakat sek 7, sek 8,sek 9 tu jalan yang aku biasa pegi,Insya Allah aku bleh antar...wey, dah hampir 2 bulan aku tak drive ni..sifoo, niza laa tu ada refreshment driving class tak??hehehe...Lu pikir laa sendirik..belajr sendirik...katanya didalam hati...hehehehe...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, September 08, 2008

Hari pertama...

Hari ni hari pertama aku mandikan my bb setelah sekian lama aku duk asyik nengok jer ma aku buat...Hari ni Ma aku paksa..huhuhu..memang kalo kena paksa terus aku bleh buat..aku sebenarnya nak kena paksa dulu..mcm aku kena paksa dek my hubby nak drive keta hari tu la...hehehehe..berkat keterpaksaan ...Alhamdulillah, masa mandi, Nuha memberikan kerjasama penuh padaku..diam jer..hehehehe..lepas tu tengah2 aku siapkan dier,mungkin lambat kot,dier nanges plak..hehehehe..terpaksa bagi susu dulu kasi lena baru aku siapkan dier balik...hehehe..Macam tak percaya jer aku buleh buat semua tu..selama ni nak pegang bb pun aku tak penah..ni nak kena mandikan, nak kena siapkan dan susukan..kena dodoikan..tapi bila dah bergelar ummi ni semua dah bleh buat...btol laa kata orang, bila dah ada baby, automatik bleh buat nyer..hehehe..Alhamdulillah...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Saturday, September 06, 2008

Hari ni hari jadi aku....

Terima Kasih kepada semua yang telah wish,terlupa nak wish dan akan wish aku semperna birthday aku ni...Dah 26 tahun rupanya nyer..masih muda...hehehehe...Dan yang paling penting sharp kul 12,time Nuha mintak disusukan, my hubby SMS aku..orang lain better late than never tak per...Kalo my hubby lupa nak wish, ko pantang laa 1000 hari..hehehehe..Harapan aku pada birthday kali ni tak banyak cuma:-
♥ My hubby akan menyayangi dan menyintai aku seumur hidupku....kalo my hubby tak bagi hadiah pun xper dah..memang x der harapan dah...hehehehe...doa pun dah memadai bagiku..nak suh beli laptop dah beli kan...
♥ My bb membesar dengan sihat dan sempurna dan menjadi anak yang salihah..
♥Dapat pakai implan..ni laa 4 tahun nyer..implan untuk merancang kelahiran seterusnya..ada sesiapa nak sponsor???huhuhu..
k la..sekian untuk hari ni..
p/s:Start hari ni aku leh call nombor 8pax ku secara free selama 7 hari..sila bersedia untuk muntah ckp ngan aku..hehehehe
ma, aku cuma nak makan kuih seri muka jer bila aku dah abes pantang nanti..konon2 kek hari jadiku laa..bleh erkk..erkk...huhuhuhu...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, September 05, 2008

Terkilan Sungguh!

Dalam sebuah hadits Rasulullah Shallallaahu alaihi wa Sallam bersabda:
“Barangsiapa menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa, niscaya ia akan mendapat pahala seperti orang yang berpuasa tanpa mengu-rangi pahala orang yang berpuasa itu sedikitpun.” (HR. Ahmad dan An-Nasai serta dinyatakan shahih oleh Al-Albani)

Dalam hadits Salman Al-Farisi berbunyi:
“Barangsiapa menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa, niscaya hal itu akan menjadi penghapus dosa-dosanya dan menjadi pembebas dirinya dari api Neraka. Dan ia akan mendapat pahala seperti orang yang berpuasa tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasa itu sedikitpun.”

Para sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah, tidak semua orang mampu menyediakan buka orang yang berpuasa?” Rasulullah Shallallaahu alaihi wa Sallam menjawab: “Pahala ini Allah berikan bagi siapa saja yang menyediakan makanan bagi orang yang berbuka puasa meskipun berupa susu bercampur air, kurma atau seteguk air. Barangsiapa memberikan seteguk air bagi orang yang berbuka, niscaya Allah akan memberinya minum seteguk air dari telagaku, ia tidak akan dahaga selamanya hingga masuk ke dalam Surga.”

