Terlepas Entry Terkini ? Klik Sini

makhluk tuhan paling gojes atas muka bumi sedang gigih tulis komen. Terima kasih :)

Thursday, July 24, 2008

Pandangi Langit Malam Ini..

Semalam,abah n ma aku nak pegi PK*NS coz nak beli produk DCL..seb baik my hubby x mungkiri janji semalam..then, my hubby cakap nak pegi pasar malam..so malam tadi x perlu masak..korang ingat ma aku ada kat umah aku x perlu masak ker?banyak chantique!ada laa lauk²yang aku request suh ma aku masak tapi yang selebihnya aku buat sendirik...x nak laa diorang terasa seperti orang gaji berada dirumah aku..huhuhu..dah laa abah aku dah jadik drebar kan..Malam tadi manyak btol aku makan, semua yang aku nampak, aku nak makan..hehehe..Aku makan nasi lemak kukus lauk ayam goreng berempah+roti goreng+kek coklat 3 ketul..tu jerk..hehehehe..my hubby lagik laa..dah laa nasi lemak kukus kerang, siap beli ayam goreng lagi seketul, then ayam percik lagi + roti goreng+kek coklat aku pun dier makan seketul.Hari tu aku tanya dier, sayang ni memang suka makan ayam kan?dier kater kalo ada makan..ni bukan kalo ada makan, ni memang peberet..x nak mengaku lagik..kalo aku goreng ayam jer dan bagi kicap buh lada bawang, sengih melebar jer..tu pun x mengaku lagik peberet dier ayam..huhuhu

Hari ni last laa aku rasa aku dapat update blog ni..esok aku MC coz weekly checkup..harap x kena induce..baby pun x enggaged lagik ni..next week aku ingat kalo x bersalin lagik, aku nak bersantai sajork di rumah sambil menghirup udara segar...macam pernah aku dengar kata²itewh..maunya tak..lirik lagu tema cinta aku ngan my beloved hubby ler...dier selalu nyanyi lagu ni kat phone masa aku nanges :P sebab rindu kat dier..manja giler..maklomlah sorang kat terengganu, sorang kat Shah alam..jiwang shealll...dah laa dier nyanyi kat public phone..hehehehe..boleh anda bayangkan??dan masa pantang nanti aku rasa lagu ni aku sering berkumandang kat tinge aku...uiks..sedihnya..2 bulan x jumpa my hubby..tapi dier janji nak balik 2 minggu sekali..hurmm...will wait pray n see.. :P

Pandangi Langit Malam Ini by Jikustik..

Putri, jangan menangis
Hapus air mata
Di wajah cantikmu

Putri, kepergianku
Tak akan lama
Tahan rindumu

Putri, seandainya saja
Kubisa, menghentikan waktu
Kuhentikan waktu

Reff

Bila kau rindukan aku putri,
Coba kau pandangi langit malam ini, aku di situ
Bila itu tak cukup mengganti
Cobalah kau hirup udara pagi, aku di situ

Mungkin dengan perpisahan
Kita kan mengerti arti pertemuan

Putri, percaya padaku
Ini hanya likuan hidup
Yang pasti berakhir

Nak dengar gak? sila donload katSini

Ok laa..nak sambung kerja untuk hari terakhir..hari ni aku nak kerja sungguh²..lepas ni nak praktis x keja selama 2 bulan..kekekekeke..syoknya cuti!huhuhu..
Sekali lagi, mohon diampunkan segala salah dan silap..terasa hati, terkecil hati,terkasar kata, tersalah perbuatan..doakan aku baik²sajer dan selamat melahirkan..aku sudah tidak sabar..yer,tidak sabar melihat apple of my eye ni...anak ummi, kita sama²tempuhi saat²indah bersama²nanti...jangan takut tau nak kuar nanti erkk..sayang anak ummi & abah!nanti ummi bagi upah erk..buat personal utk dear baby, ok?kiter mintak laptop satu ngan abah...hehehehe.. :D

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, July 23, 2008

Biarkan aku...

Hari ni, aku rasa malas sangat nak buat apa²..aku rasa, kalo dis week, aku x bersalin lagik..Aku ingat nak cuti...Tapi bila tengok² balik dalam sistem cuti ofiz aku, mak ai..manyak nyer MC..hehehehe

Cuti sakit sajer dah 5 hari..masa akhir²ni jer aku mintak MC sebab kat hospital yang aku pi checkup tu(DE*MC) kekadang, doc dier pegi sambut kelahiran bb bila dengar annoucement "PERHATIAN KEPADA SEMUA PESAKIT DOKTOR XXX(bukan nama sebenar),DIHARAP BERSABAR KERANA DOKTOR SEDANG MENANGANI KES KECEMASAN"..delayed laa waktu checkup aku..x leh nak agak²..dan lagi satu, sejak kena pegi checkup seminggu sekali ni, aku dah x bleh nak apply keluar 2 jam tuh..hampehs tol..sebulan just 2 jam jer dibenarkan untuk urusan peribadi..tp aku tengok makcik² tu mcm x baca pekeliling jer..keluar jer selamba dekkk..penat tow aku buat sistem pekeliling tuh..penat laa sangat :P

Minggu ni my hubby janji nak amik aku tetiap petang..hangen tau , bila orang mungkiri janji..tapi aku dah biasa laa kalo dier mungkiri janji ni..mencik tau..tapi aku tak cakap laa mencik..semalam dier x pat balik awal sebab gi amik batu sungai kat area loji dier coz nak sangat wifey kesayangan dier ni bertungku laa..ma aku tertinggal lak batu tungku kat kampung..huhuhu..Hari ni dier janji nak amik lagik, kalo kensel last minute aku geget malam ni..nak geget malam² jer ..x henggat..huhuhu

Air selusuh aku dah nak abes..mau tak abes, ma aku asyik tanya jer minum ker x..dier takut aku terberanak awal :P abah aku lak, kalo aku mengaduh sket time my baby♥ buat keras dlm belly aku ni, mula laa tanya, dah nak beranak ker? huhuhu..agaknya sudah bosan menanti kot...dan malas nak jadik drebar aku..hehehehe...sungguh, penantian suatu penyeksaan...kecuali tunggu buah durian gugur..sebab pastu leh makan..lalalalala...

Esok gaji masuk!Hari ni dah dpt payslip..yeay! baby♥ , sila keluar selepas esok, coz ummi dah dapat gaji, leh balik kampung..huhuhuhu...Keluar cepat²tau..shean ummi..lagipun tok ji n tokki dah tak sabar tuh nak nengok baby♥ sambil ummi membayangkan serba satu pada baby♥ kalo baby♥ fomfuan laa :P hahahahaha

ok laa..harap² kalian semua doakan aku selamat², bleh?Ampunkan salah silap aku...biar senang sket aku beranak..kalo sepi jer blog ni pasni..aku dah selamat laa tu, Insya Allah...ketemu lagi lepas abes pantang..chehs..macam nak beranak dah lak aku rasa..huhuhu..doakan aku selamat beranak dengan normal dan x kena induce...huhuhu..

doc, saya x nak kena induce, bleh?

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, July 22, 2008

ops! lupa update..

cat
more cat pictures

aku nak balik dulu..drebar sudah calling²..huhuhu..esok aku update..tu pun kalo aku x bersalin lagik mlm ni..hehehe..doakan aku selamat sajer..ok??

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, July 21, 2008

mls keja, bleh?



Comel plak aku tengok nombor stat blog aku ni..huhuhu...tadak keja laa ni..padahal banyak keja nak kena buat..aku sungguh bosan laa duk ngadap keja..aku rasa mood bersalin aku dah sampai kot..memang sungguh malas..aku rasa nak duk rilek² sajer dirumah menjaga baby♥ bleh? bleh blah...

tapi aku takut nak bersalin..arghh..dah bape malam x leh tido..bukan x leh tido, tido dengan nyenyak tapi antara kul 4-5 pagi mesti aku terjaga..pastu x leh nak tido..dekat²time mangun baru terlelap...sampai ofiz pening²..

arrghh..tensen..Ya Allah, berikan aku kekuatan.....

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, July 18, 2008

Meet Ibu-To-Be!


aku ngan wafaa syebuk tayang perut muncit ada isi..(p/s:credit kat Niza)

Akhirnya jumpa gak dak Wafaa ni setelah beberapa bulan ber'komen'²di alam blogsphere nih..Hokay, ko leh try rempah yang ko nak tuh..Then jangan lupa tempek di blog hasil kerja tangan ko k!Aku tunggu..tu pun kalo aku x bersalin lagik..huhuhu..

Aper kes ntah semalam, doc tu nak induce aku..cuak aku..seb baik aku demam..nak kater, darah tinggi, ok jer..nak kater baby besar, baru jer besar baby ku ni..nak kater diabetes, ok jer..nak kater terlebey due, lamaaaat lagik (ops..not so long..12 days left)..ntah aper²ntah..
Next week katernya...Harap²aku x kena induce..btol ker orang kater, induce lagik sakit??walaupun aku memang x sabar nak dier kuar (walaupun dalam hati kinda berdebar²bagai nak mam***) tapi aku nak baby♥ ku lahir secara natural..no induce plz!

malam tadi, aku nanges lagik coz kena tido sensorang..seb baik x cramp kaki..pengurut bergerak aku kena OT lah pulekk..dah besar² perut ni mcm²dugaan yang aku tempuh..chewah..banyak laa sangat dugaannya..Kena checkup sorang² dan kadang² kena tido sorang²..kalo bleh aku nak dier rasa apa yang aku rasa..dan aku nak dier ada time aku nak beranak..aku nak dier yang antar aku pegi hospital kalo dah sampai time..huhuhu..aku nak dier jer..orang lain, x mo layan..

p/s:Niza, tenkiu banjer ABC..jgn gitau my hubby or ma aku..hehehe :P dirumah, aku sungguh sopan, x minum ais dah depan ma aku, tapi senyap²curik²minum ais masa ma aku tiada di dapur..huhuhu..
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, July 16, 2008

Ag,Selamat Hari Tua :P


Selamat Hari Lahir Ag!Yang ker..Syyyhhh!! (2008-1982)
♥Semoga cepat tawen..
♥Semoga bahagia dunia akhirat..
♥Good Luck in whateva you do, will do, was did..
♥Dah nak tawen tuh, jangan lupa ajak aku, bleh?
♥Hadiah mintak ngan toyanz..hahahahahaha..gelak durjana..

p/s: gambar aku cilok dari toyanz..sungguh durjana ok..buat aku jelez..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tidak Menjawab Soalan!!

Apahal lu?Orang tanya lain ko jawab lain..Duk sibuk nak hentam orang..jawab laa dulu soalan yang orang tanya...Tadi aku dengar orang cakap 'Orang yang memilih sama dengan orang yang dipilih' dan aku rasa seseorang telah 'hangat'...nak lawan dengan yang dah penah duk dalam koloni ko dan setiap rekod kewangan ada dalam kocek dier..Maklumlah,yang dia lawan tu exBendahari Koperasi Sekolah Indera Pura..

Tuh laa saper suh ko lantik dier jadik Ketua Penerangan Koperasi Sekolah Indera Pura...huhuhu..ko wajar letak jawatan skang! Sebab semua tengah hangen kat ko...bodo punya ketua penerangan Pengawas Sekolah Indera Pura tuh...

Kalo masa aku sekolah dulu, kalo tidak menjawab soalan, tu dah dapat kosong markah..no IHSAN mark!Dan aku tetap sokong ex-Bendahari Koperasi Sekolah Indera Pura ituh...

bak kata Nabil 'Lu Fikirlah Sendirik'

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, July 15, 2008

Ari ni aku sudah ada drebar..

Huhuhu..Sila jelez sekali lagik..dah laa semalam ma aku buatkan aku ketupat sotong..hari ni lak, abah n ma aku pegi antar aku ke ofiz..haruslah ma aku ikut sekali..kalo sesat kang, diorang berdua..huhuhu..bab²jalan ni, ma aku lagik cepat henggat dari abah aku..aku rasa semua perempuan macam ni..aku ngan my hubby pun sama..my hubby nak hafal jalan pegi seksyen 2 tuh pun aku rasa 300 kali lalu, baru dier henggat..oh durjana nyer isteri itewh...mintak ampun yang bang! :D Jalan²lain x payah kira laa..yang sekangkang anak kera jarak dari umah aku pun lama baru dier hafal..aku ni bab² menghafal jalan, aku rasa aku lagi expert laa dari my hubby..coz aku ni selalu menggunakan public transport di era bujangan dulu..abes mender aku naik..bas ker, monorail ker, lrt ker, komuter ker, taxi ker(time² kaya jer ni-contohnya bila gaji masyukk) segala mak nenek public transport laa..tu kekadang jauh laa sket dari jalan sepatutnya kalo nak ke sesuatu tempat..atau pun aku x reti ker situ kalo naik kereta..muehehehehehe..sila marahkan diri saya..saya memang penakut nak bawak moto atau keta dulu..skang baru aku menyesal..tu pun still takut lagik...kerna masalah ku adalah 'farking'...masa kat driving school dulu, aku rasa aku lah yang paling kerap strike ..chehss macam bowling lak..abes pagar yang nak belajar masuk parking tu aku cantas..sungguh cekap kan?aku x cantas pagar parking tu cuma masa hari ujian memandu jer..Alhamdulillah..aku amik sekali jer lesen keta..tapi aku berbangga, sebab aku dapat full mark OK masa ujian bertulis! bab hafal² ni memang i loike!bab praktikal ni lemah sket..kecuali praktikal di atas ______..sila sambung sendiri..aku x nak layan...

Hari ni ofiz aku ada buat gotong royong..chewah..aku duk rilek² sajork..muehehehe..lagipun aku gi attend meeting..terima kasih boz kerna bagi saya alasan untuk skip gotong-royong itewh..hehehehe..


Niza dengan uniform gotong-royong..muehehehehe...siap amik gambar sendiri..huargh huargh huargh huargh huargh huargh huargh huargh huargh huargh huargh

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Ketupat Sotong Oh Ketupat Sotong...




BAHAN²

1 kg sotong segar (my hubby beli yang 1kg RM14.00)-dia beli 12 ekor- RM13.00
1/2 kotak Santan kotak yang besar tuh
1/4 kg beras pulut (beras pulut floral RM5.90 sekilo)
Gula Merah (secukup rasa)
Garam(secukup rasa)
Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 1 ulas
Halia dihiris
Halba sket
lidi(yang dibasuh)
Daun pandan sehelai

CARA-CARA
Oleh kerana sotong yang dibeli kecil, so cara-caranya adalah seperti berikut:-
1.Pulut hendaklah ditanak bersama santan,gula dan garam..
*Jangan lupa tinggalkan separuh santan untuk merebus sotong.
2.Bersihkanlah sotong terlebih dahulu.Cabut laa kepala.Kulit sotong hendaklah dibuang.(Terpulang mak aku kater).Masukkan pulut yang telah digaul bersama santan tadi ke dalam perut sotong.
3.Mampatkan pulut di dalam perut sotong(3/4 perut sotong) dan masukkan kepala sotong seperti asal selepas itu cucukkan dengan lidi.
4.Sesudah semua sotong selesai diisi pulut ke dalam badan sotong,masukkan ke dalam periuk dan masukkan santan yang aku suh asingkan tadi tu serta bawang putih,bawang merah,gula merah,halba,secubit garam dan halia.Buh daun pandan yang disimpul sehelai untuk lebih kesan aromatik....Rebus selama 15 minit dengan api yang perlahan.Agak² laa wei..kalo dah masak, x der laa liat sotong tuh..muehehehehe

p/s: Niza, sila terliur yer..muehehehehe

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, July 14, 2008

Rempah sudah sampai!

Ma & abah aku dah ada kat umah aku..patutnya hari ni, abah aku nak antar pegi ofiz, tapi dier x undergo training lagik x tau jalan laa wei, kang sesat lak abah aku so esok kot baru abah aku antar aku pegi ofiz..yeay!x payah aku drive dah..syoknyer..kalo selalu kan best..hehehe..terlebey2 laa plak..