Ku mengharap puasa kali ni lain laa dari tahun-tahun sudah...kerna aku sudah bergelar isteri..tapi...sedih nya dalam hati tak dapat nak menyediakan juadah berbuka puasa buat my hubby..hari ni hari ke-5 laa my hubby terpaksa menumpang kasih kat kedai mamak atau bazar2 Ramadhan..memang sedih sangat laa..Harap tahun depan aku mampu berbuat demikian untuk 4 tahun seterusnya...4 tahun?Kenapa 4?Tunggu....

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, September 03, 2008

Berpantang!

Hari ni aku dah hari ke 35 berpantang..tinggal lebih kurang 9 hari lagik aku akan menamatkan episod terseksa dalam hayat aku sepanjang aku hidup ni la..hehehe..
Tapi sejak seminggu lalu, aku dah mula tak berpantang sangat dah..dah jadik muak ok tapi ada la rutin yang masih aku teruskan contohnya mandi serung...yang lain aku tak buat..

Ni aktiviti aku sepanjang berpantang:-

1)Mandi Serung
-aku masih mengamalkannya ok..Pagi-pagi, abah aku akan jerang air bersama daun kunyit+daun halia+kunyit+halia+serai+pandan+beras+daun apa2 ntah lagik..dah laa tak leh sabun..hehehe..tapi belah petang, aku mandi macam biasa jer, mandi sabun syampoo bagai...

2)Kena bengkung
-aku x leh pakai bengkung yang mcm aku beli tu,just kena beli bengkung yang zap tu..rega pun dekat seratus...hampeh sajork..aku berenti pakai dah..malas seh..huhuhu...dah laa mak bidan suh balut ngan buih bila diumpai daun kapal terbang+kapur .buih tu disapu kat perut aku..wah, hitam sheall perut aku...pastu, seminggu jer aku buat pastu aku stop..then mak aku beli param, 3 hari jer aku pakai..sebab panas..hahaha..then mak aku buh la garam +kunyit dan disapu kat perut aku..siap2 bleh goreng perut aku ni..muehehehe

3)Makan pati ikan haruan
-ni masa awal2 pantang hari tuh..seb baik my hubby beli 6 botol jer...ni ubat yang aku surrender dah kalo korang suh makan lagik..korang tau mcm mana nak makan, kena tutup hidung pastu, siapkan segelas milo depan aku, baru dapat telan...minum milo tu pun aku still x bernafas lagik..mak cik aku yang keja farmasi hari tu datang, dier kater nape x makan pil pati haruan..laa..ada ker??nape ler aku seksa diri..

4)Makan jeli gamat
-ok yang ni aku bleh telan selamba jer...siap ngan ibu gamat aku kunyah mcm tu jer...muehehehe..berlagak..semalam misi ckp parut caeser aku comel dan x nampak..Dengan izin Allah, hasil penat lelah ku kot..abes laa sebotol aku makan..

5)Makan ikan haruan
-Ingat nak kena makan anak ikan haruan..rupanya skang orang tak bagi makan sebab dikhuatiri ada kuman..aku ingat baru nak try...hehehe..so makan sup ikan haruan yang besar tu nga panggang jer laa..akhir2 ni aku dah makan yang goreng2..baru seminggu dua la..dah mula makan ikan haruan goreng..ikan pun ada hadnya laa jugak...ada certain2 ikan jer aku bleeh bedal conntohnya ikan selar dan ikan gelama..ikan lain mak aku x berani nak bagi aku makan..kekadang mak aku buat sup ayam..bukan sup pun, mak aku main campak2 bawang putih ngan halia dan lada hitam jer..semua aku kena telan tuh...

6)Pakai Stokin dan baju sejuk
Gila laa pans2 hari kena pakai stokin ngan baju sejuk..dah ape minggu aku tak buat..pagi2 lepas mandi serung, abah aku(anak abahkan) pakaikan aku minyak afiat kat kaki then pakaikan aku stokin..dier kater ingat masa kecik2 dulu jer kena pakaikan aku stokin..dah beranak satu pun kena pakaikan lagik..muehehehehe.terima kasih abah..