Ok, wafaa, niza, ad n ida..sila amik rempah korang..dah sampai..50¢ jer sepaket untuk rempah masak dan rempah gulai ni..ma aku cakap rempah masak dah naik harga..ari tu aku ckp 30¢ yang rempah masak tapi dah sama rempah gulai 50¢
ma aku cakap, kalo x sedap korang punya kari atau gulai, orang terengganu panggey, tu sebab korang x pandai masak laa bukan sebab rempah ini..sebab ini rempah sungguh masyhur seantero terengganu..muehehehe..kalo nak buat, resepi pun ada kat belakang tuh...aku pun x bape reti..kalo mak aku ada, aku suh jer dier masak..tapi kalo dier x der, aku follow jer step belakang paket tuh..hehehehe...nak tambah ker nak kurang ker, aku punya hal..janji aku leh makan..muehehehehe...lagikpun aku ngan my hubby jer yang makan..tapi kalo mak mertua makan, mau dier sentap..hahahahahaha..my MIL tu tukang masak..mampus aku kalo dier tau aku hentam jer labu masuk ikut suka aku dalam gulai dan bagi anak dier makan..tapi so far, walaupun aku masak x sama mcm mak dier, aku nengok dier makan jer apa yang aku masak....terpaksa laa..ko nak makan kedai hari²?sila²..hehehehe...tau x per..

aku x sabar nak balik ni..tadi aku call ma aku, dier tengah siapkan ketupat sotong aku..yahoooooooooooooooooooo...syoknya..x sabar aku...hari ni lambat sket leh update..ntah aper2 laa server hari ni..sengal semacam..ampehs sajorkk..lambatnya kul 5...

Ha, lupa nak citer psl last checkup..Alhamdulillah, my baby dah turun dah kepala dier..masa buat CTG atau aku google, CST kot .Nak baca klik sini , nurse tu ckp, contraction kerap mcm dah dekat jer..hadoih..baby jangan laa kuar lagik...ummi takut la plak..kalo nak kuar pun, lepas gaji yer nak...nanti mak cik² kat ofiz tu leh beli hadiah mahal² sket....muehehehehehehehehe...ayat x bleh blah aku curik sket ayat ko yer bagi sesaper yang berkenaan, ko la..yer, ko!aper sengih²??yang paling kelakar, doc cakap baby aku besar last minute, takut kat dier katanya...ampehs sajork..ape kes my baby nak takot kat ko..hehehehehe..sori doc, gurau jer :P

ok laa..time to sleep.. :P x der, aku nak balik umah laa..doakan keselematan aku n baby..kalo ada tersalah perkataan, harap maafkan..berdebar yer, nak beranak ni...huhuhuhu...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, July 10, 2008

Esok Aku MC..

Siap tau lagik aku MC esok..hehehe..esok sebenarnya aku pegi checkup..Sebab dah amik keluar peribadi selama 2 jam dah so aku terpaksa laa amik MC..So jangan buat sebarang spekulasi sepanjang ketiadaan aku..sampai jumpa lagik..hari Isnin..Insya Allah...
Esok, doakan aku nyer baby♥ sihat² dan aktif sajer...Amin...

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, July 09, 2008

Turn dia plak mengidam..

Akhir² pregnant ni, aku ada mengidam 2 mender..satu ketupat sotong dan satu lagi rambutan..malam tadi gi pasar malam, aku rembat setengah kilo..aku sorang jer makan..nak makan banyak² kang tak pasal2 manis plak kencing aku tu...nauzubillah...

Ketupat sotong, Insya Allah, weekend ni dapatlah aku merasa..ma n abah aku mai sini...ho yeah..sila terliur yer rakan²ku..nanti aku tempek gambar ketupat sotong yang ma aku buat dan resepi bonda ku kat sini ok??

Ish larik tajuk lak..sebenarnya aku nak citer psl my hubby..entah nape lak sejak dua menjak ni, dier plak aku nampak nak makan itewh ini..masa weekend hari tu lepas kitorang pekena nasi berlaukkan ikan bakar kat seksyen 2 tuh, dier teringin lak nak makan cendol pulut...kat area umah aku tu memang laa ada cendol pulut..TAPI,masa kitorang pegi tu cendol pulut tuh telah tiada di situh..atau memang dah lama tiada tanpa kami sedari...hari tu dah makan sekali..


cendol pulut satu for him..

Then aku ajak laa pegi Seksyen 9, coz ada Cendol Pulut Karim tuh..sekali, cendol pulut sudah abess kalooooo...aiyakkk!.. dan my hubby naik angin..ye ye..sila marahkan diri sendiri sebab x bleh makan cendol pulut..lalalaalalalalala aku buat dek jerk ler..aku tau, kalo dier x pat mender yang dier nak, dier akan hangen satu badan dan x bleh dipujuk2 dengan mender lain...lalaalalalala...Aku nengok, balik umah dier bancuh Sure Power..hik hik hik..

Semalam, sebelum gi pasar malam beli barang dapur, dier kater nak makan foldover MCd..terima kasih my hubby sebab x tanya aku pun nak makan aper... :( aku nak ice cream sundae..huhuhu..lenkali laa baby erkk...


ni yang disantap nyer semalam..sensorang..tanpa dipelawa..terliur gak aku nengok :(


aku nak makan ni, bleh?

Hari ni masuk hari kedua, my hubby antar n amik aku..semalam hujan..hari ni plak dier kena pi event kat PWTC..ho yeah..sungguh syedap bila x perlu drive..leh aku menumpukan perhatian kepada peyut aku..kalo dak, susah nak drive coz time tu laa baby nak mengeras, menggeletek perut dan kadang² senak time drive...huhuhu...cepatlah abah datang sini.. abah antar eliss pegi keja erkkk..next week, hopefully abah ku sudi men'drive' Cinta Bersulam Rinduku itewh..dah lama dier x bawak auto..masa dier jaga kak ngah aku time preggiey kat Penang dulu ada dier bawak keta Honda auto Ngah aku tuh..time tu dier kesian kat kak ipar aku yang tengah sarat..time tu lak, Ngah aku kena o/s gi Taiwan..huhuhu..so harap, dier leh buat utk aku lak..aku kan anak kesayangan abah..sila jelez..muehehehe...
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, July 08, 2008

Aku ke Shangri-La..La La La..

CONFIRMATION LETTER : IBM TECHNOLOGY UPDATE :
Planning Your IT Infrastructure For Better Service Delivery


Thank you, your registration to IBM TECHNOLOGY UPDATE has been confirmed.

Details of Event

Date : 8th July 08, Tuesday
Time : 9:30 a.m. – 12:30 p.m. (Registration begins at 9:00 a.m.)
Venue : Dewan Putra Perdana 2, Level 1
Putrajaya Shangri-La
Taman Putra Perdana, Presint 1
62000, Putrajaya, Wilayah Persekutuan

Kindly bring along 1 (one) of your business card for registration purposes

Should you have any queries, please contact Grace / Gordon at:
Tel: 603-2091 9033 or E-mail: IBMtechup@ap-comms.com


Hari ni separuh hari aku berada di Putrajaya..Sempat lagik round² alamanda lepas abes event tuh..huhuhu..sebab bodek pak cik drebar..actually pegi lunch jer kat sana..makan Yong Tau Fu..lama x pekena coz masa awal pregnant dulu, aku muntah makan Yong Tau Fu..lepas tu serik..hari ni laa baru aku makan plak..erm syedap tapi mahal ...teringat Yong Tau Fu kat pasar malam pantai dalam..

hari ni my hubby antar pi ofiz coz hujan...dier bawak keta gi keja..so li*wat laa sket aku balik..huhuhu

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Monday, July 07, 2008

Baby's checklist

Semalam, aku duk lepak² ngan my hubby...sambil belek barang² my baby♥ yang dah siap beli..lupa plak nak snap pic.. baju²tu aku lum basuh lagik...kena basuh ker??hengat nak suh ma aku basuhkan time dier mai umah aku sok²..hehehehe..durjana punya anak....bila aku duk kira²rupanya dah abes +- RM500.00 untuk barang² my baby tu♥..kalo beli sekaligus aku rasa mau botak kepala..opss..sensitif...seb baik aku mula beli barang²baby masa dah 6 bulan..so x terasa sgt kan...tu pun bila tengok², godek², fikir²,perah² otak,ada lagik mender yang tertinggal untuk my baby dan yang memang x sempat nak beli lagik..
Antaranya kelambu,baby car seat,stroller, buai dan bouncinet..tu jer kot...baju pun sket lagik kot kena beli..sabar erk baby♥ nanti abah & ummi belikan yang mana tak cukup tu..



p/s: ada sesaper nak sponsored??muehehehehe...

sempit erkk kat dalam tuh..psal tu laa selalu kick ummi erkk..shean baby...nanti kuar cepat² erk...ummi dan abah x sabar nak tengok baby yang selalu kick ummi..kuat baby ummi & abah ni...ummi baca artikel, skang ni, bila² masa sajer baby dah bleh kuar sebab baby nyer lung pun dah matang..huhu..berdebar sekali...tapi ummi dan abah will wait until dat day..kiter jumpa lagik jumaat ni..harap²abah baby dapat ikut kiter nanti...Insya Allah..

Semalam gi survey² set lepas bersalin tuh..aku ada berkenan gak satu produk bengkung Aiman ni..lebih kurang sendayu tinggi tapi tali dier lebih panjang dan sales gal tu ckp, dier bleh bagik diskaun..dier ada ckp, kalo nak elok beli yang leesa formula sebab sendayu tinggi ni panas dan x sesuwai untuk yang planning breastfeed, so how?hurm..aku dah fenen dah ni..mula laa nak berbelah bahagi ni..huhuhu..lagipun yang set yang sket tu baru 2ratus lebih...

Ni lagu peberet mu hubby skang ni.dier kater dier x penah suka lagu pompuan sebelum ni, tapi bila dengar lagu ni..hurm..suka plak..apekah my hubby jatuh cinta kat Agnes Monica??huhuhu..ni bisa membuatkan pompuan yang boncit jelez..pagi ni, terus aku donload dan dengar coz bila dier pasang aku buat² x dengar jer..chehs..jelez.. :P ok laa, sedap gak..kalo nak dengar sila klik laa kat mp3 yang aku provide kat bawah tuhh...

MATAHARIKU by Agnes Monica

Tertutup sudah pintu pintu hatiku
Yang pernah dibuka waktu
hanya untukmu
Kini kau pergi dari hidupku
Ku harus relakanmu walau aku tak mau

Reff:*
Berjuta warna pelangi didalam hati
Sejenak luluh terhening menjauh pergi
Tak ada lagi cahaya suci
Semua nada beranjak aku terdiam sepi

**
Dengarlah matahariku suara tangisanku
Ku bersedih karena panah cinta menusuk jantungku
Ucapkan matahariku puisi tentang hidupku
Tentangku yang tak mampu menaklukkan waktu

Back to Reff:*

dengarlah matahariku suara tangisanku
ku bersedih karena panah cinta menusuk jantungku

Back to Reff:**

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Sunday, July 06, 2008

Semoga Cepat Sembuh Paklong..

Paklong aku ada kat hospital lagik kat HUSM..ayah ameng spring tuh kerana mengalami masalah jantung..x leh nak operate lagik sebab kandungan garam tinggi plak dalam darah..hurm...kalu lebih 3 lubang tersumbat pada jantung kot x silap kena wat bypass.problemnya kalu wat bypas,pak long aku  kena wat chemo 3 hari secara manual,bukan mesin. tapi sampai skang x buat² lagi rasanya..nanti aku hapdate ler kembali..nak kena call orang kampung dulu..Doakan kesejahteraan Paklong aku bleh?

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Saturday, July 05, 2008

Selamat Berhari Sabtu & Ahad...

Sajer jer aku buat draft...untuk tetamu yang x sengaja dan dengan sengaja (dengan niat) untuk menjengah ke blog aku ni..Aku mana la penah hapdate kan hari minggu, so aku hapdate ler hari keja..iyerlah..my hubby x belikan lagi laptop kat wifey terchenta ni...harap² september ni, adalah sesuatu untuk aku kan?hehehehe..



Dear abah,
Baby♥ want this for my cute ummie before August, bleh??





Yours,
Anak Ummi & Abah...
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Mari Menetek...

You have heard the saying, 'You are what you eat'. The same goes for your baby - 'Your baby is what you eat'. What a breast-feeding mother eats is passed on to her baby through her milk and the reaction can be discomforting to her child if the foods are not suitable. Though your breast feeding diet is a lot like your pregnancy diet (read eating and drinking right), there is a small difference now; there are some occurrences you have to watch out for.

Hint: it is to do with your baby's reactions to flavors; it's to do with your child's taste buds and her sensitivities to certain foods.
Points worth remembering

• You are still eating for two so it is important to pack in about 500 extra calories a day of healthy fruits, vegetables, grains and proteins.

• You also need to up your fluids - 10-12 eight oz of glasses a day in the form of water, juice, soup, and milk if your baby is not sensitive to dairy products.

• Not every food is problem causing so it is not that perplexing. It is good to be aware of foods that commonly cause reactions. A gassy reaction in baby means you have to eliminate.

• While exercising is good, it promotes the production of lactic acid in the milk and hence makes the milk a little sour. Exercise after you nurse and not before helps to prevent this.


The Wait-and-See Approach

Your baby reacts to flavors. Some babies react to onions, garlic, others to green beans or broccoli. Gassy reaction very commonly happens if breast milk doesn't suit the baby. It has a lot to do with what the mother ate. A distressed baby reacts by pulling her legs up to the stomach, a sign of gas pain. Some babies scream in agony. Others do not sleep well. Take the trial and error approach since you cannot predict what suits and what doesn't. For example drink a cup of beverage and then watch how your baby reacts. A screaming baby or one in discomfort tells you that you should skip or limit beverages for a while. Here are some foods to watch out for and temporarily eliminate:


Caffeinated foods.

Chocolate, coffee, tea, sodas and even some medications all contain caffeine in varying proportions. Limit your coffee to a cup or two if you absolutely must have it.



Spices.

Chili powder, garlic, curry powder, cinnamon are some spices that produce a reaction.



Vegetables.

Not all vegetables but some vegetables such as broccoli, Brussels sprouts, cauliflower, cabbage, onions, peppers, turnips and cucumber cause gas.





Citrus fruits and juices.

Grapefruit, lemon, lime, orange, pineapple, strawberry, kiwi are examples of citrus fruits your baby can be sensitive to.



Dairy foods.

Be aware that milk, cheese and other dairy products can cause an allergic reaction in your baby.


Laxative inducing fruits.

Cherries, prunes are some examples.


Alcohol. Ini haram yer bagi orang islam, sket ker manyak ke..

It is okay to enjoy the occasional drink but remember to wait at least 3 hours before feeding baby.




Allergens.

Nuts, peanuts, fish, eggs, wheat and soy are some allergens which contain proteins traces that can be absorbed into mother's bloodstream and into her milk.




Nicotine.


Stay clear during your breast feeding days as tobacco can get into breast milk and affect milk production. It can also create a consequence of vomiting and restlessness in baby.
credit to Welcome Home Baby p/s: aku plan untuk full breastfeed..Insya Allah..harap²ma aku relakan aku bawak balik my dear baby♥ lepas abes pantang nanti..huhuhu...
Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Friday, July 04, 2008

Bantal Pelukku Kembali...

Hehehe..sengal jer..aku baru mangun tido..haiyak..manyak ngantuk laa hari ni..seb baik hari ni hari Jumaat..malam tadi my hubby tadak kat umah..So aku ajak Niza teman tu pun atas desakan my hubby laa..x nak wifey kesayangan dier ni duk sensorang sarat²ni..

Dier kena pegi ofiz coz loji dier shutdown untuk maintenance machine²loji dier tuh laa..x pasal² tido malamku tanpa ditemani bantal peluk bernyawa..cuma bantal peluk x bernapeh sajork..lagipun bila perut sudah maju, x best nak peluk² ni..x leh nak mengiring..my baby♥ marah..huhuhu...



Dan hari ni aku sungguh gumbira sebab roadtax Cinta Bersulam Rinduku sudaa sampai..huhuhu...tahniah diucapkan kepada K.A.K N.O.R.A sebab cepat menjalankan tugas..sebab ko mau duit cepat kan, mestilah ko kena efisyen sekali kan..apa²terima kasih..hehehehe..wow...bleh laa aku amik rebet 31 July ni..tapi my hubby nak beli i-charge untuk jimatkan minyak keta tuh dan tukar tayar..baru hengat nak beli confine set tuh..huhuhu..seb baik bulan ni dapat claim OT..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Nappies and Diapers



You will have to use nappies or diapers until your baby is potty trained. Baby can take up to minimum 2 years to gain full bladder and bowel control. So, you have to give consideration to which type of nappies you would prefer to use: reusable or disposable. There is a wide range available in the market today. It all depends on your convenience and circumstances.

Disposable versus Reusable

Neither type has an edge over the other since both have pros and cons.

• Reusable nappies are cumbersome - they need to be washed, sterilized and dried. They are no better at preventing nappy rash.

• Disposable nappies are expensive.

• Reusables or washables are more environment-friendly so more ecologically sound.

• Disposables have an adverse impact on the environment in the long run.

• Traditional reusables are bulky and can be uncomfortable for baby when he is mobile; modern reusables are specifically shaped and many come with Velcro fastenings so safety pins do not become an issue. It is a good idea to also use disposables with it to avoid heavy soiling when baby has a BM.

• Disposables are highly absorbent; it means that the nappy is less likely to leak and baby's skin stays drier. You still need to change your baby often - on the average about 10 nappies in 24 hours in the initial days.

• For reusable nappies you would need nappy pins or modern clips or Velcro tabs, liners and waterproof pants and buckets for soaking and sterilizing.

p/s: aku tabik spring laa kat ibu² yang masih menggunakan reusable nappies ni coz aku memang malas bab sental menyental ni, dan of coz pilihan aku adalah disposables one!

Things you will need

• Changing mat or towel ok dah beli

• Tissues ok dah beli

• Nappy (diaper) ok dah beli,jenama diapers

• Baby wipes or cotton wool ok dah beli, Anakku

• A bowl of warm water yang ni free, x yah beli :P

• Barrier cream (Vaseline or diaper rash cream) ok dah beli diaper rash cream Anakku



Cleaning your baby GIRL

Always clean baby's vulva and anus from front to back to avoid spreading bacteria from the anus to baby's vagina. Rinse away the faeces gently with damp cotton wool or wipes. Do not clean inside the labia.

Cleaning your baby BOY

When you remove the diaper, cover your baby boy's penis with the diaper or point his penis down so that he doesn't pee out; exposure to air causes baby boys to pee sometimes. Clean around the penis and scrotum with water. Always wipe the anus from front to back. Do not attempt to pull back the foreskin as this remains fixed until he is much older.
Changing Nappy

• Always change baby on a firm flat surface with a mat or towel underneath. Protect your back by either kneeling or using a table of the correct height.

• Never leave your baby unattended even for a few minutes; even a newborn can wriggle off a mat.

• Accumulate all the essentials you would need before attempting to change the nappy. Always give your baby air-time to play bottom free so that air gets to your baby's bottom as much as possible.

• Make sure you clean all the creases and folds of baby's skin with cotton ball dipped in water. Dry the area with a towel or napkin; put a fresh nappy under the bottom. Apply a think layer of barrier cream and close the nappy.

• Dispose off the contents but not the disposable nappy in the toilet if possible; do not flush the disposable nappy or liners down the toilet. Wrap the used diaper well and dispose them in bags in a covered bin or diaper pail.

• Some babies have sensitive bottoms and need a cream or ointment with each change: you can choose to use petroleum jelly which is suitable for rashes or dry skin. Use it after each diaper change. Or there is the white zinc oxide meant for babies who are more prone to rashes. It is thicker in consistency - use on all babies having diarrhea. Avoid any cream with steroids such as cortisone or hydrocortisone.

• Avoid using baby powder on a baby this young; it can get into your baby's lungs, cause irritation and even breathing problems. It can even worsen a diaper rash.

• Baby wipes are convenient alternatives when you are out and about. Buy unscented and alcohol free versions; dip in water to make cleaning more thorough and gentler on your baby's skin. Since wipes can irritate tender skin, reserve its use when you go out and stick to cotton wool whenever possible.

Diaper Rash

It is certainly preventable if you are vigilant about changing his nappy on time and frequently, especially if there is a BM. Bacteria in faeces breaks down the urine to release ammonia which ulcerates the skin. Use barrier cream as a preventive measure mainly; in the event of sore bums leave baby's nappy off whenever possible and apply the cream at every change. If rash persists for more than 3 days check with your doctor.

credit to Welcome Baby Home
weekly newsletter yang aku subscribe from early stages of pregnancy..byk info best...thumbs up!

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Thursday, July 03, 2008

Set Selepas Bersalin Mana Yang Sesuwai Nih??

Malam tadi aku slow talk ngan my hubby pasal set bersalin Sendayu Tinggi tu..dier mcm bersetuju jerk...aneh..pelik tapi benar...ajaib bin magis..agaknya dier x nak aku muncit laa lepas bersalin kan..dah laa before pregnant dulu memang muncit sket sket laa sangat..muahahaha..hanya my hubby yang tahu...ala, skang muncit pun aku nampak dier asyik terliur ajer kat akuleh jer terima aku seadanya..huhuhu

ATAU

korang ada nak rekomenkan aku produk yang lebih jimat dan senang kira??Aku baca laa pasal produk² lepas bersalin ni..DISINI kemudian DISINI dan jugak DISINI....sampai aku x tahu yang mana ok dan yang mana x..kena buat pro & cons jugak ker?huhuhuhu..aku masih buntu..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Wednesday, July 02, 2008

Kerna Perut Ini..

Hari ni orang tegur aku, dah berapa bulan?huhuhu..Ini membuktikan aku sudaa ada perut...Dah nak bersalin baru orang duk sibuk tanya perut aku..kalo x dak perut, diorang aper kesah kan?
kerna dulu, orang selalu tanya bila aku nak ada perut..bila masa lak aku tadak perut? :P
kerna skang, bila ada perut, wah, dah besar perut...mcm perut anak lelaki..huhuhu..x best dengar..doakan baby girl utk aku, bleh?hehehe..x kesyah pun tapi hope hope hope hope hope hope hope hope hope hope baby girl..kata²kan satu doa..bape kali aku mau ingatkan...
kerna aku, senyum sendiri...Kerna perut ini...

Malam tadi pegi bank in duit roadtax dan insurans kat boz lama aku..Kak N.O.R.A.... boz yang satu masa dulu penah gajikan aku dengan gaji rm300..tapi untung jugak..setiap kali sambung roadtax dan insurans skang ni, dier tetap bagi diskaun kat aku 5%..tenkiu boz! rindu achik.. achik ni, anak no 3 kak N.O.R.A achik, akak dah nak ada baby sendirik..dulu akak laa basuh berak ko..masih kah kau ingat?chehs..mcm baby sitter plak aku rasa time tu..kerani insurans laa konon..sajer nak hilangkan boring dari duk sajer kat umah..leh kuar ngan boifren hari²..huhuhu sampai dah tahap boring ngadap aku hari², boifren aku x keja pun dier kater dier keja..x psal² gaduh..tuh laa saat paling lama aku gaduh ngan boifren aku..lebey kurang seminggu laa..rasakan....nah, skang boifren tu telah selamat...selamat jadi my hubby..hahahahaha..

ok laa..nak siapkan keja..kang x sempat lak nak siapkan..dah menghitung hari dah aku ni....adios! asta laa vista bebeh!


Menghitung Hari..

Menghitung hari
Detik demi detik
Masa kunanti apakan ada
Jalan cerita kisah yang panjang
Menghitung hari


Padamkan saja kobar asmaramu
Jika putik itu takkan ada
Yang aku minta tulus hatimu
Bukan puitis

Pergi saja cintamu pergi
Bilang saja pada semua
Biar semua tahu adanya
Diri ku kini sendiri


Oh... Pergi saja cintamu pergi
Bilang saja pada semua
Biar semua tahu adanya
Diri ku kini sendiri

Diri ku kini sendiri...


p/s : lagu ini tiada kaitan dengan entri diatas yer..huhu..

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

Tuesday, July 01, 2008

Anakku Tido Laie...

Aku dah balik dari antenatal checkup..So far, Alhamdulillah..baby dah naik sket beratnya..2.8kg doc ckp...mungkin 2 minggu awal kena standby la katanya..huhuhu..dalam 17hb..baby aku tido..hari ni tak buat 3D scan pon..seb baik ma & abah aku nak datang sini next week..x der laa cuak sangat..Kepada Wafaa, bleh laa buat tempahan rempah cap bunga ros itewh..dier paket²kecik macam tuh..aku pun x tahu bape hengget satu..masa kecik² dulu kalo mak aku suh beli rempah, x silap aku 50¢ jer..skang ni x tau laa..ko cakap laa nak berapa paket..satu paket tu untuk sekali guna jer laa..
Aku baru abes meeting ni kat unit network...buat network help desk system untuk dorang...nak kena adjust²lagik sebelum aku nak bersalin...ok laa.nak buat keja dulu..chow!
Niza, sila update blog..

Owh..sebelum terlupa, aku parking dengan jayanya di DEMC dan bila balik UiTM aku kena turun satu level dan aku buleh parking..memula parking belah kiri..rupanya aku memang x lepas parking kiri, so seb baik ada kosong belah kanan..pelik binti ajaib kan??huhuhu..seb baik x der calar keta hari ni..aku lega..hahahaha

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

chehs..R.M.20.00 jerk?

Hampeh btol la..aku ingat kan keta aku punya bateri dah kong..sekali, pomen (foreman) tu cakap kalo keta automatik, kalo kena mcm tu, cuba main gear..dia main²gear, then start hidop laa pulekk..my hubby pun x tau..maklomlah, selalu bawa manual..bila dah ada isteri ni,kena pakai automatik laa pulak..muehehehe..isteri ala²expert laa katakan..parking pun x btol lagik..banyak² lepas..kadang²pun x lepas..jarang² jer x lepas terus..hehehe..

Hari ni aku ada medical checkup lagik..harap²dapat lihat muka baby hari ni..seb baik x kena MGTT hari ni..huhuhu..kalo dak, kena pose la aku malam tadi...nanti aku update psal my baby after checkup..skang nak pegi bfast dan pegi DEMC..for the second time, my hubby x ikut..sedih :(

Dah baca jangan segan-segan Like entry ini yer :) Tq

 

Blog Design Here Edited by Elissmie.com Copyright Reserved © 2006-2014 Disclaimer