7)Menyusu dan berjaga malam..
Ni pengalaman kedua laa menyusu..nyusu abah nyer prnah laa:P seyes lain Ad!muahahahahahaAku kadang2 paling banyak 4 kali mangun kalo Nuha jaga tengah2 malam nak susu atau tukar nappy...kadang2 seksa jugak masa awal2 tu sebab dier menyusu lama sangat..ada sekali tu dari kul 2 pagi sampai kul 4 pagi menyusu..dah la masa tu aku menyusu dier sambil duduk..pagi esoknya aku colapse terus..tido manjang..meuehehhe..sejak besar sket ni, dier jarang sket mangun..aku pula mangunkan dier kalo dier tak mangun2 takut dier lapar..hehehehe..aku tak penah mandikan Nuha lagi sebab ma aku yang mandikan dier..agaknya lepas pantang ni kot baru aku nak berjinak2 mandikan dier..tapi aku penah laa siapkan Nuha lepas mandi..mungkin ma aku tak harapkan aku kot..Nuha diam jer time ma aku mandikan dier..bagus anak ummi...

8)Berurut dan tungku
Sebab aku caeser, bidan datang urut aku masa aku berpantang hari ke 20..mak bidan datang urut aku 3 hari...seyes..sakit..aku rasa kena cucuk bius hari tu tak la sakit mcm ni..tapi mak bidan tu cakap aku bagus, diam jer...hehehe..seb baik x meleleh air mata...masa aku jatuh terlentang atas simen dulu(masa tu bujang lagi thn 2005), tukang urut tu urut aku sampai nak terkencing aku dan meleleh air mata..tapi seb baik mak bidan ni x sekuat mak cik tukang urut tuh...

Apa lagi erk..aku rasa tadak apa2 ler lagik..huhuhu...selebihnya aku tido...dah 30 hari ni baru aku stat blogging dan surfing..hehehe

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, September 02, 2008

I got my size back!

Hari ni aku pegi checkup Nuha..dah genap sebulan bb ummi....mak ai bbku, tido dari turun umah sampai laa balik umah balik..misi suh ummi bogelkan pun, ko buat dek jer nak..tido la..kan kalo ko mangun, x psal2 kena breastfeed :P (klinik KERAjaan kang..kena bagi contoh yang murni..)Hari ni berat Nuha 4.1kg..mak ai....beratnyer anakku..ok, timbang ummi lak...wowwww..amazing..x sangka...berat ummi kembali kepada asal..patutlah hari tu, my hubby ckp aku nampak dah kurus...ari tu pun aku bukan naik banyak sangat..73.5 Kg jer masa megandung..dalam masa sebulan aku dah turun 12kg..agaknya sebb bbku suka sangat breastfeeding..dan pemakanan aku...orang berpantang mak aku cakap, x leh menambah...aku selalu terlupa, terambil sket nasi...tu agaknya berat aku leh turun...lagikpun menu diet yang sihat mak aku sediakan, ikan panggang, sup ikan haruan,sup ayam...tapi nama jer sup tapi mak aku rebus2 jer campak2..sebab x leh mkn minyak2...masa mula2 berpantang, siap kena minum air kunyit +manjakani lagi you...mak ai..syedapnya...muehehehehe

aku tadak plak amik slimming set ker aper..sebab aku beranak caeser so, tak leh amik set bersalin yang berherba ...lepas 2 minggu baru ler bleh amik...lagipun x digalakkan kalo nak breastfeed..walaupun sepanjang pantang ni,azam aku adalah untuk fully breastfeed tapi azam aku tak sekental mana..semasa awal2 lepas bersalin, kalo aku menyusu duduk, aku akan sakit belakang...pastu, aku give up sebab dier lama menyusu.nak nyusu dier sambil baring, aku risau,ko**k tertindih muka dier plak..muehehehehhee...then lama2, dah expert aku kurangkan bagi botol dan menyusu nuha sambil baring...aku salute laa bagi ibu2 yang bekerja yang fully breastfeed...oh, anakku nak menyusu...time to go..

Selamat berpuasa buat semua! p/s:aku x pose :P

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer